Поредни незаконни строежи в парк Странджа

Поредни незаконни строежи в парк Странджа

© ДневникПроверка на екоминистерството в местността Айроди край гр. Ахтопол, извършена по сигнал, установи 12 незаконни новопостроени бунгала. Към част от бунгалата има и навеси, тоалетни и др. пристройки. Местността е част от защитената територия "Устие на р. Велека", част от природен парк Странджа.


По разпореждане на министър Джевдет Чакъров бургаската екоинспекция ще сезира за незаконните постройки бургаската окръжна прокуратура и местната РДНСК. Инспекцията ще наложи санкция на собствениците по Закона за защитените територии. Глобата в тези случаи е от 5 до 20 хиляди лв.


Оказа се, че РДНСК Бургас вече знае за проблема. Тя е направила своя проверка още преди време и е установила, че въпросните бунгала нямат никакви строителни книжа. Преди месец е открила процедура по премахване на бунгалата и в момента тече срокът за обжалване на констативните й актове. Екоминистерството обаче научило едва сега.В последните години към защитената местност са устремени немалко строителни апетити. Преди около 2 години в екоминистерството постъпи предложение да се извади част от крайбрежната територия в местността. То дойде от сдружение на собствениците на земи в местността "Т енд Т Айроди" и е било подкрепено и от група учени, според които мястото нямало особена природозащитна стойност. Базираната в Бургас "Българска фондация Биоразнообразие" поиска информация кои са въпросните учени, но екоминистерството им я отказа. Организацията осъди ведомството да я предостави, но тази информация така и остана тайна. Според източници от екоорганизациите, сред тях има представители на Българската академия на науките и Лесотехническия университет в София.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Хм...
    *****
    Неутрално

    Защо ли ми се струва, че тази защитена местност се охранява, управлява и контролира не точно от екоминистерството, а от бюджетните институции, чиито емблеми и телефони са изписани на табелата (на снимката), а именно: Дирекция на природен парк "Странджа", Държавно лесничейство Царево и общинска администрация - Царево. Точно там работят служители, които си получават заплатите за да охраняват ЗМ "Устие на р. Велека". Това се нарича престъпно бездействие! Вината на екоминистерството в този случай е, че не е потърсена своевременно нужната отговорност и не са санкционирани шефовете на отговорните за охраната на тази защитена територия гореизброени служби!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK