Деца ще съдят Тръмп заради климатичните промени

Деца ще съдят Тръмп заради климатичните промени

© Fred Prouser, ReutersНовоизбраният президент Доналд Тръмп вероятно ще е обект на разследване по федерално съдебно дело още следващата година. Предмет на делото са промените в климата, а ищците – 21 деца, които настояват да им се гарантира, че имат право на годна за живеене среда.


От становище на федералния съдия от вчера, цитирано от американската телевизия CNN, става ясно, че федералното правителство няма да отхвърли дело на " децата на климата". Това означава, че то влиза във федералния съд в щата Орегон, вероятно през следващата година.


Децата и техните адвокати от Our Children's Trust първоначално са завели делото си срещу администрацията на президента Барак Обама. Но главният юрисконсулт Джулия Олсон обяснява пред CNN, че Тръмп автоматично ще се превърне в ответник, когато поеме поста на държавен глава на 20 януари 2017 г.
Децата-ищци са на възраст от 9 до 20 години и твърдят, че федералното правителство прави твърде малко, за да овладее опасното глобално затопляне, както и че реално допринася за климатичните промени чрез лизинг на федерално имущество за добив на изкопаеми горива.


Основната им идея е, че политиците не са успели да се справят с кризата с климата и затова съдът трябва да ги принуди да се задействат.


Адвокатът на "климатичните деца" припомня за заявките на Тръмп да прекрати редица от политиките на Обама свързани с битката срещу климатичните промени и да игнорира ангажиментите на Съединените щати по споразумението за климата от Париж. " Подобни стъпки ще бъдат катастрофални за страната ни. Тези действия ще поставят младите хора на Америка, както и бъдещите поколения, пред необратим и сериозен риск от най-опустошителните последици от глобалното затопляне," пише Олсон.


Деца ще съдят Тръмп заради климатичните промени

© Erik De Castro, Reuters


По думите й в момента от американските съдилища, които се позовават на конституцията, зависи "дали ще защитим нашето потомство." Инициативната група, завела делото, ще се опита да разреши казуса още преди Тръмп да встъпи в длъжност.


Децата на климата, които Олсон представлява, ще защитават конституционните си права на свобода и собственост, които са нарушени заради промените в климата, които заплашват да потопят крайбрежните градове, да задълбочат сушата и да доведат до масова смъртност.


Един от най-интересните им аргументи е, че когато става дума за глобалното затопляне децата по-губещи в сравнение с възрастните, защото се очаква да живеят по-дълго. В същото време децата не могат да гласуват и нямат глас при взимане на решения свързани с политиката за климата.


Делото се очаква да бъде още по-значимо с подсъдим новоизбраният президент Тръмп, който определи промените в климата като "измама". Той се закани да отмени редица въведени екологични регулации, да се откаже от споразумението за климата в Париж и да върне САЩ към ерата на изкопаемите горива, независимо от доказаните рискове за здравето на хората и вредата за природата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK