Все повече хора в България изхвърлят разделно

Все повече хора в България изхвърлят разделно

© ЕкопакЗа две години броят на хората, които събират боклука си разделно е нараснал с 11 процентни пункта. Това показва онлайн проучване на нагласите на гражданите, направено от организацията "Екопак" в общини, ползващи техните цветни контейнери в периода 2013 - 2015 г.


През 2013 г. 54% от анкетираните са събирали разделно отпадъците си, през 2014 г. броят им е нараснал на 61 на сто, а през 2015 г. те са вече 65%. Статистиката съобщи изпълнителният директор на организацията Тодор Бургуджиев на обиколка с журналисти на площадката им за разделяне на отпадъци от стъкло в село Равно поле.


За рециклиране, против изгаряне
Общото количество оползотворени и рециклирани отпадъци от организацията за 2015 г. са общо 91 031 тона. 61% са били рециклирани, а под един процент са отишли за изгаряне.


"Ние сме против изгарянето на отпадъците, целта ни е да ги рециклираме и да стимулираме хората да изхвърлят разделно. С изгарянето на отпадъци се отделят допълнително количество канцерогенни вещества във въздуха в България, който е един от най-замърсените в Европа", заяви за "Дневник" Бургуджиев.


Във връзка с проекта за завод за изгаряне на отпадъците в София техническият директор Румен Шурлиев изрази притеснение, че Столичната община не съобщава как ще се справя с пепелта след изгарянето и замърсяването на въздуха.


Заради очакван ръст в потреблението това лято от организацията очакват и нарастване от 5 до 7% на количествата изхвърляни опаковки през 2016 г. И предвиждат съответно ръст в количествата на рециклирани отпадъци.


Ефектът върху природата


За 2015 г. от "Екопак" са рециклирали 91 тона отпадъци от опаковки и така са спасили от сеч над 581 834 дървета. Спестили са и е 287 млн. квтч Електроенергия; 1,437 млрд. л питейна вода; 141 545 барела петрол. Количество отпадък, който не е отишъл на сметището, е 180 872 куб. м.

Стъкло по цветове


До няколко месеца стъклените отпадъците на "Екопак" ще се сортират по цвят, преди да бъдат рециклирани. Това ще се случи най-късно до края на 2016 г., когато от организацията ще инсталират нова оптична система с инвестиция от 1 500 000 лв. по немски модел.


Модернизираната инсталация ще повиши капацитета на сортиране на стъклото от 5-7 тона на час на 15 т/ч и ще повиши цената на стъклото им с 10 лв. на тон, са прогнозите на Бургуджиев.


Все повече хора в България изхвърлят разделно

© Екопак


Инвестицията им ще намали загубите от технологичния процес с до 10 % и ще намали съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти. Заради подобреното качество на разделеното по цвят стъкло (с 25 г/т примеси) "Екопак" вече са се договорили за изкупуването му с трите завода за стъкло в София, Плевен и Пловдив.


Има и заявен външен интерес от съседни страни да пречистват стъклените си отпадъци в новата инсталация у нас, водени са разговори с Македония, каза техническият директор Румен Шурлиев.

Все повече хора в България изхвърлят разделно

© Екопак


Сортираща инсталация ще има възможност да поеме стъклени отпадъци и на други организации, тъй като увеличава тройно капацитета на работата. В момента на площадката за стъкло работят общо 15 души, а след модернизацията тя може да заработи на три смени, увери Шурлиев.


Той обвърза инвестицията им и като отговор на европейските стандарти и готовност за планираните завишени цели за рециклиране на Европейската комисия - 75% до 2025 г. и 85% до 2030 г.


Ден на мазето


От "Екопак" смятат да организират т.нар. Ден на мазето по квартали. Целта на акцията е да мотивира хората да изхвърлят разумно и разделно отпадъците си. Идеята е в определен ден гражданите в даден квартал да могат да изнесат ненужните си вещи и отпадъци от мазето и да ги предават на обявени за целта пунктове на организацията.


Все повече хора в България изхвърлят разделно

© Екопак


"Екопак" заключи жълтите си контейнери


Тази година "Екопак" е въвела заключваща система на жълтите контейнери, за пластмаса и метал. Механизмът пази съдържанието на контейнерите от "изземване от т.нар. бедни хора", каза изпълнителният директор. Проектът им струва 100 000 лв. и вече е факт в Русе и Хасково. До края на годината ще бъде въведен в Шумен и Перник.


По същата причина организация инвестира още 1.5 млн. лв. за нови контейнери тип "иглу", които заменят лесно отварящите се кофи тип "ракли".


Ефектът върху природата


За 2015 г. от "Екопак" са рециклирали 91 тона отпадъци от опаковки и така са спасили от сеч над 581 834 дървета. Спестили са и е 287 млн. квтч Електроенергия; 1,437 млрд. л питейна вода; 141 545 барела петрол. Количество отпадък, който не е отишъл на сметището, е 180 872 куб. м.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sony
  Sony
  Рейтинг: 430 Весело
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Има шанс само, ако всички си заключат контейнерите.
  Няма да стане бързо, но тона е пътят.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Весело

  Ако сложат повече такива контейнери,броят на изхвърлящите разделно ще се увеличи още повече

 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  много добри инициативи на ЕКО ПАК , разбира се ,че боклуците се изхвърлят разделно ,няма да е лошо да има бонуси за местата ,където се изхвърлят боклуците ,напр ако контейнери се пълнят бързо в даден квартал ,да се дадат пари за детски площадки или озеленяване от ЕКО ПАК , тогава ще има още един стимул

 5. 5 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 594 Неутрално

  И ако може братята да не ги чупят и обръщат.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4679 Неутрално

  Тежка рекламна статия, в която за "...а през 2015 г. те са вече 65% от анкетираните са събирали разделно отпадъците си",
  не мога да се съглася.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на army
  army
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Е нали на едно и също място се изхвърляше всичко накрая или това вече е променено

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Във връзка с проекта за завод за изгаряне на отпадъците в София, техническият директор Румен Шурлиев изрази притеснение, че Столична община не съобщава как ще се справя с пепелта след изгарянето и замърсяването на въздуха.
  ----------------------------------
  Ами ще се справят както във Виена.
  100 пъти се писа и се обяснява какво е RDF.
  Аман от неграмотни екоджихадисти.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 301 Неутрално

  И какво като всичко отива в завода, където бригади наново сортират и разделят...

 10. 10 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 395 Весело

  а боклукът намалява пропорционално на доходите

 11. 11 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Всичко това е нищожно в сравнение с количеството , което се депонира. България е страната, която депонира най-много в Европейския съюз - 80% от отпадъците си. Дания 1,5%!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK