Граждански сдружения атакуваха в съда изграждането на депо за отпадъци в Ракитница

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева

Снимката е архивна.Екологичното сдружение "За Земята" и гражданската инициатива "Ракитница – Арнаутито" подадоха жалба в съда срещу решението за изграждане на регионалното депо за отпадъци край старозагорското село Ракитница.


На 24 септември сдруженията са подали жалба в Административния съд в София срещу издаденото комплексно разрешително за Регионален център за управление на отпадъци Ракитница - Изток. В жалбата се посочва, че решението на Изпълнителната агенция по околна среда противоречи на закона и се иска то да бъде отменено, а проектът да бъде спрян.


"Като основен проблем относно депото край Ракитница от самото начало се явява нарушаването на достъпа до обществена информация и процеса на вземане на решения, които пряко ги касаят", коментира Цвета Христова-Богданова от гражданската инициатива "Ракитница - Арнаутито".
От двете граждански организации твърдят, че след изграждането на депото в река Съзлийка ще се вливат тежки метали и за разрешаването на проблема е необходим допълнителен анализ от независими експерти. Посочват, че все още не са получили обещания от кмета на Стара Загора Живко Тодоров пълен достъп до цялата документация за депото, а само няколко стари подробни устройствени планове и им отказан достъпа до комплексното разрешително.


От "За Земята" припомнят, че вече са се срещали с Тодоров и са коментирали разработването на стратегия за "Нулеви отпадъци", като са предложили варианти за екологично и устойчиво третиране на битовите отпадъци. "За съжаление градоначалникът заяви, че ще разгледа по-подробно предложения подход за "нулеви отпадъци" и евентуално би потърсил съдействието на експертите от неправителствения сектор, само ако те се откажат да водят дела и да борят общината за недообмисления проект за депо за отпадъци край село Ракитница", посочват от сдружението в съобщение до медиите.


Гражданските организации подготвят и обща хоризонтална жалба до Европейската комисия, с която се иска да се спрат парите за депата и да се търси отговорност за нарушението на европейските норми.


Към 2009 г. България трябваше да е закрила около 200 сметища в покрайнините на големите градове и да е изградила 57 модерни регионални депа, които да събират отпадъците на общините. През юли тази година съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови, че страната не е изпълнила задълженията си, като не е предприела необходимото за създаването на нови депа, отговарящи на европейските изисквания. 

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 303 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK