Изгарянето на отпадъците на София в ТЕЦ е опасно и скъпо, предупреждават експерти

Изгарянето на отпадъците на София в ТЕЦ е опасно и скъпо, предупреждават експерти

© Георги КожухаровНамерението на Столична община и Топлофикация София да изгарят отпадъците на града в ТЕЦ София е опасно и скъпо разхищение на енергия, суровини и обществени средства. Това предупреждават експертите по нулеви отпадъци от непарвителствената организация "За Земята" в съобщение до медиите в петък (10 юли).


Според тях, използването на изходящите отпадъци – т.нар. RDF, от новия завод за механично и биологично третиране на отпадъци "Садината" като алтернативно гориво в ТЕЦ е нецелесъобразно решение както на проблемите на общинското предприятие Топлофикация, така и на предизвикателствата пред управлението на отпадъците на София.


Защо е опасно и скъпо
Една от причините за тези констатации е, че всеки ден ще се образуват 25 тона силно токсични пепели, които трябва да се обезвреждат в специални депа за опасни отпадъци, отдалечени на стотици километри. В доклада за оценка на въздействието върху околната среда се споменават три варианти за отдалечени депа за опасни отпадъци: в Русе (на 330 км), Севлиево (на 200 км) и неназована мина в Германия (на 2000 км).


Чрез изгаряне ще се унищожават 180 000 тона годишно ( това е близо половината от годишното количество твърди битови отпадъци на София) ценни суровини (пластмаси, хартия, картон, текстил, дървесина, биоотпадъци), които биха могли да се рециклират, предупреждават от "За Земята".


По техни прогнози, 36 хиляди тона шлака годишно ще пълнят депата за отпадъци на София.


При силно замърсения въздух в София ще се отделят нови количества опасни ракообразуващи замърсители: фини прахови частици (12,8 тона / година), диоксини (0,13 гр/г), тежки метали (0,7 тона/г кадмий, олово, живак и др.), азотни оксиди (256 тона/г) и коктейл от органични химикали, които вредят на имунната система и причиняват преждевременна смърт от ракови, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и белодробни заболявания, предупреждават природозащитниците.


Още 650 хиляди километра ще се добавят годишно като допълнителен трафик на камиони в и извън града за превоз на горивото от отпадъци до ТЕЦ-а и на шлаката и опасните отпадъци от изгарянето до отдалечени депа.


Според прогнозите на организацията, напредъкът на рециклирането ще спре поради конкуренция за суровините, ще унищожава материали, които имат огромен енергоспестяващ потенциал, ако бъдат рециклирани, за да замени едва 10% от сега използвания природен газ.  За сравнение, загубите по топлопреносната мрежа в София са от порядъка 18%. Ако добавим и ползите от подобрена енергийна ефективност на жилищата след саниране, Топлофикация София може да спести много повече природен газ с по-евтини инвестиции в подобрения на инфраструктурата.


Изгарянето ще затрудни постигането на задълженията на България за рециклиране – 50%  до 2020 г. - заложени в Закона за управление на отпадъците и Директива 2008/98/ЕО за отпадъците, и ефективно използване на ресурсите, което може да доведе до нови наказателни процедури и глоби за страната ни. Европейската комисия заведе дело срещу България за трайно превишаване на пределно допустимите стойности на фините прахови частици на 18 юни 2015 г.


Като алтернатива от "За Земята" призовават Столична община да предприеме бързи и решителни стъпки за справяне с отпадъците, които избягват здравните рискове и са много по-евтини.


Експертите предлагат ефикасни и безопасни мерки като:


- промяна на базата за изчисление на такса "Битови отпадъци", така че да отразява поведението на ползвателите и да таксува количеството смесени битови отпадъци, изхвърлените от тях;


- постепенно премахване на анонимните улични контейнери и преминаване към индивидуални контейнери за разделно събиране на биоотпадъци, рециклируеми материали и други остатъци на всяка етажна собственост / юридическо лице в града – това ще позволи таксуване на база обем и честота на събиране, без скъпи инвестиции в специални камиони с кантари или контейнери с чипове;
- широкомащабни и постоянни образователни кампании, които да информират жителите на града как, къде и какво трябва да разделят и предават – опасни битови отпадъци, едрогабаритни отпадъци, кухненски биоотпадъци, строителни отпадъци .


Днес в 11:30 ч. ще е последното обществено обсъждане на проекта в зала 5 на Столична община на ул. Московска 33, което е отворено за всички желаещи да участват.

Още от Отпадъци

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Интересно как виенската топлофикация не се е допитала да такива "експерти"

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  Заводът за боклук трябва да бъде в центъра на София и да я отоплява през зимата. Това препоръча водещият австрийски експерт в сферата на отпадъците Франц Нойбахер на дискусия за бъдещото съоръжение, пише в. "Преса".03.04.2012 | 11:10.Мътим от 2012година.

 3. 3 Профил на barking_dog
  barking_dog
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Боклука, определено не е любима материя за всички кметове на София, още от времето на Стефан Софиянски. Но колкото и да не им се иска, ще трябва да си напънат мозъците и да вземат някакво устойчиво решение на този проблем.

 4. 4 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 581 Весело

  Каролев има решение, самод а го попитат!

 5. 5 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Скоро очаквайте видео мат'рял за ''разделното'' събиране на отпадъци
  ПиАР вой на псевдо експерти
  Между другото дефинирайте понятието ''експерт'' ,пък бил той и главен

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  Тези че са малоумни е видимо. Кой все пак изписа тез напълно малоумни мерни единици? Редакцията ли се обози или въпросните псевдоексперти?

 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да видят какво се прави с био отпадъците в Швеция и да използват тази система.
  Просто е.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#5] от "pipon":

  Веднага. като не знаеш от какво разбира и какво работи го пишеш експерт. Ако случая е особено тежък става главен.

 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 901 Любопитно

  А защо не ги горят в Мариците... А да, защото американсктие тецове с парите, които ни дерат могат да горят и банкноти, а държавните създават работни места на протестарски настроени миньори.

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 901 Неутрално

  А дали проблемът с инсинератора не се крие в това, че на фона на общозамърсеният въздух в София, задължителните измервания край завода ще вкарат България в тежка наказателна процедура.

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз питам кога ще почнат да се глобяват и спират от движение в София МПС-та с видимо изпушил двигател.

  Сутрин за 5 км от нас до офиса срещам поне 5 превозни средства които пушат повече от ТЕЦ-а

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стига с тия тецаве; стройте соларни стирлинги, купете миниреактори Тошиба или Хиперион в краен случай!
  Словоблудстват за нанотехнологии, а не се си седнали на дирника да финансират по лесния етап - създаване на наносистеми за разграждане на отпадъци, имитирайки биологични процеси, хем ще се получи и извличане на полезни вещества.
  Отделно, че при такива бионични разградители пак ще се отделя топлина, тоест има мегдан пак за използване на стирлингови двигатели за генериране на ток.
  Науката е дала бол начини, технолози са разработили купища технологии, ама "икономическата" а най вече политическата, чети далавераджийската логика ни поставят в положението вода да газим и жадни да ходим!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 925 Весело

  Язък, пробват се да провалят проекта на бат Бойко за "третиране" на отпадъците за който "проби" много парета от ЕС.... сега разни мътят водата....

  Това са поредните измислици на разни пишман експерти.... отпадъци се горят в и покрай големите градове и на градовете нищо им няма.... просто някой се мъчи да размъти водата....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Ами ТЕЦ София е на 3-4 км по права линия от центъра, само че газоочиствата не е проектирана и съобразена за твърдо гориво.

 15. 15 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Отделно самата горивна камера и бойлера не са проектирани за такъв тип обезвреждане на отпадъци - заради диоксините и фураните се изисква втора горивна камера с температура над 1200 градуса за обезвреждане на тези вещества.

 16. 16 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#11] от "impala":

  когато техническите прегледи престанат да се провеждат формално и започнат да се мерят наистина изгорели газове.

 17. 17 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Горете го и не ни занимавайте с рециклиране - остава да имаме три кофи у дома и по цял ден да сортираме кой боклук в коя кофа да сложим.

 18. 18 Профил на sterev
  sterev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  То идея до идея!
  Иде ми да се разсмея!
  Кой ли слуша като "пея"
  Зиме с кво ли ще се грея!

 19. 19 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 409 Неутрално

  При положение че никой не си мърда да направи и каже нещо умно за рециклирането и не се впечатлява от клошарството в отпадъците, моля да не се плюе по изгарянето. Лесно е да декламираме за рециклирането - трудно е да се свърши работата.

  MK
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK