За очакваните бързи ходове на Тръмп в енергетиката, околната среда и климата

За очакваните бързи ходове на Тръмп в енергетиката, околната среда и климата

© ReutersНовоизбраният президент Доналд Тръмп – голям привърженик на производството на нефт, газ и въглища в САЩ даде заявка, че ще започне активно работа веднага след полагането на клетва като президент. Това повиши публичните очаквания и притеснения, че той ще подпише куп укази, с които да промени редица настоящи политики.


Кои са обаче реалните действия и маневри, свързани с енергетиката, околната среда и промените в климата, които биха могли да се случат сега – преглед на някои възможни ходове правят от агенция "Ройтерс", като изброяват възможните правни варианти и се консултират с правни специалисти.


Планът за чиста енергия (Clean Power Plan)
Републиканецът Тръмп заяви, че ще прекрати Плана за чиста енергия на предшественика си демократ Барак Обама. Планът задължава отделните щати да намалят емисиите въглероден диоксид от електроцентралите. Новият държавен глава на САЩ има няколко варианта да направи това, някои са по-лесни в сравнение с други.


Планът се оспорва в съда от 27 от 50 щата. Една от възможностите е новият президент да нареди на Министерството на правосъдието да спре да защитава плана, което ще даде на практика победата в ръцете на ищците. Тръмп също така може да поиска от съда да върне плана обратно към Агенцията за защита на околната среда за преразглеждане. Проблемът в този случай е, че адвокатите от щати като Ню Йорк и Калифорния, както и екологичните организации ще се възползват от това и ще защитават плана.


Друга възможност е да се нареди на Американската агенция за защита на околната среда да не прилага плана в действие. Това също може да стане повод за съдебни дела.


Трети вариант за администрацията на Тръмп би бил да се опита да издаде нова регулация за "връщане" на Плана за чиста енергия, дори и да издържи в съдилищата. Така съветват Тръмп от Американския енергиен алианс – индустриална група, която консултира екипът на Тръмп за политиките по енергетика. Но този ход не може да се случи толкова бързо.


Планът за чиста енергия беше финализиран през 2015 г. и беше в центъра на широка стратегия на Обама за промените в климата.


Парижкото споразумение за климата


По време на кампанията си за Белия дом, Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата в рамките на 100 дни от встъпването си в длъжност. Тази заявка притесни сериозно целия свят много бързо след големия възторг и въодушевление от сериозния ангажимент и бързото прилагане на сделката от Париж от редица държави.


Документът, подписан от близо 200 страни през миналата година, цели да ограничи глобалното затопляне като всяка държава се ангажира със съществено намаляване на емисиите въглероден двуокис и други парникови газове.


От избирането му през ноември Тръмп смекчи позицията си за климатичните промени, твърди The New York Times. Новият президент обяви, че е отворен за различен подход към ангажиментите на САЩ по сделката. В същото време той вече се е консултирал с екипа си за възможните бързи ходове, с който той може да сложи край на участието на САЩ в споразумението, в това число издаване на президентска заповед за изтриване на подписа на САЩ от Парижкото споразумение.


Водите на САЩ


Законът за водите в САЩ, който изяснява кои водни източници попадат под федерална защита на околната среда, се споменава многократно от Тръмп като регламент, който той се надява да промени. Тази регулация също така се оспорва в съда.


Според правни експерти, един от най-елегантните начини за Тръмп да отмени тази регулация ще бъде с т.нар. "доброволна стража" – правно средство, с което ще се поиска от съда да върне регулацията за преразглеждане в Американската агенция за зашита на околната среда (EPA).


Това по-късно ще позволи на администрацията на Тръмп да елиминира или да преразгледа регулацията. Но също така може да доведе до съдебни дела от адвокати на демократите и на природозащитни организации, които искат законът да бъде запазен.


Газопровод Keystone XL


Донълд Тръмп е обещал да поиска от TransCanada Corp (TRP.TO) да представи отново заявление за изграждане на газопровода Keystone XL, проект за тръба, с която САЩ да добива нефтени пясъци от Канада. Първото заявление на компанията беше отхвърлено от администрацията на Обама след години лобиране на природозащитни организации срещу него.


Световният фонд за защита на дивата природа (WWF) посочва, че добивът от пясъците поглъща три пъти повече енергия и отделя почти три пъти повече въглероден двуокис от стандартното производство на петрол. Освен това климатичните експерти горчиво отбелязват, че се използва екологичен природен газ, за да се изсмуква от пясъка мръсният тежък нефт.


Новата поканата на САЩ към TransCanada може да се случи бързо, не е ясно обаче дали TransCanada ще иска да съживи проекта предвид, че цените на петрола са далеч по-ниски, отколкото са били, когато компанията първоначално е лансирала намеренията си за инвестиция.


Възможно е Тръмп да издаде заповед за отмяна на пакет от указания, издаден през август 2016 г. от Съвета на Белия дом, свързани с качеството на околната среда. Тези указания изискват от федералните агенции да определят количествено емисиите парникови газове, както и ефектът за промените в климата при оценка на проекти като тръбопроводи и газопроводи.


Наредбите, приети в 12 без 5


В последните си седмици администрацията на Обама финализира няколко екологични регулации с надеждата те да останат непроменени и в бъдеще. Точно тези наредби най-вероятно бързо ще бъдат отменени. Лидерите на Конгреса обявиха, че ще насочат тези правила към Congressional Review Act, който позволява на депутатите да използват обикновено мнозинство, за да отменят даден регламент в срок от 60 законодателни дни от датата на публикуване.


Една от тези регулации е за метана (The methane rule), като ограничава емисиите метан от енергийни инсталации на федерална земя. Законът за защита на водите (the Streams Protection Act) защитава водните потоци от въгледобив.


Някои други наредби, засягащи селскостопанската промишленост, също могат да влязат в тази категория. Те се отнасят към наредба на Министерството на земеделието и са свързани с изискванията за устойчиво животновъдство и отглеждане на домашни птици, които задават изисквания за минимални открити и закрити пространства за отглеждане на птици.


Федерален въглищен мораториум


Тръмп може веднага да премахне мораториум за лизинг на въглища на федерална земя, който беше гласуван от вътрешното министерство миналата година. Целта беше властите да имат време да направят преглед на програмата и да оценят дали правителството е задало адекватна цена за въглища, добивани от земя публична собственост от името на данъкоплатеца. Премахването на мораториума ще улесни достъпа на въглищния сектор до огромни залежи на въглищни изчерпаеми ресурси, оставащи в басейна на река Паудър.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Един въпрос: оня ден са доставили първите въглища от Куба за САЩ. От какъв зор кубинците са копали не знам - но факт.
  Въпросът е: толкова ли ще са по-евтини тези въглища от изкопаните във САЩ?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Весело

  Никакво глобално затопляне не виждам наоколо аз !
  Пак една сюрия лешпери си измислят измишльотини, за да вадят пари от въздуха!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Весело

  Кюмюр му е майката! Напредничаво е някак си.

  Сега Тръмпи ще принуди Елън Мъск да направи ракетите си с парен двигател. Работа за миньорите трябва да има.

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  Тоест дори да предприеме стъпки за промяна в редица закони и регулации за опазване на ОС, то Тръмпи ще се срещне съпротива от демократите и от различни екологични НПО, които ще го обжалват решенията на президента в съдът.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":


  [quote#1:"aleks ivan"]

  Да мре климата гаден дано! [/quote]
  Той климъта така или иначе си "мре". Скоро ще сме 8 милиарда. За още 20-30 години населението ще удвои. Като скакалци сме, няма отърване. Ще опоскаме всичко и накрая природата ще ни измете.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#2:"qwerty"]Въпросът е: толкова ли ще са по-евтини тези въглища от изкопаните във САЩ? [/quote]
  Според концепцията за тотална глобализация ако Куба стане отново колония на САЩ там въглищата ще са по-евтини даже от украинските!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Кво беше тва глобално затопляне не знам, но тука в Бургас за малко да измрем от студ тая зима.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Весело

  До коментар [#4] от "Beyond":

  Хехехе... като нищо, важното е да има работа за повече миньорчета, а пък гига завода на Мъск в Невада може да отиде на кино, защото там ще работят по малко хора от колкото в мините. Та, така...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "...Тази заявка притесни сериозно целия свят бързо след големия веъзторг и въодушевление от сериозния ангажимент и бързото прилагане на сделката от Париж"

  Някой от тези възторжени и въодушевени поддръжници на това споразумение може ли да каже просто и ясно:
  1) Колко ще струват тези мерки?
  2) Какъв точно резултат очакват?

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Доналд Тръмп – голям привърженик на производството на нефт, газ и въглища в САЩ
  --------------------------
  Малко ми е трудно да определя кое е по-голямото зло - нефтените компании или екоджихадистите.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Вътрешната политика ще се промени драстично. Тръмп иска работни места, вместо плащане на помощи на безработните и е прав. Работи още от сега за втори мандат...

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Като гледам тая зима, май трябва да увеличим въглеродните емисии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#10] от "lustmord":

  Отиваш на страниците на посветени на това споразумение и четеш:

  http://www.cop21.gouv.fr/en/les-mots-de-laccord/

  http://unfccc.int/paris_agreement/items/9485.php

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#6] от "primaxm":

  "Като скакалци сме..."

  Точно Ние ли сме като скакалци или едни други хора? Най-прозрачната зависимост е между БВП и раждаемостта. Измъкването от мизерията е ключът за овладяване на безконтролното плодене. Това става с евтина и достъпна енергия и идустриализация - не с фотоволтаици, селски туризъм и биологични земеделие.

 16. 16 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]Никакво глобално затопляне не виждам наоколо аз ! [/quote]
  Последните три години бяха рекордно топли. 2016 постави абсолютен рекорд.
  В номента в Европа е студено, но тази година от южното полукълбо се очаква да се откъсне огромен айсберг и да се разтопи в океана.
  Глобалното затопляне е безспорен факт и то се установява с измерване на температурата на планетата, а не с "виждане наоколо".

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2135 Весело

  До коментар [#4] от "Beyond":

  Ша станат безаналогови, като Кузя !

 18. 18 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]Никакво глобално затопляне не виждам наоколо аз ![/quote]

  Хапваш ли рибка от Варненското езеро? Сега е студена и много много чиста. И морето е чисто, кристал направо.

 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Хайде бе Ивчо - бъди пак спасител на целия форум - кажи ни моля ти се в прав текст - за колко точно пари говорим? Мисля, че е важно да знаем цялото уравнение преди да се възторгнем до небесата.

 20. 20 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#15:"lustmord"]Измъкването от мизерията е ключът за овладяване на безконтролното плодене. Това става с евтина и достъпна енергия и идустриализация - не с фотоволтаици, селски туризъм и биологични земеделие. [/quote]
  Не е точно така.
  Как ще индустриализираш общество, дето захвърля работата 5 пъти на ден и мие краката? Как ще стане тази работа, когато ваксините стигнаха до тези, дето не знаят мярка във плоденето?
  Колкото и грубо да звучи това със медицината за тези незрели общества доведе до неконтролируемо нарастване на населението - няма го естествения регулатор. Затова Майката-Природа реши въпроса: отне разума на белия човек и го остави на милоста на диваците - когато него го няма нещата ще си дойдат на мястото.

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#16] от "blagoj":

  За бастОна важи принципа: Око да види, ръка да пипне.

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwerty":

  Значи относно разходите за добива на въглища следните фактори играят роля:

  - къде се намират вертикално <- дали се копят от миньори дълбоко в земята или наземно от багер ? Във Франкфурт на Майн е по-евтино да си докараш каменни въглища от Колумбия, отколкото от Рурска област, намираща се само на 200 км.

  - къде се намират географски <- дали са в близост до голям потребител и как ще ги докараш до него? В Канада например имат огромни лесни за добиване находища, обаче на майната си. Единственият начин за извозване е канадското жепе, съответно касиращо яко пачки (дере кожи от въглищарите). Вдигне ли се цената на въглищата - жепейците съответно вдигат цената за превоз без сантименталности.

  Относно твоя кубински казус трябва да се види исторически как този се е впасвал в тогавашния въгледобивен концепт.
  Например преди два века основният продукт изнасян от Германия в тогавашния свят са били руди, метали и въглища.

 23. 23 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#16:"blagoj"]Глобалното затопляне е безспорен факт и то се установява с измерване на температурата на планетата, а не с "виждане наоколо".[/quote]

  Така е, само че причината е неизвестна. В историята на Европа някъде 11-12 век., ако не ме лъже паметта, има един "средновековен климатичен максимум". Та по това време на Днешния покрит с ледници остров Гренландия са му дали името Грийн-ланд-ия, а пък около лондон са гледали прекрасни лозя.
  А след това следва пък "малкият ледников период", който връща нещата обратно...
  Така че, да, може да има затопляне, въпросът е Защо? Това със сигурност няма 100% отговор.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 24. 24 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#11:"qwertqwert"]Малко ми е трудно да определя кое е по-голямото зло - нефтените компании или екоджихадистите. [/quote]
  Нефта ще свърши скоро. За няколко стотин години хората ще изгорят всичко, което се е трупало в земята милиони години. Дали това ще промени климата фатално може да се спори, но това че и след като фосила свърши ще има нужда от енергийни източници е сигурно. Тези, които са готови да използват възобновяемите източници на енергия тогава ще имат огромно предимство.

 25. 25 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#15:"lustmord"]Измъкването от мизерията е ключът за овладяване на безконтролното плодене. [/quote]

  Не си прав. Измъкването от исляма е ключ. Я погледни къде е най-високата раждаемост в света - все в мюсюлманските държави. Дали са бедни като повечето, средни като някои, или богати като малко от тях с нефта, няма никаква разлика. Плодят се в името на мира, който ще настъпи при световното господство на исляма. Пише го в корана и те работят по проекта.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 26. 26 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Любопитно

  До коментар [#16] от "blagoj":

  Господин специалиста дали знае цялата формула, по която се изчислява така наречената "средна температура на планетата" - със всичките и филтрации, интерполации, нормализации, диференциални калибрирания или просто си следва логиката - НАСА и НОА в тандем с медиите не биха ни манипулирали понеже ще спечелят от мас-психоза по темата.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Тръм сам ли ги измисля тези глупости или някой го съветва.

 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1982 Любопитно

  [quote#18:"gmbh"]Хапваш ли рибка от Варненското езеро? [/quote]
  Всъщност откак я няма "девненската химия", наистина се появи доста повече риба във варненското езеро. От друга страна, в Китай забраниха да се мери смога в градовете...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  [quote#17:"4ort"]Ша станат безаналогови, като Кузя ! [/quote]
  Tази статия е за Тръмп! А американските ракети скоро няма да станат безаналогови. Поне не и докато си купуват двигателите от Русия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#20] от "qwerty":


  До коментар [#25] от "cicero":

  Прави сте и двамата и аз съм последния дето ще тръгне да защитава религията на мира, но и в Субсахарна Африка където исляма е слабо разпространен раждаемостта е на ниво 40-60 на хиляда и се удвояват на 20 години . Китайците имаха сходни покадатели, когато им се падаше по половин купичка ориз на ден - индустриализираха се с евтина и достъпна енергия и разбраха, че и други неща могат да се правят в този живот и проблема се реши.

 31. 31 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#23:"kalingeorgiev"]Така че, да, може да има затопляне, въпросът е Защо? Това със сигурност няма 100% отговор. [/quote]
  Ние обаче знаем какви човешки действия ускоряват затоплянето и какви го забавят.
  Ако гасим пожар нали не наливаме масло в огъня.
  Впрочем някои си мислят че имат интерес да наливат. Путин например смята, че затоплянето е от полза за Русия. Повече обработваема земя, повече морски пристанища и кратък морски път след разтопяването на ледовете, по-лесно извличане на ресурси от северните райони.
  Примитивен, както и Тръмп. В Русия затоплянето се усеща като застудяване - поради по-топлия Гълфтрийм циклоните зимата са по-мощни и снежните бури по-силни.

 32. 32 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Намеренията на Тръмп звучат апокалиптично, макар че около глобалното затопляне се вдига повече шум от необходимото.

  [quote#15:"lustmord"]Най-прозрачната зависимост е между БВП и раждаемостта. Измъкването от мизерията е ключът за овладяване на безконтролното плодене. Това става с евтина и достъпна енергия и идустриализация [/quote]Страните в Азия и Африка отбелязват бум в раждаемостта през последните 40-50 години, когато стандартът на живот се повиши, макар и с малко. А какво ще стане, ако се повиши още повече?...

 33. 33 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 716 Любопитно

  До коментар [#26] от "lustmord":
  Интересно какъв е интереса на НАСА да ни манипулира?
  Би ли го формулирал? Защото за всички е ясно какъв е интереса и на Путин, и на Тръмп да ни манипулират, та дори да направят някои от нас манипулатори.

 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  [quote#31:"blagoj"]В Русия затоплянето се усеща като застудяване - поради по-топлия Гълфтрийм циклоните зимата са по-мощни и снежните бури по-силни. [/quote]"Строго секретно" твърдеше преди години, че Гълфстрийм изстивал?

 35. 35 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#33] от "blagoj":

  Ами бюджета им е троен на този отпреди 10 години.

 36. 36 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 716 Весело

  [quote#35:"lustmord"]Ами бюджета им е троен на този отпреди 10 години. [/quote]
  Убедителен довод, няма що.

 37. 37 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#36] от "blagoj":

  Погледни това за едните 5 минутки:

  https://m.youtube.com/watch?v=OwqIy8Ikv-c

 38. 38 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#22:"Ф.Нинов"]Значи относно разходите за добива на въглища следните фактори играят роля:
  [/quote]
  Това е така - има други разходи. И качеството на въглищата е различно. Сам си подбираш колко ти струва накрая получената топлина.
  Но как ли пък точно във САЩ да нямат всякакви въглища.

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#25] от "cicero":

  Най-големите ръст на населението - Южен Судан. Религии animist, Christian. БВП на калпак $1700 на година.
  На вотро място Малави. Религии Christian 82.6%, Muslim 13%, other 1.9%, none 2.5% (2008 est.)
  БВП на калпак 1100$ годишно.
  Трето място Бурунди Catholic 62.1%, Protestant 23.9% (includes Adventist 2.3% and other Protestant 21.6%), Muslim 2.5%, other 3.6%, unspecified 7.9% (2008 est.)
  БВП на калпак $800

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#32] от "volarok":
  Защо не поглднеш нещо, на което казват прираст а не само раждаемостта?
  Стандарта на живот не опеделя прираста и виж в написаното от теб и статистики прираста за съответния стандарт в Африка. Какво значение има само това, ако раждаемостта в Ботсвана е по- голяма от Израел? Виж прираста.

 41. 41 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#30:"lustmord"]Китайците имаха сходни покадатели, когато им се падаше по половин купичка ориз на ден - индустриализираха се с евтина и достъпна енергия и разбраха, че и други неща могат да се правят в този живот и проблема се реши. [/quote]
  Да и затова вчера излезе рекорд за родени бебета във Китай. Толкова за индустриализацията.
  Ако четем малко история, ще стане ясно, че основната работна ръка за човечеството винаги са били жената и децата! Такава безогледна експлоатация на деца, че свят се завива на нормалните хора.
  Чак когато благодарение на ограничаването на детския труд и отпадане на необходимоста от много, много ръчен труд във земеделието започва спадането на раждаемоста.
  При комунизма нещата са малко по-иначе: там раждаемоста беше надолу, защото никой не искаше да ражда деца във робство.

 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  [quote#24:"blagoj"] и след като фосила свърши ще има нужда от енергийни източници е сигурно. Тези, които са готови да използват възобновяемите източници на енергия тогава ще имат огромно предимство.
  [/quote]
  А който сега си е държал прозореца отворен, през лятото ще има огромно предимство, щото тогава другите ще се охлаждат на ток.

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Весело

  До коментар [#19] от "lustmord":

  Морди, няма конкретна сума пари, но има конкретни поставени цели. Какви са те можеш да прочетеш в коментар [#14], ако знаеш английски де.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#38] от "qwerty":

  Ами, както вече споменах, най-важните фактори са къде са въглищата и къде се намира потребителят.
  Ако този е бил в Маями и там не е имало въглища, защо да не докарат от Куба?
  Освен това трябва да се види по това време до каква степен е била развита ж.п. мрежата и находищата (тогава да са били нерентабилни за добив и транспорт, а сега да).

  В момента най-много въглища се добиват в най-затънтения щат Wyoming (там играе действието в последния филм на Тарантино “The hateful eight”). Не е никак лесно от там да ги закараш до където живее населението (на двата бряга).

  Ето карта с находищата на въглища в САЩ.
  http://www.coaleducation.org/lessons/MII/image/us_comparison2.gif

 45. 45 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#44:"Ф.Нинов"]Ако този е бил в Маями и там не е имало въглища, защо да не докарат от Куба? [/quote]
  Започваш да му сееш на корена ряпа.
  Факт ли е доставката на кубински въглища при административно затваряне на мини във САЩ - факт.
  Всичко останало е дребни детайли, които не правят картината.
  И иди го обясни това на бившите миньори, дето влизат да копаят във затворените мини и там си загиват! И им обясни как няма пазар за това, което копаят!

 46. 46 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#41] от "qwerty":

  Е човек - ето ти статистиката:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_fertility_rate
  Китай има раждаемостта на европейските държави.
  Когато се индустриализира дадено общество и спре да разчита на примитивното земеделие за изхранването си тогава и престават да ти трябват 6 деца за копането на нивичката и да гледат 3- те кози.
  А и ограмотяването и образованието помагат.

 47. 47 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Любопитно

  До коментар [#43] от "Иво":

  Значи това парижко споразумение е един подписан празен чек?!? От такава сделка ли следва да сме възторжени и въодушевени?

 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#45] от "qwerty":

  Ами същата работа е и във ФРГ, където вече не копаят каменни въглища от километри под земята, ами си ги купуват от южна америка за без пари, транспортът до Ротердам е без пари, после по Рейн, Майн и Дунав също без пари.
  До края на ХХ-ти век субсидираха ежегодно всяко работно място с баснословните 150 хил. дойчмарки, като населението викаше: "Абе направо им ги изплатете тези кинти на миньорите без да ходят да се бъхтят в мината."

 49. 49 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#46:"lustmord"]Е човек - ето ти статистиката: [/quote]
  Докога трябва да ви се пише да не давате данни от Википедия?
  Аз ти казвам, че вчера излязоха данните за родени 1млн и нещо бебета през 2016 година, сравнено със 2015, той ще ми ръга данни от Википедия и индустриализацията!
  Защо във Индия не намалява раждаемоста и ръста на население последните 50 години? Да ни би да не се индустриализират или урбанизират?

 50. 50 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#48:"Ф.Нинов"]До края на ХХ-ти век субсидираха ежегодно всяко работно място с баснословните 150 хил. дойчмарки,[/quote]
  Ааааа, къде бил ключа от бараката!
  Държавна субсидия! За това немците ще ядете хурката: заради субсидии и даване пари на калпак за електората.
  Няма да е утре - но сте поели по пътя и продължавате да възприемате Меркел като Данко на Горки - да ви води навътре в гората! Но не знаете дали сте стигнали средата на гората.

 51. 51 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  [quote#40:"One Hour"]Стандарта на живот не опеделя прираста и виж в написаното от теб и статистики прираста за съответния стандарт в Африка.[/quote]Изразил съм се ясно, че малко повишаване на стандарта на живот в Африка и Азия през последните 40-50 години доведе до взривообразна раждаемост (а също и прираст - това са страните с най-голям естествен прираст в света - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82)
  Какво ли би станало, ако им се повиши повече стандарта?

 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#50] от "qwerty":

  ами какво повече да ти кажа, бре (заядливо) анонимно човече.

 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Значи основният килър на щатския кюмюр е евтиният природен газ, от който се прави евтино електричество.
  Даже се стигна до там, дори металургията да не ползва въглища.
  Вагабондиращият евтин природен газ доведе до още по-евтин кюмюр, който от нямане на къде почнаха да го изнасят към Европа.
  Та за да има файда от въгледобива ще трябва първо да скочи цената на природния газ.

 54. 54 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"qwerty"]Един въпрос: оня ден са доставили първите въглища от Куба за САЩ. От какъв зор кубинците са копали не знам - но факт. [/quote]

  Това са бързо възобновяеми въглища. Мисля че наскоро Дневник писа как режат някакви дървета за да правят въглища за барбекю. Не че това производство е много чусто, ама вероятно в Куба се надяват другата година отново да поникнат дървета с които да произведат същите въглища.

  Повярвай ми - с тези въглища нашите Марици няма да успяет да погреят даже водата в котела, да не говорим да произведат някаква енергия.

 55. 55 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#15] от "lustmord":

  Това става с евтина и достъпна енергия и идустриализация - не с фотоволтаици, селски туризъм и биологични земеделие.

  -----------------------------------------
  И китайците мислеха така преди да започнат да умират по улиците.
  Ама след 10 години те ще си произвеждат възобновяема енергия, а ние ще ходим с противогази по улиците.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 56. 56 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#55] от "rapidfire":

  Много екопророци дето бълват морални императиви под път и над път. Слушаме за апокалипсиса от 30 години - нали до 2013 нямаше да има лед на северния полюс, снега щеше да е далечен детски спомен - ай вземете си поемете малко въздух.
  Китайците си увеличиха средната продължителност на живота с 15 години и 300 милиона души се измъкнаха от мизерията и вече са нещо като тяхна си средна класа.

  П.С. За 400гр СО2 на тон въздух няма да ти трябва противогаз, за 4000 също а саждите из въздуха са ама съвсем друга тема.

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Тръмп действа така, сякаш е убеден, че ще има само 100 дни

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#56] от "lustmord":

  А, те въглищата само въглероден двуокис отделят при горенето..
  Как не го знаех това досега.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 59. 59 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#58] от "rapidfire":

  Ти да си чул Ал Гор, Обама и Ди Каприо да говорят нещо за ФПЧ?
  Няма и да чуеш понеже там няма далавера. За залесяване дето да консумира тоя лош СО2 също няма да чуеш - важни са само квотите и борсата за емисии.

 60. 60 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#59] от "lustmord":

  Абе знаеш ли колко ме интересува кой какво говори?
  Интересува ме елементарната химия и смраднята която дишам.
  Спрането на използване на изкопаеми горива, по КАКВАТО и да било причина, ще направи света доста по-чист.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK