Зам.-кметът на София получи златен противогаз заради плана за горене на отпадъци (видео)

Зам.-кметът на София получи златен противогаз заради плана за горене на отпадъци (видео)

© Емилия Вачева, "За Земята"Група столичани връчиха "златен противогаз" на заместник-кмета в Столичната община Мария Бояджийска за принос към обогатяване на софийския въздух с химични вещества.


Причина за отличието е планът на Столичната община да изгаря половината от битовите отпадъци на града в ТЕЦ "София". Протестната акцията се организира от сдружение "За Земята", които са очаквали да срещнат лично кмета Йорданка Фандъкова пред хотел "Балкан" на тематична международна конференция "От отпадъци към енергия", организирана със съдействието на Столичната община.


"Тъй като входът за конференцията от 480 лева е непосилен за повечето обикновени жители на града, хората изразиха несъгласието с изгарянето на отпадъци в София пред сградата на хотела", обясняват от "За Земята", които също са искали да присъстват на събитието и да изразят опасенията си от тези планове на СО.
По план в инсталацията трябва да се изгарят 180 000 тона гориво от смесени битови отпадъци годишно, посочват от "За Земята".


"Горивото от отпадъци" е значително по-замърсяващо от ползвания в момента природен газ, предупреждава експертът по управление на отпадъците Евгения Ташева.


Ако предлаганата инсталацията за горене на отпадъци в ТЕЦ "София" заработи, тя ще отделя всеки ден през идните 30 години по близо 40 килограма фини прахови частици, както и коктейл от други опасни замърсители – диоксини, тежки метали, азотни оксиди и др., във вече силно замърсения въздух на София


Зам.-кметът на София получи златен противогаз заради плана за горене на отпадъци (видео)

© Емилия Вачева, "За Земята"


"Ако инсталацията за изгаряне на отпадъци заработи, Столичната община ще превръща потенциалните приходи от преработването на боклука в съвсем реални и дългосрочни разходи по изгарянето на отпадъците. По този начин общината ще унищожава ценни суровини като пластмаси, картони, хартия и хранителни остатъци. Вместо това общината може да оптимизира разходите за управлението на отпадъците, като оползотворява максимално полезните материали чрез рециклиране, компостиране и производство на енергия от биогаз", смятат недоволните граждани.


Искания на протестиращите столичани


Основното искане на гражданските групи, участвали в акцията, е спиране на проекта и цялостна промяна на управлението на отпадъците в София.


Гражданите настояват за провеждане на широко обществено обсъждане на проекта, за което Столичната община да информира всички граждани на София, медии и институции и на което всички гледни точки да бъдат представени и обсъдени.


Обсъждането трябва задължително да засяга не само темите за екологичните и здравни ефекти от проекта, които според тях са опасни и недопустими, но и важната тема за икономическата равносметка от проекта.


"Тъй като инсталацията ще работи поне 30 години, местните данъкоплатци имат пълното право да знаят какви ще са разходите и ползите от този проект, както и да изразят своето мнение относно бъдещето на управлението на отпадъците в столицата", обясни Евгения Ташева, експерт по отпадъците от "За Земята".


Зам.-кметът на София получи златен противогаз заради плана за горене на отпадъци (видео)

© Емилия Вачева, "За Земята"


Исканията, които гражданите внесоха с официално писмо при връчването на противогаза, са:


1. Настояваме спешно да започнете организацията на поредица от мащабни обществени обсъждания относно бъдещето на софийските отпадъци. Столичната община трябва да осведоми и покани всички граждани на София, медии и институции на тези обсъждания, където всички гледни точки и алтернативни предложения да бъдат представени и обсъдени обстойно.


2. Настояваме за справедлива такса смет според количеството неразделени отпадъци и достъпно разделно събиране до вратата за всички жители на града. Това ще даде необходимия стимул за столичани да поемат своята отговорност за по-чисто и ефективно управление на отпадъците на града. Настоящият модел на управление на отпадъците в София залага на несправедлива такса смет и скъпо управление на смесени битови отпадъци. Този подход е обиден за столичани, тъй като предполага, че ние сме неспособни да разделяме своите отпадъци, поради което това трябва да се прави от машини. Не съществува такова «вълшебно» съоръжение, което да е способно да раздели веднъж смесените отпадъци с качество и в количество, сравнимо с разделянето им от генератора още при източника. Примерът на Любляна, Зелена столица на Европа за 2016 г. и първа европейска столица за нулеви отпадъци, убедително показва как можем да осъществим необходимата промяна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  бояджийска трябва да си ходи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  до вчера искаха завод за изгаряне на отпадъците. Дето още Софиянски щеше да го строи - сега са против

 3. 3 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 235 Разстроено

  Стига вече замърсяване в София!!! Стига ни един Кремиковци 30+ г

 4. 4 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 605 Гневно

  Това за изгаряне на RDF ли става въпрос?! Отново безкритични статии за динените глупости

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо се сърдите на Бояджийска и управата на града!
  Те толкова си могат!

 6. 6 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Разстроено

  За информация , 40 кг изглежда малко, но диоксините и фураните се отлагат в мазнините на човешкото тяло/всеки има такива/ и са токсични, дори в концентрация във въздуха от 10 на минус девета степен, което значи една хилядна от милиграма в кубичен метър въздух
  Бояджийска е общински "еколог" още от първия мандат на ББ, 20 г?

 7. 7 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#2] от "1001":

  Кои са искали довчера и кои са против днес?

 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  ми не знам някой не си е платил. Иначе в Германия няма проблем да има подобен завод в центъра на града. И диоксините и фураните както и ФПЧ зависят от използваната технология

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Жадни за слава "зелени" се гаврят с технологиите. Благодаря за минусите.

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  Това ми напомня още преди време когато се започваше Завода за преработка на твърди отпадъци където партийните функционери от Позитано 20 събираха подписки и подкокоросваха хората да излизат на протести и сега е същото но вместо Завода да е на естественото си място до Пречиствателна станция за Отпадни Води - Кубратово сега транспортните разходи са увеличени а това влиза в Такса смет както и същото важи за RDF горивото което е във вид на пелети.
  ===============
  Производство на твърдо гориво от отпадъци (RDF)
  Част от биологичните методи за третиране на отпадъците е и биологичното изсушаване. Изсушаването на отпадъците подпомага сепариране на отпадъци, подходящи за рециклиране и на органични отпадъци. В допълнение се получава суха органични фракция, от която се получава гориво, познато като RDF.

  Горивото от отпадъци, в зависимост от прилаганата технология, обикновено се разделя на два вида d-RDF и c-RDF. Горивото d-RDF е познато още като уплътнено гориво и е с по-добро качество от горивото c-RDF, което, от своя страна, се нарича още сурово, неуплътнено или необработено гориво.

  Процесът на получаване на d-RDF е по-сложен и включва повече процеси на изсушаване и пелетизация, което е свързано и с повече разходи. Но също така този начин на производство позволява получаването на стабилен продукт, който може да бъде транспортиран и съхраняван.

  Горивото c-RDF не се изсушава, което ограничава възможностите му за съхранение за дълъг период от време и налага неговото изгаряне непосредствено след получаването му.
  В зависимост от съдържанието на влага и състава на третираните отпадъци, количеството на отделената фракция RDF може да варира в диапазона от около 40 докъм 50% от теглото. След процеса на биологично изсушаване тя е биологично стабилизирана и може да се съхранява без да се оказва вредно въздействие върху околната среда.

  Сепарирането води и до значително намаляване на съдържанието на тежки метали в горивото от отпадъци (RDF). Обикновено намаляването е от порядъка на 80 до 90%.
  При производството на гориво от твърди битови отпадъци е добре да се има предвид, че влияние върху получаването на гориво оказва последващото му използване. Често се изисква полученото гориво да е с високо съдържание на калорична фракция. В същото време може да има известни ограничения по отношение на съдържанието на определени химични елементи като хлор например.

  http://ecology-and-infrastructure.bg/ecology-statii.aspx?br=9&rub=37&id=128
  ==============
  Заводът за механично и биологично третиране (МБТ) на отпадъци с производство на RDF-гориво, е изграден на площадка „Садината“ и въведен в експлоатация през септември 2015г. Заводът е с капацитет на обработка от 410 000 т/год. твърди битови отпадъци от територията на Столична община.
  Процесът за третиране на отпадъците в инсталацията включва следните технологични фази:
  Приемане и предварителна обработка на входящите твърди битови отпадъци;
  Механино разделяне и сортиране на рециклируемите материали;
  Биологично сушене;
  Механично третиране на биологично изсушения продукт за извличане на
  рециклируемите фракции и производство на RDF;
  Компостиране;
  Рафиниране на компостиралия материал.
  Заводът за МБТ се състои от пет производствени сгради и е проектиран с оглед постигането на следните цели:
  Регенериране на рециклируеми материали, такива като хартия, картон, стъкло, пластмаси и метали, при висока степен на чистота;
  Производство на гориво от отпадъци (RDF), което да се използва за градско топлоснабдяване, в промишлени електроцентрали или циментови заводи;
  Производство на подобен на компост продукт (ПКП), който ще се използва за рекултивация на депа;

  http://spto.bg/?page_id=1487

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "1001":

  Не зависят само от това. В София трябва да се отчита наличното вече замърсяване, както и релефът. И как точно се установява, че няма проблеми в града където имаш и други източници, и трудно се определя кое какво причинява?! Да не би да се правят целенасочени епидемиологични изследвания по темата?! По-скоро рядко. Но замърсяването е един аспект. И като се съберат нещо не излиза сметката.

 12. 12 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#6:"Петър Иванов"]Бояджийска е общински "еколог" още от първия мандат на ББ, 20 г? [/quote]

  Бояджйиска е от 2005 та в СО, назначена от Бойко Борисов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK