Как употребени пелени могат да захранват електроцентрали

Как употребени пелени могат да захранват електроцентрали

© Надежда Чипева, КапиталЕдни от най-трудните проблеми с отпадъците във Великобритания е на път да бъде разрешен след като една от големите английски компании за отпадъци намери начин да превръща нежеланите и неразградими пелени и тампони в сухи и горими отпадъци, които да стават за гориво за електроцентрали. За новата технология разказва британският вестник "Гардиън".


Огромни количества от т.нар. "абсорбиращи хигиенни продукти" се произвеждат във Великобритания. Но отпадъците от тази индустрия са сериозен проблем, тъй като след еднократната им и кратка употреба, влагата в тях ги прави скъпи и трудни за изгаряне.


Изхвърлянето на тези отпадъци на сметище е другата опция, но в този случай за разграждането им са нужни десетилетия. Големите и все по-тежки данъци за това, че този боклук отива на сметището, целят да се да сложи край на тази практиката.
"Тези хигиенни продукти са много употребявани в ежедневието ни, но обезвреждането им винаги е било проблем," коментира Джъстин Тайдман, главен изпълнителен директор на групата PHS, която разработи нов, патентован процес. PHS събира този тип отпадъци от 90 000 свои клиенти в цяла Великобритания и Ирландия, в това число на много офиси, училища и домове за възрастни хора, и така събира общо около 45 000 тона санитарни (в т.ч. пелени и тампони) отпадъци годишно.


В новия процес, отпадъците първо ще бъдат преглеждани за нежелани други случайно попаднали отпадъци. След това материалът ще бъде нарязван и изцеждан като отпадната течност ще се изхвърля в канализация. Сухият материал ще остава опакован в бали, които могат да бъдат изгорени в електроцентрали.


Процесът в момента се анализира от експерти от университета в Бирмингам, които ще докладват доколко екологично ефективен е новият процес в практиката, в сравнение с изхвърлянето на тези отпадъци на сметището или мокрото им изгаряне.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK