Рекордни нива на парникови газове са измерени през 2014 г.

Рекордни нива на парникови газове са измерени през 2014 г.

© ReutersРекордни нива на парникови газове в атмосферата са измерени през 2014 г., а промените в климата на планетата стават все по-опасни за бъдещите поколения. Това съобщиха учени от Световната метеорологична организация в понеделник, цитирани от агенция "Ройтерс" и други световни медии.


"Всяка година ние предупреждаваме, че не остава много време. Трябва да действаме сега, за да намалим емисиите парникови газове и да задържим увеличението на температурите до контролируеми нива", заяви генералният секретар на организацията Мишел Жаро в свое изявление.


Графики на агенцията на ООН показват, че нивата на основния парников газ, въглеродния диоксид, постоянно се покачват и отиват към 400 частици на милион (ppm). Така те ежегодно поставят нови и нови рекорди. Достоверните записи на тези нива са от 1984 година.
Нивата на газа са средно 397.7 ppm през 2014 г., но за кратко те са преминали бариерата от 400 ppm – веднъж в Северното полукълбо в началото на 2014 г. и повторно, в световен мащаб – в началото на 2015 г.


"Скоро нивата на въглероден диоксид от 400 ррм ще бъдат постоянна реалност", подчертава Мишел Жаро и пояснява, че това означава по-горещи глобални температури, по-екстремни метеорологични явления като горещи вълни и наводнения, топене на леда, покачване на морското равнище и повишена киселинност на океаните.


"Това се случва в момента и човечеството навлиза в непознати условия със скорост, която е плашеща."


Към повишаването на нивата на въглеродния диоксид се добавят и по-високи нива на водни пари, които на свой ред се увеличават заради емисиите на газа, съобщават още от Световната метеорологична организация.


Нивата на другите два основни парникови газове – метан и азотен окис, също продължават своя годишен ръст през 2014 г., достигайки 1.833 милиардни части (ppb) и съответно – 327.1 ppb. Те са нараснали с най-бърз темп в продължение на десетилетието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK