"Подвижна класна стая – Земно Кълбо" ще образова децата в Гълъбово

"Подвижна класна стая – Земно Кълбо" ще образова децата в  Гълъбово

© агенция "InterConnection"Интерактивната програма за обучение по обществознание, естествени науки и опазване на околната среда "Подвижна класна стая – Земно Кълбо" гостува на община Гълъбово със съдействието на американската енергийна компания "AES", съобщиха от фирмата. Официалното откриване на обучителната програма беше днес в СОУ "Васил Левски" в градчето, известно като едно от най-замърсените населени места в страната, поради близостта си до трите топлоелектрически централи "Марица Изток".


Моделът на "Земното Кълбо" е надуваем глобус от винил с диаметър 6,5 м. Повърхността му изобразява съединени сателитни снимки на земята. Другата основна част е вентилаторът, който надува балона. Чрез този модел повече от 450 деца до четвърти клас от град Гълъбово и село Обручище (печално известно с друга екологична напаст - азбестът в питейната му вода) ще научат повече за планетата и екологичните проблеми, пред които ни изправя съвремеността: замърсяване на водите, почвите и въздуха, промените в климата, загубата на биоразнообразие и причините за тях.


Проектът се осъществява в партньорство с фондация "Тайм – Екопроекти", създател на класната стая, финансирана от програма "Европа" 2002 на Европейската комисия. Фондацията работи в областта на опазването на околната среда и устойчивото развитие, посредством координиране на всички обществени сектори и демократично вземане на решения, като има зад гърба си над 35 успешно реализирани проекта. През 2004 г. фондацията представи в България подобна "подвижна класна стая".
AES е една от най-големите световни енергийни компании, като оперира в 29 страни. Нейните енергоснабдителни и разпределителни предприятия разполагат с капацитет да обслужват 100 млн. души по целия свят, а 15-те й регулирани предприятия регистрират годишни продажби в обем над 78 000 гигаватчаса. За компанията работят 28 000 души по целия свят. В България, в региона на Стара Загора компанията изгражда на нова 670 Мвт мощност "Ей И Ес-3С Марица Изток І", на стойност 1.2 милиарда евро.


Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK