Ровенето в цветните кофи за боклук ще се наказва с глоба

Ровенето в цветните кофи за боклук ще се наказва с глоба

© Надежда Чипева, КапиталСанкции за социално слаби хора, които изземат пластмасовите бутилки и хартия от цветните контейнери за разделно събиране, подготвят в министерството на екологията. Глобите ще се въведат с нови текстове в Закона за управление на отпадъците, които се подготвят в МОСВ. Другите готвени поправки в закона са по поети ангажименти и за транспониране на европейско законодателство. 


Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на семинар "Устойчиво управление на общинските отпадъци: добри практики от България и Франция" в четвъртък.


По думите на Василева подобни промени в закона са начинът да се ограничи проблемът с изпразването на цветните кофи за разделно събиране. Поправките ще подпомогнат общините да се справят с това явление, смята министърът. "Това е и въпрос на решение на местната власт чрез наредбите за опазване на чистота", обясни тя.
Василева каза, че в момента експертите търсят начин да се въведе възможност за санкциониране на място. "Основният проблем е, че трудно може да се хване на място човекът, когато рови в контейнерите за отпадъци, а ако се случи, е трудно впоследствие да се прилагат издаването на административни актове", каза министърът.


От МОСВ очакват новия законодателен пакет на ЕК в края на годината, като той ще бъде насочен към постигане на повече и по-добри резултати за въвеждането на кръговата икономика, с акцент върху потреблението и върху производството.


Ровенето в цветните кофи за боклук ще се наказва с глоба

© МОСВ


При разговор с френските специалисти те са споделили опита във Франция – там всяка община взема решение по какъв начин да бъдат управлявани твърдите битови отпадъци, как да бъде образувана такса битови отпадъци. Общините у нас имат възможност да получават подпомагане за инициативи, свързани с подобряване на начина, по който се третират отпадъците от оперативна програма "Околна среда", напомни Василева. Основното послание на експертите по време на разговора е било, че трябва да престанем да говорим за боклуци и отпадъци, защото става думи за ресурси и продукти. В европейски мащаб активно се работи за въвеждането на принципите за ресурсна ефктивност и кръгова икономика.


По думите на Василева системата за отпадъците в България дава резултати, отчита се постигане на целите както от организацията за оползотворяване на опаковки, така и от разделното събиране на отпадъците. Министърът припомни, че задачата е до 2020 г. да се намали с 50% потокът битови отпадъци, който отива на депо, да се намали количеството биоразградими отпадъци, да се използва повторно и да се рециклират строителните отпадъци.


Василева цитира данните на Евростат за 2013 г., като изтъкна, че в последните години се отчита ежегодно 6% намаляване на потока "образувани отпадъци", а са 24% от отпадъците в България се рециклират, страната е на 15-о място от държавите членки. (Данните в проучването на Евростат от 2013 г. са подавани от всяка държава, а методологията на изчислението им е различна и затова цифрите са трудно сравними -  бел. ред.)


От всички общини 171 са покрити със системи за разделно събиране на отпадъците, което покрива 6 милиона и половина от населението. "Отпадъците трябва да се разделят най-близо до източника, от който се събират, защото са ценен източник, който може да подпомогне и общинските бюджети, и хората в чисто икономически план. Продължават усилията за закриване и рекултивация на депата, 97 млн. лв. са отделени за подпомагане общините за справяне с тях, отчете още Василева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK