Битката с промените в климата - от безкрайни разговори към действия

Битката с промените в климата - от безкрайни разговори към действия

© NASA.govОтминаващата 2016 беше година на крайности що се отнася до промените в климата и битката те да бъдат овладени. Това е обобщението на фондация "Thomson Reuters", която събира мненията и коментарите на климатични експерти, които правят селекция на някои събитията и знаци, показващи, че действията за овладяване на климатичните промени набират скорост.


Ентусиазмът и надеждите след бързо влязлото в сила споразумение за климата в Париж за ограничаване на глобалното затопляне, премина с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Изборът му подхрани страхове, че той може да оттегли втората най-голяма световна нация от пакта и да го обезсмисли.


В същата тази година на местно, национално и международно ниво се подемаха редица действия срещу климатичните промени. И с това
световното движение за справяне с глобалното затопляне става по-мощно от действията на отделните правителства


Едно от обясненията на това е, че инвестициите се отдръпват от вредните за околната среда проекти и се насочват към по-чисти и по-зелени инвестиции. Възобновяемата енергия става все по-евтина, което я прави конкурентна с изкопаемите горива на много места.


В годината, която е на път да отбележи нов рекорд в горещините, отчасти заради явлението Ел Ниньо, правителствата въведоха конкретни мерки, за да защитят населението си от екстремни метеорологични явления като наводнения, суша и бури.


Споразумения в изобилие


Споразумението от Париж за климата влезе в сила през ноември 2015 - 11 месеца след като беше изработено от страните-членки на ООН. Бързото му влизане в сила не беше очаквано, но притесненията от бъдещ скептичен лидер на САЩ в Белия дом засили международната решимост за по-бързата му ратификация.


Отделните правителства си дадоха срок от две години, в които да изработят правила, чрез които да приложат парижкото споразумение на практика и да въведат национални планове за поддържането на увеличението на температурата под 2 градуса по Целзий.


През октомври 191 страни от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) договориха намаляване на въглеродните емисии.


По същото време общо 197 страни от Монреалския протокол относно веществата, разрушаващи озоновия слой, се договориха за постепенно намаляване на флуорирани въглеводороди (HFC) - един от най-бързо разпространяващи се и най-мощни парникови газове, които се използват главно при охлаждане и замразяване.


Изкопаемите горива с по-малко поддръжници


За първи път групата на богатите държави Г7 зададе краен срок, в който да спре "неефективните" субсидии за изкопаеми горива, като насърчи всички страни да направят това до 2025 г., въпреки че по-широката група Г20 се дистанцира от твърд ангажимент.


Беше създадена международна работна група, която да работи за предотвратяване на пазарен шок заради климатичните промени. Тя ще настоява компаниите да разкриват как управляват рисковете за техния бизнес от промените в климата.


Глобалната кампания, която цели да убеди инвеститори да изтеглят средствата си от изкопаемите горива се увеличи двойно за 15 месеца, броят на институциите, които са се ангажирали с нея достигна 688, което се равнява на 5,2 трилиона щатски долара в управленски активи.


Възобновяеми източници с главна роля


Международната агенция по енергетика надмина прогнозата си за петгодишен растеж на възобновяемата енергия благодарение на силната политическа подкрепа на политиката в САЩ, Китай, Индия и Мексико, както и заради голямо намаление на разходите.


Според данни на агенцията, възобновяемите енергийни източници надминаха въглищата през 2015г. и станаха най-големият източник на инсталирана мощност в света.


2016 г. беше добра и за слънчевата енергия – с първия захранван със слънчева енергия околосветски полет, с плановете за пътища с настилка от слънчеви панели, обявени на четири континента, и с представите от "Tesla Motors" соларни керемиди.


Група от 48 развиващи се държави, които са най-застрашени от климатичните промени, обявиха, че ще се стремят да постигнат в най-кратки срокове – преди 2050 г., производство на 100% възобновяема енергия.


В готовност


Тежки суши, свързани с мощния феномен Ел Ниньо, удариха над 60 милиона души, предимно в южната част на Африка, и напомниха на управляващите неотложността и значимостта от подготовката за екстремно време и климат чрез мерки като подобряване на инфраструктурата, обществените услуги и осигуряване на хранителни запаси.


Пратеници на ООН изготвиха подробен план за намаляване на щетите от подобни бедствия в бъдеще. Агенциите за помощ изпробваха иновативни начини да осигуряват средства преди настъпване на бедствие, където това е необходимо.


Развиващите се държави работят по изготвяне на национални планове за адаптиране към изменението на климата - включително при покачването на моретата и топенето на ледници - подкрепени с до 3 милиона щатски долара за всяка страна от новосъздаден Зелен фонд за климата.


През 2016 г. Имаше и множество инициативи за справяне с изменението на климата, които стартираха или се разраснаха. В тях се включиха бизнеси, инвеститори, градове и местни власти.


Например коалиция Under2 е обединение на власти под национално ниво, които поемат ангажимент да намалят емисиите си с поне 80% до 2020 г. Членството и е нараснало до 165 или една трета от световната икономика.


"2016 e годината на прехода от безкрайните разговори и глобални преговори за това как да се справим с климатичните промени, към реалните действия от страна на правителствата, провинции, градове, фирми, парламенти и засегнати общности", обобщава Салеемул Хуя, директор на Международния център за промените в климата и развитие (ICCCAD).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Ми спрете ги. Че наводнения от засушаване и сняг в Сахара от глобално затопляне взеха да ми идват повече...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Весело

  А пропуснах и Ел Ниньо в "южната част на Африка". Това може да бъде чело на вестник "Стършел". По голчма смешка отдавна не бян чел...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2939 Весело

  Борбата с климата е безмилостно жестока! - заяви Салеемул Хуя.

  😵💉💊

 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Затоплистите от двадесет години говорят, как България ще стане като сахара, и няма да има зима, и ще гледаме маслини вместо жито! Но уви нищо такова не се случва!

 5. 5 Профил на radev38
  radev38
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Докато се наумуват като как намаляват и спират изкопаемите източници на Топлинно замърсяване, може да се мисли и къде да се концентрирана вредната Топлина. Така например дъното на океаните и моретата е покрито с кристални структури, които консумират и консервират в структурите си топлинна енергия. Това са топлоемки процеси и ще намаляват вредната топлина!!!!!!!!!

 6. 6 Профил на radev38
  radev38
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Случва се вече се храним и с банани, като маймуните!?!?!

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Може и да е глупост, ама горната снимка ме наведе на мисълта дали не е възможно разбиването на голям ураган на два/три по-малки?
  С човешка намеса разбира се.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  [quote#5:"radev38"]Така например дъното на океаните и моретата е покрито с кристални структури, които консумират и консервират в структурите си топлинна енергия. [/quote]
  Е само до там не бяхме се пресягали!
  Сега остава и там да ос.рем.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Абсолютно смешни са тия битки за климата! Все едно да се бориш срещу слънчевите изригвания. Битката трябва да е за приспособяване на човечеството към промените, а не срещу промените, защото със или без човека, те ще си станат, както са ставали през цялата история на Земята, когато даже е нямало и намек за съществуването на човека!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Малко затопляне хич няма да ни дойде зле тия дни...Ба си зимата тая,че и като гледам ква е прогнозата за седмицата косата ми се изправя...

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#10] от "eurogi":

  Затоплистите няма за ги чуеш сега. е нададат глас през Юли и Август!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":

  Не те знам на колко години си, но ако сравним зимите сега и преди 20 години - сняг няма.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  [quote#4:"ban"]Но уви нищо такова не се случва![/quote]

  Уви!? Тоест на вас ви се иска в България да няма зима и да не отглеждаме вече зърнени култури!? Така ли!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Ами те борците срещу климатичните промени са си такива - зле осведомени, но войствени. 😀

  keep calm and carry on
 15. 15 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всъщност, говорим за нормални промени в климата, които се наблюдават периодично назад във времето. Т.е., няма преки доказателства, че човешката дейност сега променя по някакъв начин климата. Това са теории на разни хорица, обикновено левичари, които се надяват да припечелят нещо говорейки небивалици и плашейки хората.

  Pivoley
 16. 16 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 425 Неутрално

  климатични промени = резки колебания и екстремуми, не просто малко по-топло навсякъде. зимите може да са по-кратки, но ще са по-студени, лятото ще има много повече бури и наводнения, в някои региони ще има години суша, други ще са под водата, в крайна сметка ще се постигне някакво равновесие. местата с постоянно хубаво време ще стават все по-малко, а опасните явления ще са ежедневие

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Продължават безкрайните приказки, как ще се борим срещу климатичните промени.

 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#14] от "tony d'amato":

  Винаги давам примера с "научния" доклад, който доказа, че топенето на ледовете в Арктика ще доведе до покачване на нивото на океаните. Всеки интелигентен шестокласник щеше да умре от смях, ако четеше "научната" литература на борците с климата.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Трябва веднага да се спрат автомобилите и самолетите и да се движат само обслижващите транспортни средства

 20. 20 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 569 Неутрално
 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  Далаверата с "затоплистиката" е прекалено голяма, за да отшуми току така за ден два!!! Още десетилетия ще има да седудне по темата ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Кво им е лошото на цитрусите?
  А затоплистите продължават в познатия стил. Не знаем какво става, но то е причинено от човека и вие требе да ни плащате.

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#16] от "fpyyh":

  Би ли проверил значението на думата екстремум (термин от математиката, не от затоплистиката) и да ни уведомиш за това кога са били измерени въпросните екстремални температури. Може да започнеш с родните.

 24. 24 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Разстроено

  Моля всички, които не вярват в климатичните промени, незабавно да си закупят недвижим имот в Южна Флорида!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 25. 25 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#24] от "Amot":

  Намекваш, че преди 600 години - когато не сме горили фосилни горива не е имало тропически циклони?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 26. 26 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Спасението е в небесата като източник на енергия ще се използва.водата за получаване на водород и кислород

 27. 27 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nil satis nisi optimum":

  Всеки грамотен шестокласник знае къде и какво е Гренландия.

 28. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1888 Гневно

  Ам и първо спрете да дрънкате за "икономически ръст". Икономическият ръст и екологията са в пряко противоречие, доколкото произвеждането на стоки става с употребата на природни ресурси (руди, въглища, дървесина и т.н.).
  Така че спрете да ни надувате главата с икономическия ръст докато си говорим за промени в климата.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 29. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Изповядвам единний светъл затоплиизъм, поправител недъзите на обществото.

  Чакам събужданието на народите и бъдащий затоплистически строй на целия свят.

 30. 31 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#27] от "limbize":

  Мислиш ли, че топенето на леда над Гренландия би повишил нивото на световните океани с 0,001 мм? А мастити "учени еколози" говорена за метри?
  Отново математическа задача за шестекласник - пбем на ледовете в Греналандия (х), обем на обем на океана (у). х+у=z
  С колко z>у?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 31. 32 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#21] от "boby1945":

  "далавера" е въртенето на задника ти от време на време в тоя форум. Това, че някой мислят какво ще оставят на внуците си като околна среда е неразбираемо от хорица, дет си изкарват хляба с тролене.

 32. 33 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Какви климатични промени, какво глобално затопляне, какви пет лева.... В събота в София максималните температури ще са -11, а в момента е -14. Такъв студ никога не е бил.

  Меинстрийм мошениците са по-нагли от всякога

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 33. 34 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#31] от "Nil satis nisi optimum":

  с около 7 метра ще се повиши нивото, и това е само от Гренландските ледници, а другите?

 34. 35 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#34] от "limbize":

  Може ли с числа по формулата която написах? Или е ангро?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 35. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  [quote#15:"pivoley"]Т.е., няма преки доказателства, че човешката дейност сега променя по някакъв начин климата. Това са теории на разни хорица, обикновено левичари, които се надяват да припечелят нещо говорейки небивалици и плашейки хората.[/quote]

  Повече от нелеп и малоумен коментар, а ето какви са всъщност фактите и научните данни:

  http://climate.nasa.gov/evidence/

  http://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/climate-change-evident-across-europe

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 37 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#35] от "Nil satis nisi optimum":

  обемът на ледниците в Гренландия е 2,5 млн. куб. км, площта на световния океан -361 900 000 km², 2,5/361,9 - 0,0069 или около 6,9 метра.

  Бягай обратно в 6-ти клас

 37. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  [quote#22:"Цецо"]Кво им е лошото на цитрусите? [/quote]

  Нищо лошо не им е. Ако, живеехме в Африка или Латинска Америка, обаче ние българите живеем в Европа, и България от хилядолетия се добиват зърнени култури с които след това ние се прехранваме.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#33] от "Истината - "езикът на омразата"":

  Глупости на търкалета, ако не си забелязал и разбрал - ЗИМА Е! Точно януари е най-студеният за страната ни месец през цялата година! Апропо, това, че никога не е било толкова студено също е е лъжа. Нито днес, нито някой друг януарски ден от тази година не са отбелязани рекордно ниски температури.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 40 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#31] от "Nil satis nisi optimum":

  Нищо де, ти продължавай да гориш автомобилни гуми в печката, все пак в Столипиново на никой не му прави впечатление това.

 40. 41 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#37] от "limbize":

  Ако вярваме на достъпните источници ВСИЧКИ ледници на Земята имат обем 24 хил. км3. Ти твърдиш, че
  [quote#37:"limbize"]обемът на ледниците в Гренландия е 2,5 млн. куб. км[/quote]
  Ми те Гренландските повече от всичките?
  Смях в залата...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 41. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#32] от "limbize":

  Особено ме впечатляват многогодишните "прогнози", кахъри, мераци и "планове" на разни, които сами се характерезират като limbize-та, особено такива свързани с харчене на много пари днес по очевадно кухата за сега тема "затоплистика"!!!
  Не сте познали, поне дочакайте Петровден и тогава се вихрете...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 43 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#41] от "Nil satis nisi optimum":

  Ходи в 6-ти клас ти казах - площта на Гренландия е 2,1млн. км2. за да е 24 хил. куб км. общия обем от ледници в света , колко трябва да е ледената покривка в Гренландия? А ако предположим, както теб, че Гренландия е незначителна част?
  Асан требе да почне да учи математика, май излиза.

 43. 44 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#42] от "boby1945":

  Умен си, високотехнологичният свят отдавна започна да се преструктурира. Що не ходиш в Гълъбово да дишаш на воля?

 44. 45 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#43] от "limbize":

  [quote#43:"limbize"]Асан требе да почне да учи математика, май излиза. [/quote]
  За последен път ти отговарям, защото изполаваш расистки намеци.
  Виж например статията хидросфера в Уикипедия. Чети. то сляпото окато прави!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 45. 46 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Спирка горната снимка е на tropical revolving storm. По тропиците така си се вдигат бурите в редичка.

 46. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#44] от "limbize":

  Вярно че си limbize-ия в екологията!
  Гълъбово м/у впрочем е разположено в поречието на р. Марица, открита равнина, с относително слаб трафик, така че статистически въздухът за дишане е доста по добър от този, например, в затвореното отвсякъде Софийско поле.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 47. 48 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  малко си чел по принцип. комплексар.

 48. 49 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Ел Ниньо/Ла Ниня и Южно колебание са свързани квазипериодични климатични явления, повтарящи се през приблизително пет години в тропичните части на Тихия океан. " - това е от Уикипедия!
  При това положение, как може да напишете за Ел Ниньо в Африка, ума ми не го побира! За истинска журналистика от Дневник, вече сме се отказали да се надаваме, но поне малко обща култура не би било зле!!!

 49. 50 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#48] от "shtavesht":

  [quote#48:"shtavesht"]малко си чел по принцип. комплексар. [/quote]
  Благодаря! Но ругатните не са доводи... Ти къде чете за Ел Ниньо в Африка? Ерудит.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 50. 51 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#37:"limbize"]обемът на ледниците в Гренландия е 2,5 млн. куб. км[/quote]Ако площа на Гренландия е 2,1 млн кв.км., ти допускаш, че дебелината на ледената покривка в Гренландия е над 1 км? Не е ли малко множко?

 51. 52 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#51] от "cristo_n":

  Алелуя, имаме играч доближил се до точните килограми - средната дебелина е 1500 м. На Антарктида средната дебелина е малко над 2км.

 52. 53 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nil satis nisi optimum":

  къде виждаш ругатня? казвам ти, че имаш някакъв комплекс, който те кара да пишеш неща, които един спокоен и душевно-уравновесен човек не би написал. постингите ти не са участие в дискусия, а емоционални изблици. и аз не знаех, но си направих труда и видях, че има нещо като ENSO, следователно не мога да приема постинга ти като адекватен; бих го пропуснал, ако ти не беше продължил да пишеш несвързаности..

 53. 54 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 238 Весело

  брадва.бг и истината.бг се обадиха на дневник да си търсят форумджийте. Отричащите промените са най-малко, но викат най-много и са пълни с линкове към видеа и документи, които неоспоримо доказват Глобалната Измама! Междувременно някакви институцийки като НАСА дето постоянно наблюдават земята, отказват да повярват на зле форматирани уорд файлове и ни обричат на свят без любимите ни сажди.

 54. 55 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#47] от "boby1945":

  Еееех, а някога беше най-видния енергетик у тоя форум.
  Нищо де, хубавото все пак е, че в 21-ви век държавата успя да построи сероочистка на ТЕЦ НА ЛИГНИТНИ ВЪГЛИЩА!!!

 55. 56 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#52] от "limbize":

  От къде ти е тази информация? Погледни снимки на Гренландия - там даже не всичко е в лед! Не се заяждам във форумен стил - настина ми е интересно.

 56. 57 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Климатичните промени са факт. Факт е и, че близо 1/3 от животинските видове са изчезнали за последните 30 години - не без наша помощ. Ако искаме децата ни да обитават същата планета, на която сме израснали, ще трябва да се замислим сериозно. Всичко останало е егоизъм.

 57. 58 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#53] от "shtavesht":

  Това вече не по темата!
  Психологията ще я дискутираме, когато има статия по въпроса...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 58. 59 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално
 59. 60 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#59] от "limbize":

  "По-голямата част от ледниците са континентални, с площ от 1 650 000 км² и дебелина от 1 600 до 2 700 м. "

  УАУ - внушително е!

 60. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#55] от "limbize":

  И то не една "сероочистка", а таман 11!!! Всичките мощности на ТЕЦ на лигнити в комплекса Марица изток, и частни и държавни, си имат и съответната "сероочистка", наред с останалите съоръжения за очистване на изхвърляните във въздуха димни газове.... нямай проблем!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 62 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":

  Бачо Боби, кога ти си бил в прогимназията, тогава Хитачи са направили първата сероочистка на димни газове от ТЕЦ, некъде 50-те. У нас това дойде след 60 години и все още не работят са света - от време на време Гълъбово и Ст. Загора ги обгазяват.

 62. 63 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мисля си, че заглавието трябва да е
  [quote#0:"заглавие"]Битката с промените в климата - от безкрайни разговори към БЕЗКРАЙНИ действия[/quote]

  Щото така де, на това енергетично ниво на което сме като цивилизация каквито и да е действия по или срещу промяна на климата ще са безкрайни и... безполезни. Поне докато не разберем по-истински климатичните механизми. Иначе се получава малко смешно - органичаваме, ограничаваме парниковите емисии и таман започнем да засичаме някакъв ефект и... изригне някой нов Ейефятлокутл и отиде на кино цялото съкращаване на вредните емисии

 63. 64 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#37] от "limbize":
  Амаааа... Нали обемната плътност на леда е доста по-малка от тази на водата, която се получи при неговата конверсия в течна фаза. Затова ледените блокове във вода плуват, ама в уискито - не! В случая ни трябват някои по-сложни аритметики...

 64. 65 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#64] от "venelingeologia":

  Като сме го обърнали на кръчмаска физика ще ти го обясня по следния начин - имаш една чаша с голямо уиски и една купа с лед, отделно. Ще се повиши ли нивото на уискито в чашката, ако сложи една бучка лед и го изчакаш да се разтопи?

 65. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Абе,какво стана с глобалното затопляне????
  Че тея дни голям студдд!?

  В Русия съм! В Русия съм!
 66. 67 Профил на jenminjibao
  jenminjibao
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ПРОМЕНИ НА КЛИМАТА НА ПЛАНЕТАТА
  ВЕИ-БИОМАСА И БИОГОРИВА
  І. ТЕОРИЯ- песимистична
  - “ЕЛ НИНЬО”- съвременен вариант.
  - Затопляне на големи водни маси в Тихия океан, което води до промяна посоката на водните течения(Гълфстрийм), посоката на ветровете и до промяна картата на сезонните валежи.
  Поддържници на тази теория са:
  - проф. Крис Томас-биолог в университета Лийдс-Великобритания предвижда до 2050г. 1/3 от растителния и животински свят от Европа,Австралия, Южна Африка и Южна Америка да изчезне, ако климата се променя със сегашната бързина.- публикувано февруари 2004г.
  - Според Руския учен Николай Жарвин след 50 г. ще настъпи нов ледников период, поради промяна посоката на “Гълфстрийм” на юг, а вместо него към Северния ледовит океан ще се устреми топлото Тихоокеанско течение “Курошио
  - Маркус Рекс- немски учен от института “А.Вегенер”- споделя теорията за разрушаване на озоновия слой над Арктика много по-бързо отколкото се предполага в предишни изследвания.
  - Проф. Дейвид Кинг- главен консултант в британското правителство заявява, че през 2100г Антарктида ще бъде единственото място за млекопитаещи и човека.
  - Проф. Джеймс Лавлок- е притеснен от 2 климатични процеса:
  - топенето на ледената покривка в Гренландия повдига нивото на водите
  - невижданите горещини в Западна Европа през юли 2003г.
  - Проф. Сами Соланки- астроном от Цюрих-
  • броят на слънчевите петна и тяхната активност имат 11 годишен цикъл, а от 20 години насам се наблюдава повишена активност на слънчевите петна.
  • На 10.10.2005г. съобщение от китайски учени проучващи от 1975 до 2005г Еверест констатират, че височината на върха е намаляла с 4 метра причинено от топенето на ледниците.
  Проф. Стивън Уйлям Хокинг- астрофизик и приложна математика от Кеймбридж- нивата на С02 са най-високи от 400 хил. години насам. Глобалното затопляне освобождава големи емисии от въглероден диоксид от недрата на океаните. Земята ще заприлича на планетата Венера със своите 2500С.
  • През февруари 2007г в Европейската комисия в Брюксел се проведе Научна конференция за измененията на климата. Съобщено е, че през ХХІв. Температурата ще се повиши от 1,8 до 5,40С в сравнение с началото на века. Минчо Празников съобщава, че за 20г. нивото на океаните се е повишило с 15-18см., а до 2100г при същия темп ще нарасне с +88см.
  • Американски учени съобщават, че до 2013г. Арктическите ледове ще изчезнат.
  Апокалиптичните прогнози се свързват преди всичко с цел всяване на ужас сред населението и осигуряване финансирането на нови научни проекти.


  ІІ- ТЕОРИЯ- оптимистична.
  Апокалиптичните прогнози се свързват преди всичко с цел всяване на ужас сред населението и осигуряване финансирането на нови научни проекти.

  • Д-р Мартин Кейли- геолог от”Юнивърсити колидж” Лондон твърди, че винаги е имало промени на климата които се проявяват с известна цикличност. Безмислено е да се смята, че човек е причина за глобалното затопляне на планетата.
  • Проф. Джон Кристи- Алабама. При намаляване с 30% на вредните емисии до 2010г. глобалното затопляне ще се забави със 6 години в края на века.
  • Юлиан Аксел Мернер-Стокхолм смята,
  • че на величината на С20 влияе не промяната на климата, а ВОДНАТА ПАРА И ГЕОМАГНИТНОТО ПОЛЕ НА ЗЕМЯТА.
  • Руски учени от Пулковската обсерватория от Санкт Петербург заявяват, че парниковия ефект не съществува и не се влияе от хората, а от слънцето.
  • Според НАСА на Марс и други планети от Слънчевата система се редува затопляне и застудяване.
  • Според д-р Уйлям Грей- Американски метеоролог – затоплянето на планетата е смехотворна теория за промиване на мозъци и след 10-15г. ще стане ясно, че не е вярно.
  • Според китайския експерт по ледниците Чжан Вън Цзин- не е вярно, че лидниците в Западен Китай се топят бързо и до 50 г. ще се стопят. Напротив топят се сравнително бавно. Глобалното затопляне е явление, което се появява на всеки 1500 години и е свързано с КОСМИЧЕСКИТЕ ЛЪЧИ , а не със замърсяването на атмосферата.
  • Според Денис Авъри
  50% от глобалното затопляне е причинено от хората, а
  50% от естествени процеси.
  • Според Яна Попкостова- експерт в ИПИ публикува в статия от 19.01.2007г. със заглавие “Киото- или морално ли е да плащаме за тези след нас” в която казва следното: “Живеем в свят с безброй проблеми и трябва да ги подредим по важност............ Всеки има право да живее добре-СЕГА!..............Ако ние спестяваме и плащаме за по-добрия живот на тези след нас, то това е нечестно и неморално към самите нас.
  Цялата идеология, на базата на която Киото е конструиран, е неправилна и забравяща нуждите на нациите днес и ако тя не се промени, то се поема рискът в един момент цялата система да пропадне и да се стигне до ЕКОЛОГИЧЕСКА ДЕГРАДАЦИЯ.

  Изводите оставам на вас!!!!?????

 67. 68 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А преди да бориш математиката, пребори граматиката:)До коментар [#41] от "Nil satis nisi optimum":

 68. 69 Профил на jasentcho
  jasentcho
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз пък мисля, че битката с промените в климата е на път да бъде окончателно спечелена : http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
  От графиката е видно, че само за 9 месеца температурите в глобален мащаб са се понижили с 0.6 градуса. Приемам това за огромен успех и се надявам следващите месеци понижението да продължи. Последния месец, Декември е едва с 0.24 градуса над нормалните. Според мен всичко е наред.

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 71 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#69] от "jasentcho":

  Последното ме разплака, чак Азис си пуснах

 71. 72 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Колкото повече се говори за глобално затопляне, май все повече наближаваме ледникова епоха, а?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 72. 73 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Или, както казват в "Игра на тронове": "Зимата иде!"...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK