Софийският център ще се застрои двойно по-плътно

Софийският център ще се застрои двойно по-плътно

© ДневникПлътността на застрояване в западната част на софийския център ще нарасне двойно. Това предвижда новият Подоробен устройствен план на столичния район "Възраждане". Става дума конкретно за зоната между булевардите "Мария Луиза", "Александър Стамболийски", "Христо Ботев" и ул. "Пиротска". В момента плътността там е около 40 %, а в бъдеще ще е 80 %

Същевременно в тази зона ще се увеличат и зелените площи, съобщи арх. Марина Добрева от Дирекция "Архитектура и градоустройство" към Столична община. В момента зеленината там е 8 дка, а според новия план ще е 12.4 дка. Бъдещите градинки ще са около новопостроената католическа катедрала и около паметника Св.София.

Началото на бул. "Дондуков", откъм ЦУМ и Министерския съвет ще стане пешеходна зона. За автомобили ще остане само шосето покрай х. "Шератон" и президентството.

Освен плътността, ще се повиши и етажността на строителството. Две по-високи сгради от по 15 етажа ще бъдат издигнати до катедралата на бул. "Тодор Александров". По булевард ще има и много други нови сгради.

Около ул. "Пиротска" ще се строят нови търговски комплекси, а сега съществуващите ще бъдат достроени. Ще има и строителство над улици, каза арх. Добрева. Под тези сгради ще има 2 до 3 нива подземни гаражи, които ще се изграждат само след специални проучвания на района, без да се създава опасност от срутване на околни стари сгради и само в случай, че там няма археологически находки. Предвиждат се и 500 нови открити паркоместа. С подземните паркинг-гаражи пък новите паркоместа ще станат 3000. Сгради, признати за паметници на културата от национално и местно значение ще бъдат реставрирани, посочи Добрева.

Противно на слуховете за застрояване на Зона Б5-4, по-известна като парк "Възраждане", който се намира под ул. "Опълченска" преди Руски Паметник, там ще има само една нова висока сграда в близост до МВР-болница, казва арх. Добрева. По думите й, общината има проект за превръщането на тази част на София в парк с открити басейни, стадион и футболни игрища. В момента мястото е запустяла зелена площ със стари индустриални постройки, които ще бъдат съборени. Там има и два минерални извора, където пък може да бъде построен спа комплекс и места за гражданите, където да си наливат вода. В бюджета на Столична община за 2009 г. предстои да бъде включено финансиране за началото на строителството на парка, а съществува възможност общината да кандидатства и по европейски поекти, казва арх. Добрева.

Според архитектите Борис Енев и Евгения Ходкевич от архитектурното бюро "Фордевинд", новото градоустройство на т.нар. сити ще са катастрофални за културното наследство, социалните структури и екологията на градския център.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK