Емисиите от европейски въглищни централи да се съкратят три пъти по-бързо, препоръчва нов доклад

Емисиите от европейски въглищни централи да се съкратят три пъти по-бързо, препоръчва нов доклад

© Associated PressВъглеродните емисии от европейски въглищни централи трябва да бъдат намалени три пъти по-бързо в сравнение със сегашните темпове. Така Европейският съюз (ЕС) може да остане в крак с глобалните усилия да се избегне опасното повишаване на температурите.


Това е един от изводите на нов доклад на най-голямата европейска коалиция, която се занимава с климатични и енергийни теми Climate Action Network Europe (CAN) и природозащитна организация "Грийнпийс" – Великобритания.


Според изследването, политическите лидери в Европа трябва да засилят съществено усилията си за извеждане от експлоатация на замърсяващите въглищни централи, ако действително са сериозни в намеренията си да предотвратят опасните климатични промени. Резултатите от доклада се публикуват, когато световните лидери, дипломати и експерти навлизат във втората седмица от преговори по време на климатичната среща в Париж за постигане на нов глобален договор за намаляване на въглеродните емисиите, които водят до глобално затопляне.
През 2014 г. въглищните централи в Европа са отделили общо 762 милиона тона въглероден диоксид (CO2), се казва в изследването им "Краят на една ера: Защо всяка европейска страна има нужда от план за извеждане от експлоатация на въглищата". Това количество вредни емисии се равнява на почти една пета (18%) от общите парникови емисии на ЕС, дял почти колкото на целия транспортен сектор в ЕС (21%).


Анализаторите от Sandbag и Climate Action Network (CAN) – Европа за първи път изчисляват количеството въглерод и промяната му с времето, отделяно от 280 въглищни електроцентрали, които в момента оперират на територията на Европа.Изчисленията им се базират на най-изчерпателната база-данни за европейските въглищни централи, посочват от "Грийнпийс".


Проучването препоръчва европейските лидери да вземат под контрол замърсяването от въглищния сектор като приемат ясни национални планове и срокове за извеждане на въглищата от енергийните системи на страните си.


Добрият пример: Великобритания, Австрия и Финландия


Наскоро Великобритания стана първата икономика от страните в Г-20, която обяви, че ще изведе от експлоатация всичките си въглищни централи до 2025 г.


По-рано подобни действия предприе Австрия, която е на път да се освободи от всичките си въглищни централи, когато последната затвори през 2025 г.  


Финландия вече обяви, че ще изведе въглищата от експлоатация през следващото десетилетие.


България: 44% от вредните емисии идват от въглищни централи


България също е обект на изследването. Над 40% от електроенергията в страната се произвежда във въглищни централи. Според данните в изследването, през 2015 г. централите на въглища в страната ни са 12 на брой, а за миналата година 44% от общите въглеродни емисии за страната са в следствие на експлоатация на въглища. През 2013 г. 100% от тези централи не отговарят на допустимите нива на замърсяване на въздуха, които се затягат от началото на 2016 г. 67% от централите ни са на възраст над 30 години.


"Крайно време е страната ни да излезе от въглищната зависимост, което освен намаляване на въглеродните емисии, ще доведе и до подобряване на качеството на въздуха, водата и почвите в страната. Децентрализацията на енергийната система и широкото навлизане на малки ВЕИ инсталации в домакинствата и общините ще спомогнат на страната ни да излезе от задушаващата хватка на въглищата," коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията "Климат и енергия" към "Грийнпийс"-България.


Как ЕС може да подсили климатичните си амбиции


"Това, от което се нуждаем сега, е силно споразумение от срещата за климата в Париж. То ще даде нов стимул за широкомащабно европейско намаляване на въглищните емисии. Извеждането на въглищата от експлоатация е най-лесният начин Европейския съюз да подсили своите климатични амбиции", споделя и директорът на CAN – Европа Уендел Трио.


Според водещи експерти на Световната енергийна агенция (СЕА), въглеродните емисии на Европа от горенето на въглища трябва да спадат средно с 8% всяка година до 2040 г., за да не се превишава прага от 2C затопляне. Но докладът, публикуван тази седмица показва, че въглищните емисии на Съюза са намалели едва с 2,3% средно на година през последните девет години.


Проучването показва, че 66% (2/3) от въглищните централи в Европа са на 30 или повече години. Това ги прави особено неефективни, замърсяващи и склонни към повреди, посочват анализаторите.


Въглищните централи са най-големият източник на въглероден диоксид в света, като са отговорни за 1/3 (31%) от всичкия CO2, отделен от изкопаемите горива, според СЕА. Агенцията предупреди, че световните въглищни емисии трябва да се съкратят на половина до 2030 г. и да са почти напълно сведени до нула до 2040 г.,  за да преминем прага на опасното повишаване на глобалните температури. Проучване, извършено от University College London, също показва, че 88% от световните резерви на въглища трябва да останат в земята, ако искаме да предотвратим опасните климатични промени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 911 Неутрално

  А нее ТЕЦ Марица Изток требе да бълва отрова поне до 2050 година иначе няма откъде да се краде, откъде синдикатите да се захранват и откъде да съществува Берое .... после да не се чудите откъде се обгазява центъра на Вселената ?

 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Ами сега, ......партия " Лидер " ще остане без електорат.

 3. 3 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Хубаво, ама китайските централи на въглища са отделили десет пъти повече, отколкото централите на цяла Европа.
  Дори Европа изцяло да спре този тип централи, това няма как да намали съществено емисиите в световен мащаб.

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  остава да запушат с тапи и вулканите

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  ЗАЩО САЩ ни натискаха да строим марица 1 и 3-частни, офшорни, и СКЪПИ! На едната се плаща за да НЕ работи, защото така е по-евтино!
  Марица 1 и 3 замениха 1-4 блок на Козлодуй, доста по-екологични, и НАЙ_ЕВТИНИЯ ток (след ВЕЦ)

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Обаче тук едни дългосрочни договори ..., задължителни ..., на непазарни цени..., произвеждат или не , все едно, трябва да се плаща! Дано не се превърне в поредната лоша новина за мат'ряла !

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "67% от заводите ни са на възраст над 30 години."

  В случая става въпрос за електроцентрали, разбира се (защото освен завод английската дума plant може да означава и електроцентрала).

  Но и така погледнато, това твърдение е малко тенденциозно - доколкото не се отчита рехабилитацията на блоковете на централите в района на "Марица Изток". Например в най-голямата (ТЕЦ "Марица Изток - 2" с инсталирана електрогенерираща мощност 1630 МВт) последният блок (Блок №8) е пуснат в 1995 г., а по-старите блокове са рехабилитирани, което означава голяма степен на обновяване. За рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток-3" инвестиционната сума е била толкова голяма, че за нейното изплащане е сключен дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия на доста висока цена.

  При това в момента вече има натиск върху въглищните централи по линия на Европейската схема за търговия с емисии. Вярно че квотите за емисии поевтиняха по време на рецесията, но има прогнози че в средносрочно бъдеще могат да достигнат 25 евро за тон СО2, което си е сериозна цена.

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  Ами лесна работа. Затваряме всички частни ТЕЦ-ове, оставяме да работят само тез, които са в структурата на БЕХ. Това ще си е честно, демократично и най-вече екологично.
  Който частник иска да ни бълва пушаци, да ходи в Китай! Хау!

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Домакинствата не са основният консуматор на електрическа енергия, освен в България, а и с малки перки и панелки не може да се осигури отопление, а осветление отчасти. И кво остава - атомът е опасен, петролът и газът те правят зависим от монополисти, които раздуват цените... Освен малки ВЕИ на дърва, които май са най-неекологични.

 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  Много ми е интересно, след като се затворят ТЕЦ-овете и АЕЦ -овете от къде ще се произвежда електрическата енергия за каквото и да е било ?!? Или всеки покрив трябва да бъде превърнат в "слънчева централа", или извънземните ще ни открият някоя висша вселенска енергийна тайна !

 11. 11 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Не съм сигурен, че това ще го направи всяка страна. Примерно, в Чехия от две години се обработва общественото мнение, да се "премахнат сегашните лимити" за добив на въглища. Най-вече да се запазят работните места на миньорите и да се използват ТЕЦовета. Когато се договарят размерите на "въглеродните емисии", правителството директно го е поставило за задача на ЧЕЗ и праща техни представители, на тези преговори в чужбина...
  В Б-я поведението на ЧЕЗ към ТЕЦ-те е като на "мащеха". Ликвидираха ТЕЦ Варна.
  ...Ако оставим това, Чехия масирано, дотира подмяната на котлетата на твърдо гориво с по-екологично, примерно на природен газ.

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 12. 12 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Разбира се, първо ще си затворим ТЕЦ-овете, след това ще спрем всички производства в това число и селското стопанство, ще се окосмим за да не мръзнем, ще си разрушим и жилищата и ще се върнем да живеем по дърветата! Какво още да направим в угода на шайка от умствено ограничени кресльовци?

 13. 13 Профил на Даниел Киряков
  Даниел Киряков
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Грийпийс отново използват метода на "половината истина". Не казват какво става с биоразнообразието и почвата при мащабните соларни паркове, които сега ги има и които ще са нужни, за да задоволят сегашния ни начин на живот.

  И не казват чии са останалите 56% от емисиите у нас - транспорт (дизели), производство (кои?) и кюмбета (Бояна, Симеоново и Драгалевци са само "примери от Столицата".

  Да, ТЕЦ-овете емитират СО2, но ЕЙ И ЕС Гълъбово и КонтурГлобал Марица Изток 3 отговарят на нормите за 2016 г. (азотни и серни окиси, ФПЧ 2 и ФПЧ 10 - последните идват от дизелите, които са масов двигател у нас). Докато ТЕЦ-2 - все още не са започнали.

  ДК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK