В Северна и в Източна България се очакват повишения на речните нива

В Северна и в Източна България се очакват повишения на речните нива

© Министерството на отбранатаДнес следобед в Централна и Източна България ще има валежи. Очакват се количествата от 10 - 20 л/кв.м, на места в крайните източни райони 25 - 27 л/кв.м по данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН), цитирани от министерство на екологията.


В четвъртък на отделни места в източните и планинските, а в петък и в западните райони ще превали за кратко. Очакваните количества са от 1 - 5 л/кв.м.


През денонощието от 8 ч. на 27 до 8 ч. на 28 юни водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Повишения вследствие на валежи са отчетени в Дунавския басейн, във водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра и в Източнобеломорския басейн – във водосбора на Арда.
Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води.


Около прага за високи води са водните количества на: р. Огоста – долното течение, р. Янтра при Велико Търново и Каранци, р. Русенски Лом (Дунавски басейн), р. Провадийска – горното течение и р. Камчия (Черноморски басейн); р. Тунджа – долното течение, р. Марица при Пловдив и Първомай, и притоците на р. Марица - р. Тополница над яз. "Тополница" и р. Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн), р. Джерман при Дупница и р. Струма – долното течение (Западнобеломорски басейн).


Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:


Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -50 см до +70 см;


Черноморски басейн: Регистрирани са понижения до -4 см;


Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -41 см до +64 см;


Западнобеломорски басейн: Регистрираните са колебания от -18 см до +18 см.


На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:


Дунавски басейн: Днес в резултат на валежи се очакват повишения на водните нива във водосборите на всички реки, разположени на изток от р. Огоста, като по-съществени ще бъдат във водосборите на реките: Янтра – основната река при Габрово, Велико Търново и Каранци и във водосборите на притоците й реките Белица, Лефеджа и Росица; Русенски Лом – целия водосбор и добруджанските реки. Днес предобед във водосборите на добруджанските реки са възможни локални поройни наводнения.


На 30 юни и 1 юли повишения се очакват в долните течения на наблюдаваните реки в басейна в резултат на оттичане.


Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 29 и 30 юни и на 1 юли ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес са възможни по-значителни повишения на водните нива във водосборите на основната река над яз. "Панчарево", р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър. Днес и утре ще има незначително повишение на водното ниво на основната река след гр. Нови Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.


Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 29 и 30 юни и на 1 юли ще бъдат над средномногогодишната стойност. Днес и утре сe очакват повишения на водните нива в целия водосбор. По-съществени ще бъдат повишенията днес на нивата на основната река при гр. Габрово и Велико Търново и във водосборите на притоците й: р. Белица, р. Лефеджа и р. Росица.


Утре нивата в по-голямата част от водосбора ще се понижават, като повишения са възможни в долните части на основната река вследствие на оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.


Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 29 и 30 юни и на 1 и 2 юли ще бъде над средномногогодишните стойности. Днес нивата във водосбора ще се повишават. Очаква се повишенията да бъдат по-съществени в горните части на водосбора днес, а от утре и в долните. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.


Черноморски басейн: Днес вследствие на валежи се очакват повишения на нивата на всички наблюдавани реки в басейна. По-значителни повишения на нивата са възможни във водсборите на северночерноморските реки.


Източнобеломорски басейн: Днес и утре в резултат на валежи ще има краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на наблюдаваните реки в басейна:


• р. Тунджа – целия водосбор;


• р. Марица – средно и долно течение на основната река и родопските и старопланинските й притоци;


• р. Арда – горно и средно течение на 29 юни


Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.


Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.


Западнобеломорски басейн: Днес са възможни краткотрайни повишения в средното и долното течение на р. Места.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK