Екоминистерството дава банкови гаранции за усвояване на отпадъци

Екоминистерството дава банкови гаранции за усвояване на отпадъци

© МОСВПроекти в сектор "Отпадъци" ще получат банкови гаранции, като общата отпусната сума за тях е 52.4 млн. лв. Средствата ще постъпят във Фонда на фондовете, съобщават от Министерството на околната среда и водите.


Това гласи финансовото споразумение, подписано от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и изпълнителните директори на ФМФИ Валери Белчев и Илия Караниколов.


Предстои привличане на частен капитал. "Надяваме се тези 52.4 млн. лв. да бъдат умножени по пет", каза министър Василева.
До три месеца ще стартират пазарните консултации на параметрите на финансовия инструмент. След успешна тръжна процедура за избор на финансови посредници до края на годината трябва да бъдат подписани и първите договори с крайните получатели.


Със средствата ще се гарантират кредити на бенефициенти за изграждане на центрове за повторна употреба и купуване на техника и съоръжения за тях, както и за други пазарно устойчиви проекти.


Бенефициенти могат да бъдат общини, частни фирми, държавни предприятия и сдружения с нестопанска цел.


Прилагането на финансови инструменти, чрез които се осигуряват допълнителни средства за бенефициентите, е един от новите моменти в оперативната програма и цели да компенсира недостига на публични финансови ресурси за инвестиции.


Основен резултат, който се търси, е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез допълнителен капацитет за повторна употреба и улесняване на достъпа на населението до центровете за повторна употреба.


Планира се на ниво ФМФИБ или на ниво финансови посредници да се постигне ефектът на лоста и да се привлече частен капитал. Очаква се чрез този ефект да се постигне съотношение на средствата от програмата към привлечения капитал приблизително 1:5. Това означава, че на разположение на крайните получатели ще има над 250 млн. лв.


През 2018 г. се предвижда да бъде подписано и второ финансово споразумение с Фонд мениджър на финансовите инструменти в България. По силата му във фонда ще постъпят 10% от бюджета на приоритетна ос "Води". С този ресурс ще бъдат подпомогнати инвестициите във ВиК сектора. Това може да бъде под формата на облекчени кредити или чрез други инструменти.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1753 Весело

  Според заглавието екоминистерството ще го употребяват повторно, че му искат и гаранции...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Екоминистерството дава банкови гаранции за усвояване на отпадъци.
  -----------------------------
  Мхъм, супер заглавие за издание, имащо претенциите за някакви познания във финансите

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Производството на лютеница дали не може да мине като усвояване на отпадъци.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Със средствата ще се гарантират кредити на бенефициенти за изграждане на центрове за повторна употреба и купуване на техника и съоръжения за тях
  ___________
  Еха ама олигархията с отпадъците няма ли си кинти ,че и банкови гаранции им трябват за търгове които и без това е сигурно ,че ще спечелят???
  Същевременно дънкоплатеца тегли пари с яки лихвари за да си плати парното!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK