Активисти искат да се отхвърлят екооценките на новия план на Царево

Активисти искат да се отхвърлят екооценките на новия план на Царево

© Юлия ЛазароваДокладите по екологичната оценка и оценката за съвместимост с "Натура" на новия общ устройствен план (ОУП) на община Царево да бъдат отхвърлени от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на Министерството на околната среда и водите. За това настояват активистите от коалицията "За да остане природа в България". Според тях двата доклада са изготвени непрофесионално и утвърждаването им от ВЕЕС ще бъде в нарушение на законите. Гласуването на експертите е насрочено за 9 ч. утре (22 юли).


Промените в ОУП на Царево предвиждат 100% застрояване на крайбрежието на Природния парк "Странджа", където са предвидени близо 100 хил. легла. Общата застроена площ в границите на парка ще бъде 9318 дка. Новите хотели и апартаменти в цялата община според плана ще бъдат за общо над 200 хил. души. Планът допуска застрояване дори в 100-метровата ивица от брега, което е абсолютно забранено според Закона за черноморското крайбрежие. Застрояването според екоактивистите ще доведе до унищожаването на 75 ха гори и горски площи, но това не е отразено в двата доклада по екооценките.

Природолюбителите призоваха зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, който е председател на ВЕЕС, да се оттегли от гласуването утре, тъй като е в ситуация на конфликт на интереси. Той е в управителните органи на две нестопански организации, които работят за насърчаването на голфа - "Българска голф фондация" и "Парти и голф клуб", а в първия вариант на план на общината се предвиждаше изграждането на голф игрище до Варвара. От коалицията цитираха и справка от "Сиела", според която Чавдар Георгиев е член на Управителния съвет на фирмата "Ес енд Би Индастръил Минералс", която е съсобственик на "ПБ Царево". Втората фирма пък притежава почивна база в Царево.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK