Жителите на Монреал ще плащат солени глоби, ако не изхвърлят отпадъците си разделно

Жителите на Монреал ще плащат солени глоби, ако не изхвърлят отпадъците си разделно

© Надежда Чипева, КапиталИзхвърлянето на рециклируеми и хранителни отпадъци в контейнерите за общ боклук скоро ще бъде забранено навсякъде в Монреал, а нарушителите ще трябва да заплащат солени глоби, съобщават местните медии.


Жителите на втория по големина град в Канада ще бъдат задължени да сортират правилно отпадъците си след нова наредба, която Общинският съвет трябва да приеме следващия понеделник. Всички рециклируеми материали трябва да отидат в зелените контейнери, а хранителните отпадъци – в кафявите кофи.


Всеки, който наруши забраната ще трябва на заплати глоба от $ 200 до $ 1000, или $ 300 до $ 2000, при повторно нарушение, гласят новите местни правила. От общината на Монреал обещават, че контролиращите органи ще спазят и "период за приспособяване" след влизането в сила на новия регламент от следващия понеделник.
В момента всеки район има свои собствени наредби за събиране на боклука. Някои от тях вече забраняват изхвърляне на рециклируеми материали в общия боклук, но не всички. Намеренията на местната власт в Монреал са да се стандартизират тези наредби и да създаде общи строги правила за изхвърляне на отпадъците.


Целта е да се увеличат шансовете за постигане на заложените цели за рециклиране и компостиране, наложени от правителството. През 2015 г., Монреал рециклира 58% от общия отпадък и само 13% от органичните са изхвърляни в компостиращи инсталации.


"Усилията, вложени в информационни и разяснителни кампании, както и за образование, със сигурност дават възможност за постигане на много неща в управлението на отпадъците в Монреал, но те не са достатъчни, за да се гарантира постигането на заложените от правителството цели," пише в мотивите на местната власт за приемане на забраната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още от Отпадъци

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Българското население се дърпа от разделното събиране като дявол от тамян, изтъква 202 "солидни аргумента" против, и по андрешковски защитава клошарите, които крадат от цветните контейнери. Е, няма как да стане.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#1] от "Циклонален вихър":

  Броят на цветните контейнери пред един-единствен блок в Любляна се равнява приблизитоелно на броя им в един софийски квартал

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Аз така и така и без глоби, отделям пласмасата(шишетата) от останалия боклук. Едно гледам по-лесно да може да се вземат пласмасите от контейнерите(наоколо няма разделни) , като така не попадат в природата, друго, че доста по бавно се пълни другия боклук.

 4. 4 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калата":

  А капачките на пластмасовите бутилки отиват за изработка на настилка за датски площадки, онази меката.
  Събираме ги и на работа, а мисля да ги нося и от къщи.
  Глупост и загуба на време според някои...

 5. 5 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тук се присетих, как беше в соца. В онзи вид икономика се залагаше не на максимална печалба, а на минимален разход (поне като идея), точно поради това по отношение на битовата екология (не говоря за заводски вредни емисии и замърсяване на води, въпреки пречиствателните станции и на определени терени с отпадъци), а за битовата, която сега ни залива от запад, та в това отношение бяхме доста по-напред - мрежички за многократна употреба, кисело мляко в стъклени буркани за многократна употреба, напитки също, олио също, хляб без найлон в металните каси (що сме се возили на тях след бракуването им пред магазина!) Млякото - прясното, протече когато замениха стъклото и картона (триъгълни бяха) с пластмасови пликове (щото да бъдем сме много модерни, вносни и корекомски, кат на запад, това през 80-те) и т.н.
  Соца има много негативи, но имаше и някои позитиви, трябва да се научим да правим разликата и да взимаме доброто.
  Помня баща ми правеше разработки по заводите, топлината от комините да не отива в атмосферата, а да топли вода, която даваше парно на администрацията и на цял квартал (тоест не беше нужен втори тец с още замърсяване), подобни беше изградил на 20-30 места. Това през 70-те и 80-те. На запад започнаха да го правят в края на 80-те, а сега се учим от тях.
  Такива ми ти неща,

 6. 6 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 465 Неутрално

  На теория всичко покрай разделното събиране е хубаво. На практика не чак толкова.

  Точно преди 2 седмици се опитах да предам за рециклиране разни разделени "материали". Вярно, в малък български град.

  НО, от три изкупни пункта, само в един взеха част от пластмасите (и то не РЕТ бутилките!). Дори и прословутите капачки от бутилки не искаха, а жените от три домакинства ги събират и "отделят"! Специално отделеното алуминиево фолио и други цветни метали ги минаха наред с "черното" желязо.

  Хартия и стъкло изобщо не искаха да вземат! Изсипах ги в съответните цветни контейнери през две улици, в които контейнери имаше всичко друго, но не и правилните "боклуци".

  Та така. Аз лично вече забраних хабенето на вода, препарати, време, усилия и отделни пликове за събиране, сортиране и "обработка" на боклука. Знам, че не е редно, но вече остарях да се боря с вятърни мелници. Който има желение, да заповяда и да засътпва на смяна.

 7. 7 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 506 Любопитно

  кучето скача според тоягата, ама при нас ни куче, ни тояга

 8. 8 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Bсичко зависи от организацията. В Германия ПЕТ
  бутилки струват 25 цента отделно и всички супери
  имат автомати за връщане при което си получаваш
  парите обратно. Другите отпадъци се сортират в
  3 различни контейнери които има пред всяка сграда.
  А пък в Испания има даже и контейнери за
  употребявана мазнина и камиона за прибиране
  на боклуците минава ежедневно.

 9. 9 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Докато пред всяка сграда няма трите контейнера за рециклаж, няма да има рециклаж.

  Тези контейнери трябва да се събират от три различни камиони нарочно пригодени за различен отпадък, редовно и акуратно.
  Тогава резултатите ще са на лице.

  За сега огромните цветни кютуци са оставени на безстопанственост и самоинициатива и представляват повече затруднение, от колкото някаква грижа за вторично преработване.
  Рециклирането е скъпа първоначална инвестиция, но е изплатима винаги във времето.

 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  [quote#5:"anarhochristian"] - мрежички за многократна употреба, кисело мляко в стъклени буркани за многократна употреба, напитки също, олио също, хляб без найлон в металните каси [/quote]
  Щото не си виждал колко струва обратния транспорт на празния амбалаж, миенето и технологичните загуби около двата процеса. Отделно, че през соца нямаше индивидуални марки на производителите, та можеше да се разнася амбалажа из цялата страна, а да се връща в най-близкото предприятие. Я върви го приложи това днес при бирите, да видиш какво "мазало" ще се получи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  От статията: " Всички рециклируеми материали трябва да отидат в зелените контейнери, а хранителните отпадъци – в кафявите кофи."
  Много прагматично решение (ако правилно съм разбрал де), боклука да се дели на две — една кофа за хранителни отпадъци и всичко, дето става за рециклиране в другата кофа... Така де, две торби, две ръце, минимално внимание и обучение по силите дори на необразованите и неграмотните... Ако искаш нещо да сработи, направи го опростено и лесно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на serganta
  serganta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  При мен в Полша е решено интересно, комплекса има 4 вида контейнери (Общ, рециклируеми, стъкло и градински отпадък), мебели и стари уреди се оставят отстрани, дрехите се хвърлят в специални контейнери пред църкви, училища и молове. Къщите сами си изнасят съответния контейнер в деня от седмицата по график а боклуджийте им хвърлят торбите в дворовете според вида отпадък безплатно.
  Всички сами си поемат отговорността и го правят на доброволен принцип, но контейнерите за рецеклируеми отпадаци са винаги много по-пълни от общите.
  Тук също има клошари, събират бутилките от бира които връщат в магазините, както и здравата техника и мебели които се оставят до кофите.
  Никой не те насилва за нищо, сам си правиш квартала по-чист.
  (косене на тревата по тротоара пред твоята къща, чистене на сняг и опесачаване зимата, като общината оставя сол на места по улицата и всеки си взима колкото му трябва, малките улици не се почистват от общината, но хората сами си ги разчистват)
  Чакането някой да те накара или да го направи вместо теб довежда до живот като в гетата.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Те в Канада ще го направят, но как да стане в България, след като всичко се събира с един камион и се носи на сметището.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Да, Канада май доста изостава от Германия. Там наистина се сортира всичко - дори бутилките по цвят, хартия, рециклируеми отпадъци, биобоклук, общ боклук

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Една птичка пролет не прави, но безалкохолните на една компания могат да се купуват в стъклени шишета по 750 мл на същата цена на литър както и другите разфасовки в пластмасови бутишки стига обаче да върнеж празния амбалаж, който иначе струва 50 стотинки. Определено обаче си спомням как събирахме бирени шишета, хартия, бурканчета от кисело мляко и ги връщахме не само на определени пунктове ами и в почти всеки магазин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK