Нивата на рециклиране в България са много близки до средните за ЕС, обяви екоминистърът

Нивата на рециклиране в България са много близки до средните за ЕС, обяви екоминистърът

© Цветелина Белутова, КапиталНивата на рециклиране в България са много близки до средните за страните от Европейския съюз." Това показаха данните, цитирани днес от министъра на екологията Ивелина Василева при откриването на конференция "Енергийна ефективност, интелигентни градове и управление на отпадъците".


За периода 2010-2014 г. страната ни отчита 24 процента материално рециклиране, при средно за ЕС – 26%, посочи Василева, цитирана от пресцентъра на ведомството като определи тенденцията като голям напредък за страната през последните години.


В момента обаче всяка държава членка на съюза използва различен метод за изчисляване на количествата рециклиран отпадък и така на практика процентите на различните държави в ЕС не могат да се сравняват обективно. Именно затова част от инициативите от пакета за кръгова икономика на европейско ниво е да се въведе единен метод за изчисляване на рециклирането.
Според данните на Евростат от 2013 г., когато са докладвали рециклирането в Европейския съюз за 2011 г. България отбелязва едни от най-ниските нива: 3% рециклиране и 3% компостиране, а 94% от общинските отпадъци са отивали в сметището.


Експерти по управление на отпадъците от неправитлствения сектор коментираха пред "Дневник", че българските 24% рециклирани отпадъци са скочили изведнъж "от една година за следващата", а предположението за този скок е отново промяна в българската методика на изчисление, с което са се променили и процентите, които страната отчита пред Евростат.


"Дневник" отправи запитване до Националния статистически институт за разяснение на какво се дължи тази разлика в данните, подавани към европейските институции и дали това се дължи в промяна на метода на изчислението им.


Поставени цели, свързани с европейските директиви са за 65% рециклиране на битови отпадъци до 2030 г., 75 на сто рециклиране на отпадъци от опаковки до 2030 г., 10% максимум депониране до 2030 г., припомни Василева днес. Тя посочи още, че в България бяха изградени 18 регионални системи за управление на отпадъци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK