Четвъртата акция "Килограм пластмаса за книга" ще бъде през април

Четвъртата акция "Килограм пластмаса за книга" ще бъде през април

© фондацияЗа четвърта поредна година инициативата "Книги за смет" предлага книга срещу килограм пластмасови отпадъци. Дата, на която желаещите да направят тази размяна с екологична кауза в София е 16 април. Акцията ще се проведе в общо пет града в страната до края на май, съобщиха организаторите.


Тази година към градовете участници се присъединява Кюстендил, като по традиция кампанията ще има и в Бургас, Велико Търново и Плевен.


Изборът на книги ще включи и няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта. Организаторите - издателство "Smart Books" и фондация "Credo Bonum", добавят към селекцията произведенията "Макс и Мориц", "Тайната градина" и "Война на световете".
В пунктовете по градовете ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки. Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да се получи книга.


Четвъртата акция "Килограм пластмаса за книга" ще бъде през април

© фондация


Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.


Миналата година кампанията събира и преработи над 14 тона пластмаса, а в замяна раздаде над 11 хиляди книги на участниците.


Предстои и уточняване на датите, в които "Книги за смет" ще се проведе в различните градове, както и подробности за часовете и локациите по местоположение.


Четвъртата акция "Килограм пластмаса за книга" ще бъде през април

© фондация


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK