Производителите на вино търсят нестандартни решения заради промените в климата

Производителите на вино търсят нестандартни решения заради промените в климата

© Associated PressТова е индустрия за 200 млрд.долара, горда с корените, традициите и консервативността си. Но глобалното затопляне принуждава винопроизводителите по целия свят да се адаптират, пише "Ройтерс".


Докато на започналата в понеделник среща в Париж световните лидери се опитват да ограничат промените в климата, то енолозите по цялото земно кълбо – от Франция до Австралия – вече разнообразяват методите си, почиващи на вековни традиции и дори изкореняват лозя. Причината: промените в климата и покачването на температурите.


Нетрадиционни продукти като английските пенливи вина и белите и червените от скандинавските страни вече са си намерили път към рафтовете в магазините. При по-традиционните производители обаче все по-често се наблюдават промени във вкуса, тъй като по-сухите и горещи лета влияят на качествата на гроздето.
Заради по-високите температури гроздето зрее по-бързо: реколтата в Бордо например се събира 10 дни по-рано в сравнение с 80-те години на миналия век; в Шампан това се случва с 15 дни по-рано, а в Австралия – с 10.


Според Междуправителствената експертна група по изменение на климата периодът между 1983 г. – 2012 г. може да се окаже най-горещият в северното полукълбо за последните 1400 години. Докато между 1850 г.-1986 г. температурите са нараствали средно с 0.7 градуса, то само за следващите 20 години прогнозите са за 0.5 градуса ръст.


Заради бързия растеж съдържанието на захар в гроздето се увеличава, а оттам и нивото на алкохола – за сметка на киселинността.


Това като цяло са добри новини за производителите от по-студените региони, включително тези от Германия и френски региони като Шампан и долината на Лоара, въпреки че глобалното затопляне може леко да промени вкуса на техните вина.


Южна Англия, която до скоро бе смятана за най-северната точка, където могат да се отглеждат лозя, се радва на голяма експанзия от 80-те години насам. По-дългите и топли лета, особено след 2000 г. направиха възможна конкуренцията между английските пенливи вина и френското шампанско.


Бели мечки, лосове и вино


Англия отдавна не е най-"студената" винена дестинация на картата на света. По-високите температури и новите сортове грозде, устойчиви на сурови зими, дадоха тласък на сектора и в скандинавските страни.


Усилията на учените са насочени и към създаване на нови сортове грозде, устойчиво на болести по лозята.

© Associated Press

Усилията на учените са насочени и към създаване на нови сортове грозде, устойчиво на болести по лозята.


"Широко разпространен е митът за студеното време тук, лосовете и белите мечки", обяснява Горан Амнегард от избата Blaxsta, разположена близо до шведската столица Стокхолм. Компанията изнася продукцията си за целия свят – дори до отдалечени кътчета като Хонконг. "Тук летата са повече или по-малко средиземноморски".


При утвърдените региони за производство на вино обаче по-високите температури са проблем.


Така например австралийските изби се местят на юг към остров Тасмания. Прогнозите са, че средните годишни температури в лозарските райони на Австралия ще се повишат с между 0.3-1.7 градуса. Това от своя страна ще намали качествата на гроздето с между 12 и 57 на сто, обясняват от националната агенция CSIRO.


Treasury Wine Estates – един от най-големите производители и дистрибутори на вино в света – през 2013 г. продаде лозята си на север от Сидни от опасения, че регионът може да стане "твърде горещ и сух". Последва покупка на насаждения в Тасмания.


Някои производители от Чили – четвъртият износител на вино в световен мащаб – също местят лозята си на по-хладни и влажни места на юг, докато други се местят на север.


Преместването на огромните лозови масиви обаче далеч не е толкова лесно за трите най-големи износители на вино – Италия, Франция и Испания.


Много производители се опитват да се справят с промените в климата, като местят лозята си на по-студени и влажни места.

© Reuters

Много производители се опитват да се справят с промените в климата, като местят лозята си на по-студени и влажни места.


Във Франция например половината от продукцията се регулира от т.нар. система AOC (система за контролиране на произхода). Тя е създадена през 1935 г. Според нея всеки продукт се определя въз основа на т.нар. "тероар" – съчетанието от уникалната почва, климата и лозарските практики в даден регион. Ако бизнесът иска да направи съществена промяна - като въвеждане на нов сорт грозде – трябва да кандидатства за ново наименование и да докаже, че качеството на продукта му е постоянно. А този процес отнема години.


Твърде много алкохол


В по-топлите региони, където съдържанието на захар в гроздето вече е високо, повишаването на алкохолния градус може да се окаже проблем.


"Ако вината станат с твърде високо алкохолно съдържание, това ще отблъсне потребителите. Те ще пият само по чаша-две", обяснява Никола дьо Сент-Екзюпери, производител от южния френски регион Лангедок – място, считано за уязвимо от промените в климата.


В подобни региони производителите и учените се опитват да измислят начини за редуциране на алкохола и в същото време да запазят вкуса. Това може да включва засенчване на гроздето, промяна в начина на напояване и дори изкуствено премахване на алкохола от готовото вино.


Друг проблем за сектора, свързан с промените в климата, са болестите по лозята. Производителите в Европа все още си спомнят за епидемията от филоксера през 19 век. Затова в университетите в Италия – най-големият производител на вино в света –се разработват нови сортове грозде, които да са устойчиви на болести, свързани с лошото време.


Председателят на Международната организация по лозарство и винарство Жан-Мари Оран смята, че в средносрочен план няма място за тревога. По-далечното бъдеще обаче е под въпрос. Редица учени алармират, че търсенето на начини за ограничаване на глобалното затопляне с до 2 градуса – една от целите на срещата в Париж – е много закъсняло и неосъществимо. Според Жан-Марк Тузард от френския изследователски институт INRA,  ако температурите се увеличат с още 2 градуса, това ще промени завинаги "френската винена карта".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Но за ракия ще е ОК.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  Нашти дс-бизнесмяни за винари не стават, там се иска труд, ам да вземат, след като така или иначе копират цял живот чуждото, да посторят
  не залички и фитнес-спа глюпустии, ам това, което хората наскоро в Уелс стъкмиха:
  басеин за сърф. Струва 3-5 млн € само, а привлича куцо и сакато, бачка 24 ч., на всеки 50 сек имаш вълна, за мало и голямо.
  https://www.youtube.com/watch?v=UxQqTo2U-7k
  http://www.wavegarden.com/lang/en-us/concept

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много глупотевини в една статия.
  Особено това Средиземноморско лятото в Стокхолм.

 4. 4 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Вино от Скандинавия звучи...интригуващо! Сега чакам някой да спрртне дегустация на скандинавско вино.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 5. 5 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  а у нас банани ще почнат ли да отглеждат?

  Birds of a feather flock together.
 6. 6 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 559 Неутрално

  да отглеждат лозята в оранжерии с контролирана температура като енергията за климатиците се получава от соларни панели и ветрогенератори

 7. 7 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 559 Неутрално

  контролирана с компютри термодинамика в оранжериите

 8. 8 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да,за винарите е проблем, но пък за производителите на десертни грозда е супер.
  На вилата имам 3-4 вида десертно едното е султанина и още толкова винени, с нищо не пръскам, дори и с бердолезов разтвор.
  Когато лозичките са на проветриво не ги лови маната.
  Чел съм, че древните елини и римляните за да не им се вкисват вината, са сушали част от реколтата, а на следващата година са влагали изсушеното в шарата за вдигат захарността, вината им са достигали до около 18% алкохол, ставало е нещо като бренди, а за да не се напиват бързо по симпозиумите и оргиите, са го разреждали с 30% вода.

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#6] от "dearblue":

  и подходяща светлина, предполагам че ще е доста скъпа инсталация за поддръжка, за една реколта годишно...

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#5:"Realistic Cock"]а у нас банани ще почнат ли да отглеждат?[/quote]

  Те тиквите остават зелени, какво остава за банани

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 11. 11 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 859 Любопитно

  [quote#5:"Realistic Cock"]а у нас банани ще почнат ли да отглеждат? [/quote]
  Тези дни прочетох за дърво отрупано с плод?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 12. 12 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Верно, че е за бъзикане, лозата иска пясък, влага и слънце.
  В Скандинавия имат пясък и влага, ама за слънце се молят.

 13. 13 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Истинското вино се нарича Мавруд! Всички други са разни винца.

 14. 14 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Ама айде,моля-в Англия и Скандинавия ще сравняват бългаски вина с техните.Търговски трикове,да си пробутват боклуците.Грозде,зряло на слънце и техните хилави лозя.Аз ще си пийна довечера за Никулден едно слънчево маврудче,а те да си цокат техните боклуци.

 15. 15 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#2] от "СДС":

  От къде толкова акъл ве братко у тия стригани глави, и аз така се надам да направят един нормален Аква парк в някой мол или поне в покрайнините на София ама ньъц. Като гледам Рафито в Симеоново как се пръскаше по шевовте цяло лято, ама нейсе, какъвто народа такъв и мутро елита му!

 16. 16 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Ще има тежкооооо винооооо хаха Пак няма да си намираме главите на сутринта!

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Стига лъжете за тези температури! Това са фалшиви статии, целящи единствено да внушат параноя сруд населението, за да може да приеме всякакви изгъзици, които ще му бъдат наложени от правителствата. никой не изкоренява лозя и не ги мести заради температурите. Либерални лъжи.

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  В древността виното е било с толкова висок алкохолен градус, че почти може да мине за твърд алкохол. И тогава явно е имало глобално затопляне и то без човешка намеса.
  А днешната глупост, че винарите нямало да знаят какво да правят с високата захарност предизвиква смях. Тези пичове правят втори, трети и четвърти вина, магерят ги, блъскат води и есенции и какво ли не, та не знаеш какво пиеш, тия им берат дерта какво щели да правят с по-високата захарност!

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Единственият смисъл в тази статия може да търсите в това, че Дневник като либерална медия по задължение трябва да пуска статии, които да плашат хората с предстоящия потоп, за да може правителството по-лесно да им бръкне в джобовете.

 20. 20 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Реколтата и качеството на продукцията зависят от климата,но системата е нагласена така, че земеделците редовно да губят, а търговците постоянно да печелят.

 21. 21 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 559 Неутрално
 22. 22 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 559 Неутрално

  аз сега разбрах защо французите рекламират божолето младото вино а то заради климата

 23. 23 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 559 Неутрално

  вени види вици вини веритас

 24. 24 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  идват значи добри времена за гроздовата ракия,а иначе климата какво за него, през цялата история на земята се е променял а от 100 тина години го следим и вече всичко разбираме кое е как е че и конференции правим как сме щели да го променяме, айде по полекичка а, един скапан вулкан променя повече от доста години човешка дейност

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  "Ако вината станат с твърде високо алкохолно съдържание, това ще отблъсне потребителите. Те ще пият само по чаша-две"
  ========================================
  А по колко да пият? 1-2 чаши е здравословната норма.

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Гневно

  Истината е, че нашите дс-мутро-винопроизводители правят от грозде САМО вината от най-високия ценови сегмент например около 40лв/бутилката. Оттам надолу ВСИЧКОТО им "вино" е бъркоч от вода, алкохол,оцветител, аромат и процент вино! Как да стане?!

 27. 27 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Като дългогодишен домашен производител, не виждам никакъв проблем в повишаване на захарността на гроздето, вследсвие на по-топлото лято, както и в по-раннното събиране на гроздето поради по ранно зреене. Когато захарността на гроздето е много висока по принцип при виното, процеса на ферментация започва по -трудно,а може и да не започне. Преди две години 2013 кабернето от лозето ми беше с 27% захарност. По правилата на винарството , такова грозде не би трябвало да ферментира, след конултация с винен технолог с над 40 години стаж в реномиран винпром, предприех следните мерки: на оклоло 100 литра мъст добавих 4 литра минерална вода и вместо 1грам сернистаа киселина ( с 0,6%концентрация) на литър мъст добавих малко повече- около1.2 грама на литър. Добавих и малко дрожди от вече завряло вино от по-рано набрано грозде, за да ускоря старта на ферментацията. Държах виното в джибрите 12-13 дни, което е 3-4 дни повече от нормалното. Освен това оставих каците с мъстта навън , където се о очакваха по-високо температури, но на засенчено място. След като източих виното, на 1 октомври, гроздето беше обрано и изработено на 16 септември, си прибрах виното в бурета в мазето, и на Никулден имах най-доброто вино, което съм произвеждал за последните 40 години, което продължавам да пия и до днес (на никой не давам вино от тази реколта ако и да имам над 300 бутилки, които пазя за сватбите на унуците).
  Та мисълтта ми е ,че ако лятото е много топло и гроздето се обере по-рано и с по-висока захарност, това не би трябвало да е проблем за майсторите.Наздраве на всички и не си мъчете главите с неща, които не може да контролирате!

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK