Арнолд Шварценегер: Не ми пука дали вярвате в промените в климата

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер по време на среща с председателя на COP21 в Париж

© Jacky Naegelen, Reuters

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер по време на среща с председателя на COP21 в ПарижАмериканският актьор Арнолд Шварценегер е сред популярните личности, които от години активно се борят с климатичните промени. Преди броени дни холивудската звезда и бивш губернатор на щата Калифорния посети срещата на върха в Париж и се обърна към делегатите с призив за нов подход в справяне с мащабния проблем. "От десетилетия ни представят данни за промяната на климата, истории за топящи се глетчери и повишаване нивото на океана. Нека бъдем честни, това не проработи. Време е за нов подход. Замърсяването на въздуха убива 19 хиляди души дневно. Всеки ден. Защо не сме разгневени от това, дори и да не го виждаме в новините, не значи, че то не съществува. Знам, че можем да постигнем бъдеще на умна енергия, да разкъсаме смъртоносната хватка на замърсяването върху Земята, можем и ще спечелим тази битка".


В началото на седмицата Шварценегер публикува на страницата си във фейсбук писмо с три провокиращи въпроса до скептиците на глобалното затопляне, което редакцията на "Дневник" публикува.


Виждам вашите въпроси. Всеки път, когато кача в моята фейсбук страница нещо във връзка с "кръстоносния ми поход за чисто енергийно бъдеще", аз ги виждам. Винаги има няколко човека, които питат защо трябва да ни е грижа заради повишаването на температурата или поставят под въпрос науката за промените в климата.
Искам да знаете, че аз ви чувам. Дори и тези от вас, които казват, че възобновяемата енергия е конспирация. Дори и тези, които казват, че промените в климата са измислица. Дори и тези от вас, които използват думи от четири букви. Виждам всичките ви въпроси, а сега имам три въпроса към вас.


Нека да оставим промените в климата за минута настрана. Нека приемем, че сте прави.


Първо: Вярвате ли, че е приемливо 7 милиона души да умират всяка година от замърсяване – повече от тези, умрели от убийства, самоубийства и катастрофи взети заедно.


Всеки ден 19 000 души умират от замърсяването с изкопаеми горива. Приемате ли тези смъртни случаи? Приемате ли, че децата по цял свят трябва да растат, дишайки с инхалатори?


Вторият ми въпрос: Смятате ли, че въглищата и петролът ще бъдат горивата на бъдещето?
Освен факта, че изкопаемите горива унищожат белите ни дробове, всички са съгласни за това, че в крайна сметка те ще свършат. Какъв е вашият план за тогава?


Лично аз искам план, не искам да съм в ситуацията на последния кон докато автомобилите са превземали пътищата. Не искам да бъда последният инвеститор в Blockbuster, както се очертава да е Netflix. Точно това ще се случи с изкопаемите горива.


Бъдещето на чистата енергия е една разумна инвестиция и всеки, който ви казва обратното или греши, или лъже. Каквато и да е причината за тези техни твърдения, аз не бих приел съветите им за бъдещи инвестиции.


Възобновяемата енергия е много добра посока за икономиката и не е необходимо да вярвате на моите твърдения. Калифорния има едни от най-революционните екологични закони в САЩ, 40% от енергията ни идва от възобновяеми енергийни източници, и сме 40% по-енергийно ефективни от останалата част на страната. Бяхме "рано осиновени от чистото енергийно бъдеще".


Икономиката ни не е пострадала. Всъщност икономиката в Калифорния се разраства по-бързо от икономиката на САЩ. Водим нацията в сектори като производството, селското стопанство, туризмът, развлеченията, високите технологии, биотехнологиите, и, разбира се, зелени технологии.


Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер пристига на конференцията в Парижж

© Jacky Naegelen, Reuters

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер пристига на конференцията в Парижж


Имам и последен въпрос, той ще изисква малко въображение. Представете си, че пред вас има две врати. Зад врата номер 1 е запечатана стая, а в нея има кола на стандартен бензин. Зад врата номер 2 има идентична напълно запечатана стая, с електрическа кола. И при двете коли двигателя работят на пълни обороти.


Изберете си коя от вратите да отворите, влезте в стаята и затворете след себе си. Трябва да останете в стаята, която сте избрали за един час. Не можете да изключите двигателя. Не получавате противогаз.


Предполагам, че сте избрали врата номер 2 с електрическата кола, нали? Врата номер 1 е фатален избор - кой би искал да диша тези газове?


Това е изборът, който светът прави в момента.


Ако използвам една от думите с четири букви, които вие като коментатори обичате да използвате: Не ми пука дали вярвате в промените в климата. Не ме е грижа дали сте загрижени за покачващите се температури или за топенето на ледниците. Без значение е за мен кой от нас е прав за науката.


Просто се надявам, че вие ще се присъедините към мен в отварянето на врата номер 2 към едно по-разумно, по-чисто, по-здравословно и по-изгодно енергийно бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Бре,
  Арни за пореден път показва, че не е само планина от мускули

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 388 Весело

  Бате Арни, у наше село народа още не може да проумее защо не трябва да пуши, тук климатичните проблеми са нещо което не ги касае, тук са на друга планета. Пак добре, че на запад малко се размърдаха по въпроса.

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Не ми пука дали вярвате в промените в климата"

  Каква е тази каша в главата на Арни! Климатични промени + замърсяване + въглища + петрол...
  Бих се радвал да живея в чиста среда, независимо от промените в климата. Дори за мен инвестициите в чиста среда са по-важни от инвестициите за ограничаване на човешкото влияние върху климата.

 4. 4 Профил на geosot
  geosot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мдааааа, когато не си беден китайски селянин израснал в мизерия, може да се огледаш в климатичните промени...пък даже и да се бориш с тях.

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  както и да гледам - и много добро, и пояснително, и ясно.

 6. 6 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Любопитно

  България е мястото

  в Европа, която от най-енергоемка икономика

  може да се превърне в първата страна захранвана от енергия без изкопаеми горива.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 7. 7 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Свалям шапка. Аргументацията му забива в земята всички отричащи инвестирането в зелени енергии.

  ThePirinEagle
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Весело

  Набий един, да видиш другите как сами ще се опавят.

 9. 9 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Достоен коментар на достоен човек ! Мускулите тук нямат значение !

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Браво на Арнолд Шварценегер! Де да имахме и тук такива визионери-политици и представители на шоубизнеса...

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Весело

  До коментар [#2] от "Соколов":

  Най-важното нещо, което хората тук не са осъзнали все още е, че не им е работа какво правят другите, освен ако не са пряко засегнати. Например - какво ти влиза в работата на теб, че в момента съм си запалил една цигара и си пия кафето? Убеден съм, че и ти имаш някакви навици и предпочитания, които аз намирам за отвратителни, само че никога не бих си позволил да обяснявам колко си тъп и изостанал, понеже ги имаш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  Когато пушиш около мен ме касае защото ме тровиш, а вкъщи ако искаш си запали камината и си наври вътре главата да дишаш дълбоко.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#7:"thepirineagle"] Аргументацията му забива в земята всички отричащи инвестирането в зелени енергии. [/quote]

  Никой не отрича инвестирането в зелени енергии. Проблемът идва от това, че държавата задължава населението да прави това или онова, да купува оттук, а не оттам, да купува скъпа енергия, вместо евтина, да купува нови уреди и пр. Всъщност държавата убива пазара, дава бизнес на свои хора, гарантира им печалбите, развива гигантска корупция и като същински роботърговец заставя населението да изкупува на супер високи цени произведеното от своите хора.
  В Америка токът от слънчевите панели прави сметките на потребителите двойни. Но държавата те задължава да плащаш. В България вероятно също страдате от зелените енергии. На всички мафиоти правителството им осигури добро място за вложение на крадените пари и държавата им гарантира печалбите.
  Има една много важна особеност в политиката- правителствата се занимават само с онези части от екологията, където може да се правят лесни пари. Където не се правят пари, не се занимават. Екологичните им мерки са свързани с пришпорване на потреблението и съответно на производството. Давай да сменим всички електроуреди, давай да ги сменяме два-три пъти по-често, отколкото преди и подобни. Главният екологичен проблем идва от огромната консумация и огромното потребление.

 14. 14 Профил на liubopitkovski
  liubopitkovski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Съгласен съм с всичко което Арни казва. Само се чудя дали е сменил Hummer-а с Tesla.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":
  "Има една много важна особеност в политиката- правителствата се занимават само с онези части от екологията, където може да се правят лесни пари. Където не се правят пари, не се занимават"

  Именно - да сте чули някой да апелира за спиране обезлесяването на Амазония и Конго - белите дробове на планетата - щото как ще направиш пари от горното - там просто трябва да дадеш пари дето ще останат в Бразилия и Африка, друго си е да представиш гледната точка - проблема е в Калифорния и България - трябва да купувате тази енергия на цени дето ние ви кажем за 20 напред...

 16. 16 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 874 Весело

  Тръмп май ще е първият от известно време дето ще кара един мандат. После идва Бате Арни

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#3] от "V.Iliev":

  Не мога да разбера как си набрал толкова минуси - все едно тези дето са ги слагали да предпочитат да живеят зарити до шията в боклуци но с уж контролирани нива на въглероден двуокис.

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Правителството не предлага мерки, с които да се намалят нуждите от автомобили. Правителствените мерки са все в посока- хвърли стария /но все още запазен/ и си купи нов! Изхвърли си бялата техника и си купи нова! Всичките им мерки са свързане с това да купуваш повече и повече. И на доста по-високи цени.

 19. 19 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1091 Весело

  Имало и нормални републиканци! Браво Арно, жалко че не можеш да се кандитираш за презедент, бих гласувал за теб, а това че спиш домшната си прислужничка, не е мой проблем

 20. 20 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Браво, бате Арни!
  А между другото освен за климатичните промени би трябвало да си говорим и за нещо още по-сериозно, а именно проблемите с ресурсите.

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#19] от "accidental":

  Кое пречи Тръмп да прекара поправка, позволяваща на Бате Арни да е президент?

  Аз не се сещам

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3500 Весело

  Браво на Арни! И една шега, която големият американски популяризатор на науката Нийл Ди Грейс Тайсън публикува наскоро в профила си в Туитър. Най- простото и убедително доказателство за съществуването на глобалното затопляне:

  https://pbs.twimg.com/media/CJfYSLHWEAA7KTX.jpg

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Добра позиция.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  Добрата новина е, че ние може би вече сме достигнали пикът на емисиите. Последните 3 години в САЩ нарастването на производството енергия е само благодарение на възобновяемите източници. А тази години и 60% от китайските нови мощности са възобновяеми. И независимо от добрият растеж на световната икономика емисиите на най- големият замърсител, Китай са спаднали с 4%. Това може би вече е тренд.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  До коментар [#16] от "evlampi":

  Бате Арни не може, не е роден в САЩ.
  А иначе той винаги е бил на ниво с екологията, със стволовите клетки и свързанте с тях изследвания, с технологиите. Просто си е европеец и прагматичен републиканец. Не напразно го избираха два пъти за губернатор на осмата световна икономика, и то в щат с преобладаващи демократи.

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  До коментар [#12] от "Соколов":

  Аха - значи ти по принцип имаш против само пушенето около теб, обаче обобщаваш на едро, вероятно за да придадеш повече сила на аргументацията си. Ясно. Когато не би си купил кола с даден цвят пак ли казваш, че селяните още не са се научили, че не трябва да има коли с такъв цвят?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Просто гледай кво прави Тръмп. Тоя е по-лудо копеле от мене, което е забележително постижение само по себе си, а отделно е фрашкан с кинти.

  Кой слага срещу моите десет евро, че Бате Арни ще е президент на щатите милион?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#21] от "evlampi":

  Не е лесно да се направи амедмант към конституцията...

 29. 29 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Весело

  Някой отново е разчитал на Гугъл транслейт. Ето един по-правилен (и смислен) превод на изявлението на гавърнейтора:

  "Не желая да бъда като последния продавач на конски каруци, упорито отказващ да прави промени, докато автомобилите завземат пътищата. Не желая да бъда последния инвеститор в Blockbuster (някога огромна, но днес фалирала верига за видеокасети и DVD под наем) когато се появи Netflix (компания, предлагаща онлайн стрийминг на филми и предавания)."

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 30. 30 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Весело

  А "Бяхме рано осиновени от чистото енергийно бъдеще" вероятно идва от "We were an early-adopter of a clean energy future", което би трябвало да се преведе горе-долу като "Бяхме сред ранните защитници/приемници на бъдещето на чистата енергия"...

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 31. 31 Профил на Вие си знаете
  Вие си знаете
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В момента Индия има 5GW фотоволтаични мощности.
  След 6 години те ще произвеждат най-много електричество от фотоволтаици - 100GW. От вятър сега - 9,6GW. 29% от електричеството на Индия идва от възобновяеми източници. Сигурно са прости, а?
  95% от тази на Уругвай е от възобновяеми.
  99% от тази на Норвегия е от възобновяеми.
  Това как е?
  За сравнение в България средното потребление на електричество е под 4GW.
  Използват се фотоволтаици, за да се забави затоплянето на земята с превръщането на слънчевата енергия в електричество.
  Германия всяка година затваря по някой ТЕЦ и до 2022г смятат да затвори всичките си 8 ТЕЦ-а.
  Саудитска арабия сега добре си развива туризма и до 2035г смята да спре добива на нефт.
  В 8 държави и няколко американски щата до 2050г ще бъдат забранени автомобили с ДВГ.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това с електрическите коли е доста лицемерно.

  Реално най-малко газове и най-много спестяване на ценни суровини, бихме реализирали, ако живота на обикновенните ДВГ автомобили е 20-25 години. Което не е непостижимо, предишните генерации го правеха. Обаче днес производителя ни кара да ги сменяме на 5-6 години, старите на боклука... ако ще и само хибриди да купуваме, пак е неефективно!

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#18] от "gozambo":Като говорим за правителството,
  не е лошо да се прокоментира и статията от вчера в Ню Йорк таймс,за инициативата на Бил Гейтс за обединяване усилията на правителства и крупни инвеститори за съществено увеличаване на инвестициите за изследвания и внедряване на нови източници на енергия.Контактите на Гейтс,вложил лично 1 млрд в инициативата засега с Обама,Оланд и индийския премиер Моди
  показват подкрепата на изброените лидери за съществен и обединен тласък на R&D .Не без усилията на истинския филантроп Гейтс,се присъединиха и Безош,Ма от Алибаба,Цукерберг , бин Талал и инидиеца Ратан Тата.Засега има споразумение между правителствата на 20 страни за удвояване на разходите им за възобновяема енергия.Ще видим какво ще направят до края на разговорите.

 34. 34 Профил на Вие си знаете
  Вие си знаете
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#32] от "niakoi_si":

  С електрически коли било лицемерно. Заради батериите ли?
  Щото били мръсни за направа и ползвали електричество което за получаването му се използвали въглища.
  Е имам и автомобили на водород но 3 пъти по-скъпи от победен с ДВГ. И цената за водород за 100км е като за 10литра бензин.
  Е кой ще си го купи?
  Сега като гледаш цените на електричките и тези на бензинови си казваш "оооо тез електрички скъпи ве".
  Но гледаш само първоначалната инвестиция. Но като си купиш кола с някакво гориво разходите тепърва започват.
  Я кажи колко гориво и колко масло ще мине през един автомобил за 1 милио километра и колко ще заминат по ремонти?

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "Електрик":

  Сметката е проста и съм я правил много пъти. Ти също можеш да я направиш. Един ДВГ ако живее 25 години ще е възможно най-ефективно решение.

  За съжаление, това противоречи на съвременните учебници по маркетинг, а на нагласите на съвременния човек.

  Отделно, че вместо да се инвестират купища пари в хибриди и електрокари, ако се налеят да се направи смислен градски транспорт ефекта и за замърсяване и за задръстване ще е 10 пъти по-голям.

 36. 36 Профил на Вие си знаете
  Вие си знаете
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какво имаш предвид под смислен градски транспорт?
  Съгласен съм с минусите на батериите, но хората си купуват електрички, защото са с евтин заряд и ниска поддръжка.

  За 2 години Бьорн Ниланд/Норвегия/ и Марк някой си от САЩ засега имат изминати по 200-250 000км с Тесла Модел S P85, а от гаранцията на батерията и електромотора остават още 6 год. Тези активни шофьори докато им изтече ганцията ще направят по 1 милион километра без да са платили нищо за ремонт по батерията и електромотора. Хайде сега ми кажете за луксозен седан с ДВГ (примерно най-евтиния с тази мощност Мерцедес Е500 408кс за 69000€) кой ще ви даде такава гаранция на двигателя и безплатната му поддръжка за тази цена. Примерно смяната на масло и филтър за 1 мил.км ще е на всеки 12000км, което е 83 пъти. За нов автомобил с двигател над 400к.с. смяната ще е около 400лв с труда, защото надали някой ще си налее от 8-10лв/литърa на такава кола. И какво стана 83х400=33200лв. Горивния филтър на 20000км са 50 пъти по 100лв ще е 5000лв. Данъка МПС и той 1300лв на година за 410кс или 10400лв за 8год. Смятам още 3000лв на 120хил.км за ремъци, ролки, стартер, клапани, дюзи, свещи, турбини, гърнета, скоростна кутия, смяна на гарнитури и друго квото дойде по двигателя(за 8год са 24000лв). В тези ремонти не включвам окачване защото и при Теслата се чупи. А нужния бензин за 1 милион км ще е над 100 000литра, което на сегашни цени ще е минимум 200 000лв. В крайна сметка за автомобил с ДВГ и 410кс за 1мил.км разходите излязоха над 270 000лв, но не вярвам двигателя да издържи толкова. А колко ще добави към сметката един нов двигател? Поддръжката и изхранването на такова возило излязоха двойно повече от цената на автомобила.

 37. 37 Профил на Вие си знаете
  Вие си знаете
  Рейтинг: 225 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/photos/2015/05/30/2543726_fotogaleriia_ekzotichni_istoricheski_avtomobili/
  на два оригинални електромобила Columbia от 1900 год. с мощност от 3 киловата са били собственост на известната династия Рокфелер от Ню Йорк. Автомобилите никога не са ремонтирани и винаги са били в движение. Някогашните батерии, позволяващи тричасов пробег, са сменени с нови съвременни.
  Ако толкова стар двигател с вътрешно горене го запалите ще почне да пуши здраво, плюе масло и собственика му ще се притеснява да не се разглоби от вибрациите.

 38. 38 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Колко пари струва договора му за реклама на новия световен данък,който трябва сами да си наложим?

 39. 39 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Все си мисля, че бъдещето принадлежи на атомната (ядрена или както искате го наричайте) енергия. Света става все по енергоемък и не виждам как ВЕИ ще успеят да насмогнат в държави като Китай.

 40. 40 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#37] от "Вие си знаете":

  Никой не оспорва качествата на електродвигателя. Проблема и през 1900 и сега е със съхранението на електрическата енергия. Цената за съхраняването и компенсира ползите. ДВГ на метан или подобен газ който също няма вредни емисии ми се вижда по смислен проект. Инвестиция в синтезирането на подобно гориво според мен е по смислена. Дори да се влага елекроенергия. Отпада проблема с батериите и ограниченото количество литий за тях. Лично за мен бъдещето е електроенергия от АЕЦ и синтез на безвредни горива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK