Бизнесът и организациите за опаковки са срещу система за връщане на бутилки

Бизнесът и организациите за опаковки са срещу система за връщане на бутилки


Организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки и производителите на безалкохолни напитки се обявиха против въвеждането на депозитната система за еднократни опаковки в България, каквито намерения заявиха преди четири месеца от екоминистерството.


Те застанаха зад позицията че, въвеждането на подобна система няма да е ефективно, ще застраши съществуващата система за разделно събиране на отпадъците и ще излезе твърде скъпо за индустрията. Това стана ясно от презентациите и изказванията на представителите им по време на дискусия по тази тема в петък.


Какво е депозитна система
Т.нар. депозитната система е възможност за потребителите да връщат срещу заплащане в магазина празна пластмасова, стъклена или метална бутилка от напитки. Те могат да се приемат автоматизирано - чрез специални машини, или ръчно - в определените за целта места, най-често хипермаркети. За да се отчита изкупения обратно отпадък и за да се възстановят разходите, трябва да се въведе маркировка на пуснатите от производители и търговци опаковки на пазара. Подобна система съществува в около 40 региона по света, а в още 4 предстои да бъде въведена.


По информация на "Дневник", в  момента експертите от екоминистерството продължават да проучват европейския опит и скоро ще направят нов експертен анализ за ефекта от въвеждането на депозитна система в България, като за изготвянето му ще възложат обществена поръчка за външни експерти. От МОСВ не отговориха на въпросите на "Дневник" по темата, изпратени в началото на седмицата, но обещаха информация през следващата. 


За възможността да се въведе тази система и у нас съобщи преди четири месеца (март 2015 г.) пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. От тогава темата не е подновявана и обществено обсъждана. От бизнеса с опаковки днес възнегодуваха, че са научили за намеренията на МОСВ от медиите и са силно притеснени, че това не е обсъждано с тях като заинтересована страна.


Депозитна система е разрешена от българското екологично законодателство, но направен през 2012 г. анализ, възложен на външни експерти – в това число представители на организациите за оползотворяването на опаковките, заключава, че практиката ще бъде икономически неефективна. В тази връзка Василева обясни, че немска компания с опит в прилагането й ще проучи отново ситуацията у нас, за да установи дали е икономически обосновано с днешна дата прилагането й.


Според Василева подобна система ще стимулира потребителите да събират разделно отпадъците си, ще ограничи ровенето на бедни хора в цветните контейнери за разделно събиране, за да ги предават на вторични суровини.


Този петък обаче на събитието липсваше представяне на позицията и намеренията на МОСВ като инициатори на идеята. Пред "Дневник" организаторите обясниха, че са изпратили покана за участие до ведомството. В публиката присъства ресорният заместник министър Красимир Живков, който обаче не взе участие в конференцията. 


Единната позиция на бизнеса


"Въвеждането на депозитната система ще застраши системата за разделно събиране на отпадъците от опаковки, която се изгражда вече десет години у нас," заяви изпълнителният директор на "Екопак България" Тодор Бургуджиев, а тезата му беше повторена от редица други участници в конференцията.


По думите му това би била третата паралелна система за отпадъци от опаковки след вече изградената от оползотворяващите организации и "нерегламентирана", при която клошари и бедни хора ги събират и предават срещу заплащане в пунктовете за вторични суровини. Той цитира изчисления, според които загубите за оползотворяващите организации от новата система само от пластмасовите бутилки ще възлязат на 9 млн.лв. Според него, при действаща депозитната система няма да има с какво да се пълнят контейнерите им и нуждата от тях ще отпадне.


"Депозитната система не е моделът, който ще подпомогне постигането на целите за оползотворяване на отпадъците," коментира изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Жана Величкова. Според нея, въвеждането на системата ще е административно сложна, ще е допълнителна тежест за индустрията, ще оскъпи процеса на рециклиране от 2 до 3 пъти.


Бившият министър на екологията Нона Караджова цитира данни от 2012 г. и от тях заключи, че България преизпълнява заложените цели за рециклиране и усвояване на опаковките, изхвърля по-малко отпадъци в сравнение с други европейски държави като Дания и Финландия. "Ние се справяме по добре от Дания и Финландия, това са официални данни и аз като експерт дълбоко вярвам в това," подчерта Караджова с уточнението, че това е доказателство колко е успешна действащата в момента система за разделно събиране и призова да се мисли за смяна на модела, а усилията да се насочат към предотвратяване създаването на отпадъците. "Ако пластмасата се отклони от контейнерите, няма да можем да изпълняваме целите си," смята тя.


Същите данни използва и икономистът Красен Станчев в подкрепа на идентична теза, че България се справя по всички показатели за отпадъците си, а въвеждането на депозитна система няма да реши проблем, а ще създаде такъв.


"Не е коректно е да сравняваме цитираните проценти за различните страни, в момента те са несравними, защото за събирането на данните в отделните държави, всяка е използвала различна методика. Това ще се промени след 2018г., когато ЕС въвежда единна метода." Тази реплика към Нона Караджова и Красен Станчев отправи експертът по "Нулеви отпадъци" Евгения Ташева от сдружението "За Земята". С рециклирането и усвояването на отпадъците се справяме за съжаление само на хартия, 25% рециклиране не е много и не е успех, а хубавите ни цветни контейнери просто не се ползват," коментира Ташева.


30% ръст в рециклирането с депозитна система


След въвеждането на тази система, рециклирането на отпадъците се повишава с 30%, а отпадъците в сметищата намаляват сериозно, посочи още Евгения Ташева, като се позова на мащабно проучване на  PricewaterhouseCoopers. "Депозитната система работи и е ефективна, доказва го фактът, че тя се прилага в 40 региона по света и никой от тях няма намерение да се отказва, а още 4 региона ще я въведат," каза Ташева. Тя беше единственият представител на дискусията, който защити ползите от въвеждането на тази система и у нас.


Според нея, това е необходимо не само от екологична, но и от икономическа и социална гледна точка.  Депозитните системи са още един начин хората да се мотивират да участват в разделното събиране на отпадъците и да се повиши обществената отговорност, смята Ташева.  "Постигнатият от България малък процент от 25 на сто рециклиране се дължи предимно на отношения между оползотворяващите организации и юридически лица, а не на цветните контейнери, каза още тя. Според нея българският бизнес реагира твърде консервативно вместо да се преоринетира към новата ситуация на време. По думите й на европейско ниво все повече се говори за кръгова икономика и ефективно използване на ресурсите, и при неизбежното нарастване на цените на енергията занапред, ще се наложи и бизнесът да промени подхода си.


Според Боян Рашев, управител на "Денкщат-България", от депозитната система в България няма да има екологична полза. Той дори допусна, че ползите може да са с отрицателен знак и затова призова за нов експертен анализ на МОСВ. Рашев даде пример, че в някои държави са се отказали от въвеждането й и са дали възможност на индустрията сами да предложат как да намалят въглеродните емисии и резултатът е бил успешен. 


Испански и немски прогнози


За един голям хипермаркет ще са необходими поне 10 машини, а потребителите ще чакат 7 минути на опашка, за да върнат бутилките си в пиковите часове, показват изчисления за евентуалното въвеждане на системата в Испания, цитирани от Хуан Рамон Мелендез от ЕКОЕМБЕС, Испания. По негови данни, депозитната система ще е осем пъти по-скъпа от разделното изхвърляне на боклука.


В Германия е въведена депозитна система с ограничен обхват, която не включва многократните опаковки. Надценката за кеновете е 25 цента, разказа Йоахим Куоден, изпълнителен директор на ЕКСПРА.


Той призна, че в Германия по улиците изхвърлените бутилки и кенове са намалели, но причината била, че бедни хора ги събирали. Едно от лошите послания на депозитната система, според него е, че хората трябва да пазят чисто, защото им се плаща. Мотивацията трябва да е различна – човек трябва да я пази заради природата и децата си, смята той.


Според Куоден, системата трябва да гарантира, че опаковката не може да бъде върната повече от един път или в друга европейска страна. Бутилките трябвало да са заключват в магазините, за да не се крадат, предупреди той.
 


Според анализ на въвеждане на депозитна система в България от 2012 г.  прогнозата за размера на начислените депозити е 260 млн. лв. на година като от тях 226 млн. лв. ще са за ПЕТ опаковки. Според анализа първоначално се очертават инвестиции от около 210 млн. лв. за новата инфраструктура, като 70% трябва да бъдат направени преди системата да заработи.
Приходите се очертават около 18 млн. лв. на година. Непотърсените депозити ще са в порядъка на 23 млн. лв. Очакват се допълнителни ползи, например от намалени количества отпадъци за депониране – под 1 млн. лв., от намалени количества парникови газове – около 1,4 – 1,5 млн. лв. на година.

Още от Отпадъци

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Бе каква е тази идиотщина?!
  Бюрократите търят всячески да ни усложнят живота.
  Многократно е доказано, че разделните отпадаци и рециклирането са икономически необосновани.
  Все едно да гориш пари, но матряла иска да си мисли че прави нещо добро за природата.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Весело

  ..... разделно събиране на отпадъците от опаковки, която се изгражда вече десет години у нас,.......


  хмм,нямам какво да кажа......

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  ами тя работи така цял ден преравят контейнерите и накрая сутринта минава камиона и вдига празния контейнер да отчита дейност. защото му плащат на курс май

 4. 4 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това с разделянето на боклука очевидно не работи и идеята за "депозитна система"е добра. И какво се правят на ударени, още през руското робство беше така - казваха му амбалаж.. И сега го има за редица бири и е хубаво да го има за всички опаковки, не само за стъклото.

 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  Тия, па те...
  Ако в района ми има пункт за приемане на отпадъци от пластмаса, стъкло и хартия, няма да ги изхвърлям в ГЮМОВЕТЕ до кооперацията, а ще ги нося там...
  Дори така ще съм спокойна, че по улицата ни няма да се разхождат каруци, теглени от коне и управлявани от цигани...

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Депозитната система напрактика ще бутне приходите на организациите за оползотворяване.
  Всеки средно интелигентен може да направи справка КОИ са собственици на петте организации и ще си отговори на въпросът:
  "Кои имат интерес да продължи буквално краденето на едни милиони, плащани от бизнеса за такса опаковка ?"
  Темата не е много здравословна, но мога да кажа, въпреки че съгласно ЗУО организациите не разпределят печалба, най-лесното нещо е да източиш подобна и то законно.

  Според мен МОСВ трябва да даде шанс на бизнеса САМ да прецени, дали да въведе подобна система, като събраните опаковки се отчитат и приспадат от пуснатите на пазара опаковки, и така да заплащат по-малко пари на организациите.

  Парите са големи ... През Март 2007 даже имаше атентат срещу Доган, защото си мислеше, че чрез МОСВ-Джевдет Чакъров, може да изцоца по пет милиона лева от всяка организация. Е, не можа.
  Направете справка, че след Март 2007 Доган приключи с публичните си изяви.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Гневно

  Ама иначе се бият вгърдите колко са активни по линия на корпоративна социална отговорност, милеене за околната среда и пр. ценности. Гади ми се. Каквито политиците тук, такъв и бизнесът.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 8. 8 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#4] от "_tsiki_"
  А къде са контейнерите за разделно събиране? Поне в центъра няма такива контейнери. Бяха ги пуснали в началото, но много бързо си ги прибраха. Не мога да си позволя да ходя на 2 -3 километра, само за да изхвърля бутилка или консервена кутия, нито имам възможност да трупам боклуци у дома.

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#8] от "ikar_01":

  аз вече не се старая и без това клошарите го разделят и после същите им го изкупуват и пускат камиона само за парлама

 10. 10 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Глупости. На запад вече са го измислили. Аз веднъж когато бях в Германия на Себит и няколко вечери си купувах пластмасови бутилки бира, които преди да си легна пиех. Денят преди да си тръгна реших да хвърля боклука, който бях събрал в едно черно пликче. Хазайката ме видя и настоятелно ме помоли да и го дам. Аз от учтивост настоявах да си го хвърля сам. Накрая и го оставих. После разбрах защо от приятели. Щяха да я глобят солено, ако видеха пластмасовата бутилка в общия кош.

 11. 11 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 639 Неутрално

  В холандските магазини си работи системата и като знаем, че те са евреите на Европа, явно сметката излиза. В Чехия си връщаш бирените бутилки в една машина в магазина и като гледам системата работи. Що ние все да сме опаки и уникални в негативен смисъл?

  malart.blog.bg
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  По цял свят се прави разделно събиране,но у нас по незнайни причини това не се прави!

  Tony
 13. 13 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Гневно

  Що не си дадете сметка колко капитал струва на бизнеса да ви събира разделно боклуците,а?Това е печеливш бизнес за бизнеса.Хем ви чистим, хем имаме полза.Искате да вземете бизнеса за вас си,а?Няма да стане!Ще си строшите тарикатските чутури!

 14. 14 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kotarak":

  Да не говорим, че масово по белите страни местни данъци се плащат на базата на изхвърлен боклук, като абсолютна стойност. Т.е. измерват, колко боклук си направил и след това си плащаш.

 15. 15 Профил на by85
  by85
  Рейтинг: 691 Весело

  [quote#10:"Kotarak"]Аз веднъж когато бях в Германия на Себит и няколко вечери си купувах пластмасови бутилки бира, [/quote]
  Е аз ги връщах в машината до магазина и бирата ми излизаше 50ст.

  “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк” П.К.Яворов
 16. 16 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#13] от "vicovnic":

  Нещо май си засегнат икономически, а ?!
  Ако наистина работиш в бранша с рециклирането, ще занеш, че през 2 години тихом мълком все има нови изсквания, които отказват малките и консолидират печалбите на големите.
  Кое колко ти струва, хич не ми пука.
  То и на фотоволтаиците инвестициите са огромни, ама аз го знам и чак сега се заговори, че 70 % от капитала е по еврофондовете.
  Световната икономика е в невиждана трансформация.
  Колкото Франция ще забрани Убер и бакшишите си мислят, че с държавни протекции ще грабят, толкова и ти и подобните ти ще спрете новите системи за по-евтино и по-всебхватно събиране на пуснатите на пазара опаковки.
  Още от 2004 г. го казвам:
  "Където е текло, пак ще тече, НО при други условия"
  Особено пък по темата за отпадъците ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 17. 17 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Първо - т.нар. фирми "оползотворяващи" отпадъците са на КОЙ, а той не ще да остава на сухо, ще им секнат париците.
  Второ - фирмите бълващи пластмасови бутилки са пак на КОЙ или около него, а при въвеждане на такава такса хората е възможно масово да се върнат към стъкления многократен амбалаж, както стана преди години с въвеждането на системата в Германия....
  Да бяхме нормална държава, да стане. Ама тук това скоро няма да се случи, ще продължим да се зариваме с боклуци, щото другарите печелят щедро от това, толкоз.

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Младите хора не помнят, но през 80-те най-омразното нещо беше връщането на стъклени бутилки-едни кривонделести от олио, от газирани и бира. Моя приятелка, която по това време беше на специализация във Франция, ми разказва за супермаркети в Париж, за някакви автомати, които поемат бутилките , автоматично се проверяват за годност и ти пуска фиш със сума, която осребряваш на касата. За тук да не навлизам в подробности. Сега най-удачното е да се хвърлят в посочения контейнер, ще мине време, хората ще се научат на тия навици. Стига удачно да се рециклират и кръгът да се затвори.

 19. 19 Профил на На Мойше брачет му
  На Мойше брачет му
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#6] от "ironhorse":
  Напълно съм съгласен с поста ти!
  Замислял ли си се, защо убиха на времето бате Иво Карамански.
  Може да беше всякакъв, но искаше да изгради със свои пари завод за преработка, да вземе сметището на концесия и... да печели законно.

 20. 20 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не разбирам много от разделно събиране на отпадъци, но подобна позиция малко ми звучи като дрънканиците на бат Бойко от едно време, че не можел просто да уволни корумпираната държавна администрация, защото така щяло да се увеличи безработицата...

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Весело

  Бизнесът ако можеше как само парите да взима без никакви усилия най-много щеше да е доволен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Госпожата Василева да излезне ей сега по пеньоар и да се разходи по улиците, да види как работи "разделното събиране" в градовете. Едно голямо отбиване на номера и нищо друго. Каквото спасят клошарите, това е.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 23. 23 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е истината... Индустрията скача шото и кеф да мърси и да използва, но докато не му бръкнеш в джоба на Ганьо няма екология.
  И кво има МОСВ да изследва и да прави анализ... Да се обади в германия и да им вземе техния анализ за няколко хиляди евраки ще им го дадат. Техния как може да имат тази сситема и да си връщат бутилките и да им е ок на бизнеса а на нас да не ни е ок...
  Няма нищо за мислене. На Кока-Кола в германия не и пречи ама на Кока-Кола в българия ще и пречи ...аи по сериозно да се вземат !!!

 24. 24 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  [quote#22:"cinik"]Госпожата Василева да излезне ей сега по пеньоар и да се разходи по улиците[/quote]

  Ка щяло...тая сега си е боднала ролките и е намазала с два пръста вакса, лицето си...малей...страх...

  Форумът е в будна кома...
 25. 25 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Очертава се парични потоци (големи) да се насочат към дъщерната фирма на едни добре познати играчи. По-голямата част ще излязат от гражданите, по-малката от организациите по оползотворяване. Рециклирането пак ще е същото, защото в момента то е лимитирано от пазара на рециклирани полимери.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8375 Неутрално

  Значи в половината свят може,в България не,защото бизнесът не искал.Всички ще се съобразяваме с печалбите на някои хора.Защо сами да си връщаме амбалажа,когато някои могат да го получат безплатно и даже да им платим,че ни извозили боклука.

 27. 27 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#18] от "man_un":

  В Швеция си събираме пластмасовите бутилки от газирано, вода както и всякакви кенчета от бира, газирано, сокове и всичко се връща в машини които са в хипермаркетите и накрая имаш бележка която осребряваш на някоя от касите. Така хем връщаш каквото е за рециклиране хем взимаш някоя крона. Хората не се оплакват от това а за някои дори е работа - обикалят по спирки или места и събират този вид амбалаж, накрая на деня го осребряват. Във всеки квартал има специални места с контейнери само за картони, за цветно стъкло, за весстници - да изхвърляш разделно това не се плаща но хората са научени и никой не си бута кашона от телевизора например в контейнера пред блока или къщата.

 28. 28 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Боклукът е последна грижа в страните от Третия свят.

 29. 29 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Мутрите от псевдо бизнеса искат да продължат да печелят за сметка на природата!!! Това е един типичен пример, в който ясно ще си проличи дали мутрите държат политиците или наистина има силна дучържава!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Организациите и там тинтири минтири производителите,тъй де лапачите, много поздрави имате от Европа!
  Разделното събиране тук е само на етап отговорни за Земята хора, от там нататък всичко умишлено се проваля!
  Но няма да позволя,жаждата за мангизи да засипе Земята с пластмаса! Мисля че ще намеря съмишленизи за това!!!!
  За въвеждането на повторното изкупуване на всякакъв вид бутилки!
  Само това мога да призная като + на соца!

 31. 31 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#22] от "cinik":
  Да , каквото спасят клошарите , милите!
  И те за къшея хляб се трудят!
  Псевдо бизнесмените -огромни хлебарки ще ги нафъскаме и ще ги изхфърлим до производството им,да си !умрът

 32. 32 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#13] от "vicovnic":
  Много са те очукали бре- почти като боклукчииска кофа!

 33. 33 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 396 Неутрално

  В Канада също работи така системата, в магазина си има автомати преди входа 3 броя, няма опашки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  В Швеция празните бутилки се връщат и всички са заинтересовани от това! Не можеш да видиш празна бутилка никъде! Дори и в контейнерите за боклук!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално
 36. 36 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Навсякъде може и работи, само при нас не можело, щели да губят фирмите и пр. Ами да, тя тая работа е да печели природата, а не производителите на опаковки, другарю Муравей Радев.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 37. 37 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ей помните ли. едно време ни караха да събираме вторични суровини? Сигурно, за да наваксат го правеха. После и железни 'отпадъци' бяхме почнали да издаваме. А лятно време катълясахме със събирането на иглики. Най последно, гъби събират.

 38. 38 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Не знам дали подобна система ще доведе до повече или по-малко боклук, но си мисля, че всеки който продава каквито и да било стоки трябва да е длъжен да приема обратно боклука. Само така търговците ще усетят тежестта на последиците от замърсяването и току виж поне част от тях биха се замислили за рециклиране и правене на по-дълготрайни неща и такива, които са ремонтуруеми, а не да е по-лесно да си купиш ново и старото да се изхвърли.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Съществуващата система просто не работи и причината за това е нашата недисциплинираност в двете посоки. Изхвърляме в екоконтейнерите общи и хранителни отпадъци и изхвърляме отпадъците които подлежат на рециклиране в общите контейнери.
  Но и екоконтейнерите са обект на разбиване и изпразване от хората , които ги събират, така че положението е меко казано отвратително.
  Не знам от къде трябва да се тръгне, факт е и много от нас са го видели с очите си, че в доста страни разделното събиране работи, поне на 50%, така че навсякъде има нужда от някакво подобрение, но у нас, все си мисля, е е крайно време съществуващата система на изкупуване на отпадъци трябва да бъде решително изменена. Знам че винаги когато опре до нещо подобно изведнъж изникват маса протестиращи, които се оказва, че дават работа на едва ли не хиляди хора, макар че честно казано, ще са хиляди, ако броим хората които ровят в кофите за смет, а иначе една шепа собственици в дълбоката сянка на сиво-черната икономика печелят, а останалите получават жълти стотинки. За сметка на това, тези т.н. пунктове стават места за приемане на крадени кабели, релси, шахти на канали и други съвсем не отпадъци, от което те печелят, а приносителите рискуват своя и нашия животи, те докато ги крадат и ние когато изпитаме последствията от липсата на тези предмети. Отделно плащаме всички заедно възстановяването на откраднатото.
  И след всичко това, някой ще ми прави сметки, какви са ползите от десетгодишното прилагане на системата за разделно събиране.
  Вероятно е крайно време този вид бизнес, просто да бъде преустановен и из основи променен - тежко лицензиране, големи отговорности и дори може би само държавен, в малък на брой пунктове. Днешното положение е ужасно.

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "Според Василева подобна система ще стимулира потребителите да събират разделно отпадъците си, ще ограничи ровенето на бедни хора в цветните контейнери за разделно събиране, за да ги предават на вторични суровини."------------------------------------------------ Айдеееее, изядоха и тази коричка мухлясъл хляб за хората изпаднали в беда! Бизнес-нищо лично,а?!?

 41. 41 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Има си автомати, дори могат да приемат цели каси с бутилки. Така нямаа бутилки за многократна употреба да заминават в контейнерите, където просто се счупват (най-често). Енергията нужна за производството на една бутилка е огромна и затова в по-напредничави страни бутилките се преизползват. Ние сме ларж и мятаме в контейнера, защото търговците ни правят на смях с това, че колкото бутилките занесеш толкова трябва и да купиш пълни. Проблемът е, че просто държавата не го е урегулирала и клошарите ще връщат бутилки. Решението е просто - държавна фирма, която се занимава с това да дава на търговците приели повече бутилки, отколкото са продали, пари за допълнителните бутилки. Тези пари идва от търговците, които са продали повече откокото са приели. Накрая системата е нулева, освен бутилките, които остават невърнати, а парите от тях държавата може да използва за еко проекти.
  Автоматите мачкат пластмасовите и металните опаковки и реално след това се транспортира много малък обем, който е готов за рециклиране. Приходите от него може пак да отиват пак за еко проекти.

 42. 42 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#40] от "Гражданин":

  има и за хората в беда, ако тези които имат им оставят. В Германия въпреки депозитната система опаковки с депозит могат да се намерят под път и над път. Хората изхвърлят в кошчетата, вместо да носят със себе си, когато са навън. В Хамбург дори направиха отделни поставки за такива опаковки, за да могат хората, които ги събират да не ровят в кошчетата, а директно да ги взимат от поставките. От Чистота не се занимават със сепариране на боклука и ако ги няма ще заминат на сметището или ще бъдат изгорени.

 43. 43 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 594 Гневно

  Грозната истина е, че на организациите по оползотворяване им харесва ситуацията в момента - хората да бъркат по кофите и да ги предават на пунктовете и после същите организации да изкупуват от същите пунктове отпадъците. И може би някой ще попита: "Какво печелят организациите от това?" - нищо и там е трика, защото те са задължени да не разпределят печалба или с други думи да излизат на нула.

  краен идеалист
 44. 44 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Българина няма тази култура за събиране на отпадъци разделно.Никъде в Европа не се връщат бутилки от стъкло и пластика.Има спесиални контейнери за тези бутилки.Много не хигиенично е да се връщат тези бутилки,които и не ги измиват

 45. 45 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Трябва да се ограничи използването на пластмаса в опаковките, а да се стимулира амбалажа с многократна употреба. Бизнеса ще гракне, защото търси само печалбите и лесното, ама национално отговорна политика се гради така.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 46. 46 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Тия организации лапат едни парички наготово- от продуктовата такса и е без значение колко отпадъци ще предадат. Затова е целия вой

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK