По пътя на хартията

Инсталация за третиране на силно замърсени отпадъци от хартия и картон

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

По пътя на хартията


Дотук проследихме пътя на стъклото от зеления контейнер до рециклирането и превръщането му в нови стъклени опаковки. Време е сега да разберем какво се случва с отпадъците от хартия и картон. Как и къде се преработват те?


Знаете ли, че хората за първи път започват да произвеждат хартия от целулозна пулпа през II век от старата ера в Китай. През XIX век, благодарение на индустриализацията и въвеждането на нови машини в процеса, разходите за производство на хартия значително намаляват. Промишленото производство увеличава обемa произведена хартия, а с това и използването на природни ресурси. Днес процесът на производство на хартия е още по-улеснен. За щастие обаче в условията на развитие на кръгова икономика, непотребната вече хартия се рециклира.
Всъщност всеки тон рециклирана хартия спасява от отсичането на 13 дървета.


Но нека видим какво се случва с всичката офисна хартия, брошури и тетрадки, картонени опаковки и кашони, от които вече нямаме нужда.
Изхвърляме хартиени и картонени опаковки от хранителни и нехранителни продукти, опаковъчна хартия, хартиени чували и торбички, вестници, списания и всякакви други чисти хартии в жълтите контейнери за разделно събиране.


По пътя на хартията


Изключително важно е в тези контейнери да не изхвърляме битови отпадъци, които може да замърсят и направят невъзможно преработването на хартията.


За да заемат по-малко място, е важно да сгъваме големите картонени опаковки. Камиони на "Екобулпак" периодично извозват събраните рециклируеми материали от жълтите контейнери до сепариращите инсталации. "Екобулпак" разполага със седем сепариращи инсталации в страната. Там следващата стъпка е тези отпадъци първо да бъдат сортирани по вид – хартия, картон, пластмаса и метал.


Хартията се отделя от пластмасовите и метални отпадъци, с които дели един и същ контейнер. След това самата хартия и картонени опаковки се разделят по вид и качество.


Отделят се най-малко следните видове хартия:
- смесена хартия и картон;
- отпадъци от опаковки от вълнообразен картон (велпапе);
- отпадъчна хартия, съдържаща крафт хартия и натрон.


По пътя на хартията


Разделените по вид хартия, хартиени и картонени опаковки се балират и се извозват към преработвателните предприятия. До тях достига само чистата хартия от контейнерите за разделно събиране.
От контейнерите за битов отпадък също се генерира поток от хартия и велпапе, но със завишени показатели на замърсяване.


Лошото качество на сепарираните хартия и велпапе от потока битови отпадъци не позволява тяхното директно предаване за рециклиране. Единият вариант за тази хартия е да бъде директно депонирана. По-устойчивият и екологичен вариант обаче е друг. За да се превърне в подходяща суровина за заводите за производство на хартия се налага допълнителната й обработка.


Силно замърсените хартия и велпапе се обработват в инсталацията за грубо очистване на "Екобулхарт", дъщерното дружество на "Екобулпак" в гр. Пазарджик.


Инсталация за очистване на хартия и картон


През 2012 г. преди да започне изграждането на инсталацията, "Екобулхарт" съвместно с "Института за целулоза и хартия" извършва задълбочено изследване на този вид отпадъци. На база на резултатите се разработва модел за очистване на замърсените хартия и велпапе.


Изходният продукт от инсталацията е очистена влакнеста маса или т. нар. ОВМ, подходяща за последващо рециклиране. Технологията е иновативна и позволява отделяне на максимално количество замърсявания. На инсталацията също така може да се третират и тетрапак опаковки.


Изградената през 2015 г. инсталация в кв. Главиница, гр. Пазарджик, към момента е единствената по рода си на Балканите. Инсталацията е предназначена за обработване на силно замърсени хартии и картони, извлечени от битови отпадъци и е с капацитет до 5 тона за час входяща суровина.


Технологичният процес включва четири основни етапа:
- входящ контрол - получаване на суровината и отчитане на количеството;
- разтоварване в приемна зона;
- подаване към инсталацията и обработка;
- складиране на получения продукт и експедиция към предприятията за преработка на хартия.


Но нека разгледаме целия процес подробно.


При доставка се отчита теглото на постъпващите материали на площадката на автомобилна везна. Камионите със суровина се претеглят на вход и изход, тоест пълни и празни. След това материалите се разтоварват в приемната зона. Вторичната хартия може да бъде доставена в насипен вид или на бали.


Началото на инсталацията за грубо очистване е захранващ транспортьор, където се поставят хартиените и картонени отпадъци. Следващото съоръжение се нарича хидропулпер. Той представлява метална вана с работен обем от 20 кубични метра, предназначен за първоначално разпускане на хартията чрез подаване на оборотна вода. Цели се получаване на еднородна маса с определена концентрация.


По пътя на хартията


Към хидропулпера има система за отстраняване на големи замърсявания като тел, опаковъчна лента, фолио, тъкани, въжета. Леките замърсявания преминават към турбосепаратор, където се отделя годната суровина от замърсителите.


Получената от смесването на вода и хартия кашеста маса се изпомпва към резервоар с циркулационно устройство, което поддържа равномерна концентрация на масата. От резервоара масата преминава към система за очистване от минерални и метални примеси.


След това кашестата маса попада в последното очистващо съоръжение за финално отделяне на замърсяванията. Така очистената маса се подава към механични преси за обезводняване.


По пътя на хартията


По пътя на хартията


Готовият продукт - полуфабрикат от очистена хартия и картон се пресова във формата на листа със сухо съдържание 40% и се подрежда на палета в очакване на бъдат транспортирани към предприятията за производство на хартия.


Всъщност знаете ли, че хартията може да се рециклира до седем пъти?!

Ключови думи към статията:

Още от Отпадъци

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK