Саудитска Арабия като препъникамък за амбициозно споразумение в Париж

Саудитска Арабия като препъникамък за амбициозно споразумение в Париж

© Ali Jarekji, ReutersПо време на климатичната конференция за климата в Париж един от най-впечатляващите с лукса и блясъка си е павилионът на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива – с ослепително бели стени в класически арабски архитектурен стил, ярки светлини и луксозни кожени мебели, описва го детайлно пратеникът на ДПА, цитиран от БТА.


В другия край на залата са скромните шперплатови стени на Групата на африканските страни в ООН. И на още една организация - Г-77, която представлява над 130 по-бедни държави, надяващи се да получат пари, с чиято помощ да се приспособят към глобалното затопляне.


Близо две седмици 195 страни преговарят за ново глобално споразумение за ограничаване на климатичните промени. Основните източници на парникови газове в атмосферата са изкопаемите горива и обезлесяването.
Големи инвеститори обявиха, че ще оттеглят трилиони долари от въгледобивната и нефтената промишленост, активистки организации призоваха за тотално премахване на въглеродните емисии, а Саудитска Арабия неотклонно брани основния си източник на приходи – петрола. Всякакви опити да бъдат намалени въглеродните емисии "не трябва да дискриминират" нито един енергоизточник, каза тази седмица саудитският министър на петрола и минералните ресурси Али ибн Ибрахим ан Нуейми. По думите му всички енергоизточници трябва да се допълват взаимно.


През годините Саудитска Арабия се опитваше да спъва амбициите в усилията на ООН за климата. Дълго време обществените критики бяха насочени към САЩ заради отказа им да съдействат за каквото и да било споразумение, което да не включва икономическия им съперник Китай и другите развиващи се икономики. Тази година е различно. САЩ и Китай засилиха лидерската си роля, за да бъде постигнато споразумение, което да замести Протокола от Киото след 2020 г.


Американският президент Барак Обама се срещна с краля на Саудитска Арабия Салман в Рияд през януари 2015 г. Обама се мина през Саудитска Арабия след посещението си в Индия, за да отдаде съболезнования за смъртта на крал Абдула.

© Jim Bourg, Reuters

Американският президент Барак Обама се срещна с краля на Саудитска Арабия Салман в Рияд през януари 2015 г. Обама се мина през Саудитска Арабия след посещението си в Индия, за да отдаде съболезнования за смъртта на крал Абдула.


Това увеличи натиска върху Саудитска Арабия, която според много критици блокира постигането на амбициозна спогодба за климата. Тя има възможност да го направи, защото за постигане на споразумение се изисква консенсус и това прави гласът й много важен. "Саудитска Арабия пречи, защото другите арабски страни не упражняват натиск върху нея", заяви Сафа ал Джаюси от Инди Ей Си Ти, един от наблюдателите на конференцията от гражданския сектор.


В годишния Индекс за действие по климатичните промени, който бе огласен от организацията "Джърман уоч" във вторник, Саудитска Арабия е сред последните – сред 58 страни по усилия в областта на климатичните промени."Бих определил Саудитска Арабия като единствената страна, която е тотален препъникамък", каза пред ДПА експертът от Джърман уоч Ян Бурк.


Венецуела, друга страна, която е силно зависима от петролния износ, също се съпротивлява на сключването на амбициозно споразумение, смятат наблюдатели и делегати от западните индустриални нации. Но никой не се бори толкова силно, както Саудитска Арабия, срещу визията на страните от Г-7 за по-екологичен свят, който един ден да се справя и без нефта, газа и въглищата.


Саудитският министър на петрола Нуейми бе внимателен във формулировката си. Износът на нефт и газ осигурява около 85% от приходите от износ на страната му. "Ако този извор на пари пресъхне, социалният мир в пустинната страна ще бъде застрашен. А какво може да се случи, се вижда и ако се погледне масовият наплив на имигранти към Европа, бягащи от размириците в Сирия и други места в Близкия изток," посочи той.


Западните страни отдавна притискат Саудитска Арабия да намали зависимостта си от петрола, като развие и другите сектори от икономиката си. Нуейми се отнесе внимателно и към този въпрос в тазседмичното си изказване, като спомена споразумение от преди повече от три години за нуждата на страната от икономическа диверсификация. "Кралството ще предприеме действия, ще приеме планове и ще приложи програми, които да насърчат икономическата диверсификация и да допринесат за общото благо, като не допускат емисии от парникови газове", посочи той.


Изказването изглежда се отнасяше за бъдещи планове, а не за нещо, което е в ход.
Саудитците също така искат да бъдат разглеждани като развиваща се страна, когато става дума за получаване на помощ за приспособяване към последиците от глобалното затопляне и смекчаването им - въпреки че са част от Г-20, организацията на водещите индустриални и развиващи се икономики в света.


Саудитска Арабия разполага с лостове за въздействие благодарение на огромното си влияние в Близкия изток и Северна Африка. Но подкрепата й за радикални ислямисти в Сирия и въздушните й удари в Йемен са предмет на все повече критики в Европа. САЩ и Канада с тяхното засилващо се производство на петрол намаляват зависимостта си от близкоизточния петрол - като по този начин изпращат послание на Саудитска Арабия, че влиянието й намалява.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Бе на тия маймуни кога най-сетне ще им се покаже кой командва парада... До оня ден са били на камилите сега ще изнудват белия свят.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 2. 2 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Весело

  Абе некаква Пролет им се печене на СА

  гошо
 3. 3 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Саудитският уахабизъм т.е.- ислямски фашизъм, трябва да бъде изкоренен от планетата Земя.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Но подкрепата й за радикални ислямисти в Сирия и въздушните й удари в Йемен са предмет на все повече критики в Европа.
  ---
  не само въздушни - имат редовна войска в Йемен и извършват лек геноцид над местните - но както и да е нали са съюзници на биг брадър

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 5. 5 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1301 Весело

  [quote#2:"гошо"]Абе некаква Пролет им се печене на СА[/quote]


  добре че нямат сезони там че досега да се е опекла вече!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Любопитно

  Има нещо много извратено и разлагащо в това една държава да функционира без да се налага някой да работи или мисли. Някой анализатори сочат тези специфики на арабския свят като първопричината там да не може да възникне нормално общество.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Весело

  Ако великите сили наистина са велики, ще пратят някак си ИДИЛ да си вземе свещените места Мека и Медина, а после ще ги мислят!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Още една причина за твърди санкции срещу този мракобеснически режим. Саудитска Арабия няма място в общността на цивилизованите държави със сегашния си режим. За съжаление все още са стратегически съюзник на САЩ заради петрола, обявени за такъв още по време на президента Картър. Пък са и желани инвеститори. Иначе до сега да са станали разногледи от санкции. Достатъчно е да не им се купува петрола и ще се озверят.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Скоро СА ще е друга. Има принцове бунтари...

 10. 10 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#9] от "Добрин Велков":

  то принцове в СА колкото искаш
  направо си растат по дърветата

 11. 11 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#10] от "vesko19":

  Ами, къде ти в оная пустиня толкова дървета. В харемите си растат. Там в държавното управление всички са близки роднини в истинския смисъл на думата, в най-лошия случай братчеди.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Весело
 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Весело

  До коментар [#10] от "vesko19":

  А и този уикенд жените там ще гласуват за пръв път. Знае ли човек това до къде ще доведе един ден...

 14. 14 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#12] от "Добрин Велков":

  ма ти сериозно не разбираш от шега мм е няма се образовам пък на
  щом мислиш че няколко принца ще направят нещо значи не е добре работата
  по вероятно е да увиснат на въжето или както е модно по те ширини
  да им клъцнат главите от колкото СА от мракобесна диктатура да стане първа демокрация

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#12] от "Добрин Велков":Борят се принцовете за власт - кой да владее петролните кладенци. Климатът им е дотолкова грижа, доколкото с някаква демагогия биха могли да си намерят съюзници по света. Но да намалят доходите си като ограничат петролодобива след завземането на властта - няма да стане, не за това са се борили!

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Весело

  До коментар [#13] от "Добрин Велков":Да - и саудитките ще гласуват да се намали петролодобивът и да отидат да работят, вместо да седят в харемите на баклава и рахат локум с приятелки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK