Доброволци ще проверят как хората могат да се адаптират към eкстремни температури

Доброволците няма да разполагат с такива екстри за охраждане.

© Reuters

Доброволците няма да разполагат с такива екстри за охраждане.Човечеството трябва да се адаптира към екстремни температури на фона на напредващите климатични промени. Но дали ще е способно на това? Френско-швейцарска научна мисия изпраща двадесет доброволци в места със суров климат, за да изследват как се адаптират към тези условия, съобщи АФП, цитирана от БТА.


Доброволците - десетима мъже и десет жени, "не войници, не астронавти, а обикновени хора" на възраст между 25 г. и 52 г., заминаха през декември за 40 дни в пълна автономия в екваториалната гора на Гвиана, където температурата е около 30 градуса по Целзий при постоянна висока влажност.


През февруари те ще отпътуват за Лапландия, Финландия, където също ще прекарат 40 дни, преди да заминат през месец май за саудитската пустиня, където живачният стълб достига до 50 градуса, "за да сме максимално близо до климата, какъвто ще е тук през 2050 г."
Инициатор на програмата "Deep Climate" е ученият-пътешественик Кристиан Клот, който през 2021 г. изпробва ефекта на загубата на ориентири за време и пространство върху 15 души, които прекараха 40 дни в мина. В проекта участват и близо четиридесет учени от Националния център за научни изследвания и от Националния институт за здравни и медицински изследвания във Франция.


Участниците в мисията извършват различни дейности - карат кану в джунглата, правят пешеходни преходи, като всеки ден се подлагат на поредица от научни и медицински измервания на съня, подвижността, настроението си и др. Освен това им се правят кръвни изследвания, образна диагностика и други.


Според експертите на ООН по климата глобалното затопляне ще доведе до задълбочаване на екстремните епизоди във времето като горещи вълни или зимни бури. Населението ще трябва да се приспособи към по-суровите климатични условия, като някои части на планетата ще стават необитаеми заради неспособността на човека да се адаптира към новите условия.


Първите резултати от програмата "Deep Climate" се очакват в края на 2023 г. - началото на 2024 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK