Еколози се обявиха за рециклиране на отпадъците без горене

Против изгарянето на отпадъците на столицата се обявиха еколози по време на обществена дискусия на тема "Грешният избор на технологията – екогеноцид за България, съобщи БТА.


Решението на Столичната община да се изгради завод за брикети смущава обществото и природозяащитните организации. Пенчо Пенчев от "Институт за устойчиво развитие " заяви, че такова производство всъщност е скрито изгаряне, при което се отделят парникови газове. България е страна по Проткола от Киото за ограничване на емисиите на парникови газове, но решението за изгаряне на боклука на практика е в разрез с това международно споразумение, смятат участниците в дискусията.


На форума беше представено проучване, според което извозването на софийския боклук ще струва на гражданите 43, 2 млн. лв, на година, допълва "Нетинфо".


Според БТА в доклада за ОВОС за изграждане на система за механично-билогично третиране на битовите отпадъци на София с капацитет 410 хил. тона годишно, което ще позволи производството на 120 хил. тона твърди горива (брикети). При изгарянето им ще те ще тровят въздуха на София и всеки град, в които се продават, тъй като над 200 отровни вещества се освобождават в атмосферата.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK