Екоминистерството и Световната банка подготвят стратегия за климата

Екоминистерството и Световната банка подготвят стратегия за климата

© Министерство на отбранатаМинистерството на околната среда и водите и Световната банка подготвят разработването на Национална стратегия за адаптация към изменението на климата.


Това съобщи министърът на околната среда и водите Ирина Костова, цитирана от пресцентъра на ведомството в сряда, на семинар за споразуменията между МОСВ и международната финансова институция за предоставяне на консултантски услуги в областта на климата и подобряване чистотата на атмосферния въздух.


Споразуменията се финансират по две оперативни програми - "Околна среда 2014-2020" и "Добро управление 2014-2020".
"Климатичните промени са неоспорим факт и оказват въздействие върху всички сектори на икономиката, затова страната ни трябва да се приспособи към необратимите климатични процеси", напомни министърът.


Националната стратегия за адаптация ще е до 2030 г., основната й цел е да намали уязвимостта на страната от климатичните промени. Ще бъде извършен анализ на макроикономическите последици от изменението на климата в България. Ще бъде изготвен и План за действие с конкретни мерки за адаптация на база обективни показатели като брутен вътрешен продукт, доход на глава от населението, секторна продукция и ниво на заетост.


Първата част на семинара беше посветена на партньорството между двете институции в областта на качеството на въздуха. Световната банка ще съдейства на МОСВ и за разработване на Национална програма за качеството на атмосферния въздух и Национална програма за намаляване на общите годишни емисии на серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, фини прахови частици и амоняк в атмосферния въздух. Така ще се подпомогнат усилията на страната за постигане на целите, свързани с емисиите вредни вещества във въздуха, в контекста на пакета от политики на Европейския съюз.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 614 Неутрално

  "Националната стратегия за адаптация ще е до 2030 г., основната й цел е да намали уязвимостта на страната от климатичните промени. Ще бъде извършен анализ на макроикономическите последици от изменението на климата в България. Ще бъде изготвен и План за действие с конкретни мерки за адаптация на база обективни показатели като брутен вътрешен продукт, доход на глава от населението, секторна продукция и ниво на заетост."

  Сиреч 3 коли празни приказки в момент когато 100 язовира се пропукват по шевовете и още 500 са опасни.

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 614 Любопитно

  "Климатичните промени са неоспорим факт и оказват въздействие върху всички сектори на икономиката, затова страната ни трябва да се приспособи към необратимите климатични процеси", напомни министърът.

  А какво ще кажете г-жо министър за следната формулировка:
  "Времето е неоспорим природен фактор и оказва въздействие върху всички сектори на икономиката, затова страната ни трябва да се приспособи към него ако още не го е направила"

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7017 Неутрално

  "Световната банка ще съдейства на МОСВ и за разработване на Национална програма за качеството на атмосферния въздух и Национална програма за намаляване на общите годишни емисии на серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, фини прахови частици и амоняк в атмосферния въздух."

  Става въпрос за милиарди - и най-богатите държави са изправени пред същите нерешени проблеми

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1049 Гневно

  Пак СБ, а?
  САЩ пият, ние да плащаме!
  25% от световните ресурси се кинсумират в САЩ! Приедва 4,5% от населението! В САЩ всяко семейство има по 5-6 мощни коли! А ние тука, българите, най-бедните в Европа, с пенсии по 160 лв или 80мевро НА МЕСЕЦ< да мръзнем с откачени радиатори, за да компенсираме климатичните разхищения в разитите страни!
  когато СБ предложи румънския модел на финансиране на ВЕИ-тата, нашия клепоткратичен елит не го прие, за да печели повече от сегания директен грабеж!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Водата намалява, трябва да се строят язовири! И то не от частници или концесионери! И да се залесява!И да се спре изсичането! Но тва ще наруши интересите на етническите партии, които са овладели дърводобива! А по тизи начин дори миже да застраши етническият мир и прехваленият "български етнически модел"-мир срещу корупция и порции за милиарди!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5384 Гневно

  Световната банка ПАК ще се упражнява на наш гръб! НЕ МЕРСИ !!!
  Заваля вчера и в София Въздухът е чист и без кръвопийците.
  http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/krasno-selo

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 407 Неутрално

  "Екоминистерството и Световната банка подготвят стратегията ни за климата"
  Екоминистерството добре. Каква е ролята обаче на Световната банка/с вицепрезидент Кристалина Георгиева/ в този процес?! България е член на НАТО и на ЕС, а не е африканска държава, като например Судан и Еритрея. Очевидно страната или няма експертен поитенциал, който сам да разработи "Национална стратегия за адаптация към изменението на климата" и "План за действие с конкретни мерки за адаптация на база обективни показатели като брутен вътрешен продукт, доход на глава от населението, секторна продукция и ниво на заетост"/вероятно прекалено сложни интелектуални упражнения/, или има за усвояване едни пари. Излишни. На данъкоплатците.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  До коментар [#7] от "subaru":

  То си е казано в прав текст- задачата е колко ОЩЕ НОВИ данъци може да бъде натоварена раята без да умре директно и как това да бъде обяснено и маскирано като мерки за "нейно ДОБРО" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5347 Неутрално

  От статията не става ясно с какви заеми ще ни "обуе" Световната банка във връзка с тези стратегии

 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#9:"pet_fire"]От статията не става ясно с какви заеми ще ни "обуе" Световната банка във връзка с тези стратегии [/quote]

  Ми според както сами си пишат, 20% от заемите = 10 милярда $$$ на година се раздават за затоплизъм, като напинят до 2020 да станат 16 милярда

  http://www.worldbank.org/en/topic/climatefinance

  Треба им помогнем на тея хора да им направим оборот , щото сал др Георгиева им харчи по 400К заплата годишно. Плюс туй, учЕните са доказали, че ако сега не дадем милярди за затоплизъм, после ше умрем или от жега, или от студ (според как се смени климата)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK