Китайският пазар за въглеродни емисии ще е най-големият в света

Жена с предпазна маска си прави селфи по време на церемония за вдигане на китайското знамето на фона на тежък смог на площад Тянанмън. Преди броени дни в Пекин беше издадена за първи път най-високата степен "червена тревога" за замърсяване на въздуха.Дългоочакваният национален пазар за въглеродни емисии в Китай ще покрива до 10 000 фирми и ще регулира почти половината от общите емисии на страната, след като стартира през 2017 г. Това съобщи във вторник високопоставен служител по време на преговорите за климата в Париж, цитиран от агенция "Ройтерс".


Китайският пазар за въглеродни емисии ще се превърне в най-големият в света, а неговите цели ще станат по-високи от първоначално определените от държавата "с цел да гарантира, че ще постигне задоволителен ефект". Това заяви заместник-ръководителят в отдела по климата в Агенцията по държавното планиране Дзян Джаоли (Jiang Zhaoli) към Комисията по национално развитие и реформи (NDRC), цитиран от "Ройтерс".


"Когато пазарът започне работа през 2017 г., в него ще са включени почти 10 000 фирми. След 2020 г. той ще бъде по-голям и ще включва повече предприятия", обясни Дзян. Пазарът ще обхваща 31 провинции, шест индустриални сектора и 15 подиндустрии и още в началото ще включва 4 милиарда тона въглеродни емисии годишно, възлизащи почти на половината от общите емисии за страната.
По време на посещението си в САЩ през септември китайският президент Си Дзинпин пое ангажимент Китай да реализира национална схема за търговия с въглеродни емисии до 2017 г., която да се базира на седемте регионални пилотни пазара от 2013 г. Сегашните изявления на Дзян Джаоли предполагат по-амбициозно начало на китайския пазар за емисии от очакваното. Предишните оценки предполагаха, че той ще регулира 3-4 милиарда тона въглероден диоксид годишно до края на първата си фаза през 2020 г.


Китай включва насърчаването на "пазарни механизми" като част от ангажиментите си за борба с промените в климата, но те остават спорни и е малко вероятно да бъдат включени в окончателното споразумение в Париж, коментира главният преговарящ за Китай на конференцията Су Вей на брифинг в Париж тази събота.


"Смятаме, че пазарът на въглеродни емисии може да играе много важна роля в постигането на действия за смекчаване и адаптиране към промените в климата. Но за нас не е приоритет дали това ще бъде включено в текста на споразумението в Париж. Има много различни мнения дали трябва да се разчита повече на непазарни механизми. Не мисля, че тези различия ще попречат на успешния резултат в преговорите в Париж", каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK