Забрана на пластмасови микрочастици в козметиката предлагат британски депутати

Забрана на пластмасови микрочастици в козметиката предлагат британски депутати

© ReutersМеждународна забрана срещу използването на пластмасови микрочастици в козметиката да бъде въведена възможно най-скоро. За това настояват група британски депутати, цитирани от БиБиСи и британския вестник "Гардиън". Причината е, че тези микрочастици замърсяват сериозно водите на моретата и океаните. Предложението има подкрепата и от научната общност в страната.


Преди два месеца правителството на Великобритания подкрепи изцяло въвеждането на такава забрана, а прогнозите им бяха за приемането й в целия ЕС най-рано през 2017 г.


Сегашното депутатското предложение идва след като народните представители са изслушали позицията по проблема на Одитния комитет по околната среда. Учените твърдят, че малките пластмасови зърна, използвани в душ геловете и ексфолиантите за лице могат да бъдат открити дори в леда в Арктика и на дъното на океана.
Това замърсяване с пластмасови микрочастици се получава след фрагментацията на по-големи парчета от пластмасови отпадъци, малки синтетични влакна от дрехи и микрочастиците, използвани в козметиката и други продукти.


От комитета призовават забраната да се въведе спешно, в рамките на 18 месеца. Те мотивират предложението си с това, че трилиони микроскопични парченца пластмаса се трупат в световните океани, езера и устия на реки, вредят на морския живот и влизат в хранителната верига.


Забрана на пластмасови микрочастици в козметиката предлагат британски депутати

© Дневник


Само от ексфолианти за лице в околната среда всяка година във Великобритания попадат около 86 тона пластмасови микрочастици, предупреждават от комитета.


"Добрата новина е, че тези вредни пластмасови микрочастици в ексфолиантите, душ геловете и пастите за зъби могат да бъдат избегнати. Само един шампоан може да вкара до 100 000 пластмасови частици в океана," подчертава председателят на комисията Мери Крийг.
"Необходима е пълна нормативна забрана, по възможност на международно ниво, защото замърсяването не се съобразява с границите", посочи Крийг.


Според нея, ако това не е възможно, след напускането на страната им от ЕС, британското правителството трябва да въведе национална забрана. "Най-добрият начин за намаляване на това замърсяване е да се предотврати вливането на пластмасата в морето," смята Мери Крийг.


Редица големи козметични компании вече се ангажираха доброволно за постепенно премахване на микрочастиците пластмаса от 2020 г. Но с днешна дата одитната комисия обяви, че национална забрана е препоръчително да се въведе в рамките на 18 месеца, за да бъде съгласувана, универсална и работеща в полза на потребителите и индустрията.
Това е сериозен екологичен проблем, в същото време той е и предотвратим. Тези усилия за овладяването му ще покажат и ангажираност за справяне и с по-големия проблем с микрочастиците като цяло.


Микрозърната пластмаса са част от по-широкия проблем с микропластмасата. Заради малкия им размер, те могат и често биват погълнати от морските животни и да пренесат химикали от и до морската среда.


Между 80 000 и 219,000 тона микропластмасови частици попадат в морската среда в Европа годишно. Трябва да бъдат проучени и възможностите за улавянето на тези частици чрез по-добри системи за филтриране на пералните и чрез подобряване на канализацията за отпадни води.


Комитетът призовава за спешни проучвания. "Ако някой изяде шест стриди, има вероятност те да са изяли 50 частици микропластмаса. До момента са правени сравнително малко проучвания за потенциалното въздействия върху здравето на човека и на морската среда"


Повечето пластмаси в световния океан (като тегло) са големи парчета отломки – обичайно бутилки и найлонови торбички, както и рибарски такъми. Но преобладаващият вид отпадъци там (като количеството) е микропластмасата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK