Защо все по-топлото време води до тежки снежни бури

Върхът на Капитолията на Конгреса на САЩ в столицата Вашингтон на 26 януари 2016 г.

© Reuters

Върхът на Капитолията на Конгреса на САЩ в столицата Вашингтон на 26 януари 2016 г.Светът глобално се затопля и причината са климатичните промени. Много хора обаче са озадачени заради зачестилите екстремни снеговалежи и тежки снежни бури, които последно удариха в края на януари в САЩ.


Обяснението, за което пише Би Би Си, е изненадващо на първо четене: екстремните снеговалежи всъщност са очаквано следствие от по-високите температури.


Често приемаме, че единственото условие за сняг е студеното време. В действителност тежките снеговалежи изискват нещо друго – много атмосферна влага. Тази влага обикновено се натрупва в пластове топъл въздух (т.нар. джобове), тъй като атмосферата може да задържа 7% повече водни пари всеки път когато температурата й се повиши с 1 градус по Целзий.
Заради промените в климата се образуват повече подобни пластове с топъл въздух. Това обяснява и случилото се по Източното крайбрежие на САЩ този януари. Отчасти като резултат от промените в климата Атлантическия океан е по-топъл в момента в сравнение с температурите му преди няколко десетилетия. Като следствие от това затопляне на океана въздухът над водите му също е необичайно топъл и влажен.


Когато този топъл въздух се сблъска със студени и сухи въздушни маси, идващи от Арктика, се образува мощна зимна буря.


Кола покрита със сняг след снежна буря във Вашингтон.

© Reuters

Кола покрита със сняг след снежна буря във Вашингтон.


И през следващите години по Източното крайбрежие на САЩ ще има още екстремни зимни условия, предупреждават учени и обясняват, че причината за тази дългогодишна тенденция е, че двете предпоставки, необходими за снежни бури, ще са налице и занапред. Атлантическият океан ще продължи да "снабдява" региона с топъл, влажен въздух през зимните месеци и в същото време от Арктика ще продължава да слиза студен и сух въздух.


"Възможно е Арктика да остава без лед за кратки периоди след около 30 години, като тези периоди ще бъдат през най-топлите летни месеци. През зимата обаче северната полярна област ще продължи да замръзва. Така нареченият студен континентален въздух ще продължи да се образува", посочва Кевин Тренбърд от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.


В същото време промените в климата са сложно явление и дори глобалното затопляне да създава условия за екстремни снеговалежи в някои региони, това не означава непременно, че ще има повече сняг на глобално ниво. "Промените в климата въздействат по различен начин при екстремни случаи на снеговалеж в сравнение с ефекта им за общото количество сезонен снеговалеж", обяснява Пол О'Горман от Масачузетския технологичен институт.


За регионите, които са по-малко от 1000 м над морското равнище, а в момента са със зимни температури малко под нулата, О'Горман е установил, че шансът за тежки снеговалежи ще спадне средно едва с 8%, докато общото количество сняг, който ще пада в същите тези райони всяка зима, може да спадне средно до 65%.


Снежният сезон може да бъде по-кратък в бъдеще. "И началото, и краят на зимата вероятно ще бъдат по-топли в Северното полукълбо. Така в тези периоди ще падат повече валежи дъжд, а не сняг," твърди Тренбърд.


С други думи, вероятно сняг ще има все по-рядко, а зимният сезон, през който ще вали сняг, ще бъде по-кратък, но пък екстремните снеговалежи и снежни бури ще продължават.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нищо изненадващо няма, от двайсет години го обясняват това. Изненадващото е, че още има хора, които оспорват науката. Как може да си толкова вътрешно пиян, че да си безкрайно некомпетентен по някакъв научен въпрос, но да си мислиш, че си и още по-лошо - че мнението ти струва нещо? Това не е концерт по желание. Ако искаш да си компетентен и да те слушат хората по някакъв въпрос, отивай в библиотеката и започвай подред книгите в тоя раздел. Като прочетеш десетина тома, тогава ще се изказваш.

 2. 2 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Добра статия, макар че тези неща се учат в шести или седми клас. По-топлият въздух задържа повече абсолютно количество влага. Валеж (независимо дали говорим за сняг или дъжд) има само когато "топъл" въздух се срещне с по-хладен и съответно температурата му падне. Оттам абсолютната влага си остава същата, но относителното количество става по-голямо и вали. Ако ще и минус 100 градуса да е, ако температурата остава постоянна, няма как да вали.
  Освен това колкото и да се затопли земята винаги ще по-топли и по-студени въздушни маси, които ще се срещат. За това и валежите няма да престанат. Друг е въпросът дали ще вали сняг или дъжд.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Темата за световното затопляне, като резултат от човешката дейност е актуална вече много години, но скромното ми мнение е, че реалните причини не може да бъдат установени и посочени на базата на наблюденията на климата в продължение на толкова кратък период. Защото не повече от 200 години има системно наблюдение на параметрите, а този период за процеси протичали стотици хиляди и милиони години е крайно малък и от геологическите проучвания има данни за сериозни и дъгосрочни промени в посока затопляне и охлаждане по време, когато хора въобще не е имало или тяхната дейност е била незначителна в това отношение.
  С тази теза не отричам и не отхвърлям мерките за опазване на околната среда, но дали и какви ще са резултатите въобще не е ясно.

 4. 4 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Това не е нещо ново и не знам защо хората, като чуят глобално затопляне и си мислят, че температурите тук ще станат постоянно летни. Не, по-скоро ще има много резки и големи амплитудни скокове в температурата, големи валежи за кратко време, необичайни климатични образувания и т.н.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Сондите около Марс са регистрирали затопляне на планетата. Масианската индустрия трябва да вземе мерки.

  Струва ми се, че бъркаме причината със следствието. Както твърдят много учени, не увеличението на въглеродния диоксид е причина за затоплянето, а следствие от затоплянето се увеличава СО2, който се освобождава предимно от океаните. Но някои умело използват това, и чрез едни наивни баламурки, натрупаха милиарди!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#1] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Добре казано. + от мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#5] от "lz2":

  Глупости на търкалета. CO2 се увеличава рекордно много през последните няколко десетилетия. И причината за това е отдавна установена, а именно изгарянето все повече и повече на ФОСИЛНИ ГОРИВА (въглища, нефт и природен газ), заедно с милиони хектари гори по целия свят от ЧОВЕКА при което се отделя този парников газ!!! Така, че баламурките ги пишеш ти ЛЗ-ка, а не учените.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  за да може затоплистите да капитализират политически и обществено климатичните промени, затова. ето на! дори "мъдрата майка природа" заема публична позиция, "великата гея скоро ще ни избълва от лоното си".

  отивам да принеса един жертвен вол на олтара.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  Всъщност основното количество парникови газове се отделя не от изгарянията на фосилни горива, а от самите обитатели на планетата, чрез дишането им

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  И това са пълни глупости. При изгарянето на 1 кг. въглища например, или 1 л. фосилни горива (бензин например) се отделя многооооо повече CO2 от колкото няколко човека за един ден например. Хората в процеса си на дишане отделят много по-малко количество CO2 сравнено със стотиците тонове СО2 получени при изгарянето на фосилните горива и дървен материал.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Имаше едно интересно филмче, повечето може би са го гледали, но да си го припомним...
  Всъщност голяма част от климатолозите не мислят, че парниковите газове и човешката дейност предизвикват затоплянето.
  https://youtu.be/OI9TzoZP05I


  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 12. 12 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Уникална тема, няма нито едно мнение до момента с повече плюсчета от минуси.
  Айде и аз да се включа.
  Когато бях малък помня снегове каквито днес няма и помен. Когато бях в детската градина мама ме изтърва в една пряспа (голямо магаре, тежи...), отворът над мен не можех да го стигна с ръка. А съм бил поне метър висок и не бях стъпил на "земя".
  Днес такова нещо няма. И въпреки това, от 1976-1978 насам температурите глобално са се повишили с... николко!
  Откак се мери температурата на въздуха (1880 г) досега затоплянето е около 1 градус, като има и периоди на изстиване и затопляне.
  Природата се променя, това е безспорно. Но да се твърди с лека ръка, че човекът е отговорен за това е малко прекалено. Въглеродният двуокис, макар и на рекордни нива, всъщност е доста малко за да предизвика каквото и да било. Всъщност метанът е много по-добър парников газ, но той се разпада в йоносферата за около 10-12 години, а няма как да се продават метанови емисии.
  Така че - не давайте много слух на журналистически бърборения. Не е полезно за вас и за природата.

 13. 13 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#12:"Ivailo Ivanov"]Уникална тема, няма нито едно мнение до момента с повече плюсчета от минуси. [/quote]

  Ами това е, защото хората по принцип не са лоши и искат да свършат добрини. Обаче повечето от тях са с тотална каша в главата по въпроса. Всички екологични проблеми са им смесени в главата и крайната идея на много от тях е, че като ходят с колело на работа и всичко ще е наред.
  Много от тях не схващат, че никой не отрича затоплянето, никой не отрича замърсяването с агресивни или трудно разградими химически агенти, никой не отрича обезлесяването и замърсяването на водите, осоляването на почвите, пренаселването на планетата и т.н. Само че всички тези неща са различни проблеми и изискват съвсем различен системен подход и много вероятно нямат нищо общо с въглеродния двуокис наричан не знам защо напоследък диоксид. Другото, което не им идва наум е, че в следствие на необходимия системен подход могат да изпаднат така извън потока, че да карат колело просто, защото не могат да си купят нищо друго докато обикалят между кофите за хляб. Но това вече ще е доста сложно, за много от тези иначе добри хора.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 14. 14 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ти да не познаваш един Данчо, той се оригваше на системни подходи и извеждаше универсални субстанции и познания от системите?
  Въглеродния диоксид и въглеродния двуокис е едно и също, въпрос на харесване коя чуждица повече ти пасва. КОйто чете не само на роден език среща повече второто.

 15. 15 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Никой не казва и дума за Ал Гор и неговият т.нар филм "Неудобната истина". Какво стана с катастрофичните му предсказания? Нещо не се сбъднаха...

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  Миналия месец, мисля, пак имаше статия в Дневник за глобалното затопляне, каквито и да са му причините - за 2015, като най топла година. В нея имаше карта за промените в температурата от 1951-80 до 1981-2015. На картата добре се виждаше как по-голямата част от планетата е загряла, но Антарктика и част от Арктика - с център Южна Гренландия-Лабрадор е изстинала. Какво значи това? Елементарно - разликата в атмосферното налягане между североатлантическия антициклон /точно дето е застудяването/ и субтропичния пояс над Атлантика се увеличава, следователно ще се засилват нахлуванията на студен въздух на юг /най-общо взето/, който при сблъсъка си с по-топлия и влажен въздух ще предизвиква снежни бури. А атлантическите циклони ще ги пренасят към Европа, макар най-засегната да бъде източната част на САЩ и Канада.

 17. 17 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  Точно това не е безспорно установено.

  Безспорно установено е, че изгарянето на фосилни горива замърсява с всякаква канцерогенни боклуци, например, което е достатъчна причина да го ограничаваме, но причината за затопляне е все още много неясна. Човекът е отговорен за много малък процент от въглеродния двуокис на планетата

 18. 18 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  Да не говорим, че например Европа е масово изкуствено залесена от човека, а растенията са консуматор на въглероден двуокис. Нетният ефект от човешката дейност ако погледнем хиляда години назад дали е за повече въглероден двуокис или по-малко...

 19. 19 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#15] от "tiger":

  Стана каквото се целеше - Ал Гор е социалист-мултимилионер

 20. 20 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ivailo Ivanov":

  температурните амплитуди не позволяват снега да се задържи дълго. Ето преди две седмици наваля близо метър из цяла България, но вчера беше 20 градуса и вече няма никакъв сняг. Другата седмица пак ще вали обилно, но трупането започва пак от нулата.

  Другият момент е, че градовете като цяло са доста по-топли в днешни дни - заради по-голямата човешка активност в тях

  Че има климатични промени е факт - дали обаче са част от вековна цикличност или са заради човека - е туй още не е съвсем ясно

 21. 21 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#14:"Ivailo Ivanov"]Ти да не познаваш един Данчо, той се оригваше на системни подходи и извеждаше универсални субстанции и познания от системите? [/quote]

  Виждам, че мненията ни за парниковите газове съвпадат, така че по принцип поста ми не беше към вас.
  Не знам кой е Данчо, а чуждиците ме дразнят и това, че на английски е carbon dioxide не значи, че трябва да го използваме.
  Що се отнася до системния подход, то не виждам друг начин как да се резрешат проблемите с изтощаването на земните ресурси в следствие на нарастване на населението и потреблението. 1950 г. населението е около 2.5 милиарда, сега е 7 и още по-лошото е, че китайците разбраха, че ориза е всъщност само гарнитура към яденето. Цялата тази маса иска да яде, да кара коли, да ползва електричество, да пие вода, да се къпе, да си мие чиниите и да си пере дрехите по възможност с последната дума на техниката. Иска ресурси - зечя, вода, гора, полезни изкопаеми и т.н.
  Или милиарди ще умрат или трябва да намерим системен подход иначе цивилизацията ще си рухне от изтощаване, ако не сега то след 100, след 200 години. Не че ми пука де, мен и за сега не ми пука, само отговарям на поста.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 22. 22 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "Батков-вън":

  Има много изследвания които показват, че причината за затоплянето е повишената слънчева активност, но тази теория не се разпространява толкова много, защото от нея не може да се правят пари.

 23. 23 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Айде сега, ресурси...
  Цената на нефта падна 5 пъти заради излишества и заради малко гео-политика (лошо няма). Земята е населена едва 1% от повърхността а има сериозни основания да се смята, че бума на раждаемостта скоро ще намалее драстично. Дървесината може да се отглежда изкуствено. Потреблението на електричество на глава от населението в развитите страни не се увеличава, напротив - намалява. Всеки един уред сравнен с аналога си отпреди 10 години харчи 2-5 пъти по-малко ток. Малтусианските ти кошмари не е задължително да се сбъднат.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  [quote#17:"Батков-вън"]Точно това не е безспорно установено.[/quote]

  Не знам какво разбираш, като безспорно, но мнозинството учени работещи по тази тема имат точно това мнение.

  [quote#17:"Батков-вън"]Човекът е отговорен за много малък процент от въглеродния двуокис на планетата
  [/quote]

  С изгарянето на милиони тонове/кубици фосилни горива всяка година, с обезлесяването на милиони хектари гори, с използването на милиони кубици дървен материал за готвене и топлене по целия свят всяка година човека стана основния отговорник за рязкото покачване на CO2 през последните десетилетия.... ето, и графика за тези, които не знаят, колко рязко е това покачване.

  https://www.ambrosevideo.com/resources/documents/289.jpg

  [quote#18:"Батков-вън"]Да не говорим, че например Европа е масово изкуствено залесена от човека, а растенията са консуматор на въглероден двуокис. [/quote]

  В миналото в Европа е имало много повече гори от колкото днес. Сега наистина се залесява изкуствено, но все още повечето гори са си естествени, а не посадени от човека.

  [quote#18:"Батков-вън"] Нетният ефект от човешката дейност ако погледнем хиляда години назад дали е за повече въглероден двуокис или по-малко...[/quote]

  Ми, виж графиката по-горе.... виж, кога започва рязкото повишаване на CO2 в атмосферата. Очевидно е, че това става след началото на индустриалната революция и навлизането на въглищата, като основно гориво... сега нещата са далеч по зле, защото към въглищата се добави и нефтът и природния газ. Колкото повече изгаряме тези фосилни горива, толкова повече ще се вдига CO2, a от там и до затоплянето на климата... всеки предполагам в училище е учил за парниковия ефект и кои газове го причиняват.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#22] от "a4kataaa":

  ами те са също толкова хипотетични...
  не претендирам да бъда толкова специалист по тази конкретна наука, но фактът е, че метереолозите трудно правят прогнози за повече от 2-3 дни напред (с под 50% вероятност), за месец напред въобще не се и опитват... В случая с глобалното затопляне също говорим за климатични модели, които се уповават в общи линии на същата статистика, значи би трябвало да са също толкова неконкретни

 26. 26 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "Батков-вън":

  Моето лично мнение е, че промените се дължат на слънчевата активност.

 27. 27 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  Пич, за въпросната графика ти препоръчвам да обърнеш внимание на единиците по ординатата - брой частици на милион. Значи не говорим за проценти, даже не говорим и за промили. Говорим за нещо много малко, което се е увеличило с 33% (да, толкова, от тази графика го изведох) за последните ...250 години, со да факин' уат?
  Колко е капацитета на фитосферата? Достигнат ли е? Колко се е увеличил парниковия ефект? Защо през 1950-1980 температурите спадат? Не сме горили газ и въглища? Айде бе!
  Когато отговориш адекватно на тези и подобни въпроси тогава разахвай графики като доказателство за... нещо.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  [quote#27:"Ivailo Ivanov"] Говорим за нещо много малко, което се е увеличило с 33% (да, толкова, от тази графика го изведох) за последните ...250 години, со да факин' уат? [/quote]

  Адаш, знаеш ли от колко много години е нямало толкова висока концентрация на CO2 в атмосферата? СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ.... ето виж графиката:

  http://en.es-static.us/upl/2015/05/carbon-dioxide-ice-core-mauna-Loa-2-e1430956064831.png

  Ето ти няколко статии за да разбереш защо това е важно... или както ти се изразяваш... уай ис со импортант анд уорийнг.

  http://www.scientificamerican.com/article/co2-levels-for-february-eclipsed-prehistoric-highs/

  http://climate.nasa.gov/400ppmquotes/

  http://www.theguardian.com/environment/2015/may/06/global-carbon-dioxide-levels-break-400ppm-milestone

  [quote#27:"Ivailo Ivanov"]Защо през 1950-1980 температурите спадат? Не сме горили газ и въглища? Айде бе!
  Когато отговориш адекватно на тези и подобни въпроси тогава разахвай графики като доказателство за... нещо.[/quote]

  А, защо от 90-те години насам все се увеличават? Когато се осведомиш за какво, когато прочетеш хилядите анализи и статии на учените по тази тема сам ще почнеш да си отговориш на въпросите....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Чел съм подобни статии с десетки, всички като развален грамофон повтарят едно и също - "ма не е имало такива нива на СО2" от милиони години насам. Со факин' уат?!! да попитам пак? Нима от милиони години насам не е имало ледникови епохи? Покачване на нивото на световния океан с повече от 30-40 метра? Я си спомни как аборигените са стигнали от Австралия преди повече от 40 000 години? И това е станало при някакви много малки нива на СО2, каквито са и сега между другото. През всяка ледникова епоха температурите глобално спадат с по 3-5 градуса, после се качват с толкова. И кога това е било проблем? Какво по-нагледно доказателство от това, че нивата на СО2 нямат много общо с промените в климата?
  Тези линкове които си постнал казват и още нещо: нито един учен не казва в пряк текст, че сега има затопляне поради рекордните нива на СО2. Казват само, че нивата са рекордни. Но още никой не е свързал еднозначно затоплянето (1 градус за 120 години) с нивата на СО2. И няма как да се свърже.
  Провеждани са експерименти със изкуствени парници с нива на въздуха много над сегашните, единствения резултат е бурното развитие на зелените растения, които го ядат! След което процента на СО2 спада за сметка на биомасата. Сега разбира се не се наблюдава такова увеличение, защото сегашните "рекордни" рекордни нива са нищожно увеличение (27-33%) спрямо пред-индустриалната епоха.
  "А, защо от 90-те години насам все се увеличават? "
  Защото китайската икономика се развива. Защото при цена на петрола под 36 $ е неизгодно да се строят атомни централи и в целия арабски свят няма и един АЕЦ (освен по погрешка), затова между другото и никой не вярва на Иран, че обогатява уран за мирни цели. За какво му е? Там няма сняг, нито някаква кой знае каква тежка индустрия.

 30. 30 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Поради по-високата температура на Гълфстрийм същото се наблюдава в Европа, най-вече в европейската част на Русия. По-високата температура на океана е причина за мощни циклони които причиняват все по-тежки снежни бури. Това навярно няма да повлияе силно на климата в България - далече сме от океана.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  [quote#29:"Ivailo Ivanov"]Защото китайската икономика се развива. Защото при цена на петрола под 36 $ е неизгодно да се строят атомни централи и в целия арабски свят няма и един АЕЦ (освен по погрешка), затова между другото и никой не вярва на Иран, че обогатява уран за мирни цели. За какво му е? Там няма сняг, нито някаква кой знае каква тежка индустрия.[/quote]

  Адаш, ти сериозно ли? Китай построи десетки АЕЦ и ще продължава да строи нови в бъдеще. Питаш защо... ами елементарно, просто искат да намалят замърсяването на въздуха в страната. В момента Китай добива най-много електроенергия от ТЕЦ работещи на въглища. Между временно сигурно някои от тецовете ще почнат да ползват като гориво и природен газ, каквито много има в ЕС, но първо ще изчакат да се свържат с още повече газопроводи от Централна Азия и Русия. Иран построи АЕЦ, защото тази страна (подобно на Китай) има голяма нужда от електроенергия... заради индустрията си, но също и заради голямото си население. Иран винаги е развивал своята ядрена програма само и единствено за мирни (разбирай енергийни) цели, построиха си един АЕЦ, и скоро ще почнат да строят втори. Имаше десетки инспекции на МААЕ и те не откриха следи за създаване на ядрени оръжия... сега след подписването на ядреното споразумение тези проверки и международни инспекции ще станат още по чести.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  ДНЕВНИК, темата е неполитическа, а минусите продължават да валят на поразия. Така създавате погрешна представа за читателите си, за техните мнения и вестника и изобщо обезсмисляте гласуването. Докато не решите този въпрос по-добре премахнете възможността за гласуване изобщо.

 33. 33 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 12 Любопитно

  Човешките парникови емисии усилват парниковия ефект (увеличили сме концентрацията на парниковие газове в атмосферата с над 40% последните 150 години).

  но за това не са виновни "хората" или "човечеството", а липсата на пазар и лошата защита на частната собственост.

  Което значи, че изкопаемите горива са облагодетелствани от обилна държавна подкрепа последните 150 години, която включва:
  - отчуждавания
  - толериране на замърсяването
  - директни субсидии
  - "правилни" цени определени от регулаторите
  - държавни фирми
  - тотална липса на пазарно ценообразуване
  - ограничена отговорност
  и т.н. и т.н. и т.н.

  На който му е интересно да гледа лекцията тук:

  https://www.youtube.com/watch?v=hORCiFb6Bec

 34. 34 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 940 Неутрално

  [quote#24:"Иво"]Ми, виж графиката по-горе.... виж, кога започва рязкото повишаване на CO2 в атмосферата. [/quote]

  Начи, видя ли графика, на която оста не започва от нула и ми става явно, че е направена с цел да представи визуално изкривено истинската промяна на величината.

  Другото колегата вече го каза... макар да пише в учебниците ти, че тези и тези газове предизвикват парников ефект, нито един учен не е успял ясно да квантифицира и покаже експериментално - толкова и толкова части на милион отразяват толкова и толкова инфрачервени лъчи/енергия и затоплят с толкова и толкова градуса земята. И да го свърже с наличните данни.

 35. 35 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 12 Весело

  Баси с колко социалистически ботове се е напълнил този форум

 36. 36 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 12 Весело
 37. 37 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ivailo Ivanov":

  Потреблението на електричество от един електроуред пада, да, но с един електроуред сега изкарваме средно 5-6 години, а преди - 10-15, та дори и двадесет. С колите - пак така т.е. сега се произвеждат много-много повече уреди, коли, мебели, дрехи, храни и прочее. Така че не е правилно да се гледа разхода на енергия на уред, а на човек. А в момента населението на Земята е нараснало в пъти, сравнено с времето на ВСВ. И още - в момента почти всичко се произвежда в Китай, а там енергоспестяването не е на нивото дори на това у нас, да не говорим за Запада, дори 20-30 години назад във времето.
  Да сравним как е у нас - нашите родители са живеели на много по-ниски температури в дома си, отколкото ние сега. Колите са харчели повече, но са имали, ако въобще са имали, по една кола на семейство максимум и не са я ползвали ежедневно. Стандарта на живот е бил съвсем различен.

 38. 38 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#30] от "blagoj":

  Няма как да не влияе, защото промяната на климата в северна Европа ще доведе до промяна и в южна. Последният голям сняг тук заваля след като силен Средиземноморски циклон, носещ влага, се сблъска със студен от северна Европа. А най-големият проблем не е толкова в липсата на валежи от сняг, а в липсата на стабилно студено време през зимата - всеки земеделец ще ти каже как температурните колебания влияят на посевите.

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#17] от "Батков-вън":
  [quote#17:"Батков-вън"]причината за затопляне е все още много неясна[/quote]

  Според мен си е много ясна . Затоплянето продължава през последните 10 000 години. От края на последната Ледена епоха. И ще продължи до следващата.

 40. 40 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#16] от "patsis":

  Интересна теория!

 41. 41 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Преди 1-2 години ледах един научнопопулярен филм, в който няколко учени показаха доказателства за това, че полюсите на Земята много пъти са се сменяли. Процесът започва с намаляване на магнитното поле, след това се появяват множество локални магнитни полюси и най-накрая северният и южният полюс на Земята сменят местата си. Възможно е тези промени в климата да се дължат на подобна трансформация. Доказателствата на геолозите ми се видяха много разумни.

 42. 42 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  глобалното затопляне предизвиква голямо изпарение на вода от океаните и при циркулацията в атмосферата на водните пари се изливат като дъжд и сняг в различни области на планетата така зимата става по мека а лятото по хладно

 43. 43 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Питайте Китай

  shut up retard
 44. 44 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ким Чен Ун Акбар

  shut up retard
 45. 45 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#41:"proizvoditel"]Преди 1-2 години ледах един научнопопулярен филм, в който няколко учени показаха доказателства за това, че полюсите на Земята много пъти са се сменяли. Процесът започва с намаляване на магнитното поле, след това се появяват множество локални магнитни полюси и най-накрая северният и южният полюс на Земята сменят местата си.[/quote]
  Точно този процес протича в момента. Всъщност-няма затопляне, но има промени в климата.Дори група незвисими учени твърдят , че ще трябва да очакваме мини ледникова епоха-т.е.-температурите се смъкват.Твърди се също ,че Гълфстрийм ще смени посоката си ,което предвещава големи студове в Ирландия и Англия.Но е факт ,че човечеството се меси в регулацията на времето,чрез разпръскване на микроотражателни частици в атмосферата и по други начини.Според мен ,най -голямата опасност е в отслабването на магнитното поле или по-точно казано-в колебанията на магнитното поле на Земята.

 46. 46 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  Ще те изненадам. Основният парников газ не е СО2.

 47. 47 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Уважаеми съфорумци, които си мислите (все още) че глобалното затопляне не е в следствие от човешката дейност, само да ви светна, че атмосферата на земята е толкова тънка че като погледнете нагоре на 20 км вече кажи речи няма нищо, така че няма място за съмнение че при увеличение на емисиите на парниковите газове, нищо по-различно не ни очаква от това което виждаме последните 10 години, а то е ежегодно трошене на температурните рекорди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK