Ровенето в цветните кофи за боклук ще се наказва с глоба

Ровенето в цветните кофи за боклук ще се наказва с глоба

© Надежда Чипева, КапиталСанкции за социално слаби хора, които изземат пластмасовите бутилки и хартия от цветните контейнери за разделно събиране, подготвят в министерството на екологията. Глобите ще се въведат с нови текстове в Закона за управление на отпадъците, които се подготвят в МОСВ. Другите готвени поправки в закона са по поети ангажименти и за транспониране на европейско законодателство. 


Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на семинар "Устойчиво управление на общинските отпадъци: добри практики от България и Франция" в четвъртък.


По думите на Василева подобни промени в закона са начинът да се ограничи проблемът с изпразването на цветните кофи за разделно събиране. Поправките ще подпомогнат общините да се справят с това явление, смята министърът. "Това е и въпрос на решение на местната власт чрез наредбите за опазване на чистота", обясни тя.
Василева каза, че в момента експертите търсят начин да се въведе възможност за санкциониране на място. "Основният проблем е, че трудно може да се хване на място човекът, когато рови в контейнерите за отпадъци, а ако се случи, е трудно впоследствие да се прилагат издаването на административни актове", каза министърът.


От МОСВ очакват новия законодателен пакет на ЕК в края на годината, като той ще бъде насочен към постигане на повече и по-добри резултати за въвеждането на кръговата икономика, с акцент върху потреблението и върху производството.


Ровенето в цветните кофи за боклук ще се наказва с глоба

© МОСВ


При разговор с френските специалисти те са споделили опита във Франция – там всяка община взема решение по какъв начин да бъдат управлявани твърдите битови отпадъци, как да бъде образувана такса битови отпадъци. Общините у нас имат възможност да получават подпомагане за инициативи, свързани с подобряване на начина, по който се третират отпадъците от оперативна програма "Околна среда", напомни Василева. Основното послание на експертите по време на разговора е било, че трябва да престанем да говорим за боклуци и отпадъци, защото става думи за ресурси и продукти. В европейски мащаб активно се работи за въвеждането на принципите за ресурсна ефктивност и кръгова икономика.


По думите на Василева системата за отпадъците в България дава резултати, отчита се постигане на целите както от организацията за оползотворяване на опаковки, така и от разделното събиране на отпадъците. Министърът припомни, че задачата е до 2020 г. да се намали с 50% потокът битови отпадъци, който отива на депо, да се намали количеството биоразградими отпадъци, да се използва повторно и да се рециклират строителните отпадъци.


Василева цитира данните на Евростат за 2013 г., като изтъкна, че в последните години се отчита ежегодно 6% намаляване на потока "образувани отпадъци", а са 24% от отпадъците в България се рециклират, страната е на 15-о място от държавите членки. (Данните в проучването на Евростат от 2013 г. са подавани от всяка държава, а методологията на изчислението им е различна и затова цифрите са трудно сравними -  бел. ред.)


От всички общини 171 са покрити със системи за разделно събиране на отпадъците, което покрива 6 милиона и половина от населението. "Отпадъците трябва да се разделят най-близо до източника, от който се събират, защото са ценен източник, който може да подпомогне и общинските бюджети, и хората в чисто икономически план. Продължават усилията за закриване и рекултивация на депата, 97 млн. лв. са отделени за подпомагане общините за справяне с тях, отчете още Василева.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Весело

  Ще вземат на босия цървулите.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Малко е - направо затвор 15 дена и обществено полезен труд.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8059 Любопитно

  На босия - цървулите....
  А сериозно някой знае ли как се преработват после разделно събраните отпадъци , да не би пак да ги събират в едно общо депо...?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1510 Весело

  аххахахах искам да видя, как ще се налагат тези глоби
  и как ще се събират

 5. 5 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Правилно решение според мен. Тези хора отварят кофите, ровят и след тях по улиците и тротоара остават един куп буклуци и мръсотия.

 6. 6 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 274 Весело

  Браво! Тези хора нямат 2 лева, вие ще ги глобявате. Най много онзи, лудия, пред Халите, да си покаже гениталия на Василева ...

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 7. 7 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Предлагам вариант, не толкова отдалечен от реалността - здрави, железни кофи, които се заключват.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 8. 8 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Те ровят по кофите щото са много богати и могат да плащат глоби... Тая държава става все по-отвратителна! Вместо да потърсят начин да помогнат да крайно бедните, са решили да ги глобяват щото са бедни. Лешояди!

 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Ще вземат на босия цървулите..И защо социално слаби е в кавички?Не знам как е в отделните общини,но в София ще е трудно да се контролира това разделно събиране.Ползването на европейския опит може би ще от полза,ама аз като гледам каква фрапираща разлика има между ситуацията в ...ухаещия Ню Йорк
  и моето спретнато новоанглийско градче,малко се съмнявам в провеждането на унифициращи и претенциозни политики.

 10. 10 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ако не са тея дето ровят по кофите ще има разделно събиране, АМА ДРУГ ПЪТ !!!

  1914 / 88
 11. 11 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 488 Гневно

  Мъка... клошарите ще глобяват...
  Хайде сега някой да каже, че управленците ни не са ненормалници.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 12. 12 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 824 Любопитно

  А като дойде камиона за боклук и изсипят боклуците от целия спектър цветни кофи на едно място, ще ги глобявате ли?

 13. 13 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Рециклиращите фирми и клошарите продължават битката за боклука ни. В борбата се включи и общината в София. Тя подготвя наредба, която предвижда до 1000 лева глоба за всеки, който рови в кофите за боклук. Автор на проекта е общинарката от ГЕРБ Лорита Радева.

  Пълна подкрепа за наредбата даде и шефът на "Екопак" Тодор Бургуджиев, който обясни, че клошарите взимат от кофите за боклук най-ценните рециклируеми материали. Така за фирмите оставали около 5-7 на сто от тях, вместо очакваните 80%.

  "Това е нашият бизнес. Друг въпрос е социалният елемент. Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а проблем на социалното министерство и на социалните институции", отвърна Бургуджиев пред "Нова телевизия" на констатацията, че клошарите изкарват прехраната си в кофите.

  Шефът на "Екопак" обясни още, че фирмата му е инвестирала в контейнерите, за сортирането, рециклирането и др. Той нарече кражба посягането към "материалите в контейнерите".

  Бургуджиев изчисли, че загубите за рециклиращите организации са между 7 и 9 млн. лв. на година. Според него глобата е първата стъпка за забрана на ровенето в кофите. Той обясни и че в европейските страни за подобни деяния се влизало в затвора.

  Бургуджиев намекна и че голяма част от клошарите, които взимат хартията, стъклените и пластмасовите бутилки са част от по-голяма организация, която иска да вземе бизнеса на рециклиращите фирми.

  "Нека да разделим клошарите на две категории. Едната категория са бедните хора, които търсят храна в контейнерите, а другата категория са хората, които взимат материалите за рециклиране. Тях не ги жалете, те вече са милионери", каза той.

  Лорита Радева също обясни, че не става дума за наредба, която е насочена срещу оцеляването на хората.

  Междувременно клошари споделиха, че изкарват по 4 – 5 лева, а в добрите дни и по 20 лева на ден от ровенето в кофите, с които осигуряват прехраната си. Възрастна жена пък показа "сергия за един лев", на която продава вещи, изхвърлени в кофите, които мъжът, ровейки в тях, е намерил.

  http://www.dnes.bg/sofia/2015/07/07/bitka-za-smet-1000-lv-globa-ako-rovish-v-kofata.269145

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Отново лобистки закон!Тези,които са поръчали новите текстове са същите,които оказват яростна съпротива срещу това,да връщаме пластмасови бутилки чрез автомати в големите магазини!

  rock n' roll is king!
 16. 16 Профил на Николай Рангелов
  Николай Рангелов
  Рейтинг: 32 Неутрално

  И какво от това, че някой ще пренесе хартията от контейнера до пункта? Та нали ще свърши част от работата по сметоизвозването?
  Наскоро имаше идея да се въведат автомати за стъклените бутилки в големите хипермаркети. Също стъпка в посока "сами си носим ресурсите до мястото за преработка". Но също беше отречено. Няма да има работа за боклуджийските фирми, да...

 17. 17 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Малоумщина! То е ясно, че до всяка кофа не може да стои полицай, но е очевидно, че зад събирането на стъкло. пластмаса, метал или хартия стои някаква организирана структура. Екото да си съдействат с МВР и да изяснят, кои са организаторите на системата.
  Иначе нищо няма да стане.

  CONTADOR GRATUITO!
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Колкото глоби събрахте от тези дето секат горите,толкова ще съберете и от тези дето ровят по кофите.

 19. 19 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 996 Гневно

  До коментар [#6] от "Never surrender":


  До коментар [#8] от "teridan":

  същност вие описвате хората който ровят в обикновените кофи за смет -проверяват за храна или други за тях полезни стоки
  в статията се казва за хората който изпразват еко кофите -не бъркайте вида хора и кофи
  едните реално нямат какво да ядат и реално са бездомни или социално слаби
  другите умишлено изпразват еко кофите
  извинете но в моя град дори си има една такава банда която организирано всеки ден минава през еко кофите и квото успее да хване се слага в един огромен чувал а самият чувал е закрепен на количка-нещо като ремарке и бива дърпано от мотор
  аз такъв човек не го наричам социално слаб или нещо такова наричам го крадец
  по този начин удрят бюджета на фирмите за почистване а ние от наша страна ревем че не си вършат работата
  могат ли 3 камиона за събиране на боклук да смогнат на цял град че и на околните села не мисля

 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Гледам как са озверели (буквално) контрольори в автобусите, служители от "Паркинги и гаражи" и всички от администрацията, които налагат глоби. Налитат като хищници, готови са да се скарат с всеки и дори да стигнат до бой. Държавата явно е решила прибере всички пари, които може да докопа. Почвам да разбирам омразата към бирниците от времената на Андрешко.

 21. 21 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#13:"Репей"]"Нека да разделим клошарите на две категории. Едната категория са бедните хора, които търсят храна в контейнерите, а другата категория са хората, които взимат материалите за рециклиране. Тях не ги жалете, те вече са милионери"[/quote]

  Милиардери, подценил си ги, браточка.

  В черният ми списък влизат:
  Лорита Радева (ГЕРБ)
  Тодор Бургуджиев

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4482 Неутрално

  Предлагам от СУМИТЕ СЪБРАНИ ОТ ТЕЗИ ГЛОБИ

  ДА СЕ ФОРМИРА БЮДЖЕТИТЕ

  НА МИЛИЦИЯТА

  И НА ПАРЛАМЕНТА

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1983 Весело

  До коментар [#4] от "deymus":То и досега глобата за бъркане в кофите е 500 лева /както и глобата за изтърсване през прозореца/, а сега разбрах от радиото, че глобата за бъркане в кофите щяла да стане 1000 лева...Само че никой не казва какви приходи са постъпили в общинскита каси от такива глоби!

 24. 24 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не важи за клошари-далтонисти

 25. 25 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Изобщо не е трудно.
  Сутрин са там - между 7 и 8 обикновено.
  Въпросът е какво ще им вземат, за да покрият глобите...

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Величайша мъдрост по идиотски решаван проблем.
  Нещо друго още геноцидно да измислят?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#8] от "teridan":От СМИ изтече информация, че със събиране, предаване и продаване на отпадъци живеят 300 хиляди души в България. Ако се замислим, това е 6% от градското население /защото тези хора са в градовете/.

 28. 28 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#21:"Never surrender"]В черният ми списък влизат:
  Лорита Радева (ГЕРБ)
  Тодор Бургуджиев [/quote]

  Не забравяй министърката - Ивелина Василева!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 774 Гневно

  Глоби за клошарите - решение смешно и жалко, което няма да реши проблема. Ако се прекрати практиката да бъде дотирано събирането на такива отпадъци, нещата сами ще си дойдат на мястото. Фирмите, които се занимават с тази дейност, каква отговорност имат? Какво печели обществото от тяхната дейност? Защо правят все по-евтини и некачествени кофи (в нашия квартал, например, са без процепи за пускане на отпадъците и денонощно стоят отворени, а от тях хвърчат торбички и хартийки)? Защо толкова рядко минават да събират боклука? Защо не можем да връщаме амбалаж в магазините? Защо няма вече мобилни пунктове за вторични суровини? Някой ще даде ли отговор на тези въпроси?
  С Франция ще ми се мерят.

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#19] имаш странна представа, да не кажа идиотска, що е кражба.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 222 Неутрално
 32. 32 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#27:"patsis"]До коментар [#8] от "teridan":От СМИ изтече информация, че със събиране, предаване и продаване на отпадъци живеят 300 хиляди души в България. Ако се замислим, това е 6% от градското население /защото тези хора са в градовете/. [/quote]
  Т. е. кофите за боклук са работодател № 1 в България - осигуряват работа на всеки осми от работещите българи.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1983 Весело

  До коментар [#20] от "teridan":Почвам да разбирам омразата към бирниците от времената на Андрешко.

  Ма тази омраза не е от времето на Андрешко, а още от Христово време - четете Новия завет.

 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#5] а още по правилно ще е да ги разстрелват на място, нали?
  До всяка кофа - ченге дето обича да бие.
  Ще преборим бедността радикално!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#7] и ти - вътре в кофата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#10] [#11] изненадахте ме приятно.
  Чак не мога да повярвам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#32] от "teridan":300 хиляди души със семействата си включително. Обикновено само българските клошари са самотни, ромските са част от значителни семейства.

 38. 38 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Това, че ще налага глоби, и, още повеч, че ще ги събира , може да си го представи само някой, който не пребива на планетата земя, или поне, не и на българска и територия.

 39. 39 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#29:"murttle"]Глоби за клошарите - решение смешно и жалко, което няма да реши проблема.[/quote]
  Българската държава разглежда глобите като универсално решение за всички проблеми. Ако има проблеми с паркирането - глоби, ако има проблеми с пътни инциденти - глоби, ако има проблеми със зимното почистване - прехвърлят задължението на гражданите... и глоби. Всъщност целта не е решаването на който и да е проблем - целта са повече приходи от глобите.

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#4:"deymus"]аххахахах искам да видя, как ще се налагат тези глоби
  и как ще се събират [/quote]
  Цаганите които ровят по кофите са безработни и безимотни никой неможе да взема глобата от тях ,даже и нямат достъп до медии за да разберат ,че хобито им ще е извън закона!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А на другите дето ровят в нормалните кофи няма ли? Вързваме си боклуците както трябва в черни торби , а циганите ги късат и хвърлят всичко от тях навън...

  Вече свикнах да ме трият без причина
 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Разстроено

  [quote#10:"Hasta La Vista antifascista OI!"]ако не са тея дето ровят по кофите ще има разделно събиране, АМА ДРУГ ПЪТ !!! [/quote]

  Точно! Клошарите допринасят най-много не за разделното събиране, но за рециклирането на отпадъците! Т. нар. "еко" фирми, само събират такси!

 43. 43 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  [quote#2:"Петър Петров"]Малко е - направо затвор 15 дена и обществено полезен труд.[/quote]
  А трудът да е на Ибиса, така ще им е още по-гадно.

 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#13] между другото, Бургуджиев е прав - в Германия не можеш просто да си вземеш някаква вещ от боклука, щото докато не я извозят, е собственост на изхвърлилите я, а когато я извозят, става собственост на общината или на сметосъбиращата фирма.
  Което ще рече да НАМЕКНЕ, че напразно се възхищавате на германските порядки, които са не просто идиотщина, а по-лошо.

  Ама нека не плачем пред фирмаджии да оставят боклуци за сиромасите, все едно само боклуци заслужават!
  Не те заслужават това, а тия, които ги докарват до подобно състояние.
  Следавателно, докато не бъде радикално променен социално икономическият модел, общинарите, дето им хрумват (под диктовка на бизнес групировки) свръхмъдри идеи, вместо да си закупуват шукаритетки за офисите, вместо да получават бонуси, да харчат средствата за принудените да ровят в боклука.
  И това е абсолютният минимум, който трябва да направят, без той да реши проблема.
  Решението е друго, вече го обясних.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Демагогия на квадрат. Черните кофи са препълнени с оползотворяеми отпадъци, защото жълтата кофа е по един брой на улица. Рециклиращите предприятия нямат грам желание да се занимават с този бизнес. Сложили са по една кофа на улица, колкото за Бог да прОсти и за да не си изгубят лиценза. Пред една виенска кооперация има 4-5 кофи и само едната е за остатъчен боклук. Другото е хартия, стъкло, опаковки, биологично разградими отпадъци.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  Може ли някой да ни обясни чия собственост е боклука и на основание на кой закон ?!?!:!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Това е положението, но и тук пиарката е написала дежурното извинение, което да се хареса на "широката аудитория"- виновни са циганите, кучетата и по инерция беше написала гейовете, но после реши да го изтрие от окончателния вариант.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  До коментар [#45] от "cinik":

  и в Германия е така

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Ровенето в цветните кофи за боклук ще се наказва с глоба.........

  Само в цветните ли?
  А за далтонисти "индулгенция " ще има ли?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 50. 50 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Едно добро решение за да не ровят хората по кофите е да няма изкупвателни пунктове за пластмаса, хартия, стъкло. За всяко от тях трябва да има определени кофи, но като няма кой да ти го изкупи, просто няма да го събираш.
  Италия също има много добър опит с разделното събиране на хартия, стъкло, пластмаса и хранителни отпадъци.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5815 Любопитно

  До коментар [#41] от "zethron":

  къде пише че така трябва???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  Осигурете пълна заетост поне на минимална работна заплата /както е по Конституция / и никой няма да рови по кофите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Идиоти, по-хубаво да измислят начин как събирането, сортирането и обработването на отпадъците да стане начин за препитание на тези хора. Вършат полезна работа която им носи доход и така ги спираме от криминални прояви, защо насила ги правите престъпници?

  Призовавам всички които събират разделно отпадъците си да събират отделно в найлонови чували хартията и бутилките и когато видят циганин да рови в кофите да им ги подаряват, аз така правя. Едно добро дело ще направите, ще ви се зачете.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2482 Разстроено

  [quote#32:"teridan"]Т. е. кофите за боклук са работодател № 1 в България - осигуряват работа на всеки осми от работещите българи.[/quote]До там ни докараха за 25 г. "красивите и умните"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  [quote#44:"Николай Теллалов"]Ама нека не плачем пред фирмаджии да оставят боклуци за сиромасите! [/quote]

  Всъщност боклукът е една от мафиите на София. Всеки килограм рециклируем отпадък, попаднал в общата кофа, го плащаме веднъж като транспорт до сортиращата инсталация (т.е. на пернишките титани, Румен Вълка и други като тях) , после още веднъж за "сортираща инсталация" и накрая за депониране. 3 пъти за нещо, което е можело да бъде спасено с една жълта кофа повече, обаче такива ги няма никакви.

  Не случайно номинирах за символ на София черната кофа, вечно пълна с оползотворяеми отпадъци:

  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2015/06/30/2563701_da_izberem_simvol_na_sofiia/

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 56. 56 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 668 Неутрално

  И какво, на всяка кофа- пазач?
  Или видеокамера?
  И като го хванеш какво ще му вземеш?
  Гламавите им идеи край нямат! Царе са на нищоправенето!
  Вместо съвместни групи или тути -кванти /едни пари да похарчим.../ само да видят и да НАПРАВЯТ. Например вкопани под земята контейнери. Старите софийски кооперации имаха шахти. Или невъзможност да отвориш контейнера навън...
  Но пък оя съм аз та да знам!

 57. 57 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Дали ще глобят клошара или кофата - все тая. По-добре да направят контейнерите /кръглите/ за пластмаса, хартия и желязо така, че циганите като ги повдигат, те да не отварят отдолу и да се изсипва почти всичко на тротоара.

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  [quote#39:"teridan"]Всъщност целта не е решаването на който и да е проблем - целта са повече приходи от глобите. [/quote]
  ++++++++++
  И прекрасен пример за това са прословутите високи цени за торбичките които уж ще намалят употребата им. Глупости на квадрат, все в нещо трябва да увиеш покупката, пак е торбичка само че не е с дръжка. И преди в торбичката от покупката събирах сметта сега купувам специална торбичка за нея, пак пластмасата отива на сметището. Единствено чиновниците развиват бурна имитация на дейност и ни дерат с такси.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 59. 59 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 917 Неутрално

  ей боклуциии оправете първо ВСИЧКО ОСТАНАЛО и после присядайте на боклучийската мафия ..... ЦЯЛ ЖИВОТ ПО КОФИТЕ ДА РОВИТЕ ВИ ПОЖЕЛАВАМ НАЧЕЛО С МИНИСТЪРКАТА!!!!!!

  Pure Chewing Satisfaction
 60. 60 Профил на landser
  landser
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Клошари,
  Ако Ви спипат да ровите в кофа, просто уведомете санкциониращият орган, че неволно сте си изтървали в кофата личната карта, на която пише "гражданин на ЕС"!
  Успех в борбата с/у простотията!

  Никога не съм позволявал на училището да пречи на образованието ми. М.Т.
 61. 61 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 935 Неутрално

  а защо няма вендинг машини, които да връщат НА НАС, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, левовата равностойност на опаковката?

  защо аз да плащам амбалажа скъпо и прескъпо, а общината да да печели от рециклирането му?

 62. 62 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имам странното усещане, че заради този лобистки и античовешки закон фирма "ЕКОПАК" ще си има много неприятности с общественото мнение.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  [quote#41:"zethron"]А на другите дето ровят в нормалните кофи няма ли?[/quote]
  Улучил си десятката. Цялата тази работа е прекрасна илюстрация за лобистки закон прокаран в интерес на определени бизнес интереси /СИЛНО вероятно след съответното "смазване"/ и без въобще да се погледне общата картинка. Защото тази проекто-наредба е направен след оплакване на фирмите собственици на кофите за разделно събиране, че след циганите в тях оставало само 5-10% от събраното.

  Добре, аз пък искам да попитам след като циганите са толкова ефективни в разделното събиране защо са необходими тези фирми със собствениците им, чиновниците, счетоводителките, ТАКСИТЕ които дерат от общината? Да се даде официално тази дейност на циганите, да се подпомогне с европейските пари за социално интегриране и ще решим 2 проблема наведнъж. Да, ама мафиоти като Титаните, Румен Вълка няма да имат Бугати за 2 милиона. И в министерството усложливо клякат /има по-точен но нецензурен термин/ пред сметопочистващата мафия.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Теллалов":
  Не знам как е в Германия,но в Амстердам забелязах,че е практически невъзможно да се извади нещо от кофите за подобни отпадъци.Не че има толкова клошари там де.
  При нас, в моето градче,хората оставят отделно до боклука пред къщата си( една черна пластмасова кофа за хранителни отпадъци ) и синя( за хартия и разни бутилки и буркани),вещи ,които някой може да мине и си прибере( стари маси,дивани..книги).Не знам някой да са го глобили за подобно събиране на такива вещи.Ако няма мераклии,трябва да си платиш 20 долара в съвета ,за да мине някоя кола отделно да събере подобни неща или да закараш стара електорника на специално място.

 65. 65 Профил на bojidar67
  bojidar67
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  "А сериозно някой знае ли как се преработват после разделно събраните отпадъци , да не би пак да ги събират в едно общо депо...?"

  Аз знам, работил съм в бранша:
  "Разделните" контейнери се изсипват заедно в боклучарката, за да се спестят транспортните разходи за няколко отделни курса. Така размесените купчини се изсипват на сепарационни конвейерни ленти и/или директно на пода в халето - за да се извърши повторното им разделяне по видове суровини!!!
  - Чрез "високо-технологичен" (ръчен) способ - десетки претръпнали към вонята работници смело газят из боклука и го сортират (за 350-400 лв. "заплата"!

  Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
 66. 66 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Весело

  Ето сигурен начин за попълване дупките в бюджета:
  Глобите се повишават драстично, като най-малката е 1 000 000 евро. Имайки предвид, че около всяка кофа има минимум 20-30 нарушители дневно, броя на кофите само в София ще изпълнят прираст в БВП на страната, за който не е мечтал и Сергей Станишев. За около 799 дни ше се опрайм по- добре, от колкото ''величеството'' ни оправи за 800 дни.
  Току що патентовах идеята!

 67. 67 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Умно решение в една умна държава.
  Предлагам безплатно скица на контейнер за боклук, от който не може да се краде.

 68. 68 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 917 Весело

  До коментар [#64] от "тулса":

  да ама в холандия социалните започват от 700 евра + квартира...
  Няма причина да се рови по кофите... Освен това там боклука се изхвърля веднъж седмично и следователно седи на улицата няколко часа - между изхвърлянето и взимането му... през останалото време в двора или на балкона.

  Pure Chewing Satisfaction
 69. 69 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Туй със шарените кофи поначало беше от рубриката "видяла жабата че подковават вола" Цялата система с разделянето е изобретена за преебавка на матряла, че да може да му прибират залудо по 250 евро годишно на домакинство - http://www.bild.de/geld/wirtschaft/muell/das-dreckige-geschaeft-mit-unserem-muell-31427270.bild.html

  Немците хем си плащат да им прибират стари дрехи, хем после кой ги зел ги продава на задунайците по 40 цента килото. а пък вече там на място им искат по 10 лева на кило.

 70. 70 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 885 Любопитно

  Виждам ги да обикалят с бус - докарват си пари за нафтата и 30-40лв. Защо досега не се считаше за кражба?

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8481 Неутрално

  Напълно подкрепям.И не само в цветните,във всякакви кофи,защото циганите и клошарите вадят всичко на земята,ровят и си отиват.

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1969 Весело

  [quote#58:"Fred"]И прекрасен пример за това са прословутите високи цени за торбичките които уж ще намалят употребата им.[/quote]
  Тук сгреши. Има ефект, защото дърветата из квартала вече не раждат* торбички. Явно калпазаните дето са ги изхвърляли, са точно тези дето им се свидят стотинки за торбички. Както постоянно пиша "безплатното" е лошо за хората.

  ---------------------------
  *Преди, заради завихрянето на вятъра между сградите, дърветата бяха окичени целогодишно с торбички и се шегувахме, че торбичките не се правят в цехове, а ги берът от дърветата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1969 Любопитно

  [quote#6:"Never surrender"]Браво! Тези хора нямат 2 лева, вие ще ги глобявате.[/quote]
  Пишеш... глупости. Имат си график, територии, колички, сутрин им ги докарват и раздават, всеки си хваща линията, има организирани микробуси за извозване на събраното... Я се вгледай за какво ровят, какво вадят и какво не поглеждат. Докарват си повече пари от пенсионер дето цял живот е работил, а ти плащай такса "сметосъбиране" на общината.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 74. 74 Профил на mile_stone
  mile_stone
  Рейтинг: 0 Неутрално

  това определено чупи "глупомера"...Боже, защо ме наказа да се родя тук ?!

 75. 75 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 488 Гневно

  Абе, и*роди такива направете така, че хората да не ровят по кофите. На бедния човек и последната риза от гърба му ще смъкнете ...

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1624 Гневно

  На циклиращите фирми в задния двор!
  Ваща мама лешоядска! В парите на кошарите се огледахте. Тюю ама че гнъс!

  Как е на запад.
  Всеки вид опаковка и отпадък, може да бъде:
  1. изхвърляна разделно в кофата за боклук
  2. Предадена в съответния пункт за вторични суровини. Каквито имаше и у нас впрочем.
  Там пластмасовите бутилки за безалкохолни напитки не са с дебелината на паяжина както у нас, за сметка на това срещу 4 -5 празни такива върнати в съответния супермаркет получаваш 1 пълна. (Германия)
  У нас никакви такива практики няма от татово.
  Въпросните фирми пожелаха да прибират всичко сами. Е нямам как да стане.
  Направете изкупни пунктове и се бръкнета да плащате на хората за вторични суровини повече от конкурентите ви и бизнесът ви ще тръгне.
  Не може да сте толкова алчни, защото ще се задавите

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 78. 78 Профил на zseni
  zseni
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Столична община, заедно с Екопак и Топлофикация София най-сетне намериха иновативно решение на проблема с ровенето по кофите. Всички нарушители, заловени да събират по улиците вторични суровини за рециклиране, ще бъдат оползотворявани като алтернативно гориво в ТЕЦ-а. Така хем ще намалим зависимостта си от руския газ, хем ще задържим поносимо ниво на сметките за парното, хем ще изчистим улиците от шляещи се клошари, които развалят туристическия облик на града.

 79. 79 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#52:"dark'star"]Осигурете пълна заетост поне на минимална работна заплата /както е по Конституция / и никой няма да рови по кофите [/quote]
  Тошо Тъпото и БКП няма да възкръснат и да ти намерят работа, безработен, ще се наложи сам да се оправяш.

 80. 80 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Въпрос на култура и съвест ако щеш. Аз си купувам торби за боклук и ги вързвам както трябва така, че да не няма "разливи", да не мирише около казаните. А когато дойдат мангалите да ги късат направо не знам какво ми идва да направя

  Вече свикнах да ме трият без причина
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK