Плановете за ограничаване на вредните емисии не са достатъчни, предупреди ООН

Плановете за ограничаване на вредните емисии не са достатъчни, предупреди ООН

© ReutersПлановете на 146 страни за ограничаване на емисиите на парникови газове ще забавят климатичните промени този век, но трябва да се направи повече, за да се ограничи повишаването на глобалната температура до два градуса по Целзий (3.6 по Фаренхайт), се констатира в нов доклад на ООН, публикуван този петък и цитиран от агенция "Ройтерс".


Според учените увеличението на температурата трябва да се поддържа под 2 градуса до края на века, за да се предотвратят най-тежките последици от изменението на климата, като наводнения, суша и покачването на морското равнище.


Националните стратегии биха ограничили покачването на световните емисии до равностойността на 56.7 млрд. тона въглероден диоксид годишно до 2030 г. от 49 млрд. през 2010 г., гласи докладът.
"Това е много добра стъпка ... но не е достатъчно", заяви секретарят на ООН по изменението на климата Кристиана Фигерес по време на представянето на доклада в Бон, предаде "Ройтерс".


Плановете, известни като Планирани национално определени вноски (INDC), ще бъдат градивни елементи за сделката, която трябва да бъде постигната на срещата на върха на ООН в Париж от 30 ноември до 11 декември тази година.


Според Фигерес не може да се прецени вероятното покачване на температурата до 2100 г., защото повечето планове се простират само до 2030 г., но според независими анализи се очаква увеличение с 2.7 градуса.


Почти 200 правителства се споразумяха през 2010 г. за ограничаване на затоплянето до 2 градуса над прединдустриалните нива, което означава, че в Париж ще трябва да се намерят начини за увеличаване на действието на плановете през следващите години. Температурите вече са се увеличили около 0.9 градуса по Целзий (1.6 по Фаренхайт).


Фигерас добави, че в Париж ще трябва да се реши как точно националните планове да залегнат в новото споразумение и как да се прави периодичен анализ и проверка на тяхното въздействие.


"Много страни са консервативни в предложенията си", каза Фигерес, добавяйки, че редица държави, особено Китай, има вероятност да постигнат по-големи намаления на емисиите от целите, които са представили.


Докладът от петък е най-авторитетния опит да се обобщи въздействието на националните планове. Изследването беше приветствано от световните инвестиционни групи.


"Силните национални планове са нужните сигнали, изисквани от политиците, ако искаме инвеститорите да ограничат риска от загубите на активи в сектора на изкопаеми горива и да преценят огромните инвестиции в новите технологии", каза Стефани Пфайфър, главен изпълнителен директор на Международната инвестиционна група по изменение на климата.


Екологични групи заявиха, че докладът показва, че споразумението от Париж трябва да бъде отправна точка за по-големи съкращения на емисиите.


"Ние настояваме, споразумението да създаде механизъм, който да подпомогне страните да постигнат по-нататъшното намаляване на вредните емисии, без отлагане", каза Мартин Кайзер, ръководител на отдела за международната политика за климата на "Грийнпийс".


"Светът се нуждае от ясен сигнал от Париж, че играта се променя, че всички страни гледат сериозно на климатичните промени и че ще се възползват от пълния потенциал на чистата, възобновяема енергия и постепенното премахване на изкопаеми горива", каза той в изявление.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK