Сийка Кацарова: Това лято българите не избраха бетона, а климатичните курорти

Сийка Кацарова: Това лято българите не избраха бетона, а климатичните курорти

© Български съюз по балнеология и СПА туризъмСПА хотелите изпращат много успешен август, в който са разчитали основно на български клиенти заради липсата на обичайните посетители от чужбина в третата възраст. За печалба в този сегмент на туризма също никой не мисли през тази година, а по-скоро да се ограничат щетите и да се опази персоналът, който се отглежда с години.


За ситуацията в тази част от туризма разговаряме със Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.


С налагането на извънредното положение в средата на март какво се случи със СПА сектора?
- След като всички тези хотели бяха принудително затворени, за два месеца се организирахме и с помощта на Министерството на туризма и лично на главния здравен инспектор, стъпквайки на изискванията на Световната здравна организация, създадохме лист за проверка на условията. Той стана задължителен и на неговата основа СПА хотелите можаха да отворят. В него имаше забрана да работят някои части от тях като парните бани, груповото ползване на солните зали и на хамама и др. След рестарта в средата на май хотелите започнаха да преориентират своето предлагане, поставяйки на преден план ползата от превенцията, профилактиката и рехабилитацията на хроничните заболявания. Тъй като хората с такива заболявания сега се оказаха в голям риск. Хотелите започнаха да представят важността на балнео курортите и на природните ресурси на място като повод за посещение на хотелите.


Дойдоха ли веднага туристите или страхът от събиране с други хора ги държа дълго настрана?


- Започнаха плахо, главно през уикендите, защото им писна да стоят вкъщи. Видяха, че санитарните изисквания се спазват. Аз категорично твърдя, че всички СПА хотели, които членуват в организацията ни, са сертифицирани и абсолютно стриктно спазваха мерките за дезинфекция и хигиена като за целта инвестираха между 10 и 30 хил. лв. Това е страшно висока сума за един хотел. Хората започнаха да се връщат в популярните дестинации като Велинград, Белчин, Хисаря, Павел баня, Баня, Огняново, "Свети Константин и Елена" и хотелите там се радваха на завръщането на българите. Дори мога да кажа, че август беше изключително успешен месец за СПА хотелите на България и като цяло за климатичните дестинации като Чепеларе и Пампорово, Боровец. Хората започнаха да търсят тези места, за да имат полза за своето здраве.


Какви са прогнозите до края на годината?


- Всички работят на нула, някои и под нула от плановете за годината. Тоест, печалба няма да има за никой като основната причина за това е липсата на международни туристи. Например, Израел е основен пазар за СПА хотелите в Девин, Хисаря, Велинград, Кюстендил. Тези туристи не дойдоха, защото са на рисковата в момента възраст 70 плюс, а те традиционно през юли и август са клиенти на СПА хотелите.


В тази ситуация компенсацията от завишения брой български туристи дава възможност на хотелите да завършат годината на нула, някои ще са на загуба и това е също и с помощта на мярката 60/40, от която много собственици се възползваха. Това дава възможност да си задържат персонала. До края на годината ни чакат месеци, които са традиционно конферентни, ще се разчита на уикенд почивки - в някои случаи само на едната събота. Тоест, ситуацията е сложна.


Дадохме си сметка, че сега е моментът Европа да разбере важността на превенцията, която би намалила генерално разходите за здравеопазване. Европа, включително и България, има чудесни климатични условия за подобряване имунитета на хората, сега е времето да покажем. В тази криза хората избраха места с добра природа и инфраструктура и инвестиции в техника и терапевти, които се грижат за проблемите им. Хората не избраха бетона. Като цяло ни очаква препозициониране, при което със сигурност груповият туризъм вече няма да съществува във формата, в която познаваме.


Организацията ви предложи да се въведат ваучери за здравен туризъм подобно на тези за храна. Има ли шанс идеята?


- Предложихме ги още в началото на годината преди вирусът да завладее целия свят. Изпратили сме писма до финансовия министър - по онова време Владислав Горанов, който отговори, че бюджетът няма възможност за това. Изпратихме писмо и до министъра на туризма и до председателя на икономическата комисия в Народното събрание, до работодателските организации. От ресорния министър и вицепремиер Марияна Николова получихме подкрепа и тя се ангажира да предложи идеята за обсъждане в Тристранния съвет.


В предложението няма губещ, това не е за сметка на бюджета, защото не става дума само държавата като най-голям работодател да изважда пари за своите служители, а да бъдат мотивирани и частните работодатели да инвестират в здравето на хората си като парите отново ще влязат в икономиката на страната и ще засилят вътрешния туризъм. Бюджетът няма да пострада, защото ако работодателите бъдат данъчно мотивирани да инвестират в здравето на служителите си, тези пари ще влязат в СПА курортите, които ще си платят данъците и няма да бъдат освободени хора.


Тази практика вече е въведена в Чехия от 1 юни. Всеки гражданин получава 150 евро като се ангажира да направи поне 6 нощувки и 5 процедури в сертифицирани СПА хотели. Сега чехите ще отворят тази програма и за всички европейци.


Чрез българския евродепутат Петър Витанов съм внесла предложението за ваучери в комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент. Двамата й зам.-председатели принципно са я подкрепили. В момента опитваме да наложим на политиците да започнат да мислят за превенция, само ваксина не върши работа.


Освен тези здравни ваучери ние също предложихме програмата за здравна профилактика на НОИ да обхване и сертифицираните от държавата медикъл СПА хотели. Сега системата дискриминира българите, защото само 45 хил. човека могат да се възползват от нея годишно, бюджетът е лимитиран и могат да избират само от базите на НОИ плюс още 2-3 бази на определени политически лобита. А медикъл СПА хотелите, общо 29, които са сертифицирани от държавата и предлагащи европейско качество на услугата, не са в този списък. Така българите нямат право да избират. Първо трябва да имат връзки, за да се доберат до тези 45 хил. броя (по наши данни от 2019 г.) и второ, им се предлага списък, който може да не ги удовлетворява. Има хора, които търсят качество и са готови да си доплатят. Трябва да няма дискриминация и да се вдигне бюджетът на НОИ за профилактика и всеки да избира със здравната си застраховка къде да отиде. Това също ще има ефект за туризма в слабите месеци, защото примерно на морето в Поморие, Албена, "Св. Константин и Елена" има база, страхотни специалисти и може да си отворят центровете за българи по тази линия и няма да си освобождават служителите в края на активния сезон.


Обсъждате ли сте вече този въпрос?


- Пак пред Тристранния съвет чрез работодателските организации - КРИБ и АИКБ, в които членуване. Господин Велев (Васил Велев, председател на АИКБ - бел. а.) го прие като кауза, вицепремиерът Марияна Николова се ангажира също, и със синдикатите е говорено. Германия ни призна като дестинация за здравен туризъм, но аз не си правя илюзията, че 2 млн. германци ще дойдат в България да си ползват здравните осигуровки.


Министерството на туризма очакваше през октомври, в крилата на сезона, тъкмо германци да дойдат на здравен туризъм в България, така ли е?


- Имаше интерес преди 13 март. Тази група, която пътува в крилата на сезона и ползва застраховки за рехабилитация, е на възраст 65 плюс и остана в Германия тази година. Но има интерес, качеството е на европейско ниво. Единствено езиковата бариера в много хотели е проблемна. Има "готови" курорти с традиции с германски туристи - Албена, Златни пясъци, Поморие, Кранево, но има дестинации от вътрешността на страната, които нямат немскоговорещ персонал. И за тях е възможност да привлекат такива хора за персонал и да инвестират в обучение, ако имат клиенти и извън активния сезон. Така, че едната възможност за развитие е в крилата на сезона, а другата са българите по линия на НОИ.


Наливат се огромни пари в здравеопазването - ваксини, лекарства, а къде е превенцията? Кризата с коронавируса показа, че хората със силна имунна система се справят добре. Мисията на нашия съюз беше България да бъде центърът на превенция и профилактика на населението на Европа с по-добра цена и добро качество.


Каква е загубата на кадри заради кризата?


- Със сигурност 90% от нашите членове запазиха ядрото на персонала си. Не говоря за морските СПА хотели - те работят с по-дълъг от масовия туризъм сезон, но там имаше по-голямо редуциране на персонала, което се дължи и на това, че програмите с германски туристи приключиха доста по-рано от обичайното. Но това е ефектът на сезонността, който не се прояви навсякъде. Например, в Поморие колегите този месец очакват много българи. Така общо с помощта на програмата 60/40 общо 80% от персонала бе запазен. Дори и закъсняла, много колеги кандидатстваха за тази помощ и сега се надяваме управляващите да не я пускат "на час по лъжичка", а до края на 2021 г., защото хората ще могат да си запазят персонала и да го преквалифицират. В нашия сектор няма инвеститор, който да си освобождава с лека ръка хората, защото нашият продукт зависи от тях. Ние продаваме услуга, при която не може да вземеш един човек от улицата и той да стане терапевт.


Има градове като Велинград и Девин, които изяло зависят от туризма и е крайно време Министерството на туризма и България да заложат на устойчиви форми на туризъм, целогодишни, дори морските дестинации трябва да се помисли как да се ребрандират. Това обаче няма да стане само с говорене, а с държавна помощ в инфраструктурата.


Аз съм оптимист за здравния туризъм на Европа и сега трябва да подчертаем важността му, защото в момента има коронавирус, след две години ще е друг.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  СПА хотелите да не би да са от тръстика, за да твърди г-жата, че туристите избягали от бетона

 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1226 Весело

  Шу речи?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2305 Весело

  А бе честно да си го кажем, това лято българите избраха за любима своя туристическа дестинация база ,,Росенец”😄
  и ,,Орлов мост”

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Любопитно

  Кой пръв ще разкаже за малките семейни спа хотели в Гърция, дето лично собственика ти търка гърба в гръцката баня (сакън, да не споменете хамам, че ще го обидите) и на изпроводяк дава по една щайга с домашни компоти приготврни от баба му.😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Тази година българите избраха:
  - Южното Черноморие
  - Гърция
  - Къмпинг по язовири, гори и планини

 6. 6 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Тази година българите разбраха, че има различни начини да си изкарат приятно почивката, без много да се хвърлят в разходи и организации.

 7. 7 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#5] от "dinko":

  Че то горите и планините си бяха супер места за почивка тази година.
  Само да си готов да се изхранваш сам, може да си починеш много добре и без да си на къмпинг. Има много къщи за гости по планинските градчета, там е спокойно, даже малко пусто за нас като софиянци, но почивката е и смяна на обстановката. От гмежа по Витошка да се преместиш на навалицата в Созопол например, за мен не е точно почивка.

 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1780 Гневно

  Мутрите от герб прогониха маса народ и от българското черноморие!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  СПА хотелите да не би да са от тръстика, за да твърди г-жата, че туристите избягали от бетона
  —цитат от коментар 1 на Митев


  Повечето хора предпочитат активна почивка, а не да си седят в хотела. В този смисъл изборът между бетонът, с който е застлано българското мутроморие е силно недолюбван.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  Те все по-рядко ще го избират.

 11. 11 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 324 Неутрално

  С тая затворена Гърция (заради цените за тестовете) избрахме каквото можем от южното ни черноморие - тотално разочарование! Никога повече Лозенец - това е Манастирски ливади с море! Нямам време да изброя всичките свинщини, на които се натъкнахме..

 12. 12 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#9] от "PisnaMi":

  Явно не си бил по черноморието. Плуването пасивност или активност е,а в морето няма бетон/е има джетове и то много/. По принцип Златни пясъци бяха резерват до 1998ма,а до 2002 бяха природен парк , а след 2004 парка се изтегли над пътя за Албена. И колко пасивисти сте видели в парка..само чужденци...

 13. 13 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Тази Сийка е абсолютно куха лейка.Вече всеки хотел над 3* стана и СПА,тайка че говори нелепости.Пример пак със Златните-абсолютно всяка вода е минерална,е за какъв Спа говори тая????Мисирка!

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Въпрос на предпочитание е - някои обичат и посещават СПА, други ходят по морета и планини, рибарите също имат свое виждане.
  Но примера с Чехия, е малко несериозен. 150 евро за всяка 5-6 дневна почивка дотация, пръво съвсем не е много, второ, при количеството СПА обекти в България 9 не знам колко са в Чехия), това наистина може да натежи на бюджета.
  Освен това, много хора ходят на такива места с направление от личния лекар, което си е директна държавна помощ за бранша.

 15. 15 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Българите никога не са избирали бетона, та сега да го пренебрегнат. Бетонните чудовища по Черноморието ни се пълнят основно с чужди гости, чартърен туризъм. Няма никакъв шанс тези курорти да работят на високи обороти без авиотранспорт, защото иначе трябва да имат паркинг(и) с площ колкото е самия курорт.
  Единствената разлика, за мен, като махнем намаления поток към Гърция е, че българите се възползваха от по-ниските цени (свалени единствено поради липса на чуждестранни турсити) и си позволиха да посетят места, които са недостъпни за тях, поне през високия сезон. Другата разлика е, че тази година по курортите кънтеше основно родна реч. Което пък показва, че вътрешният ни туристически пазар е нищожен, за да бъде сериозно перо в бюджета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK