Световните лидери решават бъдещето на климата на среща в Париж

Хиляди излязоха по улиците на Сидни, за да поискат по-амбициозни цели от конференцията за климата в Париж.

© Jason Reed, Reuters

Хиляди излязоха по улиците на Сидни, за да поискат по-амбициозни цели от конференцията за климата в Париж.Почти 200 страни ще участват на конференцията за климатичните промени в Париж, която започва днес и ще продължи до 11 декември. Очакванията са конференцията да бъде повратна точка в намаляването на зависимостта на световните икономики от изкопаеми горива.


Почти всички правителства са очертали плановете си за борба с глобалното затопляне след 2020 г., което се приема като положителен знак за постигане на амбициозен договор за забавяне на глобалното затопляне.


До момента 183 от 195 държави са подали дългосрочните си планове за справяне с изменението на климата, които са замислени като градивни елементи за евентуалното съглашение, като само през последната седмица се включиха още дузина държави като Южен Судан, Кувейт, Йемен и Куба.
Българската делегация на конференция ще бъде водена от президента Росен Плевнелиев, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Тя ще представи позициите си за финансирането и развитието на високите технологии и постигането на устойчиво развитие в контекста на климатичните промени. По-рано през седмицата правителството одобри отпускането на 100 хил. евро за Зеления доверителен фонд за климата.


Въпреки очакванията за постигане на сделка, има много проблеми, които предстоят да бъдат разрешени по време на конференцията.


Финансиране


Развитите страни обещаха през 2009 г. да събират по 100 млрд. долара на година до 2020 г., от публични и частни източници, за да се помогне на развиващите се страни да ограничат своите емисии парникови газове и да се адаптират към повечето наводнения, горещи вълни и покачването на морското равнище.


Основната група от повече от 130 развиващи се страни иска тази сума да се увеличи след 2020 г. Съединените щати, Европейският съюз и други богати държави не искат да гарантират по-големи суми.


Има много неясноти за това как да се преценят средствата за климатичните промени. Развиващите се страни се съмняват в изчисленията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, че финансите за борба с климатичните промени са достигнали 62 млрд. долара през 2014 г.


Протестни действия имаше и във Филипините.

Протестни действия имаше и във Филипините.


Дългосрочна цел


Франция обяви, че много държави предпочитат фразата "глобална трансформация в посока по-ниски емисии и климатично устойчиви общества", за да опишат дългосрочното преминаване от изкопаеми горива към по-зелена енергия.


Но това може да е твърде неясно за някои.


Групата на седемте индустриални държави (Г-7) постави за цел през юни премахването на въглерода като отпаден продукт на световната икономика през този век. Някои развиващи се страни, както и много активисти, искат далеч по-строги цел за постепенно премахване на изкопаемите горива до 2050 г. Китай и Индия, силно зависими от въглищата, са сред тези, които не желаят да се определят конкретни дати за отказване от изкопаемите горива, на които те гледат като на жизненоважни за вдигането на стандарта на живот на милиони души.


Загуби и щети


Развиващите се страни искат дългосрочен механизъм, който да им помогне да се справят с щетите от бедствия, като тайфуни, или въздействията от покачването на морското равнище.


Всички правителства се споразумяха да се създаде механизъм за загуби и щети през 2013 г., но той не е свършил никаква съществена работа и трябва да бъде преразгледан през 2016 г. Франция иска този механизъм да бъде включен в разговорите в Париж.


Съединените щати и много други богатите нации са предпазливи, като заявиха, че няма да се съгласят с текст, който предполага "обезщетение" или "отговорност" - опасявайки се, че това може да ги изложи на множество искове, свързани с емисиите на парникови газове.


Повишаване на амбициите


Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че обещанията на около 170 държави за ограничаване на емисиите на парникови газове след 2020 г., направени в хода на подготовката за Париж, са твърде слаби, за да се ограничи повишаването на температурите с договорените 2 градуса по Целзий над прединдустриалните времена.


Протестът в Париж беше отменен заради терористичните атентати, но парижани намериха как да изявят подкрепата си за договора за климата.

© Eric Gaillard

Протестът в Париж беше отменен заради терористичните атентати, но парижани намериха как да изявят подкрепата си за договора за климата.


Това означава, че ще трябва да се изгради система за действия, която да позволи преглед на целите на отделните държави. Според френски документ, публикуван на 19 ноември, много народи искат първата такава "глобална инвентаризация" да е през 2018 г. - 2019 г. По-слабо споразумение ще забави всички такива прегледи до 2020 г. или 2025 г.


Според Франция има опасност подобни прегледи само да констатират забавяне или недостатъчност в обещанията на отделните държави, но няма да има механизъм за справяне с възникналите проблеми


Правна сила


Всички участващи държави се договориха през 2011 г., че сделката в Париж ще има някаква форма на "правна сила". Не се постигна съглашение дали това ще означава договор по силата на международното право или необвързваща сделка, която ще бъде заложена в националните закони на всяка нация.


Много развиващи се нации и Европейският съюз искат обвързващ договор, или протокол. Но Съединените щати и Китай, както и други, не искат да се съгласят на международен надзор, предпочитайки договор въз основа на националните закони и подзаконови актове.


В събота френският външен министър Лоран Фабиюс приветства участието на толкова много държави, включително Куба, която блокира глобалното споразумение на последната голяма климатична конференция в Копенхаген през 2009 г.


Участници в протеста в Хонконг носеха картонени бели мечки.

© Tyrone Siu

Участници в протеста в Хонконг носеха картонени бели мечки.


ООН обяви, че националните планове, включително поетият от Китай през юни ангажимент пикът на емисиите на въглероден диоксид на страната де е достигнат до 2030 г., обхващат около 95 процента от световните емисии.


Преди тази година, плановете за действие са за борба с климата бяха контролирани от развитите страни на базата на Протокола от Киото от 1997 г.


Фабиюс заяви, че големият брой заявления е окуражаващ преди срещата на върха, на която ще присъстват около 140 световни лидери, включително президента на САЩ Барак Обама и китайския президент Си Дзинпин.


От своя страна германският канцлер Ангела Меркел, лидер на най-голямата икономика в Европа, също предупреди, че предложените цели за намаляване на емисиите не са достатъчни, за да се ограничи покачването на температурите до целта на ООН от 2 градуса по Целзий.


"Това означава, че ние се нуждаем от мониторингов механизъм, и по мое мнение, той трябва да е задължителен", каза тя.


Настоящите планове ще доведат до затопляне от около 2.7 до 3.5 градуса по Целзий до 2100 г.


Мерки за сигурност


Срещата ще се проведе при засилени мерки за сигурност след атентатите в Париж преди две седмици, при които загинаха 130 души. Дори и през уикенда проверките за самоличност са били по-задълбочени от обичайното време на конференции за климата на ООН.


В неделя в много градове по света се проведоха шествия с призиви политиците да спрат да бездействат и да предприемат силни и амбициозни стъпки за ограничаване на покачването на световната температура.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1331 Любопитно

  "Световните лидери ще решават бъдещето на климата в Париж".

  Горното заглавие е подвеждащо и неточно, защото казва, че ще се решава бъдещето на климата в Париж (което има друга интерпретация). По-правилно е да се каже: "Световните лидери ще решават в Париж бъдещето на климата". Дали тази "климатична" конференция ще протече под сянката на радикалния ислямски тероризъм в Западна Европа, поради което и акцентът и ще бъде променен в хода на заседанията, защото няма да има скоро друг форум с такова внушително интернационално представителство.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  Като са почнали с научната фантастика, да вземат решение и за премахване на радиацията в Космоса. Ще спести много разходи.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 446 Разстроено

  Аз съм от по-старите, които пишат тук и мога да ви гарантирам, че климатът на Земята се променя, отивайки към по-лошо. Само си помислете за множеството наводнения и тайфуни, които се нароиха през последните години.
  На протеста в Париж вчера видях по телевизията плакат, който ме впечатли много:
  There is no planet B - Няма планета Б (реминисценция към термина "план Б".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  "Зелените" са червени изцяло! Че и към кафяво отиват! Манипулират де що има народ, заради пусти пари, които комунистите уж ненавиждате! Човечеството не може да повлияе на климата никак! Само се ползва естествената промяна на климата за трупане на пари! И то пак от червени интернационалисти! Помня как СССР създаде "зелените" и ги отглеждаше! Помня как ги толерираше! И не искам приказки, че са се загрижили за света! Те се грижат единствено да спъват развитието и да трупат пари! Някои станаха милиардери!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Самата идея в заглавието, че от световните лидери, моля ви се, зависело бъдещето на климата може да се роди само от малоумна зелена еуглена.

 6. 6 Профил на urandom
  urandom
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро“:

  Човек, за съжаление не можеш да впечатлиш тълпата тук. Тия са свикнали да виждат само до собствените си проблеми и до мислят че всичко друго са лъжи целящи да ги излъжат. След малко ще излезнат някакви от пукнатините на стените да дрънкат за някакви веита все едно това има значение, или пък да разпространяват „факти“ за гренландия.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1331 Разстроено

  Едни учени бяха предложили да се вземат мерки срещу изпускането на газове (пръдня) от преживните животни, понеже те съдържали въглероден диоксид и въглеводороди, които оказвали сериозен "парников ефект" върху Природата днес!!!

 8. 8 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Проблемите на климата винаги ще бъдат в сянката на едни други проблеми. Парижани знаят най-добре.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Глупаци.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  [quote#4:"lz2"]Манипулират де що има народ, заради пусти пари, които комунистите уж ненавиждате![/quote]
  Ти мен при комунистите ли ме слагаш бе, момко?! Я помисли малко!

  Ха вземи пък прочети и това:
  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/30/2659111_tehnologichnite_lideri_se_obediniha_okolo_energiiniia/

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Дедо Андро, ти остави климата, ами светът ударно се циганизира. И като казвам циганизира, нямам предвид цвят на кожата. Това е много по-страшно от глобалното затопляне.
  Ч.И.Д.!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Благодаря за ЧИД-а!
  А профанизацията на света е наистина видима, особено у нас...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Не е ясно дали "световните лидери" ще решат нещо свързано с климата, но климатът ще реши бъдещето не само на "световните лидери", но и на света изобщо. От срещата в Париж у лидерите ще останат само спомените за хубавото френско шампанско.

 14. 14 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1331 Любопитно

  Най-големите индустриални нации не са подписали или не са ратифицирали протокола от Киото и допълнението му от Доха. Включително Китай, САЩ, Япония, Индия, Русия. Канада се е оттеглила.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kyoto_Protocol

 15. 15 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво могат да решат за климата едни не много умни чиновници? Добре е да им се напомни, че природните закони не се пишат от политици! Човечеството да не се надценяма - с локални замърсявания може да направи пакости в отделен регион, но не повече от това! При динозаврите не е имало машинна цивилизация, което не им е попречило да измрат. Просто се подготвят народите да бъдат окрадени чрез данъци с помоща на своите политици в полза на неголяма група "зелени" бизнесмени!

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Политиците не могат да овладеят климатичните промени - науката може да се справи с този проблем.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Сега ФВ, Опел и Рено, скоро и други: www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/25/2656475_i_reno_sa_mameli_pri_testovete_na_dizelovite_dvigateli/
  С такива дизели в Париж как няма да има почти винаги смог?!

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4522 Любопитно

  Ще бъде трудно да се стигне до общо съгласие в с толкова много страни и често различни интереси, но аз все пак желая успех на форума.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Автомобилната, военната, мебелната, текстилната и т.н. индустрии са главвните виновници (a.k.a the human being). Но за съжаление това няма как да спре. 2100г. ще сме близо 11 млрд. на света, обаче ръста идва от Африка, югоизточна Азия, арабите и т.н.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4522 Весело

  [quote#4:"lz2"] Човечеството не може да повлияе на климата никак! [/quote]

  По-голяма смешка НЕ можеше да измислиш! Почти всички експерти в тази област твърдят точно обратното! Човечеството със своята дейност ВЛИЯЕ (и обикновено негативно) на климата и на ОС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Глупости на търкалета. Само с 2 атомни бомби, може не да се повлияе на климата, но и да изчезне тази планета.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 22. 22 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Предлагам всеки първо да погледне собствената си кочина, нашата е София например. Стойностите на замърсяване на въздуха са едни от най- високите в Европа, ама нейсе всеки се натиска за бричка. На управниците им е все тая, те пък живеят в квартали и без канализация. Изпозастроиха парковете и градинките. Велоалеи, тц. Градски транспорт кошмар. И т.н. Пълно безхаберие. Все ми е тая за Света, аз живея в София...Оправете ми София

 23. 23 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Незнам що е толкова сложно?! Залесяване и пак залесяване. Големите горски масиви са естесвеният регулатор.

  chavo64
 24. 24 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 661 Неутрално

  За съжаление лидерите трябва да решават как да не се изтрепем сега, климатът вероятно ще почака.

 25. 25 Профил на Nikolay Rusanov
  Nikolay Rusanov
  Рейтинг: 8 Весело

  Епично заглавие дневник, благодаря за усмивката, която ми подарихте!

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  Цялата работа е заради последиците от промените в климата, а не че ще се промени самия климат от една среща, та била тя и голяма. Сирийските бежанци са плод на продължителна суша, Ливанската война от 80-те също тръгва от прецакан поминък (дотогава са се търпели помежду си), та от тук насетне именно липсата на папо и вода ще предизвиква войните, а "кой срещу кого и защо" ще е само за "етикет"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#23] от "chavo64":

  IKEA likes this!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 28. 28 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1259 Весело

  "Световните лидери ще решават бъдещето на климата в Париж"

  -Вече идва хубавото време!

 29. 29 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 809 Разстроено

  Могат ли червеите да гласуват да ядат по-бавно ябълката, след като знаят, че тя е първа, единствена и последна?

 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Няма такъв проблем, който да може да бъде решен от днешните либерални лидери. Те могат само да създават проблеми.

 31. 31 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  В днешно време предизвикателствата пред човечеството не са малко - климата, глада, бедността, ... Но някои световни лидери предпочитата да размахват оръжие.

 32. 32 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1306 Разстроено

  Дано неземат лидерите да са напият и да разпишат някоя бумага дето после да стане вечна зима.

 33. 33 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На първо място, "световните лидери" не могат да влияят на климата, камо ли да решават бъдещето му.

  На второ място, най-жалки са "зелените" активисти, обикалящи планетата с всякакви видове транспорт, пътувайки от конференция на конференция.

  НО, че човекът влияе на климата, за това спор не може да има. Изсичането на горите, замърсяването на водите, парниковият ефект в градовете, засипващите ни боклуци, "пърдящите крави" (не е смешка, за съжаление), всичко това Е влияние на човека върху климата... А в една толкова усложнена и същевременно деликатна система е достатъчно, както знаем, една пеперуда да размаха криле, за да предизвика ураган някъде.

 34. 34 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  не се учудвам на огромното самочувствие на така наречените световни лидери, които не знам що си въобразяват че от техните решения зависи климата на земята, истината е че могат да решават да има по малко замърсяване по малко отрови и вредни неща, и това е прекрасно , но няма никакво доказателство кое как влияе на климата и дали изобщо влияе

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Добре, че са световните лидери, иначе климатът ще го закърши.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Световните дилър.. опс, ЛИДЕРИ ще се съберат и ще решат с колко да се вдигнат десетките еко, грийн, енвайрънментал данъци и такси, ще си стиснат ръцете и ще се качат в големите, черни, нови лимузини с 5-литрови мотори, произведени в не особено чисти заводи извън европа. От там ще се метнат на частните или чартърните самолети за пореден път тази седмица, те самолетите и те не горят нищо щото. После на почивка със семейството в някой 5-звезден хотел на някое още не зацапано екзотично място.. и те така. До нови еко-срещи.
  А милиардите останали хора ще бачкат в мръсните производства, за да могатда изкарат достатъчно пари да си платят чистия ток...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 37. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  [quote#3:"дедо Андро"]Само си помислете за множеството наводнения и тайфуни, които се нароиха през последните години. [/quote]
  наводнения и тайфуни си е имало винаги, друг въпрос е че до преди няколко десетилетия информация за това липсваше

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ойро Пролетариат":

  С оглед на участниците от българска страна, предполагам че ние като по вярващи от папата, скоро ще забраним на бабичките и дядовците по селата да се топлят на дръвца!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  [quote#43:"ban"]С оглед на участниците от българска страна, предполагам че ние като по вярващи от папата, скоро ще забраним на бабичките и дядовците по селата да се топлят на дръвца! [/quote]
  и те веднага ще си купят пелети , точно както си купуват и акцизни цигари

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  [quote#0:"0"]Световните лидери решават бъдещето на климата [/quote]
  Нямам им доверие. Същите тия лидери се борят за увеличаване на потреблението като условие за икономическия растеж. Новопроизведените вещи имат качество, но все по-кратък живот, за да трябва да ги сменяме все по-често. Така създаваме огромен боклук от "стари" вещи. Произвеждайки нови и нови вещи задължително учеличаваме вредните емисии.

  Разбира се огромните Sales & Marketing фирми и отдели си вършат работата много добре. С неверояна лекота ни убеждават колко е важно да ползваме последния модел на ***. Ако не можем да си купим новия модел сме нещатни. Идиоти сме.

 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Тази среща е поредната чиновническа екскурзия, платена от данъкоплатците. Колко самолетно гориво са изгорили ако се сметне...

 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  А иначе - намаляването на въглеводородните стоки като гориво, ще се компенсира с ядрено. Хич не си мислете за друго...

 54. 54 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "gozambo":
  [quote#30:"gozambo"]Няма такъв проблем, който да може да бъде решен от днешните либерални лидери.[/quote]
  Не си мися, че ако лидерите бяха друга окраска щяха да могат да решат проблема с климатичните изменения. Това е безумно сложен проблем при население от 7 милиарда! Не казвам, че трябва да се стои със скръстени ръце...но пък и такива мегаконференции едва ли оправдадат средствата, които струва това мероприятие...

  The best way out is always through Robert Frost
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Вчера четах една статия,в която пише точно обратното на това,за което ще се говори в Париж и с което ни плашат.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Над 30 000 души излезнаха на улицата, за да спрат пенсионната реформа, която трябваше да стартира през януари. Пред сградата на Народното събрание скандираха миньори, енергетици, учители, хора от държавната администрация. -----------
  Това се случва през 2011 година,при първото правителство на ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK