Маниакално: софийската екоинспекция се чуди кого да глоби за нарушенията на Витоша

Маниакално: софийската екоинспекция се чуди кого да глоби за нарушенията на Витоша

© Надежда ЧивепаСтоличната екоинспекция още не е наложила санкции за незаконните строителни работи в природен парк Витоша, защото не е хванала извършител. Това удивително обяснение дадоха днес от инспекцията. Точно преди 2 месеца нейна проверка показа, че за разширение на ски-писта "Витошко лале" неправомерно се раздробяват морени с тежка строителна техника и се изсича алпийска растителност. Тогава инспекцията обяви, че ще накаже виновните лица и ще сезира прокуратурата и регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК).


Кой е отговорен за строителните работи дори не стои под въпрос. Това е фирмата – собственик на ски-съоръженията в природния парк "Витоша ски" АД., която дни след проверката публично се защити, че не е действала незаконно, макар да е нямала никакви разрешения за действията си нито от дирекцията на парка, нито от инспекцията.

Планът за управление на парк "Витоша" забранява да се нарушава тревното покритие в територии за ски спорт и преминаване с високопроходими автомобили извън вече изградените пътища.


Фирма "Витоша ски" е и предложител на нов Подробен устройствен план за ски-зоната в Парка. Планът предвижда ски-пистите да се удължат двойно и да се изградят нови лифтове и влекове. Въпреки че всякакво разширяване на ски-зоната е забранено до 2015 г., според плана за управление на парка, приет от предното правителство, новият ПУП в момента се процедира, без никакви възражения от институциите.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Учуден
  Учуден
  Рейтинг: Неутрално

  Е то много трудно да се сетиш кой е виновен?
  http://forthenature.org/petitions/7

 2. 2 Профил на Питащ
  Питащ
  Рейтинг: Неутрално

  Щом екоинспекцията се скатава, защо тогава поне дирекцията на природния парк не санкционира нарушителите?

 3. 3 Профил на Морена
  Морена
  Рейтинг: Неутрално

  Когато има прокурорска проверка, не можеш да водиш административно производство. Няма смисъл да глобяваш някого с няколко хиляди лева, когато същият може да бъде наказан с няколко години затвор плюс глобата. Ако прокурора не открие доказателства за престъпление, административното наказание за виновника няма да го отмине.

 4. 4 Профил на До МОРЕНА - "Безобразие! Безхаберие!"
  До МОРЕНА - "Безобразие! Безхаберие!"
  Рейтинг: Неутрално

  СТИГА САМОУСПОКОЯВАНИЯ - УНИЩОЖИХА ЦЯЛА ЕДНА БАЛКАНСКА СТРАНА - ХЕЙ ТАКА - НА ПУК НАРОДУ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах