Евродепутатите гласуваха за повече рециклиране и по-малко изхвърляне на храна

Евродепутатите гласуваха за повече рециклиране и по-малко изхвърляне на храна

© Associated PressДо 70% трябва да се повиши делът на отпадъците за рециклиране в Европа през 2030 г. Това гласи одобреният във вторник проектозакон от европалрамента. Предстои парламентът да преговаря със Съвета на министрите. В момента този дял в Европа е 44%.


Евродепутатите искат и делът на депонирането на боклука да се ограничи сериозно – до 5%. Мотивът им е негативното му влияние върху околната среда. Хранителните отпадъци пък трябва да спаднат наполовина, или с 50%.


Данните за отпадъците в Европа
Според статистиката за 2014 г. 44% от общинските отпадъци в ЕС се рециклират или компостират спрямо 31% през 2004 г. До 2020 г. страните от ЕС трябва да рециклират или компостират над 50% от отпадъците.


"Днес парламентът показа с много голямо мнозинство, че вярва в прехода към кръгова икономика. Ние решихме да възстановим амбициозните цели за рециклиране и депониране в унисон с първоначалното предложение на комисията от 2014 г.", заяви евродепутатът Симона Бонафе.


Цели за опаковки и битови отпадъци


До 2030 г. поне 70% от теглото на битовите отпадъци – тези от домакинствата и малките предприятия, трябва да бъдат рециклирани или подготвени за рециклиране – т.е. проверени, почистени или ремонтирани, залагат евродепутатите. Европейската комисия предлага 65%.


За опаковъчни материали като хартия и картон, пластмаса, стъкло, метал и дървесина евродепутатите предлагат делът на рециклиране да достигне 80% през 2030 г., с междинни цели за 2025 г.


Депониране


Предложението ограничава до 10% дела на депонирането на общинския боклук до 2030 г.


Евродепутатите предлагат също този дял да се намали до 5% въпреки удължаването на срока с 5 години при определени условия за тези държави членки, които през 2013 г. са депонирали повече от 65% от общинските отпадъци.


Хранителни отпадъци


Хранителните отпадъци в ЕС се оценяват на около 89 млн. т, или 180 кг на човек годишно. Евродепутатите препоръчват хранителните отпадъци да се намалят с 30% до 2025 г. и с 50% до 2030 г. в сравнение с 2014 г. Те предлагат и подобна цел за морските отпадъци.


Следващи стъпки


Четирите доклада, приети във вторник, представляват позицията на парламента за преговорите със Съвета на министрите, които все още не са приели своя собствена позиция.


През 2014 г. Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия, Швеция спряха изхвърлянето на общинския боклук в депа, докато Кипър, Хърватия, Гърция, Латвия и Малта все още депонират повече от три четвърти от битовите си отпадъци.


Въпреки че управлението на отпадъците в ЕС се е подобрило значително през последните десетилетия, почти една трета от общинския боклук все още се депонира, а по-малко от половината се рециклира или компостира, като има огромни различия между държавите членки.


Подобряването на управлението ще има положително въздействие за околната среда, климата, здравето на хората и икономиката, смятат депутатите.


Предложенията също така засилват разпоредбите на ЕС относно предотвратяването на прахосването и разширяват отговорността на производителите. Те също така уеднаквяват определения, задължения за докладване и методи за изчисляване с цел постигането на целите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още от Отпадъци

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Това в България - около 2030 година

 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Е като са гласували сега какво от това. Тези си живеят някакъв паралелен живот с 20 000 евро на месец. Европарламента е безмислена организация- няма никаква реална власт освен да вдига шум.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  И какво ще правим с брюкселските политически отпадъци? Вместо да ги депонираме, ще ги рециклираме и пак в Европарламента ли ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 499 Весело

  Браво! Сега да обявят Международен Ден На По-малкото Изхвърляне На Храна и да легат да спят!

  п.п. Международен Ден На Рециклирането вече си има , за тва така хубаво си рециклираме

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 5. 5 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#2:"sqrt"]няма никаква реална власт освен да вдига шум[/quote]

  При това съвсем мъничко , да не се обиди някой...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2070 Весело

  Браво! Заслужиха си платата!
  А хулиганстването на Ердоган, въобще не ги касае! По-важно е, да рециклираме, обелките от правите краставици, и да събираме разделно боклука.

 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Виждам няколко таласъма вече са се изходили по темата...

  В тази инициатива няма нищо лошо даже е доста необходима и е трябвало да започне по рано. Не само ще станем по отговорни към околната среда и бъдещите поколения но и вероятно ще се открият нови работни места. Също така на разхищението на ресурси трябва да се сложи край.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#3:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]

  И какво ще правим с брюкселските политически отпадъци? Вместо да ги депонираме, ще ги рециклираме и пак в Европарламента ли ?[/quote]


  Вас в руската дума не ви интересува какво ще депонираме в ЕС.

  I had a dream, Joe
 9. 9 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До редакторите:

  Municipal waste не е "общински отпадъци", а просто битови отпадъци (за разлика от индустриалните и строителните). Не се доверявайте толкова на google translate, защото става смешно!

  And all that jazz!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK