Община Сапарева баня призна за нарушение в новия устройствен план на Паничище

Екоминистърът Джевдет Чакъров2 дни след като министърът на околната среда Джевдет Чакъров нареди да се спре реализацията на готвения от община Сапарева баня нов подробен устройствен план на курорта Паничище заради нарушаване границата на Национален парк Рила, общината прие критиките и заяви, че ще коригира плана си. Министърът реагира след сигнали, че ПУП-ът предвижда застрояване в границите на защитената територия. Става дума за гора в парка, чиято площ, според екоминистерството е 10 дка, а според екоорганизации – 24 дка. Днес от общината заявиха, че не знаят точната площ, тъй като още не са получили заповедта на министъра.


Първоначално кметът на Сапарева баня коментира пред медиите, че министърът е в грешка и нарушения в новия ПУП няма. Планът вече е одобрен от местния общински съвет и предстои да бъде подписан от Иванов. Днес обаче зам.-кметът Васил Маргин призна, че има дефект. "Грешката идва от нашата карта на възстановената собственост – в нея фигурира един парцел в територията на парка, който е бил реституиран със съдебно решение", каза Маргин. Той каза, че не познава в детайли конкретната реституция. Общината ще поправи плана, каза той.


Спирането на плана на планинския курорт не касае по-мащабния проект "Супер Паничище", в който влиза и той, стана ясно тези дни. Екооценката на неговия общ устройствен план, както и оценката му за съвместимост с екомрежата "Натура 2000" трябва да е готова през септември.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK