Български кметове ще учат в Швейцария как да събират опасните отпадъци

Български кметове ще учат в Швейцария как да събират опасните отпадъци

© Георги КожухаровКметовете на пет общини ще се запознаят на място с швейцарския опит в събирането, съхраняването и третирането на опасните отпадъци от бита, съобщават от пресцентъра на екоминистерството.


Опасните отпадъци са бои, лекарства, препарати за растителна защита в личните стопанства, батерии и други продукти, които крият риск за човешкото здраве и природата. Затова за тях се изисква специално изхвърляне, разделно от останалите отпадъци, както и съхранение или третиране, за да не вредят на средата и хората.


Управниците на Левски, Шумен, Разград, Созопол и Съединение ще посетят центрове за разделно събиране и съхранение на опасни отпадъци в град Валхвил, инсенератора "Валорек" в Базел, търговския център "Цугерланд", в който има обекти за временно съхраняване на лекарства с изтекъл срок на годност, бои, лакове и спрейове и други. Делегацията, в която ще се включат експерти от МОСВ, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Министерския съвет, ще се запознае и с работата на центъра за обемни отпадъци в Хагенхолц.
Обмяната на опит е в рамките на проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той предвижда реализация на пилотни модели за екологично събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата в Разград, Шумен, Левски, Съединение и Созопол. Опасни отпадъци ще се събират и в още 17 съседни общини чрез мобилни пунктове.


Центровете в Шумен и Разград ще бъдат големи, а в останалите три населени места – по-малки. Те ще са оборудвани с контейнери, варели, бидони, кутии за съхранение на опасни отпадъци, както и със защитни облекла, мотокари, везни, транспалетни колички и инструменти.


Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват микробуси или специално оборудвани камиони до 3,5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно. Те ще бъдат обозначени, че транспортират опасни отпадъци и ще се движат по заявка на гражданите или по график.


Общата стойност на проекта, който трябва да приключи до 31 май 2019 г., е 8 823 267 швейцарски франка. ПУДООС е изпълнителната агенция.


В резултат от проекта опасните компоненти ще бъдат отделени от общия поток на битовата смет, което ще гарантира по-добро опазване на околната среда. Ще се повиши и информираността на населението от 22-те пилотни общини за разделното събиране на отпадъците.


Пилотните проекти ще трасират пътя за прилагане на подобни модели и в останалите български общини, обещават от МОСВ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK