Къде мигрират кофите

Къде мигрират кофите

© Анелия НиколоваФеноменът "изчезващи кофи" е сред основните демотивиращи фактори за използване на системата за разделно изхвърляне на отпадъците. Местата, където има цветни контейнери в населените места и по квартали често се сменят ненадейно, а за хората, които имат желание да разделят боклука си и са свикнали да ги ползват, е озадачаващо, когато в един момент те изчезват без предизвестие или обяснения от страна на общината или организациите, отговарящи за тях. Това кара и гражданите, полагащи усилия да разделят боклука си, да губят доверие в ефективността на системата за рециклирането му. Отдалечеността на цветните кофи от дома и квартала също отказва жителите да ги предпочитат вместо сивия контейнер, който обичайно остава наблизо.


В същото време според проучвания на организациите, гражданите заявяват готовност да започнат да изхвърлят отпадъците си разделно, стига да има условия за това.


Регламент
Трицветните кофи са собственост на организации за оползотворяване на отпадъците, но решението къде да се разположат те по кварталите в населените места не е тяхно, а на кмета на общината. По закон, градоначалникът е длъжен да ги сложи близо до сивите контейнери за битови отпадъци. Предполага се, че така гражданите са максимално улеснени при сортиране на отпадъците. Избраната от общината точка трябва да има достатъчно място, за да побере няколко контейнера и да не нарушава пътно-транспортните изисквания за видимост на пътя.


Броят на контейнерите в един квартал се преценява според изискванията на специална наредба и зависи от броя на жителите в съответната община. Организациите работят по тези въпроси заедно с еколозите и инспекторатите на общините.


Общината има задължения да следи за правилното разделяне на различните потоци отпадъци, съответно да налага глоби на нарушители. Организациите по оползотворяване нямат такива правомощия.


Заявки от граждани


Еколозите в общината са тези, които приемат заявки от граждани за разполагане на контейнери, защото те утвърждават плана.


"Ние не можем на своя глава да поставяме контейнери на земя, която не ни принадлежи," обясняват от Булекопак. Но в същото време организациите съгласуват с общинските служители дали обслужването на тези потенциално нови цветни контейнери на съответните места е възможно.


В същото време организациите вече разработват алтернативни възможности. Например Екобулпак от три години стимулират разделното събиране в административни, търговски и производствени обекти. По програма "Зелен офис" те предоставят картонени контейнери за употреба в закрити пространства. Когато генерираните количества са минимални, отпадъците се изхвърлят в най-близките цветни контейнери. Също така организацията осигурява обслужване по маршрут – в съответен ден от седмицата, по съгласуван с общината график камионът за разделно събиране минава по определен маршрут и прибира подготвените рециклируеми отпадъци.


Къде мигрират кофите

© Иван Григоров


Карта на цветните контейнери


Повечето организации, като "Екопак" и "Екобулпак" предлагат он-лайн карта на цветните контейнери – с адресите и улиците в градовете, в които работят. И списъци с точките, уговорени с общините .


Обяснения по проблема


Обичайно след сигнал за изчезнали кофи в някой квартал или населено място, става ясно, че общината е решила да коригира плана за разполагането им и премества точката. Това може да се случи и заради ремонт на близък булевард или улица в квартала.


Списъците с местоположението на контейнерите са част от договорите между организациите и общините. Премествания се извършват единствено след съгласуване между двете страни по някоя от изброените причини, свързани със затруднения в обслужването, изтъкват от "Екобулпак".


Според "Булекопак" вина за "мигриращи и изчезващи кофи" носят и самите ползватели, защото често недобросъвестни гражданин преместват контейнерите по тяхно усмотрение или ги крадат.
Цветните контейнери може да бъдат преместени и в случай че обслужването им е затруднено от наличие на жици, клони, паркирали коли или други препятствия, обясняват от "Екобулпак".


Увреждане и изгаряне на контейнери


Има и редица случаи на изгаряне на цветните кофи. За пример "Екопак" има годишни разходи за възстановяване на увредени и изгорели контейнери за 2015 г. около 250 хил. лв. за над 890 броя контейнера, от които изгорелите са 635 броя, което е сериозна цифра.


изгорели кофи за отпадъци

© Юлия Лазарова

изгорели кофи за отпадъци

Според организациите, това е следствие от "ниска дисциплина от страна на гражданите", понякога става дума за неправилно използване на цветните контейнери и изхвърляне на битови отпадъци в тях, често на гореща пепел от печки, а дори има случаи за умишлени палежи.


Граждански сигнали


Повечето организациите приемат граждански сигнали за изчезнали, както и за повредени, обърнати или препълнени контейнери. Обичайно това става на посочените координати на контейнерите им и на уебсайта на съответната организация.


Повредени и изгорели контейнери се подменят своевременно, твърдят от "Екобулпак". Организациите уведомяват полицията с писмени жалби в случаите на изгорени контейнери. До момента няма открити извършители на вандалските прояви.


От осем години "Екопак" има "Зелена линия" – безплатна телефонна линия за сигнали, жалби, оплаквания и предложения от гражданите свързани с управлението и функционирането на системата за разделно събиране.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5524 Неутрално

  Помня как Фандъкова се кълнеше, че там където има съдове за разделно събиране, такса смет ще бъде намалена.
  Ние помним другарко а ти помниш ли ?
  Сега се говори за увеличаване 200-300 %.
  ЗАЩО ТОВА НЕ ГО СЪОБЩИ ЧЕСТНАТА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2238 Весело

  Ако кофите можеха да говорят.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  Подобни улеснения за ежедневието са за цивилизовани и дисциплинирани нации, каквито нащата определено не е.

  Най-малкото защото поне едно 30% не си дават труда да хвърлят празната бутилка от бира в кофата за стъкло, а я мятат в тая, дето им е най-близо.

  Но има и по-сериозни нарушители: например онези, които УМИШЛЕНО палят кофите, за да им вземат колелата - казват, че вървели по 10 лева под моста на Сточна гара.

  А че покрай палежа на кофа се случва да изгори и някое 50-годишно дърво наоколо - това не трогва животното, което драсва клечката.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Поставянето на контейнери за смет за разделно събиране има смисъл само ако има и отделни камиони за смет за различните отпадъци. В София поне не съм виждал такива коли - идва само една и събира всичкия боклук заедно.
  В Зап. Европа съм виждал как един ден идва кола да събере само хартиените отпадъци, друг ден - кола за пластмасите и на третия ден - за стъклените. Иначе няма смисъл.
  Другата пречка в България е съзнанието на хората - за да изхвърляш разделно първо още в къщи трябва да сортираш отпадъците и да ги изхвърлиш поотделно в съответния контейнер. Съмнявам се, че има и 5% от гражданите, които са склонни да го направят.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Всичко е проформа .И демокрацията ни е такава, като брошка, за фасон.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":

  ++++++Точно!

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Обяснението на проблема е, че тон хартия струва 60 лева, а ако боклукът остане за извозване от вълците, лисиците и чакалите, общините им плащат по 250 лева на тон. И така, както казваше Велизар Стоилов, по тази схема "има хляб за всички".

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#4:"aralambi"]Поставянето на контейнери за смет за разделно събиране има смисъл само ако има и отделни камиони за смет за различните отпадъци. В София поне не съм виждал такива коли - идва само една и събира всичкия боклук заедно. [/quote]
  Не си много прав Отпатъците от сивите метални контейнери (тези за "битови отпадъци" се събират от камион който хваща двата нита от двете страни на контейнера, вдига го, и после изсипва отпакъците в бая голям отвор в задната част на камиона. Същият камион НЕ МОЖЕ да вдигне цветните контейнери от тип "Иглу" Това може да направи само камион с кран, на който има кука която влиза в "ухото" на контейнера. Което описваш може да стане само където и цветните контейнери са от същия тип както и сивите металически такива
  [quote#4:"aralambi"]Другата пречка в България е съзнанието на хората - за да изхвърляш разделно първо още в къщи трябва да сортираш отпадъците и да ги изхвърлиш поотделно в съответния контейнер. Съмнявам се, че има и 5% от гражданите, които са склонни да го направят. [/quote]
  Тук си 100% прав! Въпрос на съзнание и навик По ред причини аз съм между тези 5% които сортират в къщи отпадъците в отделни торбички. Не ме мързи да ходя още стотина метра (и в двата ми маршрута има цветни контейнери на такова разстояние) с торбичка пълна с малки пластмасови/стъклени бутилки, след като съм хвърлил битовите отпадъци в контейнера пред блока.
  До коментар [#4] от "aralambi":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":

  При "Екопак" има отделни камиони за различните видове отпадъци - минава се по график за всеки от цветовете контейнери. Това мога да го гарантирам, защото по моя инициатива и с тяхно съдействие и с това на местната община бяха поставени два комплекта съдове в района, в който живея и наблюдавам процеса на изхвърляне и събиране на отпадъците. За другите две фирми не знам, нямам наблюдения върху тях.

 10. 10 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Аз не съм виждал, но е добре, че има. Сигурно зависи от фирмите, и какъв договор е сключила общината с тях.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  aralambi, пред нашия вход има жълт и зелен контейнер и специализиран камион идва и прибира съдържанието - един за стъкло, друг за пластмаса и метал. Прави ми впечатление / "Люлин"/ , че циганите вече не повдигат контейнерите, за да изринат част от съдържанието отдолу. Дано навсякъде да е така. Новата технология е да бъркат с дълги куки и да вадят пластмасови бутилки, но това все пак е за предпочитане.

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#4:"aralambi"]Съмнявам се, че има и 5% от гражданите, които са склонни да го направят.[/quote]

  И аз се съмнявам.
  Аз разделям в къщи 7 вида боклук (в Германия е така) и когато нашенци ми идват на гости от България, ми се чудят на акъла. Каква била ползата (за мен!) да го правя. Докато нещо не щракне в главите ни и не ни накара да осмислим поведението си с мисъл за бъдещето, все ще си живеем с боклуците около нас.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#12] от "Cassi":

  Ако не бъркам в Германия не само се разделя много по-детайлно, а и хората не мрънкат, че няма контейнери точно пред дома им. Имах съквартирант, който разправяше, че е ходил да изхвърля кафявото стъкло с колелото за около 20 минути.

  От добрата страна на нещата - като хвърлям боклуците все по-рядко виждам битови боклуци при тези, дето се събират разделно. Освен това иглуто не седи празно, така че в квартала не сме малко хората, които разделят.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  кога ще има вендинг машини, в които ние гражданите да връщаме опаковките (които НИЕ сме заплатили) срещу ПАРИ???

  общината ми събира данък смет, държавата ме товари с 20% ДДС ВЪРХУ ВСИЧКО, а накрая иска и БЕЗПЛАТНО да събере даже опаковките!

 15. 15 Профил на anarch
  anarch
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":

  Преди около две седмици пак тук имаше статия баш по тоя въпрос. И аз бях доста скептичен към разделното събиране, но явно всъщност се върши работа - поне в този аспект.

 16. 16 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Поредната нелепица. Където има сиви кофи, трябва да има и всички други цветове, точка, край! В момента взимам два чувала, хвърлям единия в сивия контейнер пред нас, след това вървя 2 пресечки до най-близкия жълт за да хвърля другия. Засега не съм се отказал. Но колко други ще се откажат? И не ги виня, след като за общината това не е никакъв приоритет, а като им се обадих, те звучаха много обидени че си позволявам да ги притеснявам с такива екзотични искания. Много скъпо било разбирате ли да се слагат всички кофи, та затова по-нарядко били. Ами защо изобщо тогава се прави ако е такова бреме, не е ли положителен ефектът като цяло? Малко е като да внедриш светофари в Афганистан - виждат им се скъпи и безсмислени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK