В 22 общини ще събират разделно опасни отпадъци по швейцарски модел

Малък център за събиране на опасни отпадъци в градчето Валхвил, което е разположено на езерото Цуг.

© МОСВ

Малък център за събиране на опасни отпадъци в градчето Валхвил, което е разположено на езерото Цуг.В общо 22 общини за първи път у нас ще събират разделно старите лекарства, бои, лакове и други опасни продукти от бита, съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Пилотният проект, финансиран от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, предвижда на територията на Шумен, Разград, Съединение, Левски и Созопол да бъдат изградени площадки за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата. Със специално оборудвани моторни превозни средства ще се обслужват и 17 съседни общини. Така пилотната схема ще обхване 360 хиляди жители.


В момента опасните отпадъци от бита се изхвърлят в сивите контейнери. С новия проект в тези общини опасните отпадъци от бита ще бъдат отделени от общия поток на битовата смет и така ще се прекрати депонирането им, което ще намали потенциалния риск за човешкото здраве и околната среда. Идеята е проектът да гарантира правилното събиране, съхраняване и третиране на опасните отпадъци и да повиши и информираността на обществото за необходимостта от разделното им събиране, обясняват от екоминистерството.


В Швейцария гражданите могат да се освободят от непотребните рискови продукти по няколко начина, които са били демонстрирани на кметовете на съответните български общини в два швейцарски кантона – Цюрих с 1.45 млн. жители и 169 общини, и Цуг – включващ 11 общини с население от 120 хиляди души.
В търговския център


Един от вариантите в Швейцария е опасните продукти да бъдат занесени от гражданите в търговската мрежа. В търговския център "Цугерланд" например старите лекарства се приемат в аптеката, а ненужните бои, лакове, препарати и други рискови продукти в магазин на веригата "Микро". Около 20 - 30% от тези стоки не са купени от нея, но въпреки това се приемат за обезвреждане. "Микро" работи по договор с общината и получава около 2500 швейцарски франка годишно за тази дейност.


Делегацията от представители на общините Разград, Шумен, Съединение, Левски и Созопол на посещение в инсинератора "Валорек" в Базел

© МОСВ

Делегацията от представители на общините Разград, Шумен, Съединение, Левски и Созопол на посещение в инсинератора "Валорек" в Базел


Под ключ


Другият споделен от швейцарците вариант е отпадъците да бъдат занесени в някой от специализираните центрове.


Те са с различни размери според големината на населеното място. Приличат на нашите пунктове за вторични суровини и в тях швейцарците носят всичко годно за рециклиране – от използваните капсули за кафе до стари електроуреди и мебели.


Опасните продукти обаче се събират на отделно място под ключ, поставени в добре изолирани контейнери според вида и потенциалните рискове. Там се съхраняват, докато се събере достатъчно количество, след което се изпращат за обезвреждане.


Мобилни пунктове по график


Картината се допълва от мобилните пунктове в по-малките населени места, използват се и специално оборудвани камиони, които събират опасния отпадък от населението по график. Това се прави за удобство на хората, които не разполагат със собствен транспорт.


Оборудван камион за мобилно събиране на опасни отпадъци в кантона Цюрих.

© МОСВ

Оборудван камион за мобилно събиране на опасни отпадъци в кантона Цюрих.


Схемата у нас


Подобна схема ще се прилага и у нас. Общата стойност на проекта "Проучване и разработване на пилотни модели за екосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни отпадъци от домакинства" е 8 823 267 швейцарски франка.


Центровете в Шумен и Разград ще бъдат големи, a в останалите три населени места – Созопол, Левски и Съединение, ще са по-малки. Ще са оборудвани с контейнери, варели, бидони, кутии и други съдове за съхранение, както и с мотокари, везни, колички, инструменти и защитни облекла за работещите.


Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват специално оборудвани микробуси с общо тегло до 3.5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно.


В Разград


Разград вече е определен теренът за изграждане на бъдещата площадка за опасни отпадъци. Центърът ще обслужва и останалите общини на територията на областта – Кубрат, Самуил, Исперих, Лозница, Завет и Цар Калоян.


Събраното чрез оборудвани микробуси ще се кара в Разград. Там ще се складира на общински център и ще се предава на избран лицензиран изпълнител за обезвреждане, съобщава кметът Валентин Василев, цитиран от МОСВ. "Най-трудно обаче ще бъде да променим съзнанието на хората. Те трябва да разберат защо е важно да не хвърлят опасните отпадъци в контейнерите и по деретата".


"Трябва да накараме хората да дойдат в нашите пунктове и да нагодим швейцарския опит към нашата система за управление на отпадъците. Смятам, че хората в България възприемат новите неща и когато разберат защо е нужно, го правят. В Швейцария също това не е станало за ден и два, а за десетки години", посочва на кметът на община Левски Любка Александрова. Според нея хората трябва да се научат да планират отпадъците си за цялата година, така както го правят фирмите.


В Съединение


Швейцарският опит е полезен и за представителите на община Съединение. Планът там е да се посещават по график кметствата на територията ни. За посещенията на микробусите ще има разгласа и пресконференции. "При нас населението е застаряващо и малко хора ползват интернет. Затова в малките населени места графикът ще бъде сложен на видно място в кметствата или в магазините за хранителни стоки", обяснява зам.-кметът Ангел Къцов.


В Шумен


Според кмета на Шумен Любомир Христов най-приложима е идеята за създаване на мобилни пунктове, които да се разположат до големи търговски обекти. Общината ще влезе в контакт и с търговските вериги за приемане на стари лекарства и препарати.


В Созопол


Кметът на Созопол Панайот Рейзи предвижда широка информационна кампания за популяризация на проекта. "Хората ще бъдат запознати с плановете ни по всички възможни канали – местният вестник и интернет страницата на общината. Предвиждаме и обучение на деца", каза Панайот Рейзи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Още от Отпадъци

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Весело

  Всеки град в България смърди от контейнерите за боклук по улиците, а те се загрижили за разделно събиране на отпадъци.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Да почнат с големите села, не с малките

 3. 3 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Хич няма да е лесно насаждането на швейцарска култура по отношение на отпадъците...

  Keep it simple and make it special.
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  [quote#3:"gv"]Хич няма да е лесно насаждането на швейцарска култура по отношение на отпадъците...[/quote]
  Понеже събирам разделно отпадъците стигнах до заключението, че най-напред трябва да се възпитат жителите.
  Винаги оставам разочарован, когато примерно наред с пластмасата виждам обикновени хранителни и други отпадъци хвърлени там.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ... вярно, че все отнякъде трябва да се почне!
  Дано това е правилния начин - да видим!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  Така е. Споделям мнението ти.

  По тази причина "Екопак" редовно имат събития за деца, където ги обучават по отношение на разделното събиране, а след това те предават тези навици и на родителите си. Не е лесно, но това е начинът.

 7. 7 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 958 Любопитно

  КОЙ ще обучава сиганите ... ????

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 8. 8 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [Понеже събирам разделно отпадъците стигнах до заключението, че най-напред трябва да се възпитат жителите. #4] от "Храбър":

  Прав си, но монетата има и друга страна - когато мине един камион и събере всичко от всички разделни контейнери в своя, за една шарена микстура.

  Това ти убива желанието да се пънеш като глист на успоредка за нищо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK