Всички площадки за отпадъци се изнасят в промишлени зони, гласуваха депутатите

Всички площадки за отпадъци се изнасят в промишлени зони, гласуваха депутатите

© Надежда Чипева, КапиталПлощадките за отпадъци от хартия и картон, пластмаса, стъкло, както и за отпадъците от опаковки ще трябва да бъдат изнесени в промишлени и складови зони. Това изискване гласуваха депутатите, като приеха окончателно Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) в сряда. Досега подобна норма засягаше само площадките за метални отпадъци.


Законът дава възможност за предаване на метални отпадъци от домакинствата и от физическите лица на всички възможни субекти, които притежават съответните разрешителни, независимо дали са частни площадки или такива, организирани от общини.


"По този начин се предоставя равен достъп до отпадъците и на частния и на публичния сектор, което е от изключително значение за адекватното снабдяване на пазара с вторични суровини и от своя страна ще допринесе за устойчивото развитие на рециклирането", смятат от асоциацията по рециклиране.
С нови текстове се намалява административната тежест в процедурите за кандидатстване за разрешителни и регистрационни документи за извършване на дейности с отпадъци. Те са свързани с изясняване и оптимизиране на документите, които се изискват в тези процедури, без да налагат необходимост от промяна на предназначението на площадката и нови подробни устройствени планове.


С поправките парламентът одобри и въвеждане на банкови гаранции за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) и за излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Досега такава гаранция имаше само за извършването на дейност с отпадъци от черни и цветни метали.


Нова разпоредба въвежда лимит за безкасово плащане за сделки на физически лица с определени метални отпадъци. Така сделките на частния сектор с физически лица за определени метални отпадъци ще се извършват в брой (касово само), когато тези сделки са до 100 лв. годишно.


Според бизнеса в сектора този лимит има положителна роля и може дори да е по-голяма сума. Увеличаването му ще допринесе за увеличаването на събираемостта на вторичните суровини и ще предотврати незаконното предаване на материал с цел заобикаляне на нормата, както и "изтичането" на материала към съседни държави, в които няма изисквания за безкасово плащане или лимитът е по-голям, за каквито рискове ни предупредиха от някои европейски държави.


Според Българска асоциация по рециклиране (БАР) голяма част от промените в закона осигуряват "стабилна рамка, необходима за устойчивото развитие на сектора за рециклиране", защото смятат, че с част от тях се намалява административната и финансова тежест за бизнеса, намаляват се някои санкции и се създават по-добри условия за лоялна конкуренция в сектора. По думите им изравняването на различните режими и изисквания намалява сивия сектор в този бизнес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Започвам да съжалявам тези нещастници, които по цял ден обикалят с колички да събират от контейнерите такива отпадъци. Гледката не е приятна, но и те са хора.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  От този каламбур става единствено ясно, че клошарите ще трябва да бутат количките с боклуци чак до промишлените зони. Когато ги псувате от колата, псувайте депутатите. В тях е причината.

 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  както обикновено депутатите създават проблеми на хората където се сетят, да си оправдаят седенето в парламента!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  [quote#1:"stedim"]Започвам да съжалявам тези нещастници, които по цял ден обикалят с колички да събират от контейнерите такива отпадъци. [/quote]
  Не си се вглеждал, за това така ти се струва. Голяма част са си организирани, разделили са си града на парцели и маршрути, дори си имат специални колички, огромни, еднакви чували и явки (на по-закътани места из кварталите) за извозване на събраното с микробус та да не губят време. Дори съм виждал през лятото (към 21-22часа) "нощна смяна" с челници на главата да ровят, за да изпреварят камионите за смет сутринта.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#4] от "gost22":

  има и такива ,които са финансово осигурени ,но им е хоби ,съсед с апартамент и стабилни доходи ,цял ден обикаля да събира железа и кашони с едни колички ,не му писва

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK