Президентът на Франция: Срещата за климата в Париж ще донесе надежда и солидарност

Президентът на Франция: Срещата за климата в Париж ще донесе надежда и солидарност

© Associated PressСрещата на върха за климата ще се проведе във френската столица и няма да бъде отлагана заради терористичните нападения в Париж от миналия петък. Това стана ясно в неделя (15 ноември) от публикация на сайта на мащабното международно събитие, планирано за началото на декември (30 ноември - 11 декември 2015 г.) и натоварено с големи очаквания за поемане на конкретни ангажименти на страните за справяне с климатичните промени. Съобщението беше потвърдено от още няколко изявления на френските власти.


"Конференцията ще се проведе", гласеше краткото изявление на френския външен министър Лоран Фабиюс на сайта COP21 (the 21st Conference of the parties, или срещата на всички държави, заявили воля да предприемат действия срещу климатичните промени).


"Срещата за климата в Париж ще донесе надежда и солидарност", заяви ден по-късно - в понеделник следобед (16 ноември), френският президент Франсоа Оланд. Той се обърна към френските депутати и сенатори, събрали се във Версай, със специално изявление заради атаките от 13 ноември. В края на обръщението си той отдели място на предстоящата конференция за климата: "Трябва да продължим – да продължим да работим, да излизаме, да живеем живота си: ето защо международната конференция за климата не само ще се състои, те ще донесе надежда и солидарност."
Мануел Валс: "Париж ще бъде столица на света" през декември


"Париж ще бъде столица на света по време на срещата на върха този декември", заяви министър-председателят Мануел Валс в понеделник сутринта по френското радио RTL, с което също потвърди, че международната конференция за климата ще се случи, както е планирана, въпреки атаките в петък.


Мануел Валс потвърди, че всички държавни ръководители ще присъстват в деня на откриването й, очакват се над 120 политически лидери: "Нито един държавен глава или правителствен ръководител не е отправял молба да отложим срещата в Париж, напротив - всички те искат да бъдат там. В противен случай ние се предаваме на тероризма," заяви той. Полицията може и да е уморена, но е мобилизирана и напълно ангажирана. Тази мобилизация ще продължи. "Конференцията е съществено събитие за бъдещето на нашата планета, за човечеството," каза още той.


COP21: Само преговори, без масови концерти и събития


Събитието обаче ще бъде "ограничено само до преговори", а цялата програма от развлекателни събития и концерти категорично няма да се проведе, по думите на Мануел Валс.


Той уточни, че все още не е ясно дали ще има световен марш за климата, планиран за 29 ноември. Организаторите на глобалното шествие, което събра хиляди хора по света на улиците преди година, се срещат в началото на тази седмица, за да дискутират въпроса, но до момента няма решение.


Важно е да е ясно, че "не трябва да се прави нищо, което застрашава хората, демонстриращи в Париж. И тъй като ние трябва да организираме тази важна среща за климата по същото време (...), силите за сигурност трябва да се фокусират върху това, което е най-важното", коментира във връзка с глобалния марш Валс.


Лоран Фабиюс: Срещата е абсолютно наложителна


В деня след атентатите, министърът на външните работи Лоран Фабиюс даде изявление във Виена, Австрия, където присъства на заседание за Сирия и каза: "Конференция за климата ще има. Ще има и засилени мерките за сигурност, но тази среща е абсолютно необходима, за да се справим с климатичните промени и тя ще се проведе, както е планирано."


Министърът на екологията Сеголен Роял изрази идентична позиция пред списание Le Point, че отлагането на срещата не е тема за дебат: "Напротив, сега повече от всякога е необходима тази среща. В противен случай ние се поддаваме на тероризма."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK