Алпийският тролей на "Чудните мостове" ще бъде демонтиран

Преустановено е монтирането на алпийски тролей в природна забележителност "Чудните мостове", а съоръженията ще бъдат демонтирани по предписание на РИОСВ – Смолян. Предписанието е дадено на "ЕКОТУР ЧМ" ООД, след издадена заповед на министъра на околната среда и водите, с която се отменя решение за необходимостта от извършване на оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ на проект за туристическа инфраструктура /т.нар. алпийски тролей/ и реконструкция на съществуваща хижа там. Министърът не разрешава изграждането на т.нар. алпийски тролей – стоманено въже между две скали, нито реконструкция на хижата.
При проверката е констатирано, че при започването на дейността по изграждането на алпийския тролей не е изливан бетон, нито са къртени върховете на скалните мостове. До момента в скалата с метални болтове е захванат единия край на стоманено въже, а другият е подпрян на дървета. Дейността по изграждане на туристическа хижа и обслужващата я инфраструктура не е започнала. Не са констатирани други нарушения в рамките на защитената територия.
РИОСВ - Смолян ще продължи контрола по изпълнение на дадените предписания и ще следи за недопускане на възобновяване на дейността.
МОСВ ще възложи разработването на план за управление на ПЗ"Чудните мостове", в който ще бъде указано и как да се ползва защитената територия за нуждите на туризма, без това да оказва въздействие и да уврежда скалния феномен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK