Индонезия ще заделя 1 млрд. долара годишно, за да се справи с пластмасата в океана

Индонезия ще заделя 1 млрд. долара годишно, за да се справи с пластмасата в океана

© ДневникИндонезия се ангажира да заделя до 1 млрд годишно, за да намали драстично количеството пластмаса и други отпадъци, замърсяващи водите й. Това стана ясно от изявлението на министъра по морските дела на Индонезия Лухут Бинсар Панджайтан по време на Световната среща на върха за океаните в Бали, цитиран от вестник "Гардиън".


Панджайтан съобщи пред делегатите на конференцията, че Индонезия смята да намали морските отпадъци със 70% за осем години. Целта това да се случи до 2025 г. е много амбициозна, а сред населението на 17 000 острови на страната има силно неразбиране на проблемите, породени от пластмасови отпадъци.


Министърът предлага развиване на индустрии, използващи биоразградими материали - като маниока и водорасли, за производство на пластмасови алтернативи. Национален данък върху найлоновите торбички, както и продължителна информационно-образователна кампания са други мерки, на които ще заложи Индонезия.
Световната банка изчислява, че всеки един от 250 милиона жители на Индонезия е отговорен за между 0.8 и 1 кг пластмасови отпадъци годишно. Само в Китай изхвърлят повече отпадъци в океана от Индонезия, според доклад от 2015 г. в списание Science.


В същото време вторият по големина замърсител на пластмаса в света има най-голямото морско биоразнообразие на глобално равнище. Индонезия се намира в сърцето на кораловия триъгълник. Богатите екосистеми в неговия коралов риф са от решаващо значение за рибарството, за осигуряване на прехраната за милиони и са все по-голяма привлекателна сила за туристите.


Замърсяването с пластмаса е само една от заплахите за тези екосистемни услуги, но е достатъчно сериозен проблем. Скорошно проучване прогнозира, че до 2050 г. е възможно в световните океани да има повече пластмаса в сравнение с биомаса. Пластмасите са влезли в морската хранителна верига и стигат и до нашата храна.


Ангажиментът на Индонезия е част от нова кампания на ООН за чисти морета, която цели да се справи с пластмасата в масовите продукти с определени стъпки: намаляване на пластмаси за еднократна употреба, например пазарски чанти и чаши за кафе, за да оказва натиск върху фирмите за ограничаване на пластмасови опаковки.


Девет страни вече са се присъединили към Индонезия в кампанията, включително и Уругвай, която ще наложи данък върху еднократна употреба пластмасови торбички и Коста Рика, която обещава по-добро управление и образование отпадъци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK