За камионите, които изпразват цветните кофи

За камионите, които изпразват цветните кофи

© Импакт прес групКъде отиват изхвърлените в цветните контейнери отпадъци, смесват ли се , какво се случва с тях след кофите, рециклират ли се и в какво се преработват?


Над десетилетие след въвеждането на системата за разделно събиране на отпадъците в България, мнозина продължават да задават все същите въпроси. Липсата на информация за смисъла, резултатите и ползите, липсата на доверие в системата - това са най-силно демотивиращите фактори за хората, сочи проучване на една от организациите по оползотворяването на отпадъците от ноември 2015 г.


"Дневник" потърси отговор на най-задаваните въпроси, будещи съмнения и недоверие в системата. Редакцията събра информация от организациите по оползотворяване, от общината и от неправителствения сектор и ще публикува серия от материали, които да осветлят темата за разделно събиране.
Практиката на разделно събиране на отпадъците започна през 2003 г. с приемането на Закона за управление на отпадъците. За опаковките - най-големият дял от общия обем боклуци, беше въведена екотакса – задължение за всички производители и търговци на опаковани продукти или възможност те да бъдат освободени от тази такса, ако се обединят в предприятия за оползотворяване на изхвърляните опаковки. Така бяха създадени обединения, които въведоха системата за събиране в цветните контейнери по кварталите.


13 години по-късно процентът събирани отпадъци от жилищните квартали е впечатляващо нисък ( средно около 10 %, според данните за събираемостта на различните организации), останалото организациите събират директно от предприятията. Основни причини хората да продължават да не ползват цветните контейнери и днес е липсата на доверие и информация.


Как се събират отпадъците от камиона, веднъж разделени в цветните контейнери? Заради лични наблюдения на граждани, че разделно събраните отпадъци в контейнерите се смесват в камиона, много хора решават, че разделно събраните отпадъци се оставят на сметището.


В зависимост от вида на контейнерите, те се обслужват от различен тип камиони. От тип иглу отпадъкът се събира от камион с кран, от тип ракла се налага камион с преса, а тип бобър се вдигат с камион с вариопреса.


Събирането на отпадъците с камиона обичайно става от фирма-подизпълнител, с която организацията по оползотворяване има договорни отношения и предварително одобрен от местната община график за извозване, както е регламентирано в Закона за управление на отпадъците и от екоминистерството.


Събиране по дни и цветове


Системите за разделно събиране в различните общини може да са двуконтейнерни - жълт контейнер за хартия, пластмаса и метал; зелен контейнер за стъкло; или триконтейнерни - същото, но с разликата, че хартията отива в допълнителен син контейнер.


Системата на "Екопак" например е само от три цветни контейнера, а камионите им събират отпадъците по определен график - всеки ден се обслужва определен цвят контейнер. Всичките камиони имат цветни табели, на които е обозначено кой цвят контейнер се обслужва съответния ден. "Ние сме против смесеното извозване на веднъж разделените в кофите отпадъци, защото иначе едното обезсмисля другото," подчертава Мариана Петкова, мениджър "Връзки с обществеността" на "Екопак".


"Екобулпак" пък работи с двуконтейнерна система. Графикът на събирането от камионите и при двата модела зависи от големината на населеното място, според това колко бързо се пълнят кофите и какъв е сезонът от годината. На сайта на "Екобулпак" има актуална информация за всяка община.


При системата на Екобулпак няма технологична възможност отпадъците да се събират заедно в един камион, тъй като жълтите и зелените контейнери се обслужват с различна техника (за зелените работи камион с кран, а за жълтите – с камион-преса с кран), обяснява Петя Радева от организацията. В част от общините те ползват различни подизпълнители за жълтите и за зелените контейнери. Така фирмите, на които не е възложено обслужване на единия тип контейнер не биха обслужвали контейнери, за които не им се плаща.


Смесването на отпадъци като еко и практично


Действително има обаче и практика един камион да събира накуп някои от отпадъците.
"Това не е нито нарушение, нито е особен проблем," подчертава Димитър Карагегов от "Булекопак" и обяснява подробно защо се прави това.


По местата с триконтейнерна система, отпадъците от синия и жълтия контейнер завършват на едно и също място - сепариращата инсталация. Стъклото заминава директно за завода за рециклиране.


"Логично е, при положение, че и двата вида отпадък отиват на едно и също място и там те така и иначе биват сепарирани, да се събират заедно и да се извозват в един и същи камион," посочва Карагегов от "Булекопак" като изтъква, че е доста по-екологично и щадящо природата от вредни емисии, голям камион да измине пълен курс от 50 километра в посока веднъж, отколкото два пъти наполовина пълен.


От организацията са наясно с неразбирането по тази тема и се радват, че имат възможност да разяснят въпроса.


Според "Булекопак" двуконтейнерната система е много по-практична и удобна, а и не заема толкова много градско пространство. Но в крайна сметка решението за модела зависи и от общините, а има такива, които предпочитат триконтейнерна система или договорите с тях са от преди да бъде широко възприета двуконтейнерната.


Пътят на отпадъците, които Екопак събира.

© Екопак

Пътят на отпадъците, които Екопак събира.

Контролът над камионите


Контрол дали фирмата-подизпълнител с камионите си върши коректно работата по събирането се следи от организациите по оползотворяване. Не всички споделят публично как точно правят това, някои посочват, че това е търговска тайна.


От "Екопак" твърдят, че контролът им е изключително силен. По думите им, при получаване на сигнал, случаят се проверява и ако се установи нарушение се налагат финансови санкции на фирмата, извършила нарушенията. При зачестяване на нарушенията, договорът с тази фирма се прекратява.


От "Екобулпак" обясняват, че получават подробен отчет за брой направени курсове, брой обслужени контейнери, количество събрани отпадъци. Проверяват и одобряват отчета и едва след това плащат за извършената работа. Освен това служители на организацията наблюдават системите за разделно събиране, правят регулярни проверки на място за пропуски и качествено свършена работа.


Важно е да знаем, че гражданите също могат да подават сигнали за всякакви нарушения като препълнени или липсващи контейнери. Върху контейнерите на всички организации има стикери с телефони, поща и адрес за подаване на сигнали. От "Екопак" са създали зелена безплатна телефонна линия.


Какво става в сепариращите инсталации


В крайна сметка камионите извозват събраното от кофите до сепариращи инсталации, където рециклируемите се сортират по вид. След това заминават за заводите за рециклиране, от където излизат като суровина.


Тези, които не подлежат на рециклиране се оползотворяват по други начини, найлоновите торбички най-често се изгарят под формата на RDF гориво.


Очаквайте продължение на темата с отговори на другите рециклирани въпроси за раделното събиране, по които гражданите продължават да нямат информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Тази информация по скоро ми звучи като оправдание за несвършена работа,така както положения чисто нов асфалт след месец започва да се руши и виновни били колите които минавали по него.

 2. 2 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  "Цветните" контейнери са много по-нарядко от другите, въпреки че отпадъците за тях са в пъти повече. Най-близките са ми на 300 метра. За да си изхвърлям разделно отпадъците трябва да си ги събирам на терасата и веднъж на няколко дни да ги натоваря в колата и да ги закарам до контейнерите. Поради това всички изхвърлят отпадъците си заедно в най-близкия контейнер и едва ли някой нещо рециклира. Направо да им ги карам в завода за рециклиране и такса смет да остане за общината без разходи. Съдържанието на статията е много далече от реалността.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Матряла трябва да се приучи

  да събира разделно за да изхвърля разделно.

  Моите наблюдения са, че на едно семейство са им нужни около 3 години за да им стане норма и навик.

  Въпрос на матрял.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 948 Неутрално

  При нас (в Япония) органиката се изхвърля всеки ден в специален плик.
  Пластамаса и пластамасови бутилки + стъкло в два отделни плика - веднъж седмично.
  Всичко се изхвърля на почти едно също място - но пликовете правят разликата. Няма нужда от специални контейнери.

  "Да, България"
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Статията не дава удовлетворителен отговор на въпроса, каква е реалната полза от разделното събиране на отпадъците? Бих желал, примерно, да се каже как се преработват пластмасовите отпадъци, с колко се поевтинява продукцията (и каква е тя), получена от тях. Много сериозен е и проблемът със старите автомобилни гуми. Какво се прави с тях и има ли у нас технология за тяхното преработване, защото знаем една запалена автомобилна гума каква димна завеса прави. Какво правят в тази връзка химическите Институти на БАН, или пишат само статии и си броят цитатите????

 8. 8 Профил на so
  so
  Рейтинг: 349 Гневно

  Ние се бяхме научили, дори си купихме повече кофи и всичко се изхвърляше разделно. Докато един хубав ден ни взеха контейнерите и вече нямаме такъв пред блока. Само сив мазен казан.

 9. 9 Профил на Silvia Blagoeva
  Silvia Blagoeva
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Статията е на страхотна тема и лично за мен е много полезна и интересна.
  От поне 7 години събираме и изхвърляме боклука разделно и дори да нямаше контейнери наблизо, не мисля, че бих се поколебала да се разходя до мястото, където са.

  Като човек, който се опитва да дава зарециклиране възможно най-голяма част от отпадъците си, за мен най-големите въпросителни са свързани с видовете опаковки, които МОГАТ да се изхвърлят в контейнерите и състоянието им.

  Част от опаковките (тези от прясно мляко например) съдържат както хартия, така и пластмаса. Колкото и безумно да звучи за някои хора, аз изрязвам пластмасата, за да изхвърля останалата част при хартията. Да, ама тя има тънък слой фолио също. Правилно ли е изобщо да се изхвърли там? Забелязвала съм също, че много хора изхвърлят неизмити опаковки от хранителни продукти, а съм чувала, че в този случай не се рециклират - тук пояснявам пак - "чувала", не го знам със сигурност, а и при питане към фирма не получих отговор.

  И какво се прави с опаковките от храни, при които неизменно остават следи от съдържанието - шоколад, например?

  Надявам се в близките 10 години и в БГ да има система за събиране на био отпадъци. Това с пликовете в Япония от предните коментари е гениално.

  Браво на Дневник за темата, независимо от брандинга на Екопак, което много вероятно е показател, че статията е платена. Но! Трябва да се повиши информираността със сигурност. Чакам следващ материал с нетърпение.

 10. 10 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Изключително дървен ПиАр
  Пита се в задачата - Защо има котейнери за уж разделно събиране ,като съвсем спокойно може да се събират на едно място : Хартия,пластмаса, метал , след като и без това отиват в камиона и там се омешват ? Или викате : Матряла виде , че събирам сичко на едно место , я малко кризисен дърварски ПиАр ?

 11. 11 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално
 12. 12 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 385 Неутрално

  На няколко пъти в статията се споменава:
  Сепариращата инсталация и
  Рециклиращата инсталация.
  Малка подробност:
  Тези фирми нямат такива.
  Пък вие си изхвърляйте разделно.

 13. 13 Профил на gdvalkov
  gdvalkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво е, че са дали осветляваща информация. Само, че всичко това звучи сякаш е копирано от някоя рекламна брошурка.

 14. 14 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не им вярвам на фимите на тези празни декларации.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това с трицветните контейнери наистина е тъпо. Аз така или иначе бухам в жълтата всичко без стъклото, сега поне съм спокоен, че то така или иначе се меша.

 16. 16 Профил на Виктория Сотирова
  Виктория Сотирова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сепариращите инсталации са жени от малцинствата, които им работят за жълти стотинки и на ръка отделят отпадъците и после всичко отива за продажба в Гърция. Нищо не рециклират тези мошеници.
  Не стига, че продават моя боклук и печелят от него, а и глоби искаха за клошарите. Не случайно един от най-доходните бизнеси е този с боклука.
  п.п. Събирам си разделно в чували и после хвърлям в общата кофа, после по-добре клошар да го вземе, отколкото тези измамници, които тръбят колко ги е грижа за природата, а всщ. са едни демагози.

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "pipon":

  Отговора на въпроса е - защото така им е сключен договора, общината така им го е задала в търга. Общината изисква от тях да имат 3 кофи. Що.... щото някой чиновник преди 10 години така е решил.

 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 927 Неутрално

  По дългогодишен навик разделям отпадъците (битови+стъкла и пластмаса, метални отпадъци нямам) и ги слагам в определените за това контейнери. В предишната квартира (в кв. Иван Вазов) всички контейнери бяха един до друг. В сегашната (в центъра) цветните контейнери са на една пресечка но не ме мързи да ходя до там (в 50% товва е и в маршрута ми)

  Понякога хората наоколо ме гледат като луд, но това не ми пречи особено. Което ми пречи е че на жълтите контейнери от тип "Иглу" отворът е недостатъчно голям за да вкарам вътре голямите пластмасови бутилки (от 5 л' и нагоре) и тогава (по липса на друга възможност) ги оставям до контейнера. Е, мургавите ни сънародници се грижат за тях още преди "фирмата" да изпразни контейнера

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "verrasster":

  Според теб по света, рециклиращите фирми са някакви организации с идеална цел ли? Някакви самаряни, които вършат всичко даром и на загуба???

  В цял свят боклука е бизнес!

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "errata":

  При вас в Япония няма мургави японци, които да разкъсват след това торбичките, за да извадят ценното и да разпиляват всичко останало наоколо, нали?

  Предполагам, трябва да ти е станало ясно, че основната разлика между Япония и Българиясе дължи на факта, че в Япония не живеят достатъчно българи

 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Сега вече като има завод за преработка на боклука (в София), тия контейнери не стават ли малко излишни?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#13] от "gdvalkov":

  Може би защото наистина е копирано от рекламна брошурка
  Аз до някакъв момент събирах разделно, докато един прекрасен ден не видях как дойде камионът и събра съдържанието на трите различни цветни кофи заедно. Какъв е смисълът да имаме три различни цветни кофи и да си играем да разделяме боклука, при положение, че после ги возят заедно. Нито е логично, нито е оптимизирано. Да сложат една кофа за трите вида отпадъци и да не ми губят времето с глупости. Така и по-малко място ще заемат.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#10] от "pipon":

  И азтова се питам. Можеше напрмер да направят един голям и тежък (та тъмните сили да не могат да го обръщат и да освинят всичко наоколо) контейнер в кйро да се събират трите вида неорганичен отпадък. И да си ги вдигат с крана в камиона.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на k.d
  k.d
  Рейтинг: 248 Разстроено

  До коментар [#20] от "niakoi_si":

  По-правилно разликата е, че в Б-я не живеят достатъчно Японци..

 25. 25 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ние смачкваме всички пластмасови бутилки / и тези под 5 л/, за да не заемат място и се чудя защо и другите хора не се сещат да го правят. Контейнерите не са достатъчно на брой в квартала и бързо се препълват. Иначе поздравления за статията, рекламна или не, трябва да се пише по въпроса.

 26. 26 Профил на Endymion
  Endymion
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#10:"pipon"]Защо има котейнери за уж разделно събиране ,като съвсем спокойно може да се събират на едно място : Хартия,пластмаса, метал , след като и без това отиват в камиона и там се омешват?[/quote]
  Е то си го пише, ама кой да чете - след събирането се разделят, затова и на някои места няма отделни контейнери за хартия. Целта е да се отделят отпадъците, които могат да се рециклират, от развалените плодове и използваните памперси. Стъклото не се смесва с хартията, пластмасата и метала.

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  обяснението е напълно безсмислено, съжалявам. значи, обяснява ми се да разделям в три контейнера за отделен вид боклук, но в същото време нямало проблем, че се изсипвали в един камион, защото, видите ли, не било икономично откъм гориво да се разделят в различни камиони. т.е. второто обезсмисля напълно първото. чете човек и се чуди на глупостите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Отдавна събирам разделно боклука - още преди светофарната подредба на кофите.
  Една опаковка от хляб побира 35-40 други опаковки от хляб, добре натъпкани.
  Кутиите от кисело мляко също заемат малко място, когато кофичките са един и същи размер.
  Купичките с капак, в които си купувам салати, също могат да се смачкат добре.
  Най-много място заемат пластмасовите бутилки от разни неща, но такива рядко купувам.
  Органични отпадъци имам много малко, защото не готвя и рядко изхвърлям храна.
  Стъклените буркани и бутилки ги изплаквам и ги изхвърлям или поединично, или в торбичка.
  Дезодорантите ги пукам с една отвертка (внимавайте, ако го правите) и също ги събирам в торбичка отделно.
  И така, аз изхвърлям боклук веднъж-два пъти в месеца, по една торбичка. А общината ме таксува със 140 лв такса смет (за 20-ина торбички годишно...
  Дано поне мургавите младежи с каруците намажат от усилията ми!

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#26] от "Endymion":

  ок де. значи имаме следния цикъл: разделят се при изхвърлянето, омешват се при събирането, после отново се разделят. това се обяснява с "икономичността при събирането". това еко-логика ли е или бизнес-логика? не ми звучи въобще като "разясняване", звучи ми като повдигащо наново въпросът защо да изхвърлям разделно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#28:"keen"]Дано поне мургавите младежи с каруците намажат от усилията ми![/quote]

  дано. оня ден ги гледах в квартала как вършеят с една каруца и огромен платнян чувал отзад, почти като праисторически камион за разделно събиране на боклука.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#21:"Bulgarische Motoren Werke"]Сега вече като има завод за преработка на боклука (в София), тия контейнери не стават ли малко излишни? [/quote]
  А как боклука ще стигне до там, чрез телепортиране? А първичното разпределяне на отпадъците (стъкло/хартия/пластмаса/метал) понижава цената в крайна сметка.

  Тук да отговоря и на колегата:
  [quote#17:"niakoi_si"]Отговора на въпроса е - защото така им е сключен договора, общината така им го е задала в търга. Общината изисква от тях да имат 3 кофи. Що.... щото някой чиновник преди 10 години така е решил. [/quote]
  Чиновникът не е решил това на своя глава, а е копирал нещата от гадните западняци! Които от години са наложили на гражданите си да изхвърлят разделно отпадъците си. Било в различни контейнери, било в различни торби.

  И по нашенско е така:

  http://www.haaretz.com/israel-news/science/.premium-1.598222

  За пластмасовите бутилки има други, специални, контейнери:

  https://www.google.co.il/?gws_rd=ssl#q=plastic+bottles+collection+israel

  П.С. Ама бием палестинците си, та....айде с минусите!
  До коментар [#17] от "niakoi_si":


  До коментар [#21] от "Bulgarische Motoren Werke":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 32. 32 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чаках един препълнен зелен контейнер за стъкло да се изпразни близо два месеца по нова година за ди си изхвърля бутилките...

 33. 33 Профил на matiz
  matiz
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Колкото и съмнения да имат хората, голяма част от отпадъците и се сепарират, и се преработват. Това че не го виждаме лично, не значи че не се прави! Освен статиите би било добре да се заснемат кратки видеоклипове за по-невярващите.
  Що се касае за разстоянията до контейнерите - на улицата на която съм във Виена има такива контейнери само в единият й край. Всички живущи примерно веднъж седмично с автомобилите си си докарват торби и ги резпределят в съответния контейнер. Говоря за достатъчно богати хора с наистина лъскави коли! И никой не се гнуси и не протестира че били далеч. Контейнерите са следните - бяло стъкло, цветно стъкло, метал, пластмаса, хартия, биоотпадък, дрехи. Отделно в специални кашончета се събират кутиите от сокове и мляко, тъй-като те подлежат на специална преработка и за тях минава отделна фирма. Веднъж в месеца идва голям бус за опасни отпадъци - лекарства, луминисцентни лампи, термометри, батерии и от този род неща. Всички знаят графика на този бус.
  Хора, не се чудете, не се съмнявайте, събирайте по начина по който е предложено във вашия град и нещата постепенно ще се нормализират!

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#33] от "matiz":

  знам, че се сепарират, защото имам познати, които работят в администрацията на подобен вид дейности. ок. въпросът ми беше, че по-горе не се обяснява въобще с какво е полезно това разделно събиране, след като се омесват, пък после пак сепарират. т.е. обяснява се с икономически аргумент за "пътуване на камиона". което е малко несръчно обяснение, наред с декларативното "не е проблем и не е нарушение". това, което бих разбрал като обяснение, е, например - "ако първоначално отпадъците са разделени, дори и после да се омешат в камиона, в крайна сметка усилията, оттук и средствата по тяхното сепариране, са по-ниско с толкова и толкова процента". например. но не става ясно. к

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#6] от "barcelonski":

  Гербер да говори за екология, при положение, че при тяхното управление София стана най-мръсната столица в Европа е леко нагло.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#20:"niakoi_si"]При вас в Япония няма мургави японци, които да разкъсват след това торбичките, за да извадят ценното и да разпиляват всичко останало наоколо, нали? [/quote]

  В интерес на истината има клошари - затова пликовете с алуминиевите кенове се изхвърлят само веднъж в седмицата на заградено място, което стои заключено през останалото време. Отключва се вечерта, камионите ги събират рано сутрин и след това помещението е отново заключено.
  И цигани се появяват чат пат, но полицията не ги толерира - ако ги хванат да просят, веднага ги прибират и предполагам изпращат по живо по здраво от където са дошли.

  "Да, България"
 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  [quote#33:"matiz"] Това че не го виждаме лично, не значи че не се прави! Освен статиите би било добре да се заснемат кратки видеоклипове за по-невярващите. [/quote]
  Ми то, в България не вярваме дори и на телевизиите, защото по една схема от САПАРД, австрийските далавераджии бяха осъдени и си излежаха присъдите, а българските още протакаха дела по съдебните инстанции... та когато ни давате пример с Виена, ние се сещаме за случая и... става ясно какво и за кога да очакваме...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#20:"niakoi_si"]Предполагам, трябва да ти е станало ясно, че основната разлика между Япония и Българиясе дължи на факта, че в Япония не живеят достатъчно българи [/quote]

  Само да добавя, че всяка сутрин армия от лелки чисти между блоковете - така че не е съвсем на висок морал оставено. А и като се съберат гамените от метсното гето, често оставят боклук и някои по нелицеприятни неща след тях (веднъж ги заставих, с употребата на известна малка доза физическа сила, да изчистят след себе си).

  "Да, България"
 39. 39 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 863 Любопитно

  В 21 век "модерния" завод на София иползва за рециклиране едва 20 % от боклука 60% отиват за ПАЛЕТИ т.е. горене или с дуги думи изхвъляме си боклука във въздуха -пък каквото стане. От 10-20 % се депонират-трупаме наследство за поклоленията.
  Не модерняи остарял начин на Виена и повеèто места в Швейцария от десетилетия се рециклира 90 % от боклулка и 8 -9 % са за биомаса -тор.Водата им също се пречиства на 100% за София не смя да ви кажа какво е положението.МОдерността на българина е далеч от световния пример ,но приказките му и сравненията и пъченето му са над световно ниво от преди Алеко та до ден днешен.

 40. 40 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#29] от "abdelhaqq":

  Предполагам е така защото все още много други боклуци попадат в контейнерите за разделно. Примерно доста често съм виждал битови отпадаци и какво ли не в жълтите и сини контейнери. Не вярвам на някоя фирма да й е икономически изгодно повторно да сортира отпадъците, но ще е така докато не се научим да си изхвърляме боклуците в правилните контейнери.

 41. 41 Профил на matiz
  matiz
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#34] от "abdelhaqq":

  Това е явно икономически интерес - с един курс на камиона да съберат всичко. След това нископлатените работници ще ги сепарират пак. Ако заплатите бяха високи, нямаше да смесват че пак да ги разделят!
  Но даже да са отделно извозени сепарация се налага, има много видове пластмаса, има неправилно изхвърлени неща и т.н.

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#40] от "Sinergy":

  да, но ето, те ни казват "независимо от това дали изхвърляте разделно или не, в камиона се омешва, защото на нас ни е по-евтино да разкарваме камиона веднъж". не "така ще бъде, докато не се научите да изхвърляте разделно". аз искам да изхвърлям разделно, така, както съм правил много време в чужбина, но рязко се демотивирам, когато видя подобен тип "обяснения". защото съм очаквал, че обяснение за това, че се омешват в един камион има, и то е по-интелигентно от "по-евтино е да разкарваме камиона веднъж". защото обезсмисля онова, за което уж е предназначено разделното изхвърляне. т.е. не е обяснение въобще, а е оправдание.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#41] от "matiz":

  да. и аз виждам икономически интерес в това обяснение, не екологичен. т.е. това обяснение не е никакво обяснение

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 863 Весело

  И хора не купувайте пластмаса тя почти не се рециклира или рециклирането и струва 80% енергиен ресурс като за нова .
  Използвайте и другите вечши по-рационлано намалете торбичките щедро предлагани от търговци,пласмасовите чаши за кафе ,и други боклузи даже и тези направени от хартия и дърво за ЕДНОКРАТНА употреба.Бъдете отговорни за себе си обичайте себе си уважавайте личността си и проявете кретивност към околните жив и материален свят -е така ще сте ЕКО.Другото изхвърлянето/без което не може /прекомерното правилно или не не е ЕКО и БИО и ако правиоте само това не сте добра личност има още какво да дадете на хората!
  А тук темата наистина трябва да е 7/24 защото има много каво да научим за правилния начин на живот и ползването на ресурси.

 45. 45 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Малко е обезкуражаващо да изхвърляш разделно и после да видиш камион, в който се тъпчат отпадъците от трите контейнера. В началото мислех, че са сложили различните контейнери, за да се научат хорат да изхвърлят разделно и в последствие ще започнат и да ги събират разделно, но уви, след толкова години продължават да ги събират на едно място, в един камион.
  Както и да е, това не трябва да ни спира да изхвърляме разделно, нали!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 46. 46 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз пък вече цяла година изхърлям всичко в големия поцинкован контейнер, но боклукът ми е сепариран по видове. Това е в знак на протест, че от рециклиращата компания премахнаха жълтия контейнер (тип ракла) за хартия, метал, пластмаса и дърво, а на негово място сложиха почти напълно затворен такъв - през тесния отвор, защитен с твърда гумена лента, не може да влезе дори обикновена туба от вода, какво остава за по-обемисти или безформени отпадъци от картон, метал или пластмаса. Опитвах в началото, но честно казано бързо ми писна да си навирам ръцете в отвора, опитвайки се да набутам с мъка отпадъците. Както скоро се оказа, всички съседи на улицата бързо загубиха търпение с рециклирането и сега контейнера е празен с месеци. Всичко отива на едно място. Писах до общината и до сметосъбиращата фирма, като единственото обяснение, което получих е, че с този тип контейнери се пречело на клошарите да отмъкват отпадъци....
  Ами сега пък такива няма. Кой печели от това?

 47. 47 Профил на matiz
  matiz
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#43] от "abdelhaqq":

  Въпреки кусурите, България има напредък по тази тема. Освен от цветните контейнери, голяма част отпадъци се събират направо от заводите и големите магазини, има си система за събиране на отработените масла и олио, в повечето градове се направиха пречиствателни за мръсните води, близо 25% от еленергията вече е от ВЕИ и т.н. И хората ще се научат че това е правилният начин.

 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#45] от "CINZANO":

  точно за това говоря. и, уви, "обяснения" като по-горните не действат мотивиращо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#47] от "matiz":

  вярно е, съгласен съм. напредък има. само че в един момент се оказва, че брънката, която "чупи" процеса, вече не са хората - ето, има достатъчно такива, които искат да изхвърлят разделно. и като разберат, че реално е все тая (потвърдено и от статията горе, като махнем декларативното "не е проблем" (не става ясно защо, даже обратното), и "не е незаконно" (че то колко неща са незаконно, но непрактични) - а реално брънката, заради която съществува разделното събиране - боклучавия "пост-процесинг", сиреч - самото събиране и разделяне. т.е. вече има обществени нагласи, че няма лошо да се събират. но няма капацитет от другата страна на веригата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Да обяснят защо замениха кофите, в които лесно можеш да си изхвърлиш разделно боклука с такива, с безумно малки отвори, в които трябва да вадиш всичко едно по едно и да го пъхаш в контейнера... Така отказаха хората да хвърлят разделно.

  Причината е ясна -- не искат "клошари" да вадят вече сортирания боклук от кофите, но искам да знам какво ще кажат от Екопак, Екобулкпак и Булекопак. Доколкото помня, даже законче успяха да прокарат, с което криминализират ваденето на боклук от контейнерите.

  Все пак целта май беше да оползотворяваме по-добре боклука, а не печалба, или бъркам?

 51. 51 Профил на matiz
  matiz
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Намирх едно видео по темата, има и други такива
  https://www.youtube.com/watch?v=lP8yole8m8Y

 52. 52 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 913 Неутрално

  статията не дава отговор на най-важният въпрос - каква е ползата за мен като гражданин, да изхвърлям боклука си разделно?

  отговор вероятно не е даден, щото полза няма.

  къде са вендинг апаратите, в които мога да си получа парите обратно от опаковките, които съм заплатил?

 53. 53 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 281 Неутрално

  В нормалните държави от боклука правят пари - добиват се стъкло , метали ,пластмаси и топлинна енергия. Ние симулираме всичко , за да се преструваме , че вървим по правилния път !У нас принципите на пазарната икономика не намират почва , защото се прокарват от бивши "строители на комунизма" и техни наследници ! Какъвто комунизъм построиха , такава ще е и пазарната им икономика !

 54. 54 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Гневно

  "В нормалните държави..." Те и тук го правят, ама ако го знаем официално, ще трябва вместо да им плащаме, те да ни плащат. А сега печелят двойно.

 55. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  [quote#50:"Elan Morin"]Да обяснят защо замениха кофите, в които лесно можеш да си изхвърлиш разделно боклука с такива, с безумно малки отвори, [/quote]
  Заради неработещи полиция и съдебна система. Едните не могат да хванат ромите с каруците и огромните колички пълни с ПВЦ шишета, а другите не им налагат адекватни наказания... Накрая, проблема се решава като се накаже потърпевшия — гражданите са наказани с непрактични контейнери.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 56. 56 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пак ще ми напляскате минуси, но това няма да промени мението ми. При положение, че тези вземат пари за да обработват отпдъците, защо аз трябва да им ги сепарирам. Имат си заводи, да си ги сепарират както на тях им е удобно. Те вземат пари от общините за да прибират отпадъците, вземат пари след това от препработката им, а аз трябва да мисля как да им ги разделя и да им ги дам на готово. Малко нагличко ми звучи, при положнеие, че си плащам такса смет. Който иска да сепарира и да изкарва пари от това, да си го прави сам.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  В по-малките градове, всичко отива на сметището.Хората правят сухи тренировки за в бъдеще.

 58. 58 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 488 Гневно

  [quote#10:"pipon"] Защо има котейнери за уж разделно събиране ,като съвсем спокойно може да се събират на едно място[/quote]

  В торонто всичко за рециклиране се изхвърля в един контейнер(без найлонови торбички).

  Като го сравня с това тук където нося торбата, бъркам в нея и ЕДИН ПО ЕДИН мушкам боклука в тясното процепче на един ОТ ТРИТЕ контейнера и ми става смешно каква порнография е.

  И накрая клошарите виновни, коитовсъщност най-много спомагат за рециклирането от всички.

 59. 59 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#46:"Woodstock"]Аз пък вече цяла година изхърлям всичко в големия поцинкован контейнер, но боклукът ми е сепариран по видове. Това е в знак на протест, че от рециклиращата компания премахнаха жълтия контейнер (тип ракла) за хартия, метал, пластмаса и дърво, а на негово място сложиха почти напълно затворен такъв[/quote]
  Ами такава ни е реалността засега. С този протест нищо не постигате, никой няма да го отчете, най-много някой клошар да се зарадва, че му е приготвена торбичката. Големите пластмасови бутилки се смачкват и влизат. В моя квартал кофите за разделно са само от този вид с дебелата гумена лента, но се оправям някак си. Не е приятно и процесът се бави, и се цапам понякога, но с мокри кърпички и търпение нещата са преодолими. Важното е да ги има тези кофи.


  [quote#48:"abdelhaqq"]
  точно за това говоря. и, уви, "обяснения" като по-горните не действат мотивиращо. [/quote]
  Така е, тези обяснения са такива обаче, понеже очакванията към нас като граждани са такива - че такива обяснения ще чакаме. Това като обясненията от общината на мой въпрос за дупките защо не спестят от пълнене на парче, а не направят изцяло една улица в квартала - "ами защото хората постоянно питат за дупки навсякъде". В тази връзка по отношение на разделното събиране - поне да тръгнем от там да събираме разделно боклука в смисъл на органичен и всичко останало, а после това "всичко останало" как стига до крайното си предназначение за последващо оползотворяване, на този етап не е толкова важно.

 60. 60 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#16] от "verrasster":

  в световен мащаб бизнеса с боклука е за адски много пари ама адски
  така че не се изненадвайте че и тука някой тарикати са намерили нишата от която да правят кинти
  тъпото е че само се правят на загрижени

 61. 61 Профил на bbalinov
  bbalinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При разделното събиране на отпадък (вече по света отдавна е ресурс) е необходима подходяща инфраструктура, но и култура и разбиране на населението какво трябва да прави. В Германия кофите за разделно събиране в кооперациите се заключват и там се следи строго дали се изхвърлят нещата според указанията. Но и глобите са високи от порядъка на 2500евро до 10000 евро, и контрола помежду им и от общината е на високо ниво. В Япония при разделното събиране дори от плика с прозрачен контур се отрязва тази част от хартията и тогава се изхвърля. В някои префектури позиците по разделното сибиране на отпадък стигат до 19 на брой, но и там глобите са големи за неспазване- приравнени в долари започват от 2500 долара. В Белгия част от общините са възприели събирране на отпадъка в различни по цветове найлонови пликове с годишен график на изнасянето им пред домовете и няма да им го вземат, ако са го направили в друг срок и ден. В България кофите и контейнерите за разделно събиране от типа бобър са почти винаги с отворен капак което влияе при дъжд особено за хартиените отпадъци. Липсата на заключване позволява всеки срещнат да си изхвърля отпадъка, както му скимне и често пъти смесва бомбирали от туршии буркани с всичко останало. Кофите тип камбана на Екопак са много скъпи, но и те са обект на посегателство особено при новата висока цена на пластмасата биват обръщани и обирани.
  За да се промени всичко това например в Словакия в междублоковите комплекси има ограда вътре в която са разположени кофите за разделно събиране и те се заключват. В много европейски градове кофи на видимо място не могат да се намерят, а само малки кошчета за туристи. Е от всичко казано можем ли да си направим изводите за България. Все пак трябва да се знае, че природата не създава отпадък, създадохме го ние хората, и ако вземем пример за пластмасата- тя ще се усвоява от природата според нейните разновидности от 400 и повече години нагоре. Да не говорим че птиците не различават пластмасовите частици от храната и поглъщайки я се лишават от пространство в стомасите си и умират, а света съществува благодарение на биоразнообразието което ние унищожаваме. Иначе можем да правим дълбокомислени коментари, но без да предприемаме нищо за да променим този си начин на мислене ще продължаваме да си намираме оправдание да не свършим това от което всички имат полза. Все още ние отпадъка на 95% го депонираме и сме доста далече от Германия с над 68% оползотворяване. Това че стандарта ни е нисък и че средното заплащане ни е 3,67 евро спрямо германеца от 29 евро въобще не ни оправдава в този случай, като страна бедна на ресурси

 62. 62 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 304 Неутрално

  По възможност:
  В магазина си носете пликчета предварително и отказвайте да ви дадват когато си носите.
  Избирайте опаковки да са от един компонент - само те имат смислено рециклиране. Многослойните опаковки като тетрапак имат единствената възможност да бъдат изгорени. Ако има залепени етикети, които лесно могат да бъдат отделени при изхвърлянето - махнете ги.
  Изплаквайте и измивайте опаковките от храни, преди да ги изхвърлите.
  Купувайте по-големи опаковки от течните неща. Не винаги е удобно, но когато имате възможност - купувайте от тях. За тях се изразходва по-малко материал за опаковката, отколкото за същото количество течности, бутилирана в по-малки опаковки.
  И накрая - помислете дали не е по-добре някои опакавки да носите директно в пункт за вторични суровини.

  slivizasmet.blogspot.com
 63. 63 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Имам един простичък въпрос- като се разделят на сепариращата инсталация така и така, какъв е смисълът от два или три вида контейнери? Няма ли да е по-добре както е в Дания и Великобритания- има само по една кофа за "сухи" рециклируеми отпадъци- там се хвърлят и стъкло и пластмаса и и хартия и картон. На някои места има и за "мокри" рециклируеми- това са биоразградими за компост. Ако кофите за разделно събиране се сведат до една ще се минимизират разходите за събиране и ще може да се разположат контейнери на повече места.

 64. 64 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има нужда от повече цветни контейнери. Видимо е.

 65. 65 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  В крайна сметка, след много мислене германците почнаха да въвеждат в по-малките общини ХХL жълтия чувал, в който се слагат всичко сухо накуп, а за биоразградимите отпадъци въведоха кафява кофа.

  ПС. Статията не отговаря на въпроса, защо броят цветни кофи в София е колкото за Бог да прОсти. Преди 10 години докараха пред моя блок 3 жълти кофи. После ги намалиха до една, а сега ги обединиха на 7-8 блока по една пирамидка.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 66. 66 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  При общински разценки от 200 лв. и нагоре за тон извозен смесен боклук системата е в такова стабилно състояние, че едва ли нещо ще се промени. За толкова пари има доста мегдан, всеки по веригата "да си вземе своето", а Екопак, общината и сие да печелят най-много от това, да не правят сечено на "хората с прякори", които возят металните кофи към гара Яна. За декорация може да сложат по един контейнер на улица, но моля, не повече.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#63] от "Lilia Lang":

  Ами целта в България не е рециклиране, а отбиване на номера... Така всичко си идва по местата и е съвсем логично. Ако се въведе обратно пропорционална зависимост между смесения боклук и разделения и от там да се определя цената на смесения боклук, то със сигурност до всеки обикновен казан, ще има по два-три от шарените... Да, ама не.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#65] от "cinik":

  Ако имате основна фирма за смесен боклук.Какво и от къде печелят шарените кофи?
  Там е заровено кучето.

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 69. 69 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не разбирам целта на цялата процедура. Според мен е напълно безсмислена. Първо рециклиращите фирми получават пари от общината. Второ искат ние да им сепарираме боклука. трето извлизчат печалба от реклирания продукт. Всичко това е представено пред електората като една много благородна зелена идея тип помогни на вселената. Говоря за глобален мащаб, не само в България. В крайна сметка, си има заводи за боклук, Да си сепарират сами отпадъка, това им е работата, от това печелят. Всичко друго е гърч за население и фирми и харчене на общински пари. Знам, че ще ми нашляпате минусите, защото сте много зелени, пембяни и прочие добри хора, но за съжаление това, което казвам си е чистата истина. Това разделно събиране е пълна безсмилица. Единствено за органични, неорганични съм съгласен, но в България не останаха животни и органичните отпадъци на никого не трябват, а при сепарирането в завод те НЕ пречат, нито пък създават някакъв екологиèн проблем. Така че за нашата действителност дори това е безсмислено.

 70. 70 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#69] от "primaxm":


  До коментар [#69] от "primaxm":

  Пълна неграмотност- но не си виновен ти, никой в БГ не обеснява. За да има стойност даден отпадъчен материал той трябва да е максимално чист, колкото повече замърсявания има толкова по-некачествен материала е и не може да се продаде за да се вложи в производтсвото на нов продукт. Органичните отпадъци- биоразградимите замърсяват сериозно рециклируемите , сосбено хартията и картона, те стават абсолютно неизползваеми! Биоотпадъците не са отпадъците от животни а отпадъците от паркове и градини -цветя, клонки , трева, както и хранителните отпадъци- кори от дини, обелки от лук и банани и пр. Такива отпадъци има бол! Животинските отпадъци, за които говориш не могат да се използват за направа на компост, поради редица здравни проблеми, които биха предизвикали ....Темата е дълга , но разделното събиране има огромен смисъл и не става само със сепариране в завод.

 71. 71 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#70] от "Lilia Lang":

  Неграмотен. Наистина ли? На Вас кой Ви е обяснил, че сте станали толкова грамотна. За съжаление това, което казвам е съвсем вярно. Всичко е направено за пари и е прокарано под една благородна кауза. Както много други добре звучащи неща. Всички медии са впрегнати в правилните каузи, за да се оформи обществено мнение, колко е полезно. Знаете как е. Не може да ме убедите, че разделното събиране има някакъв смисъл, не само за България а изобщо. Пълна бутафория, освен както казах, органично, неорганично, но и там трябва да има идея за използване на органичното, в противен случай на пак няма смисъл. Както и да е. явно сте компетентна, знаете ги тези работи.

 72. 72 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#71] от "primaxm":

  Ами обяснил ми е- учила съм в Холандия, магискърска степен по управление на околната среда със специализажия в управлението на отпадъците. Ходила съм по доста заводи за сепариране и рецилклиране, проучвала съм разни аспекти на рециклирането и специализирах с биоразградимите отпадъци. После работих 7 години в бях в екипа , който разработи Националната стратегия за управление на биоразградимите отпадъци в България към Министерството на околната среда и водите. Така, че имам доста задълбочен поглед над проблема, и икономическите аспекти. Вие каква квалификация имате за да правите такива заключения, че всичко е измислено за , кой знае каква полза??? Напр. в момента поради ниската цена на петрола, цената на материали, получени от сепариране е толкова ниска, че те направо се извозват до депото. Пазари има само за 'чисти" събрамни материали. Да компостирането има страхотно значение, ако обаче компоста е с примеси вместо да подобри качеството на почвата, ще я замърси, често просто няма търговски вид, пълен е спластмасови пърчетии и става само за запръстряване на депа.... Но вие пишете , че аз не мога да ви обедя, седнете и попрочетете малко , напр. сайта на европейската комисия, има доста материали за различни отпадъцчни потоци, кое и ка с използва, рециклира и пр....

 73. 73 Профил на vlpe
  vlpe
  Рейтинг: 221 Весело

  Оползотворяването на отпадъци трябва да се остави изцяло на Евророма и Съюз На Клошарите - работят много ефективно в областта като прилагат най-съвременни технологии особено за сортиране - изсипват контейнера и внимателно оглеждат за годни за оползотворяване.й

 74. 74 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#72] от "Lilia Lang":

  хехех, с това трябваше да започнете. Вие сте в "бизнеса", т. е. от това получавате приходи. Няма какво да коментираме повече. Убеден съм, че винаги ще сме на различни мнения.

 75. 75 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#74] от "primaxm":

  ОК ще ви дам един лесен пример. Напр. корковите тапи могат да се рациклират за изолационни плоскости, за дъски, за биофилтри и пр. Но по света няма измислена сепарираща инсталация, която може да отсее корка от другите общи отпадъци (както например е за метала, който сесепарира лесно със магнит или за стъклото което има определена тежест и плътност и т.н.) . В Германия и Франция има пунктове за събиране на корк, това е единствения начин- разделно събиране, да се отдели този отпадъчен поток и да се използва повторно. В Канада, Австралия и Великобритания има схеми за събиране на фасове, фасовете съдържат канцерогенни вещества, след преработката им от фибрите се произвеждат безопасни за здравето пълнители за транспортни палети, но пак няма сепарираща инсталация, която може да направи разделяне на фас от дъвка , фолио от вафла и т.н.
  Аз може и да съм в бизнеса, но пък бие не ми казвате каква е вашата квалификация за да критикувате разделното събиране?!

 76. 76 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#75] от "Lilia Lang":

  Това разделно събиране струва пари на всички ни. Разбира се, Вие сте от харчещите тези пари и това Ви радва. Нямам нищо против да има пунктове за корк, за хартия, за пластмаса, за метали и т. н. за всичко което е полезно, но това е нещо съвсем различно. Пунктовете са РЕАЛЕН бизнес модел, в който аз имам някаква стока и решавам дали да я изхвърля или да я предам срещу заплащане. Не желая вмемено задължение от държавата безплатно да сепарирам за кефа на шепа държавни служители и шепа "предприемачи", които след това ще ги "усвоят". Чия беше идеята всяка фирма за офиса или магазина си да има сключен договор с фирма за рециклиране? Както казах, няма да стигнем до единомислие. За мен това е направено за точене на пари. Ефекта от него е МИНИМАЛЕН, разходите за граждани, фирми и общини са големи. Облагодестествани са някой избрани. Това е модела, работещ не само в България.

 77. 77 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#76] от "primaxm":
  Добре де, ами то същото важи и за смесените отпадъци, и тях трябва да ги събирате, поставите в нещо, и да ги занесете до кошчето за боклук. Не е добра идея за никого да ги хвърлите през прозореца. (Не че някои не го правят). Безспорно, най-лесно разбираемa e депозитната система, както е с бутилките от бира-плащате малко за амбалажа, но после си вземате парите обратно. Аз лично през 2003 г. , когато се „ковеше“ наредбатаза опаковките, потдържах този модел, но икономистите твърдяха, че няма достатъчно ресурси да се задвижи системата в България за депозитна система на пластмасови бутилки и канове. Разбира се ,ч е за да действа системата трябват пари, така е със всяко нещо. В едни случаи държавата си взима парите с данъци, в други плащате директно или комбинация от двете. Поне в бизнеса с рециклиране има полза за околната среда. Не е малка, ако всичко се рециклира, планетата Земя може да „изхрани“ 7 милиарда души. При сегашния модел на потребление – използване на сурови ресурси и рециклиране в минимални мащаби, планетата я издържи до 2050 година, я не...Имайте пред вид, че дори мадфията, която традиционно окупира бизнеса с отпадъците- Коза ностра в Америка докъм 1970 г. и съсвсем до скоро в Италия- Камората не желае да се занимава с рециклирането. Има много по-голяма отчетност и проследяемост за разлика от депонирането.....Това беше последния ми коментар към Вас, не може да убедиш някого който е решил, че не може да бъде убеден. Макар да се надявам да направя всеки един човек съпричастен към идеята за нулеви отпадъци и 99% рециклиране и повторно използване.

 78. 78 Профил на nafarr
  nafarr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди два дни видях на Шан-з-Елизе в Париж и контейнер за стари дрехи, виждала съм ги и преди двадесетина години за първи път в Ница.
  Разбира се, преди години биваха разбивани от "нуждаещи се", но вече и тях не ги разбиват или поне така ми се струва.

  В много от кварталите, в които има големи блокове, контейнерите са с достъп за изпразване отдолу, виждах такива преди пет-шест години в Лисабон, дори на спирките на градския транспорт имаше такива, с достъп отдолу, тъй като е пределно ясно, че по спирките има най-вече отпадъци от хартия и пластмасови опаковки, кенове и бутилки.

  Надявам се някой от Столична община да прочете тези коментари, затова и ще бъда максимално изчерпателна в описанията...

  Другото нещо, което забелязвам по френските опаковки на хранителни стоки, е че на всяка е отбелязано точно в кой контейнер да се изхвърли и - интересно - вече много от видовете пластмаси НЕ СЕ РЕЦИКЛИРАТ, А СЕ ИЗХВЪРЛЯТ С БИТОВИТЕ ОТПАДЪЦИ и вероятно се горят (не мога да преценя, вие сигурно знаете по-добре). В момента, въпреки че указанията могат да варират локално, се рециклира стъкло, в другите контейнери за отпадъци за рециклиране отиват само картонени опаковки и пластмасови бутилки от вода и мляко, също безалкохолни напитки, както и кенове. Опаковки от полистирол от кисело мляко или баркети от масло вече не се събират. Събират се и вестници, списания и други печатни материали, без зацапани картони от пица обаче.

  От разговорите ми с французи из села и градове научих, че са им били нужни ДЕСЕТИНА ГОДИНИ, за да свикнат, но и днес се глобяват тези, които изхвърлят стъклени отпадъци извън контейнерите за стъкло. На много места вече са само с достъп за извозване отдолу, в нощните часове не се изхвърля.

  Кошчетата по улици и паркове са приветливи и не са в сигнали цветове като тук, на много места са с дървен обков, на всеки паркинг по магистралите се събира отделно.

  Нашата община може на първо време просто да увеличи обикновените кошчета по улиците, ако й е скъпо да сковава и заварява ламаринени казани, нека използват само рингове на стойки, пък да закачват на тях прозрачни пликове - в Париж започнаха да го правят преди 20 години и повече заради атентати с бомби в уличните кошчета - сега и оттогава всичко, което е вътре, се вижда.

  Иначе личните ми наблюдения тук в София показват, че дори при разположени в съседство, т. е. един до друг метални казани и жълти контейнери за пластмаса, казаните са пълни най-вече, познахте, с бирени бутилки, кола и други менте напитки от 2 литра и повече... Чувала съм и обяснения, че бутилките били големи и не влизали в процепа. Не е извинение - навсякъде по света тези големи бутилки СЕ СМАЧКВАТ. Казвала съм на случайно срещнати с бутилки от 5 и 10 л. да ми ги дадат и съм ги стъпквала ПРЕД СМАЯНИТЕ ИМ ОЧИ.

  Какво беше там - поумняването е индивидуален процес, който ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА ПРЕЖИВЕЕМ ЗАЕДНО.

  ***

  ВСЕ ОЩЕ МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ПО-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ У НАС Е ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ И СТАРИ МЕБЕЛИ ОТ РЕМОНТИ КРАЙ КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ И НЕСВОЕВРЕМЕННОТО ИМ СЪБИРАНЕ ВЕДНЪЖ НА ДВАДАСЕТ ДНИ.

  АПЕЛИРАМ КЪМ ОБЩИНАТА ДА РЕШИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ

  ИНАЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ И СЕ РАЗМИНАВАМЕ ОЗВЕРЕНИ В ЕДНА ОТВРАТИТЕЛНА ОКОЛНА СРЕДА...

  Мисля, че е важно средата в градовете и селата ни да е приветлива и че това е по-важно от просто рециклирането.

  След месец ваканция в чужбина се смайвам, че дори междублоковите пространства не са окосени и пълни с бутилки, кашони, цигарени кутии и - опасявам се - гризачи и влечуги...

  (Ако общинарите четат - става дума за ж. к. Дружба!)

  С надежда нещата да започнат поне отнякъде...

  Няма такава държава... Защо го причиняваме на себе си и на децата си? Дори внуците ни след пътуване в чужбина ВИЖДАТ РАЗЛИКАТА И ПИТАТ ЗАЩО ТУК НЕ Е ЧИСТО?

  ПП: Събрала съм и голям чувал с капачки от пластмасови бутилки. Къде да ги предам? Видях, че в БНР имат такъв импровизиран контейнер, но само той ли остана?

 79. 79 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Основни причини хората да продължават да не ползват цветните контейнери и днес е липсата на доверие и информация."

  Според мен цитираното е вторична и несъществена причина. Плод е на мислене тип „Аз няма да си свърша моята работа, защото и Вуте не си я върши.“

  Основната причина хората да не събират разделно е начин на мислене и култура. А това се променя бавно и трудно. При тежкари с балкански синдром – още по-бавно и още по-трудно.

 80. 80 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  В град Лил (Франция) още от 1993 г. група ентусиасти рекламират разделното събиране на отпадъците и завода за тяхната преработка чрез автобус, превърнат в музей на разделното събиране на отпадъци, тяхното преработване и произвеждането на някакви неща от преработения отпадък - книги, списания, тетрадки, вестници, играчки и др. Новият автобус е снабден с нови технологии, в крак с времето. През 2003 г. беше по-слабо технологизиран. От 2011 г. автобусът се движи с природен газ и биогаз. От 2012 г. е с променен дизайн.

  Каква е идеята - автобусът целогодишно обикаля из Лил (университети, училища и др. места), спира някъде, примерно до някой университет и доброволци канят минувачите да разглдедат експозицията. Разказва се историята на завода, показва се процесът на събиране и рециклиране, на повторно използване и така нататък. На излизане се задава тест с няколко въпроса. Ако им бъде отговорено правилно, се получава дребен подарък (ключодържател, бележник, химикал, плакат...) и после се участва в томбола за сериозни подаръци - книги, чаши, тениски и др. неща.

  Какво предлага автобусът:
  - прожекция на видеофилми, посветени на тематиката - замърсяване на околната среда, видове отпадъци, разделното им събиране, преработката им и така нататък
  - образователни панели на площадки за третиране на отпадъците
  - знаци за сортиране и събиране на битовите отпадъци и обемисти,
  - витрини с обяснения на процеса на рециклиране с примери на рециклирани продукти,
  - мултимедийно пространство, снабдено със сензорни екрани,
  - постоянна връзка с интернет,
  - детска игра, посветена на сортирането на отпадъците.

  http://www.lillemetropole.fr/mel/decouverte/equipements-de-la-mel/dechets-menagers/le-bus-info-tri.html

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 81. 81 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  - Цветно стъкло
  - Меки пластмасови опаковки (полиуретани)
  - Опаковки от твърда пластмаса (PVC)
  - Сиви и кафяви кашони
  - Алуминиеви контейнери и други алуминиеви предмети
  - Консервени кутии от ламарина
  - Печатни пластмасови опаковки, хартиени опаковки за храни
  - Опаковки от полистирол
  - Бяло стъкло (стъкло, стъклени съдове - бутилки, буркани, колби, епруветки и др.)
  - Батерии
  - Други метали (различни от желязо и алуминий)
  - Органични отпадъци (хранителни отпадъци, козина, пера, филтри за кафе)
  - Книги, вестници, списания, каталози, брошури, плакати, листовки
  - Платове, дрехи, конци, влакна
  - Други отпадъци (памперси, кърпички, смесени отпадъци, некласифицирани...)

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 82. 82 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Отпадъците – определение и класификация

  - Отпадъци от селскостопанска дейност.
  Tова са всички остатъци от растениевъдството и животновъдството, особено тези от жътварските дейности и от използването на течни торове. Селското стопанство произвежда големи количества отпадъци, които обикновено се рециклират почти напълно “на място”.

  - Биоразградими отпадъци.
  Тук се включва всеки отпадък, който може да се подложи на аеробно или анаеробно разграждане. Примерите включват хранителни отпадъци и отпадъци от озеленяване, както и хартиени отпадъци. Част от битовите отпадъци и отпадъците от индустрията, търговията и институционалните дейности (ИТИ отпадъци) са също биоразградими или се събират разделно.

  - Биологични отпадъци.
  Органичните отпадъци се събират разделно, особено тези от домакинствата.

  Едри отпадъци. Особено внимание е необходимо при обработката на отпадъци, които се отличават с голям обем, например бяла техника, стари мебели, матраци и др. Тук не са включени строителните отпадъци и отпадъците от разрушаване на сгради и съоръжения.

  - Строителни отпадъци и отпадъци от разрушаване на сгради и съоръжения (“C&Р отпадъци”).
  Това са отломки и други отпадъчни материали, получени от строителството, разрушаването, обновяването и/или реконструкцията на сгради; състоят се главно от строителни материали и почва, предимно изкопана почва. Тези отпадъци се създават главно от секторите с търговско-промишлена дейност.

  - Сухи и удобни за рециклиране отпадъци.
  Това са всички материали, които могат да се рециклират с изключение на органичните отпадъци. Сухите и удобни за рециклиране материали включват стъкла, текстили, опаковки, хартия.

  - Зелени отпадъци.
  Зелените отпадъци са сбор от всички органични отпадъци, които се получават от озеленени територии, като например частни градини и обществени паркове. Те включват трева от коситба, листа и други подобни отпадъци, които могат да се възстановят. Зелените отпадъци формират част от битовите отпадъци и индустриалните и търговски отпадъци, както и тези от обществените учреждения, или се събират разделно.

  - Токсични отпадъци.
  За токсичните отпадъци са необходими специални практики за обработване, транспортиране и изхвърляне, защото са опасни за хората, за околната среда или за възстановяването на продуктите; тук се включват отработените масла, акумулаторите (на колите), бои и химикали. В битовите отпадъци обикновено също присъстват малки количества опасни отпадъци, например пестициди, масла и разтворители, бои, лакове, дезинфектанти, консерванти за дървесина, химически остатъци, акумулатори, флуоресцентни лампи, киселини и основи.

  - Медицински отпадъци.
  Най-общо хигиенните отпадъци (означавани често като медицински отпадъци) се разделят на четири групи в зависимост от своите токсични свойства:
  - нетоксични: тези вещества са сходни с получените от битовите отпадъци, например КБТО, материали, които могат да се рециклират, и биологични отпадъци;
  - отпадъци от медицинските дейности, рискови за хората, които са в контакт с тях: типичните медицински продукти, контаминирани с кръв, урина и/или други телесни течности;
  - отпадъци с висок риск от инфекция (eпидемиологична опасност): съдържат контаминиран материал от определени заболявания;
  - отпадъци с други рискове (свързани с околната среда, токсикологични и др.): тази група включва всички други материали, които трябва да се отстранят и които са получени като отпадъчен продукт при операции в болниците (например електронна апаратура, почистващи и дезинфектиращи средства, лекарствени средства, масла, бои и други).

  - Битови отпадъци.
  Това са отпадъците от домакинството, както и други отпадъци, които поради своето естество или състав са сходни с отпадъците от домакинството, например отпадък от пазаруване, който се събира едновременно с домакинските.

  - Отпадъци от индустрията, търговията и дейността на институциите (“ИТИ отпадъци”).
  Тук влизат отпадъците от дейността на различни икономически сектори и институции (от училища, отпадъци от болниците, сходни с домакинските, от държавни сгради), ако могат да се третират като битови отпадъци.

  - Отпадъци от мини.
  Тук се включват почва, пясък, скален материал, камъни от откритите минерални ресурси. В сравнение с другите отпадъци минният отпадък се получава в много големи количества. Като правило отпадъците от мини нямат сериозно токсично влияние върху околната среда. Обикновено управлението на минните отпадъци е извън отговорността на общините.

  - Комунално-битови твърди отпадъци (КБТО).
  Комунално-битовите твърди отпадъци включват почти всички (!) сухи отпадъци, създавани в общината, като:
  ◄домакинскиотпадъци;
  ◄отпадъциотиндустрията, търговиятаиобщественитеучреждения;
  ◄едриотпадъци ;
  ◄зелениотпадъци;
  ◄отпадъциотобщественитеуслуги;
  ◄отделничастинасъоръженияидруги, събираниразделнозавъзстановителнидейности;
  ◄токсични отпадъци.

  Обикновено от КБТО се изключват утайки от канализацията, от строителството и разрушаването на сгради, селскостопански и минни отпадъци.

  - Отпадъци от обществените услуги.
  Това са отпадъци от отделни комунални служби, т.e. отпадъци от поддържане на паркове и градини, отпадъци от дейността на службите, почистващи улиците (улична смет, съдържание на контейнери с отпадъци, отпадъци от почистване на пазари).

  - Материали, които могат да се рециклират.
  Материалите, които могат да се рециклират, включват всички компоненти, които сега са получени отКБТО(или дори други потоци от отпадъци, например като отпадъци от строежи и разрушения на сгради) и се транспортират до промишлените предприятия, които ги използват като вторична суровина или вторично гориво (не поотделно).

  - Утайки от канализацията.
  Това са утайки от обработка на отпадни води. Те се получават от инсталациите за обработка на битова отпадна вода и от частни съоръжения за обработка, например в промишлеността.

  - Отпадъци.
  Отпадъците са материали, които производителят няма да използва по-нататък за целите на производство, трансформиране или консумиране и които изхвърля или е задължен да изхвърли. Отпадъците могат да се създават по време на извличане от сурови материали, по време на обработката на сурови материали и след консумиране на крайните продукти.

  Горната класификация е вероятно най-опростеният набор от дефиниции за отпадъците. За точната дефиниция на всичките отделни видове отпадъци е необходим много по-подробен списък, за да се очертаят ясно изискванията за събиране, обработка, оценка и подобни. Съгласно нормативните документи на EС “Европейският каталог за отпадъците” включва 20 групи с няколкостотин вида отпадъци.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 83. 83 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tri_des_déchets.jpg?uselang=fr

  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poubelle_de_tri_selectif_prise_a_athenes.JPG?uselang=fr

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 84. 84 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз си мисля, че най-добре е да няма такива глезотии като разделно изхвърляне на отпадъците-ромите с каруците вършата тази дейност почти без пари, ако се дигне цената на хартията и започне да се изкупува и текстила, тогава в контейнерите ще остане само органични боклуци, които могата без преоблеми да се горят

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 85. 85 Профил на philip.miladinov
  philip.miladinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  както винаги, виновни са гражданите. Всичко е въпрос на организация. Впечатли ме информацията за събирането на отпадъци в различни пликове, но в един контейнер. Струва ми се по ефективно отколкото набор от разноцветни контейнери. Иначе и аз си хвърлям отпадъците в общия контейнер, но разделени, като разчитам на сепариращите инсталации да свършат останалото разделяне

 86. 86 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "quatro_4x3":

  Ами пиши официално писмо на общината. Аз живея в Пловдив и имам на 3 места до блока на 20метра ( в зависимост в коя посока отивам си избирам) - всяко от тях се състои от джоб в тротоара 2 контейнера тип бобър, 1 зелен и 1 жълт контейнер за разделно събиране. На едната площадка имаме и 1 голям контейнер тип лодка само за строителни отпадъци.

 87. 87 Профил на vpdyankov
  vpdyankov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Около 10 г. преди нас в Турция започнаха да събират разделно. Там се започна с мащабна кампания - като събирате разделно, изхвърляте 1./3 боклук и 2/3 вторични суровин. Ако започнете да разделяте отпадъците такса смет ще падне 3 пъти... Така и стана!
  Къде е БГ сбърканият модел - тук мутренски фирми взеха бизнеса, вземат от нашата такса смет, вероятно вземат и субсидии и освен това печелят от отпадъците! Аз събирам разделно защото ме е жал за природата, но всичко което знам че се изкупува от обектите за вторични суровини го оставям в чували до контейнерите, за да има от какво да живечт клошарите! Мутренските фирми не печелят от мен.

 88. 88 Профил на Kristina Grigorova
  Kristina Grigorova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":

  Влез в официалният сайт на Екопарк и ще научиш всичко, което те интересува. При това най-подробно.

 89. 89 Профил на Kristina Grigorova
  Kristina Grigorova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо да коментираме надълго и широко нека мислим по този начин:
  Някой си е направил труда да направи заводи за рециклиране, контейнери за разделно събиране на отпадъци.
  За нас остава само да ги използваме и да се почустваме полезни. Освен това по този начин подкрепяме това начинаие.

 90. 90 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 221 Весело

  Странно е какви "войнствени" коментари има.
  Наистина, много сме добри в анархията
  Далече били контейнерите. Ама било на Герб. Ама те печелелят от моя боклук (ами печели ТИ бе?). Ама отивало в един камион. Ама Костов е виновен и прочее.
  Разделното изхвърляне няма за цел директна финансова изгода на отделния данъкоплатец - ползата е косвена, идва от това, че се депонират по-малко боклуци, че намаляват сметищата, че се рециклира мат‘рял, а друг се използва за генериране на топлина и т.н.
  Вдигнете мирогледа малко над кварталната кофа, бе

 91. 91 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  айде и прочетете тук една статия -на Английски е - за боклука в Швеция. И там голяма част го горят (което не става за рециклиране) и съответно се топлят зимата почти безплатно - не зависят от съвецки газ или арапски мазут. Даже олиото от ресторантите събират и горят за отопление. И хич не се оплакват, ами викат 'дайте повече'

  http://www.independent.co.uk/environment/sweden-s-recycling-is-so-revolutionary-the-country-has-run-out-of-rubbish-a7462976.html

 92. 92 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  304 е стара дружбенска линия. Нека всеки,който си я спомня, както и паметника на сандинистите в квартала, да пролее сълза.

  CONTADOR GRATUITO!
 93. 93 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Тия фирми да си махнат "ЕКО" пред името. Контейнерите, които използват са от пластмаса. Вече съм видял поне 20 изгоряли контейнера, които при горене тровят въздуха в квартала. На всичкото отгоре тези контейнери са внос. Поцинкованите контейнери са местно производство, могат да се боядисат с каквато си искат боя и при случайно запалване не се унищожават и не отделят никакви отровни за околната среда вещества. Чудя се в що за предатели не управляват. Гледам в Чехия - контейнери за пластмаса, направени от метални тръби и мрежа. Елементарни, функционални и местно производство.

 94. 94 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#87] от "vpdyankov":

  Всеки, който внася опакован продукт е длъжен да събира и рециклира опаковките или да е сключил договор с една от фирмите събиращи и рециклиращи отпадъци. Големите фирми стават съсобственици в такива фирми. Тези фирми ползват евро пари и пари от еко министерството за всичките си инвестиции. Освен това малките фирми още на митницата си плащат такса опаковка, която се превежда на една от фирмите събиращи отпадъци. Такси се събират и при производителите на опоковки, които също се превеждат на сметките на тия фирми. Никой не е залагал да се реализира някакъв ефект от тази дейност. Затова ти без да знаеш си им пълниш джобовете на мутрите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK