Кулата за новия телескоп на Рожен е готова, наблюденията започват напролет

НАО Рожен

НАО РоженГотова е кулата за новия 1.5-метров телескоп в Националната астрономическа обсерватория (НАО) в Рожен, съобщиха от обсерваторията.


Изцяло роботизираният телескоп ще заработи през пролетта на 2023 г., а учените ще се възползват от удобството на дистанционно управляеми системи и задаване на програми за астрономически наблюдения без човешка намеса.


Шестметровият купол е монтиран в последните дни на ноември. Все още текат довършителните работи по вътрешната изолация на кулата, прокарва се електрозахранване и оптичен кабел за интернет връзка, но зимата в Родопите вече настъпи и снегът спира монтажния процес.
От обсерваторията в Рожен припомнят, че досега са извършени дейности по подготовката на площадката на телескопа, има фундамент, а вече и кула.


Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за изследване на източниците на гама-избухвания, наблюдения на нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики.


Ще бъдат продължени и традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти като: катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в процес на формиране, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирни изхвърляния на материя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK