Битовите отпадъци са били над 3 млн. т през 2015 г., голяма част от тях са депонирани

Битовите отпадъци са били над 3 млн. т през 2015 г., голяма част от тях са депонирани

© Надежда Чипева, КапиталПрез 2015 г. образуваните битови отпадъци са били 3.011 млн. тона От тях депонирани са били 1.856 млн. т, предадените директно за рециклиране – 154 хил. тона., а стигналите до съоръжения за вторично третиране възлизат на 1.002 млн. тона. Това сочат данните от Националния статистически институт, изчислени на базата на регулярното статистическо наблюдение за битовите отпадъци, така и от Националната информационна система за отпадъците на Изпълнителната агенция по околна среда.


За същата година събраните строителни отпадъци на депата за битови отпадъци са 466 хил. тона.


Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива - на базата на транспортни документи.
Продължава изграждането на регионални системи за управление на битовите отпадъци. Същевременно се закриват изградени в миналото депа за битови отпадъци, които не отговарят на екологичните изисквания. През 2015 г. системите за битови отпадъци са 151, от които 43 регионални.


Обслужените населени места през 2015 г. са 4 593. Същевременно събраните битови отпадъци на човек от обслужваното население за 2015 г. са оценени на 420 килограма.


Битови отпадъци са отпадъците, които се получават в резултат на жизнената дейност на хората по домовете, в административни, социални и обществени сгради. Към тях се приравняват и отпадъците от търговски обекти и съпътстващи производството занаятчийски дейности, обекти за отдих и забавления, когато нямат характер на опасни отпадъци и в същото време тяхното количество или състав не пречи на третирането им съвместно с битовите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bonka Hadjieva
  Bonka Hadjieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако се съберат отпадъците покрай пътищата, реки и рекички, чешмички, язовири и къде ли не сигурно 300 милиона тона ще надхвърлят.

  bonski
 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  "През 2015 г. образуваните битови отпадъци са били 3,011 млн. тона."

  Има нещо особено в тази статистика. Това прави по близо 500 кг годишно битови отпадъци на човек, а от световния опит се знае, че обичайното количество е някъде около 300 кг годишно на човек. Интересно откъде идва завишението - дали е реално, или просто например са взети данни от курсовете на камионите, събиращи битови отпадъци (които вероятно не винаги са пълни и може би има и неточно отчитане).

  "От тях депонирани са били 1,856 млн. т, предадените директно за рециклиране – 154 хил. тона., а стигналите до съоръжения за вторично третиране възлизат на 1,002 млн. тона."

  Допълнителен въпрос е дали се оползотворява сметищният газ, който се генерира от депонираните отпадъци. В по-модерните депа действително има инсталации за улавяне на известна част от този газ, но обичайната практика е тази част да се изгаря във факел (така че да се намалят емисиите на метан в атмосферата). Интересно дали има вече някъде у нас случай този сметищен газ да се използва за нещо полезно.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  "Същевременно се закриват изградени в миналото депа за битови отпадъци, които не отговарят на екологичните изисквания."

  Това е един от проблемите с отпадъците, чието решение е належащо.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 633 Разстроено

  До коментар [#1] от "Bonka Hadjieva":

  Кой ще се ЕМНЕ да ги събере? Никой не го Е§* за природата у нас..

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  До коментар [#2] от "ijj":

  Със сигурност се надписват курсовете на камионите и се прибират едни големи пари от всички нас за (не)свършена работа, тая система си бачка от години и на никой не му стиска да разрови "кофата", та да се прекрати тая практика... Щото боклука никога няма да се свърши - и в буквалния, и в преносния смисъл...

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  вендинг машини за връщане на стойността на опаковките (както в НОРМАЛНИТЕ държави)?

  щото сега си е поредното ограбване на ресурс от населението.

 7. 7 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 503 Неутрално

  От статията не става ясно какъв е процента на рециклиране за 2015 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK