България е сред страните с най-голям ръст на CO2 в ЕС за 2015 г.

България е сред страните с най-голям ръст на CO2 в ЕС за 2015 г.

© ReutersПрез 2015 г. емисиите въглероден диоксид (CO 2) от изгаряне на изкопаеми горива в Европейският съюз (ЕС) са се увеличили с 0,7%, в сравнение с предходната година. Това показват нови данни на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, публикувани днес (3 май 2016 г.).


България се нарежда сред първенците в тази класация – страната ни е на пето място с + 4,6% ръст въглеродни емисии. България има дял от 1,5% от всички емисии СО2 в ЕС, сочат измерванията на Евростат за 2015 г. Най-големият замърсител е Германия, която е с дял от 23% от емисиите на Съюза.


Най-голям спад в емисиите на СО 2 се отчита в Малта и Естония, а най-висок ръст има в Словакия и Португалия.
Според оценките на Евростат, емисиите на CO 2 са нараснали през 2015 г. в по-голямата част от държавите-членки на ЕС. Първи са в Словакия (+ 9,5%), Португалия (+ 8,6%) и Унгария (+ 6,7%), следвана от Белгия (+ 4.7%) и България (+ 4,6%). Спад е измерен в държави-членки сред които са Малта (-26,9%), Естония (-16,0%), Дания (-9.9%), Финландия (-7,4%) и Гърция (-5.0%).


Вносът и износът на енергийни продукти също влияе на количествата емисии СО2 в дадена страна, където се изгарят изкопаеми горива: например, ако има внос на въглища, това води до увеличаване на емисиите, а ако се внася електроенергия, това няма пряко въздействие върху емисиите в страната, където се внася.


Емисиите CO 2 са основна причина за глобалното затопляне и имат дял от близо 80% от всички емисии парникови газове в ЕС, припомнят от Евростат. Влияят се от фактори като климат, икономически растеж, размер на населението, транспорт и промишлени дейности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK