В България се рециклира повече пластмаса от битови отпадъци от средното за ЕС, обяви министърът на екологията

В България се рециклира повече пластмаса от битови отпадъци от средното за ЕС, обяви министърът на екологията

© Георги КожухаровПо експертна оценка в България се рециклират близо 40% от образуваните битови отпадъци от пластмаса, което е с около 10% над средното ниво за Европейския съюз. Това кава министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за Агенция "Фокус".


Изявлението му е по повод изготвената от Европейската комисия стратегия за предотвратяване на отпадъците от пластмаси, която се очаква да бъде обсъждана по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Нено Димов уточнява, че данните са по експертна оценка, тъй като все още в самия ЕС няма ясна методика, по която това да се изчислява.


"България е сред първите държави членки, които още през 2011 г. въведоха ограничаващи мерки за пластмасовите торбички чрез заплащане на продуктова такса за брой. И тези мерки дадоха резултат още преди приемането през 2015 г. на европейска директива за намаляване потреблението на торбичките на ниво ЕС", допълни Нено Димов.


Той се позова на проучване на Евробарометър от края на миналата година, според което 50% от българските граждани са се отказали от използването на пластмасови торбички за еднократна употреба. Министър Димов уточни, че политическият диалог, който ще започне в сферата на пластмасите по време на първото председателство на Съвета на министрите през март, би трябвало да свърши с политическите резолюции, които ще бъдат приети през юни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  А ако за рециклиране се брои и горенето на пластмаси в кюмбета, нямаме стигане.

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Ако темите на това министерство не бяха толкова важни, този министър щеше да е постоянен генератор на забава.

 3. 3 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1830 Весело

  А ако за рециклиране се брои и горенето на пластмаси в кюмбета, нямаме стигане.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Разбира се, че е рециклиране, дори усъвършенствано, получава се въглероден диоксид, който храни растенията и като краен продукт имаме дърведина, пшеница, череши, домат. Собствениците на малки горивни инсталации би трябвало и субсидия да получат.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Мен лично ме съмняват тези данни - както за рециклираната пластмаса, така и за торбичките. Първо, непрекъснато се говори какъв малък дял от отпадъците у нас въобще се рециклират, и второ - супермаркетите (а и не само те) продължават да предлагат полиетиленови торбички за еднократна употреба за какво ли не. Разбирам желанието на министъра да изпъкне сякаш е свършил нещо полезно, но в случая ми се струва, че по-скоро спекулира. Ако пък данните са действителни - толкова по-добре, но е хубаво да се чуят и коментарите от самите фирми за рециклиране и за оборота на торбички за еднократна употреба в родната икономика. А че солидни мерки са нужни за рециклиране пластмасата - нужни са, това е вън от всякакво съмнение.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  Фейк нюз. Фалшива новина.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 6. 6 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Да, мирише на фалшификат.

  И все пак, за разлика от повечето страни в ЕС, ние имаме едно етническо малцинство, което има силни... екологични интереси в областта на пластмасовите отпадъци.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Истината е, че в Европа отпадъците масово се горят, а не се рециклират. Голяма глупост от страна на ГЕРБ са рестриктивните норми, които въведоха за % рециклиране. Едва ли точно на България мисията е да спаси света от отпадъци, но предприятията в България и общините плащат за това свръхрециклиране и губят конкурентни предимства.

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Добре, че са клошарите, и особено тези от един етнос, та да обират от кофите пластмасата. И повишават процента.

 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Да са живи и здрави братята цигани!!!
  На тях и тяхната мизерия дължим успехите.

 10. 10 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Номер 1 сме по клошари и просяци на глава от населението, затова сме номер 1 и по рециклиране на "пласмааса и джилезу"

 11. 11 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Кога ще се забранят пластмасите за еднократна употреба?

 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Добре, че са клошарите, и особено тези от един етнос, та да обират от кофите пластмасата. И повишават процента.
  —цитат от коментар 8 на paf


  Тези "труженици" събират САМО пластмасовите бутилки от контейнерите за битови отпадъци (които "съвестните гражданЬе" ги домързяло да хвърлят в контейнерите предназначени за това). Като в процеса на "събирането" често разхвърлят боклук около кофите. А пластмасовите бутилки не са единствените пластмасови продукти замърсяващи средата в която живеем.
  До коментар [#8] от "paf":
  ============================================

  Истината е, че в Европа отпадъците масово се горят, а не се рециклират. ....
  —цитат от коментар 7 на svoboden

  Грешиш! Или умишлено лъжеш!!!
  До коментар [#7] от "svoboden":
  ==============================


  Мен лично ме съмняват тези данни - както за рециклираната пластмаса, така и за торбичките..../quote]
  И мен!


  [quote#4:"Читател"]...второ - супермаркетите (а и не само те) продължават да предлагат полиетиленови торбички за еднократна употреба за какво ли не. Разбирам желанието на министъра да изпъкне сякаш е свършил нещо полезно, но в случая ми се струва, че по-скоро спекулира. Ако пък данните са действителни - толкова по-добре, но е хубаво да се чуят и коментарите от самите фирми за рециклиране и за оборота на торбички за еднократна употреба в родната икономика. А че солидни мерки са нужни за рециклиране пластмасата - нужни са, това е вън от всякакво съмнение.
  —цитат от коментар 4 на Читател


  Има начин да се ограничи РЯЗКО употребата на днешните "безплатни" торбички за еднкратна употреба (може да работи само в нормални държави, не и в НРБ.2): Забранява се производството на обикновенните пластмасови торбички (които не се саморазграждат), нарушителите се санкционират ЯКО!!! Налага се (на ГОЛЕМИТЕ пласьори-мрежите и пазарите) ползване на по яки торбички срещу заплащане (или да си носиш в джоба 4-5 такива торбички от предишната покупка), и по малки такива (за опаковка на 400 гр' сирене например) ПАК за ( по малко) заплащане .

  КРАЙНО неудобно, в началото. Ама да си припомним-неудобни бяха и коланите в колата, и забраната да плямпаш по ГСМ'а като шофираш, внесто да си монтираш "хендс'фри" или "блю'тут". Мен в квартала в няколко магазина ме гледаха (в началото) като ненормален, като отказвах да ми дадат БЕЗПЛАТНА торбичка, и си вадех от задния джоб моя торбичка "втора употреба" за 2-3 кисели млека, или за някой и друг сух суджук.

  Просто трябва да се налага НАСИЛСТВЕНО производство и употреба на саморазграждащи се пластмасови изделия. Да, по скъпи са, но с мисъл към бъдещето май това е правилният подход. Докато не създадат правилната бактерия която преработва ТЕЗИ пластмасови продукти в нещо безвредно.

  До коментар [#4] от "Читател":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4861 Неутрално

  До коментар [#8] от "paf":

  Точно! Клошарите са с най-голяма заслуга за разделно събиране и рециклиране на отпадъци в България! Еко-бля бля фирмите не им се връзват и на малкия пръст. Тези фирми само усвояват субсидии и такси. Бях в София по Коледа и видях клошар, ровещ в жълта кофа за пластмаса и хартия, който в същото време говореше по смартфон. Попитах дали мога да то снимам, но той отказа! Страхотна снимка би се получила!

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4861 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":

  Не всички клошари са цигани! И не всички цигани са клошари! BTW за мен клошар не е обида!

 15. 15 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ша вА замолА, на лицето Немо да му измислите някакво друго обръщение, щото министър явно не е.

 16. 16 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":Не всички клошари са цигани! И не всички цигани са клошари! BTW за мен клошар не е обида!
  —цитат от коментар 14 на vassilun


  Цял блог има за тях - slivizasmet.blogspot.com

  slivizasmet.blogspot.com
 17. 17 Профил на zseni
  zseni
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не само че не е намаляла употребата на полиетиленовите пазарски торбички след налагането на "еко-таксата" през 2011г. Напротив: през 2016 г. количеството продадени торбички (от всички размери и дебелини) е пораснало с над 80% - видно от инфостат.нси в категорията Бизнес статистика > Годишна бизнес статистика > Нефинансови предприятия > Продпром данни агрегирани по продуктови подкатегории на класификацията на продуктите по икономически дейности (кпид-2008)-динамичен ред.
  Лъжата минава все още, защото се подпира на две проучвания на мнението. Съдете сами дали данните за продажби са верни или това, което хората отговарят в анкети.
  И експертните оценки за рециклирането са крайно съмнителни: Хем няма единна методлогия за изчисляването на дела рециклирани битови отпадъци, която да позволи да се сравняваме по една мярка, хем наши експерти вече са сметнали и знаят, че рециклираме повече от средното в ЕС. Моля ви се... Не!но, кажи нещо вярно поне по една тема?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK