Китай е употребявал 17% повече въглища на година, отколкото се смяташе

Китай е употребявал 17% повече въглища на година, отколкото се смяташе

© ReutersКитай, най-големият източник на въглеродни емисии в света от въглища и противник на климатичния форум на ООН в Копенхаген през 2009 г. на правно обвързващо споразумение, драстично е занижавал официални данни за консумираните въглища на година, предаде The New York Times.


Официалните ревизирани данни са публикувани по-рано тази година тихомълком от статическата служба в годишника за енергегиката. Корекцията е заради пропуски в събирането на информация от малките предприятия и компании. От новите данни се вижда, че досегашните показатели са били занижени от 2000г. насам.


Те показват 17% по-малки количества и могат да усложнят преговорите за климата през декември в Париж. Това означава, че страната е произвеждала с до милиард тона въглероден диоксид годишно повече от обявеното. Иначе казано, става дума за изгаряне на 600 милиона тона въглища повече от известното досега за 2012 г., а това е е близо 70% от общото годишно потребление на САЩ.
Националното статистическо бюро на Китай не е коментирало информацията, но, говорейки по време на конференция за въглищната индустрия в Пекин, съветник на правителството по природните ресурси е заявил: "Новите цифри са по-точни, отколкото преди."


Ян Фукиян, бивш служител на министерството на енергетиката на Китай, е заявил пред The New York Times, че новите данни ще имат "огромно влияние, тъй като Китай е изгарял толкова много повече въглища, отколкото сме смятали".


"Китай се оказва още по-голям източник на замърсяване, отколкото сме си представяли. Това обяснява защо качеството на въздуха в Китай е толкова лошо и че ще направи по-лесно да стигнем националните лидери да приемат това сериозно."


Докладът идва на фона на изказването на китайския премиер Ли Къцян, че страната му има "задължение към човечеството да постави своите емисии под контрол".


Миналата седмица френския президент Франсоа Оланд бе на официално посещение в Китай, където се опита да намери подкрепа за предстоящата конференция в Париж. "Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства пред човечеството", заявиха двете страни. Те се разбраха да работят заедно "с ръководителите на другите страни, за да бъде постигнато амбициозно и правно обвързващо споразумение в Париж".


Глобалните икономики трябва да намалят въглеродните емисии, като целта е увеличаването на световната температура да остане под 2 градуса по Целзий, се казва в общото изявление, което бе публикувано на сайта на Елисейския дворец.


Споразумението в Париж трябва да включва и усъвършенствана система за прозрачност, за да засили взаимното доверие и да насърчи ефективното прилагане на целите за климата, се посочва още в позицията.


При срещата си с Оланд Си похвали усилията на Франция за домакинството й на конференцията за климата и повтори, че Китай полага "фундаментални усилия" заради нея, съобщи Китайската централна телевизия.


Си и Оланд обявиха също, че са постигнали съгласие, че в глобалното споразумение за климата трябва да бъде включено изискване към страните да преразглеждат обещанията си за намаляване на вредните емисии на всеки пет години


Ли Шуо от "Грийнпийс" коментира пред "Гардиън", че ревизираните данни предполагат разминаване между официалната статистика и какво се случва в реалност.


"Това е доста повече от по-ранната информация - това е в общи линии еквивалент на целия годишен обем емисии от изкопаеми горива в Германия."


Според Ли експертите и политиците, които са ангажирани с преговорите за околната среда, са били наясно с по-високите данни от началото на тази година, а икономическото забавяне на страната ще намали потреблението.


Китай е най-големият потребител в света на въглища, като производството за миналата година е 3.87 млрд. тона.


"Потреблението на въглища в Китай вероятно няма стигне нивата, които видяхме през последното десетилетие, казва Ли. Най-малко има застой на потреблението, което е доста важно."


Пекин бе обвинен, че саботира преговорите за климата в Копенхаген през 2009 г., като се противопостави на правно обвързващото намаляване на емисиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK